Last news in Fakti
  Тема: Украйна

26 Юли, 2023 20:50 1 322 6

Словакия ще помага на Украйна за износа на зърно, но иска да защити собствената си реколта

  • украйна-
  • словакия-
  • пшеница-
  • зърно-
  • зърнена сделка

Прибирането на реколтата обаче е възпрепятствано от факта, че зърнените хранилища са запълнени в резултат на по-ранните доставки от Украйна

Словакия ще помага на Украйна за износа на зърно, но иска да защити собствената си реколта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словакия цели да подкрепи Украйна в износа на зърно за глобалните пазари, но при условие, че това не е за сметка на собствения селскостопански сектор. Това заяви днес земеделският министър Йозеф Биреш пред Телеграфната агенция на Словашката република (ТАСР), цитиран от ДПА, съобщава БТА.

Биреш предложи "коридори за солидарност", използвайки автомобилни, железопътни и водни пътища за транспортирането на зърно от Украйна, която е един от най-големите износители на тази култура за глобалните пазари.

Още новини от Украйна

Той обаче подчерта, че тези пътища са относително скъпи. Украинският износ бе засегнат от блокирането на черноморските пристанища от страна на Русия след провала на споразумението за осигуряване на безопасното преминаване на зърното.

"Словакия се стреми да помогне в максимална степен на Украйна в сферата на инфраструктурата, така че да бъдат опростени, доколкото е възможно транспортните условия и зърното да достигне до там, където е най-необходимо", заяви Биреш.

Министърът на селското стопанство на Литва Кестутис Навицкас също предложи вчера в Брюксел подкрепа за износа на украинско зърно.

Украинският президент Володимир Зеленски призова в понеделник ЕС да отвори границите си за украинското зърно и отправи критики към Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България, които възнамеряват да удължат забраната върху вноса на зърно, изтичаща на 15 септември.

Биреш призова за разбиране на мотивите за тази позиция.

Словакия очаква най-добрата си реколта от зърно от пет години това лято, като добивът ще е с 12 на сто над средното през последните пет години.

Прибирането на реколтата обаче е възпрепятствано от факта, че зърнените хранилища са запълнени в резултат на по-ранните доставки от Украйна.

По-високите цени за местното зърно спрямо произведеното в Украйна също засягат продажбите.

Словашките фермери от месеци предупреждават за предстоящи фалити.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тук е момента нсшия Киртак,

    9 1 Отговор
    поткрепен от Тиквеняк,да подкрепят усрите
  • 2 хем сърби хем боли

    15 0 Отговор
    пълно е с палзмодии лизачи като българските политици.
    дали занят словаците каво ядат изобщо ?
  • 3 Адам Хилтън

    8 0 Отговор
    Покорство без поклон не може.
  • 4 Да го изнасят

    13 0 Отговор
    откъдето искат! Само по-далеч от България и българските пристанища. В България не пасем червейчета! Това се отнася за про100 Киро, пудметката, коята ЦРУ ни докара от Канада. Един чуждоземец, който си играе с огъня и търпението на българите.
  • 5 ЛИЛИ

    8 0 Отговор
    И КАК ША ПОМАГА, КАТО ВНАСЯ ПРОСТИТУТКИ ЖЪТВАРКИ
  • 6 Одит

    0 0 Отговор
    Каква е тази Користна помощ? А Русия не трябвало да пази свойте интереси!
Новини по държави: