Last news in Fakti

14 Септември, 2023 14:55 2 639 11

Шопинг! Наплив на български и гръцки туристи на пазар в Одрин

  • турция-
  • одрин-
  • търговия-
  • шопинг

След дългите опашки и задръствания от гастарбайтерите, на граничните пунктове на турско-българската граница е спокойно и преминаването става бързо, посочват от турската митница

Шопинг! Наплив на български и гръцки туристи на пазар в Одрин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приключи сезонът на масовите пътувания на турските граждани от европейските държави през граничните пунктове на турско-българската граница. След намаляването на задръстванията по границите се е активизирал потокът от българските туристи, които идват специално за пазар през уикенда в Одрин.

По данни на областната дирекция "Митници и външна търговия на Тракия" през миналия уикенд (9 и 10 септември) 32 412 български граждани са пристигнали в Одрин през граничния пункт Капъкуле, за да пазаруват.

През ГКПП Пазаркуле и Ипсала на турско-гръцката граница по същото време са пристигнали няколко хиляди гръцки граждани, като общият брой на туристите от България и Гърция през двата почивни дни на изминалата седмица е надхвърлил 40 хиляди души.

Председателят на Камарата на търговците и занаятчиите в Одрин посочи пред информационната агенция Демирйорен ажансъ, че българите, които идват да пазаруват в Одрин, дават принос за развитието на икономиката на града и страната.

„Българите купуват всичко - от игла до конец. 80 процента от сладкарските продукти се изкупуват от тях. Харчат дневно по 1000-1500 лева. Разбира се, високият курс на валутите е предимство. Но ние трябва да ценим интереса на клиентите от България и те да бъдат доволни. Търговците не трябва да надуват цените, ако искаме българите да идват всяка седмица за пазар в Одрин. Те са важни клиенти, не трябва да допуснем да ги изгубим”, каза той.

Заслужава да се отбележи, че напоследък много българи ходят на пазар в Къркларели и Люлебургаз заради по-ниските цени в сравнение с тези в Одрин, което показва, че има необявена конкуренция за клиенти между пограничните градове.

След дългите опашки и задръствания от гастарбайтерите, на граничните пунктове на турско-българската граница е спокойно и преминаването става бързо, посочват от турската митница.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    20 4 Отговор
    Бедните българи, пазаруват в Одрин и им се радват. Ти да видиш. А щяха да мрат без руска газ.
  • 2 факуса

    23 5 Отговор
    хи хи великите гърци от еврозната на пазар в бедна турция,а ние кат влезем къде требе да ходим,сигур в африка

    Коментиран от #3

  • 3 нали знаеш

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "факуса":

    Можеш да пазаруваш в Турция, защото си в ЕС, иначе щеше да дърпаш сополи като африканче
  • 4 Логично

    29 0 Отговор
    В Турция лекарствата и стоките са по-евтини .
  • 5 Реалист

    6 20 Отговор
    Национални предатели, изнасят валутата а не харчат за родния бизнес:)

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Козела Генади

    2 12 Отговор
    В Едирне само на сиганския пазар зад/до аутлет Марги е евтино. Дори в аутлета (преоценени стоки) са на същите цени като в България. А бг търгашите вземат от там разредени омекотители, веро и гел за пране и после на печалба от кварталните магазини. Одрин вече не е евтин и не си заслужава загубата на време и гориво
  • 7 Ъхъ как ли пък не

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Родният ти бизнес са живи търгаши, братчет. Търговията е изкуство, а нашите са нагляри безочливи.
  • 8 Опиканото туркофобче

    1 4 Отговор
    От днес слагам перуката и фалшивите мустаци(кьосе съм по рождение) и утре тръгвам за Одрин. Жената тръгна вчера, че само в четвъртък бай Хасан правел голям индирим в неговото дюкянче.
  • 9 Кирил и Асен

    1 6 Отговор
    Скоро Турците ще пазаруват в България.
  • 10 зевзек

    3 5 Отговор
    по мое впечатление, Турция никога не е била евтина, това което може да се вземе за малки пари са боклуци, хубавите неща турците не ги дават за без пари, цените са им колкото в България, че и по скъпо от тук
  • 11 Патриатъ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Ние, юначните фобофили, ден и нощ милеем за родния бизнес. Е, трудно е, но все още се намират ненаглядните ушанки, ватенки, дочени гащи и галоши, които за нас са жизнено необходими, като въздуха и слънцето за всяко живо същество. От време на време, пращаме някой хъш в Одрин да купи игли и конци , ме при нас са кът.
Новини по държави: