Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Септември, 2023 10:49 1 599 8

Шефът на ООН призова световните лидери: Намерете изход от тази бъркотия

  • оон-
  • украйна-
  • антониу гутериш-
  • зърнена сделка

Гутериш посочи, че следващата седмица ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, с руския външен министър Сергей Лавров и че ще бъде направен опит за съживяване на черноморската зърнена сделка

Шефът на ООН призова световните лидери: Намерете изход от тази бъркотия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

На фона на увеличаването на кризите, пред които е изправено човечеството, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова вчера световните лидери, които ще се съберат идната седмица в Ню Йорк, да намерят решение за намиране на изход от трудната геополитическа ситуация, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ще се съберем в момент, когато човечеството е изправено пред огромни предизвикателства - от засилването на климатичната криза до ескалацията на конфликтите, минавайки през световната криза с разходите за живот, рязкото увеличаване на неравенствата и зрелищните сътресения в света на технологиите", каза Гутериш пред журналисти. Той говори няколко дни преди началото на общите политически дебати в Общото събрание на ООН, където са очаквани десетки държавни глави и правителствени ръководители.

Още новини от Украйна

"Хората очакват лидерите им да намерят решение за излизане от тази бъркотия", каза той и осъди фрагментацията по света, която по думите му намалява капацитета на международната общност да реагира при кризи. Войната в Украйна "е ключов фактор за изострянето на геополитическите разделения. Така че едно евентуално решение, мир в Украйна в съгласие с Устава на ООН и международното право ще бъде много важно за намаляване на геополитическите разделения", отбеляза той.

Гутериш посочи, че следващата седмица ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, с руския външен министър Сергей Лавров и че ще бъде направен опит за съживяване на черноморската зърнена сделка. Договорено под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г., това споразумение имаше за цел да осигури безопасен износ на зърно през украинските пристанища на Черно море. Русия обаче се оттегли през юли тази година от споразумението, което е важно за световната продоволствена сигурност.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    6 24 Отговор
    Намерете изход от тази бъркотия - изходът е изтегляне на руснаците от Крим.
  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    25 2 Отговор
    ИЗХОДЪТ Е ФАЩ ДА НЕ СЕ МЕСИ НИКАДЕ В СВЕТА

    Коментиран от #5

  • 3 Българин

    10 0 Отговор
    "Хората очакват лидерите им да намерят решение за излизане от тази бъркотия", каза той и осъди фрагментацията по света, която по думите му намалява капацитета на международната общност да реагира при кризи." Как трепери за интересите на глобалистите! Между другото, нищо не казва за това, че Азербайджан, подкрепен от Израел и Турция смята да предизвика пограничен конфликт с Иран, а също и за вътрешният спор между Армения и Азербайджан, който пак може да се отприщи.
  • 4 Йосиф Висароонович

    10 0 Отговор
    ФАЩ- ЗАКРИВАЙ!!!
  • 5 кютук

    0 8 Отговор

    До коментар #2 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Голям си кютук
  • 6 123456

    5 0 Отговор
    Пичове и ички - тоягата става все по-дебела - усещате ли ! Овреме се осъзнайте и спирайте боя и подстрекателството на войната !
  • 7 Онзи

    7 0 Отговор
    Всичко е театър. Световните лидери налагат Новия световен ред. Но първо хората трябва да бъдат притиснати в ъгъла чрез липса на храна.
  • 8 Хахаха

    3 1 Отговор
    Путин ви го каза премахвате тези санкции които ви нареди и ще се съгласи в противен случай ще пият по едно кафе и кой от къде е хахахаха