Last news in Fakti

24 Август, 2023 16:50 1 451 43

Спешна помощ! МВФ отпусна транш от 7,5 млрд. долара на Аржентина

  • песо-
  • аржентина-
  • международен валутен фонд

Националната валута, песото, продължава да се обезценява спрямо щатския долар, а планината от дългове непрекъснато расте

Спешна помощ! МВФ отпусна транш от 7,5 млрд. долара на Аржентина - 1
Снимка: Shutterstock

Международният валутен фонд (МВФ) отпусна транш 7,5 милиарда долара за Аржентина в сделка, за която преговорите отнеха четири месеца а инфлацията достигна 115 на сто, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Поради екстремна суша и политически грешки, Аржентина не успя да направи договорените корекции на бюджета, каза фондът. Въпреки това беше възможно да се договорят нови цели като увеличаване на резервите на централната банка и повече фискална дисциплина, посочват от Изпълнителния съвет на МВФ.

Министерството на икономиката в Буенос Айрес трябва да прехвърли повече от половината от новоотпуснатите средства на други кредитори, съобщава пресата в южноамериканската страна.
За да изпълни си задължения към фонда, Аржентина наскоро взе няколко мостови заема от Катар, Китай и от латиноамериканската банка за развитие Си Ей Еф (CAF).

Втората по големина икономика в Южна Америка е затънала в тежка икономическа и финансова криза. Аржентина страда от раздут държавен апарат, ниска производителност в индустрията и голяма сива икономика, която лишава държавата от много данъчни приходи, допълва ДПА.

Националната валута, песото, продължава да се обезценява спрямо щатския долар, а планината от дългове непрекъснато расте.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ксаниба

    8 1 Отговор
    опаааа!! Какво става баце!!!??)))
  • 2 комунистче

    13 10 Отговор
    само споменаха че отиват към БРИКС, и веднага им пуснаха парите, странно нали

    Коментиран от #7

  • 3 гост

    17 9 Отговор
    Ма как така , що не и отпусна юани или рубли или бразилски реали , нали са комшии и ще "налагат" нови валути , хахаххахахахаххахаха !!!
  • 4 Селянин

    17 10 Отговор
    А защо Китай и раша като едни мошни икономики не помагат на Аржентина? Нали я искат в брикс. Скъсаняци

    Коментиран от #8

  • 5 Калпазанин

    7 15 Отговор
    Нема страшно брикс ще я спаси за ужас на чичо ротшилд

    Коментиран от #10

  • 6 Адам Хилтън

    15 8 Отговор
    Не отпуска нищо - хваща ги в дългов капан. МВФ което заседава във Вашингтон винаги дава заеми с условия - за Латино американските държави те са, да сложат на власт валутен борд - съставен от неизбрани щатски финансисти, които имат правото не само да командват икономиката, но и да премахват или правят свои законодателства вместо правителството на Аржентина. САЩ държи Пуерто Рико под своя власт така, от 126 години вече.
  • 7 гост

    14 8 Отговор

    До коментар #2 от "комунистче":

    Не , само ореваха орталъка , че умират и ще приемат каквото им поискат , само да ги спасят да не се удавят !! И кандидат президента им , дето води на изборите обяви , че първата му работа е да приеме долара за официална валута !! Това как ще е се отрази на любимия ти БРИКС !! Дето на Китай , Индия и Раша над 80 % от търговията им е в долари и евро , щото е със САЩ и ЕС , а те с друго не търгуват !!

    Коментиран от #11

  • 8 Госあ

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    “ Аржентина наскоро взе няколко мостови заема от Катар, Китай”
  • 9 Ами

    16 8 Отговор
    Защо помощта се отпуска от МВФ и е долари, а не от БРИКС в новата им валута? Нали долара би беше заминал, а още се ползва и то даже от поканените за бъдеще членство в БРИКС каква е тази работа?
  • 10 гост

    15 9 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    Той първо БРИКС да спасява себе си , че са умрели отвсякъде , досега се надаха на Китай , сега не знам на кого , като Китай себе си трябва да спасява !!

    Коментиран от #16

  • 11 Госあ

    11 11 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Китай внася основно земеделска продукция. Имат нещо наум, щом искат Аржентина в съюза, недей си товари мисълта да ги съжаляваш и оплакваш.

    Коментиран от #12

  • 12 Абе

    15 9 Отговор

    До коментар #11 от "Госあ":

    Защо не коментираш и другите понесени например Еритрея? Тя е най-важния и стратегически съюзник на Русия защо ли е така? Ами явно са гарантирали бъдещо убежище на Путлер когато съвсем скоро в Русия ще стане прекалено несигурно за него.
    Пошляците на света се събират нормално. Има една поговорка краставите кучета се надушват едно друго отдалече

    Коментиран от #14

  • 13 АУУУУУ

    14 8 Отговор
    ЗАЩО ИМ ДАВАТ ДОЛАРИ .....ТЕ НАЛИ СИ ИМАТ БРИКСОВЕ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 14 Госあ

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "Абе":

    Глей са, Етиопия и Еритретия са две съвсем различни държави. Някои от разликите са находищата на злато, газ, мед и платина в Етиопия. Също и богатство на растителни видове. Затова и Мусолини се беше запътил натам ама яде много бой 😂

    Коментиран от #15, #25

  • 15 Така, така

    12 7 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    В момента са две държави да и това е пак поради намеса на Русия. Съвсем доскоро си бяха една държава, но някой има интереси да разпалва кървави конфликти и този някой е Русия с нейните мръсни интереси.
  • 16 Калпазанин

    7 9 Отговор

    До коментар #10 от "гост":

    Не думай 🤔 бря,ако можеш само си го представи Индия и Китай с по 1.5 милиарда населениеи с най многото пчелички Бразилия най голямата по площ в Южна Америка влизат още Аржентина Иран Турция саудитите и емиратите и сега за Русия ай голямата по площ в света и с неизчерпаеми ресурси, виж там имаш мапс на телефона по разгледай картата на света ще ти стане интересно а за десерт ще ти предложа и нещо от Африка която също къса с колониалното си минало и редица държави писочихс вратата на макарончовци и англосаксонски, нещо да съм пропуснал виж пак отдели малко време поогледай се и помисли къде ще бъде Ес

    Коментиран от #18

  • 17 Хаха

    9 3 Отговор
    Е нали в БРИКС ще влизат, за какво са им долари ?
    Жабките видяли как се подковава расовия кон и решили и те да се подковат ...... смях пълен
  • 18 Хаха

    10 6 Отговор

    До коментар #16 от "Калпазанин":

    И какво, без технологии и без да има на кого да си продават боклуците какво мислиш че ще направят ?
    Ох мамини то само територия и ресурси не гарантират просперитет. Трябват хора, технологии, акъл дългосрочни инвестиции в обучение и така нататък. пак ще бъдат експлоатирани а любимата ви РФ скоро ще започне очевидния разпад ......

    Коментиран от #19, #20

  • 19 Госあ

    4 8 Отговор

    До коментар #18 от "Хаха":

    😂 викаш Китай нямат технологии и образование, А ? Ганьо

    Коментиран от #21, #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ами

    8 3 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Технологии вече може да са пооткраднали и усвоили много повече от Русия, но това не стига за да има цялостен просперитет за населението. Огромната част от населението на Китай не живее в високо развито крайбрежие. Във вътрешността на Китай картинката е много различна и няма нито технологии нито образование, че даже и пътищата са кът.

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Кресна

    5 5 Отговор
    Още по голямо заробване на тази държава и още по голямо крадене .Вземеш ли веднъж пари от тази банка си роб завинаги и си се разделил с всички богатства на страна си .
  • 24 Защо, бе, тия нали

    6 2 Отговор
    вече са в БРИКС?! Китай да им бере гайлето, защото Путин не иска и една рубла да даде в банката на този фалшив съюз!
  • 25 Преди 2 години Соловьов направи

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "Госあ":

    филм за Мусолини! Ние сме тръгнали отчасти по този път, каза песът на вашия човек! Уж гледате руски телевизии!
  • 26 Аспарух

    6 3 Отговор
    Ама защо долари???, нали ще става член на Брикс
    Путя уж каза стоп на долара, ама цар долар си е цар за разлика както самите руснаци наричат своята рубла деревянная .

    Коментиран от #31

  • 27 Иво

    2 5 Отговор
    Изплашиха се да не се присъединят към БРИКС така ще ги държат под контрол.
  • 28 Лафонтен

    5 3 Отговор
    На тия от БРИКС кой ще им изхранва ц.ганора,като само Индия и Китай са три милиарда без Африка и Южна Америка.Путлер да не им е обещал онинклузиф
  • 29 бай Даньо

    6 1 Отговор
    Интересно дали някой от коментиращите тук се замисля че Аржентина в началото на българския демократичен преход изглеждаше и наистина беше добро място за емигриране , днес България е по богатата държава...
  • 30 Госあ

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ами":

    Ами каквото и да е във вътрешността на Китай (като визираш пустинята),не е по различно от прерията на сащ. Всъщност, картинката е такава, че крайно бедните са над 15х по малко на глава от населението от тези в сащ. В абсолютни числа също са в пъти по малко. Това е положението, провери официални доклади на световната банка и Швейцария. Иначе, относно транспорта, единственият опериращ Маглев е в Китай и не заради някаква приумица, а просто защото е по екологичен, разбирай изисква изключително малко енергия. Като си говорих с едни французи за Китай, им казах че същото ТЖВ в Китай се движи по над 2000 км линии, а не 500, както е най дългата отсечка от Лион до Париж. И на всички гари, които спира булет’а от Пекин до Шанхай - градовете са с небостъргачи

    Коментиран от #34

  • 31 Комунист това е диагноза

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Аспарух":

    Абе, тия от БРИКС-а воглаве с комунистическата Русия няма ли да дадат някоя рубла на Аржентина ? А и Бразилия защо се спотайва, тя при това е съсед та Аржентина ?

    Ама аржентинския народ гласува да минат на доларова икономика, за да се спасят от тия вечни супер-инфлации, така се бяха спасили преди 20-тина години, ама минаха на БРИКС-ова и пак загазиха .
  • 32 Чичо Дончо каза

    1 2 Отговор
    В тубата показват плячкосани магазини. Капитализма е зло.

    Коментиран от #35

  • 33 Васил

    4 2 Отговор
    О неееееееее кандидатка за Брикс иска помощ от МВФ къде са другите или по точно рашистите а забравих и те са същите мизерници.
  • 34 Ами

    5 2 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    Официални данни от страна с управление от тип на диктатура имат стойността на едно голямо нищо. Пустинята си е пустиня и не обуващо 80% процента от територията на страната, но именно 80% са слабо развитите територии на страната и те не са пустинни изобщо, а даже в тях живее преобладаващата част на населението на страна. Не нужно изобщо статистика достатъчно е да се отвори на карта на света и да се види контраста в пътната инфраструктура на крайбрежието и вътрешността на страната това показва всичко красноречиво Вътрешността спрямо крайбрежието малко изглежда като контраста на Северна Корея на фона на Южна Корея.Нещата са видими и буквален и в преносен смисъл от космоса и няма как да бъдат скрити или манипулирани

    Коментиран от #36, #38

  • 35 оня с коня

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Чичо Дончо каза":

    Хубо отбелязваш че Капитализма бил "Зло" щото се плячкосвали магазини като по простата логика за да се случи това,значи в тях е имало Стока и Хран. Продукти.Уточни обаче според тебе Соца "Добро" ли е след като не се плячкосват Магази понеже са ПРАЗНИ?
  • 36 Госあ

    1 4 Отговор

    До коментар #34 от "Ами":

    Аве омбре, много си нахален ! Първо в Китай няма диктатура и второ ти говоря за Швейцария и световната банка ве, умнико неземен !

    Коментиран от #39, #40

  • 37 Хвърчилото от село

    6 0 Отговор
    Да им е честит новият член на Брикс! Скоро Русия и Южна Африка ще затънат, Китай и те не са добре с огромни задължения от 150% от БВП и продължаваща безработица от 20%, свиващо се потребление и фалити на строителният бранш от близо 400 милиарда долара! Само Индия засега държи, но там без инвестициите от Г7 ще затънат! Хахахаааа....за тия дето ще слагат минусчета , да вземат да прочетат икономически новини!
  • 38 Госあ

    0 5 Отговор

    До коментар #34 от "Ами":

    Нека рак повторя за пътната инфраструктура - в Китай оперира единственият Маглев, а една от линиите на скоростните им влакове е около 2500км без прекъсване. 380км/ч 2500 км нон-стоп. Добре ли е като пътна инфраструктура ? Пишеш - мостове в Китай в ютуб на английски (ако можеш) има едно филмче, и гледаш. Би треало да ти се завие свят, защото никъде в света няма такива. А, и по тибетското плато се движи влак на надморска височина над 4000м, където ти пускат кислород. До Лхаса. Надявам се, да го ползвам и него. Ай не ми повтаряй опорки повече, моля ти се.
  • 39 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Да бе няма диктатура. Китай, Северна Коря, Русия и др. подобни са еталона за свободни страни нали, където всеки може да коментира всичко без да е заплашен от нищо и никой. Точно в коя паралелна вселена е това?
  • 40 Ами

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Световната банка и Швейцария дали има как да събират сами данни за Китай на локално месно ниво или използват единствено и само подадените официалните статистически данни от властта в страната? Нали си наясно, че когато се публикуват някакви данни от институции като Световната банка към тях винаги си има забележка която пояснява произхода на данните и освобождава от всякаква отговорност за достоверността на въпросните данни.
  • 41 МинОвач

    2 0 Отговор
    Ако парите се крадат както се случва у нас и 750 милиарда долара да им пратят все ще е тая , парите ще бъдат "усвоени" от наши хора близки до вождовете и народа пак ще яде дървото. В такива случай по-добре е нищо да не се праща.
  • 42 Леля Гошо

    2 0 Отговор
    Аржентина е готина държава, но има три основни проблема:
    1. Въпреки че в началото на ХХ бурно се развива и привлича много европейци точно както САЩ, там отиват главно италианци, испанци и други мързеливци
    2. Държавният апарат е раздут и социалните помощи са непосилно бреме, което изисква нови и нови заеми
    3. Най важното е че страната няма източници на енергия, нито нефт, нито газ, нито въглища, нито възможности за изграждане на ВЕЦ, и по тази причина не се индустриализира като САЩ а остава износител на жито и месо. Ако имаха мозък щяха да инвестират заемите в АЕЦ и да дръпнат, но това никога не стана.
    Буенос Айрес е красив град, аржентинките са готини, имат много добри футболисти, а телешките пържоли и червеното вино са мммм, вкусотия. Пак ми се ходи
  • 43 брокер

    1 0 Отговор
    Що не поискат рубли от БРИКС?
Новини по държави: