Last news in Fakti

14 Септември, 2023 12:04 1 041 4

Предизборни страсти в Словакия: възход на опозицията и хибридни заплахи

  • словакия-
  • роберт фицо-
  • михал шимечка

Политическите сътресения и караниците вътре в правителството изтощиха голям брой избиратели, които сега са склонни да подкрепят партии като "Посока - социална демокрация" и "Република", отбелязва Франс прес

Предизборни страсти в Словакия: възход на опозицията и хибридни заплахи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Парламентарните избори в Словакия в края на септември може да доведат до промяна на политиката на Братислава по отношение на Украйна, се казва в аналитичен материал на агенция Франс прес.

Социологическите проучвания сочат победа за формацията "Посока - социална демокрация" на бившия премиер Роберт Фицо, когото Франс прес окачествява като популист, отнасящ се благосклонно към Кремъл.

Досега прозападното правителство на Братислава оказва сериозна подкрепа на Украйна в борбата с руските сили. Словакия, с население от 5,4 милиона души, беше първата страна от НАТО, която достави бойни самолети на Киев - става дума за съветски изтребители МиГ-29.

Въпреки това социологическите проучвания показват, че предсрочните избори на 30 септември ще бъдат спечелени от "Посока - социална демокрация" на Роберт Фицо, който не се колебае да прави изявления, които са в синхрон с официалната реторика на Кремъл.

"Войната в Украйна започна през 2014 г., когато украинските фашисти убиха цивилни от руска народност", каза Фицо във видеозапис, в който повтаря твърденията на Русия.

Фицо, който пое ангажимент да "спре незабавно всички доставки на военна помощ на Украйна", е против кандидатурата на Киев за присъединяване към НАТО и критикуват санкциите на ЕС по отношение на Русия.

Според анализатори, цитирани от Франс прес, външнополитическата ориентация на Словакия може да се промени, ако "Посока - социална демокрация" успее да състави правителство. Ако това се случи, то Словакия може да се сближи с Унгария, чийто премиер Виктор Орбан е най-благосклонният по отношение на Кремъл ръководител в рамките на НАТО.

Ако Фицо стане премиер, това ще е неговото голямо завръщане на политическата сцена. Той беше премиер в периода от 2012 до 2018 г., като бе принуден да се оттегли от властта след антиправителствени протести, които избухнаха след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му. Журналистът разследваше съмнителни връзки на бизнесмени с политици и с висши чиновници.

Парламентарните избори през 2020 г. бяха спечелени от опозицията и на власт дойде правителство, посветило се на борбата с корупцията, което демонстрира неизменна солидарност с Украйна, припомня Франс прес.

Спорове вътре в коалиционното правителство обаче доведоха до падането му миналата година и до насрочването на предсрочни избори.

Възход на опозицията

Понастоящем опозиционната формация "Посока - социална демокрация" е на първо място в социологическите проучвания с 20% въпреки обвиненията срещу нея, свързани с корупция.

На второ място, с 15%, е либералната партия "Прогресивна Словакия" на заместник-председателя на Европейския парламент Михал Шимечка.

На трето място, с 14%, е лявата партия "Глас - социална демокрация" на бившия съюзник на Фицо и бивш премиер Петер Пелегрини.

Фицо не изключва възможността след изборите да сключи коалиционно споразумение с крайнодясната партия "Република", която според проучванията сега е на четвърто място с 8%.

Политическите сътресения и караниците вътре в правителството изтощиха голям брой избиратели, които сега са склонни да подкрепят партии като "Посока - социална демокрация" и "Република", отбелязва Франс прес.

Проруска реторика, русофилия и хибридни заплахи

Реториката на Фицо по отношение на Украйна намира резонанс сред словаците. Според мозъчния тръст "Глобсек" (Globsec) Словакия е една от най-проруски настроените страни в Европейския съюз.

В доклад на организацията от тази година се казва, че в Словакия "само 40% от хората смятат, че Русия е отговорна за войната в Украйна. За сравнение, броят на хората, които са на това мнение в Полша, е 85%, а в Чехия - 71%".

"Останалите са жертва на дезинформация, като обвиняват Украйна или Запада", изтъква "Глобсек".

Русофилията има дълга история в Словакия, казва пред Франс прес Вероника Голянова, експерт по хибридните заплахи и теориите на конспирацията."Всичко започва още през 19. век, когато в Австро-Унгария започва процесът по национално осъзнаване на словаците", изтъква Голянова.

"Като поставят акцента върху принадлежността към славянските народи, националистите се разграничават от унгарците и немците, а Русия е идеализирана като защитница на всички славяни", обяснява експертката.

Според политическия анализатор Григорий Месежников има и "носталгия по комунистическия режим", тъй като "много словаци си мислят, че животът им е бил по-добър по съветско време".

Всичко това превръща Словакия в благодатна почва за разпространяването на дезинформация и на прокремълски наративи, отбелязва Франс прес.

"До 20% от съдържанието, което ползват словашките потребители на "Телеграм", произхожда директно от източници на руски", като по-голямата част от материалите са пропаганда, казва Даниел Мило от Центъра за борба с хибридните заплахи към словашкото министерство на вътрешните работи.

"За Русия и руската пропаганда Словакия е относително лесна плячка", подчерта Месежников.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дупничанин

    4 1 Отговор
    Ако не са минавани с 200, не ми ги фали.
  • 2 честен ционист

    3 1 Отговор
    Партията на льотчикът ще се коалира с Възраждане на следващите избори. Баце във ветераните на Интер Маями, Месито да му я подава на гюме.
  • 3 Без кори стен джур нали ст

    8 0 Отговор
    Голяма свобода на това слово, голяма работа.
    Никоя истина не е истина, ако е в полза на Русия!
    СВОБОДА...

    Коментиран от #4

  • 4 0808

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Без кори стен джур нали ст":

    Бойкот на зеленото кокаинче-убиец на народа си!
Новини по държави: