Last news in Fakti

11 Септември, 2023 17:35 4 230 23

Кристалина Георгиева призова Г-20: Имате обещание за 100 млрд. долара

  • кристалина георгиева-
  • международен валутен фонд-
  • г-20

Георгиева призова също така да бъдат продължени инвестициите в международно сътрудничество, включително бързо справяне с възникващите дългови проблеми, включително чрез Общата рамка на Г-20 и новата Глобална кръгла маса за държавните дългове

Кристалина Георгиева призова Г-20: Имате обещание за 100 млрд. долара - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Страните от Г-20 трябва да поведат със своя пример, спазвайки обещанията за предоставяне на 100 млрд. долара годишно за финансиране на борбата с климатичните промени, което да бъде подпомогнато със засилване на международните банки за развитие. Международният валутен фонд (МВФ) е осигурил над 40 млрд. д. за подкрепа на уязвимите държави чрез своя Доверителен фонд за издръжливост и устойчивост. Това каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева снощи в края на срещата на върха на Г-20 в Индия, съобщи пресслужбата на Фонда, информира бТА.

"Нашата единствена Земя е екзистенциално застрашена от климатичните промени. Преди (Конференцията на ООН за изменението на климата) КОП28 трябва да повишим амбициите си за решително намаляване на емисиите, за да предотвратим сериозни рискове за икономическото благополучие и макро-финансовата стабилност. Преобразуването на тази амбиция в реалност ще изисква големи инвестиции както от международната общност, така и от частния сектор, а също така и поставянето на подходяща цена за въглерода", посочи Георгиева.

Тя призова страните да мобилизират и вътрешни ресурси за финансиране и управление на зеления преход чрез данъчни реформи, ефективни и ефикасни публични разходи, силни фискални институции и дълбоки местни дългови пазари, припомняйки, че в помощ на тези усилия МВФ предоставя подкрепа за изготвяне на политики и изграждане на капацитет в сътрудничество с партньори.

Според ръководителката на МВФ икономиките постепенно се възстановяват от поредицата тежки шокове, но възстановяването е бавно и неравномерно, като средносрочните перспективи за растеж са най-ниските от десетилетия, в среда с все още висока инфлация, високи лихви и нарастваща фрагментация. Рискът от продължаващо раздалечаване е реален, като по-богатите страни стават по-устойчиви на шокове, а уязвимите и с ниски доходи трябва да се справят с ограничени буфери, предупреди тя.

"На този фон всички държави трябва да следват разумни политики за подкрепа на икономическата и финансова стабилност и ориентирани към растеж структурни реформи. Това е особено важно за нововъзникващите пазари и развиващите се страни, където подобни реформи могат да вдигнат растежа с до 8 процента за четири години", каза Георгиева.

Тя призова също така да бъдат продължени инвестициите в международно сътрудничество, включително бързо справяне с възникващите дългови проблеми, включително чрез Общата рамка на Г-20 и новата Глобална кръгла маса за държавните дългове.

Управляващият директор на МВФ призова страните членки да подсилят глобалната "предпазна мрежа" за финансова сигурност, давайки пример с действията Фонда, който от началото на пандемията от КОВИД-19 е инвестирал 1 трлн. долара в резерви и ликвидност чрез даване на заеми на близо 100 държави и историческо разпределение на специални права за тираж.

"За да направим глобалната икономика по-силна и по-устойчива в един по-податлив на шокове свят, е жизненоважно да постигнем споразумение за увеличаване на квотните ресурси на МВФ преди края на годината и да осигурим нужните ресурси на Фонда за безлихвена подкрепа на най-бедните държави чрез Доверителния фонд за намаляване на бедността и растеж", подчерта тя, отбелязвайки необходимостта да се използва потенциалът на дигиталните технологии.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Сталин

    28 2 Отговор
    Алоо Кристалинче,какво са 100 милиарда ,това са само джобните на Хънтър Байдън за бяло и про ститутки
  • 3 Калпазанин

    26 1 Отговор
    Вземаха пари (дългове) да си правят кефа, сега вземайте пак дългове да оправяме климата, нема такова животно с тази либерастия. И защо трябва да е задължително долар. Аз предпочитам да бъдат задължени например да залесяват, аман от тая либерастия

    Коментиран от #9

  • 4 Аз съм z

    25 2 Отговор
    Дъртия м.ндил иска да ви обясни , че бедните държави трябва да бъдат послушни и колониализирани , докато политическата им върхушка дебелее и краде точно от тези пари .
  • 5 Гост

    14 1 Отговор
    Тепърва ще вденете, че обещават лесно, но не им се изпълнява. Извинения винаги се намират.
  • 6 Павел пенев

    22 2 Отговор
    Вече никой не иска кредити от МВФ,който е заробваща империалисгическа банкова институция. Сталинка се чуди кого да излъже, но риби няма.
  • 7 От Каспичан,

    14 2 Отговор
    Баба Сталинка е от комунистически род.....
  • 8 уйко-калеко

    11 3 Отговор
    Вероятно военният бюджет на страните от Г-20 надхвърля 2000 милиарда долара годишно .а се стискат за 100 милиарда.Освен това те са най големите замърсители в света.ЧОВЕЧЕСТВОТО САМО РЕЖЕ КЛОНА (ЗЕМЯТА) НА КОЙТО СТОИ.АЛЧНОСТТА ЩЕ НИ ПОГУБИ.ЗАВЪРШВАМ С ЕДНА ПО ПИПЕРЛИВА ПРИКАЗКА. ,,ЛАКОМО Д==Е КРЪВ С==Е.,,.
  • 9 е да де

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Калпазанин":

    рано е още за залесяване, първо зануляване и после като новата работа ще е еко включително залесяване
  • 10 Вирус

    10 0 Отговор
    Сталинке подкупвате ли ги хахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вирус

    6 0 Отговор
    Сталинке подкупвате ли ги хахаха
  • 13 Вирус

    5 0 Отговор
    Сталинке подкупвате ли ги хахаха
  • 14 Мразя до гроб Русия безплатно!

    7 5 Отговор
    А баба Кристъл що не призове за същото и брикс-овете - нъл уж били много, силни и перспективни. Къде е, питам рубладжиите, тяхната помощ за беднюгите по света?!

    Коментиран от #16, #22, #23

  • 15 Сталин Георгиев

    5 1 Отговор
    Сталинка се чуди пза какво нейната банка да даде пари, само не и за "родната" и България. А, може би, Сталинка чувства за своя родина Русия, нали там се е образовала, преди да отиде в САЩ.
  • 16 Рубльов

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "Мразя до гроб Русия безплатно!":

    А Сталинка обича Русия небезплатно.
  • 17 Бабушев

    5 0 Отговор
    Защо баба Сталинка се е преименувала на Кристалина? За да подчертае, че е кристално чиста комунистка.

    Коментиран от #20

  • 18 Стойко

    8 0 Отговор
    100 милиарда за климата ! Тия са напълно откачени празноглави . Хора гладуват по света тия ще хвърлят милиарди за климата и за помагане на банкиВашатаМамица
  • 19 Все просят от богатите

    4 9 Отговор
    А рушките галоши и останалите тъпани от БРИКС
    какво обещаха, на Кристо???
  • 20 Ангело

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бабушев":

    Ами те сега всички комунисти са "кристално" чисти!
    Новият кандидат-кмет на София е като диамант- най-чист и с най-много карати!
    Ама моля Ви се, нещо сте се объркали, щом и това го знаете...
  • 21 Тон

    3 0 Отговор
    Глобалното затопляне,и скъкалци за храна е само за широките народни маси на които им промиха главите,този евроатлантизъм ще ви излезе през носа!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Россия 🇷🇺 ZV

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мразя до гроб Русия безплатно!":

    Вие се осрте ,вие и лижете.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания