Last news in Fakti

14 Септември, 2023 11:15 1 187 14

Криза! Инфлацията в Аржентина стигна 32-годишен връх

  • аржентина-
  • песо-
  • инфлация

Аржентина е попаднала в цикъл от икономически кризи, с голяма загуба на доверие в песото, което води до обезценяване, трицифрена инфлация, отрицателни резерви на централната банка и застой на икономика поради сушата

Криза! Инфлацията в Аржентина стигна 32-годишен връх - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Инфлацията в Аржентина на годишна основа се повиши до 124,4% през август, достигайки най-високото си ниво от 1991 г. насам, съобщава Ройтерс. Това разпали болезнена криза, свързана с разходите за живот в южноамериканската страна.

Стремително растящите цени, които се повишиха повече от очакваното, принуждават силно засегнатите граждани да се опитват да търсят оферти и по-евтини опции, тъй като скоковете на цените оставят големи разлики от един магазин до друг.

Отчетената инфлация за месец август от 12.4 пункта повиши нивата на бедност с над 40%.

Централната банка на Аржентина прогнозира инфлацията в края на годината да надхвърли 169%, което е рязко покачване спрямо прогнозата месец по-рано от 141%. Той прогнозира месечна инфлация от 12% през септември и 9,1% през октомври.

Аржентина е попаднала в цикъл от икономически кризи, с голяма загуба на доверие в песото, което води до обезценяване, трицифрена инфлация, отрицателни резерви на централната банка и застой на икономика поради сушата, засегнала земеделието.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 13 Отговор
    Ееееееее, голяма работа. В България колко е? Вчера яйца купих по 0.80 лв.

    Коментиран от #12

  • 2 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    13 4 Отговор
    Така е който подкрепя Путлер .Страшни дружки си има тоя терорист
  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    1 12 Отговор
    Последни конвулсии на капиталистическата чума, която е разклатена до основи и скоро ще рухне тоя неолиберален див капитализъм налага със сила през последните 33 години в много страни и държави!
  • 4 Българин

    4 1 Отговор
    мисля и вярвам че дългата ръка на украина е свършила добра работа,те не ги подкрепиха в воината и украинците им причиниха това
  • 5 Мито

    9 0 Отговор
    Няма, да е за първи път, хиперинфлацията в Аржентина. Сега трябва да намерят кой им е виновен.

    Коментиран от #8, #13

  • 6 и тук е така благодарение на поклонници

    5 3 Отговор
    загуба на доверие, което води до обезценяване на лева, двуцифрена инфлация, отрицателни резерви на централната хазна с 90 милиарда дълг и застой на икономика поради кичовци и буди и подвластни бръмбари
  • 7 марадона им

    2 0 Отговор
    обърка сметките на олигарсите . кризата е световна . нарастват новобогаташите . ще се справят . при тях е редовно .
  • 8 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "Мито":

    Аржентина и Бразилия са двете страни които със заиграването си с западните Капиталистически чакали са попречили най-много за създаването на един социалистически латино американски съюз!

    Коментиран от #10

  • 9 Какво ни пиле окълва?

    4 0 Отговор
    Най-големият валутен борд в света, този на Аржентина, е пред своя край. На 4 януари новоизбраният президент Едуардо Дуалде трябваше да обяви официално икономическата си програма, която да изведе страна от рецесията, но часове преди това неговите помощници, а и големите информационни агенции бяха категорични, че песото ще бъде девалвирано, с което формално бордът престава да съществува. .. в същото време страната натрупа дълг от 132 млрд. долара.
  • 10 Русофил

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Айде сега в комунистическия БРИКС да ги оправи.
  • 11 няма драма

    4 2 Отговор
    БРИКС ще ги спаси!
  • 12 Aлфа Bълкът

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Да не са от петел, че са 80ст?
  • 13 Умен по цялата глава

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Мито":

    Международния Валутен Фонд (МВФ) им отпусна 17,5 милиарда долара и ги съветва за Фискална дисциплина,обаче кой да слуша???Когато харчиш повече ,отколкото печелиш се случва Инфлация..Натрупваш Заеми и фалираш..
  • 14 МинОвач

    1 0 Отговор
    Аржентина има сходен манталитет с нашия - никой не работи , кражби , далавери , чалъми - щом няма производство няма как да очакваш здрава и стабилна икономика...
Новини по държави: