Last news in Fakti

19 Септември, 2023 07:46 988 13

САЩ ще предоставят 11 млн. долара на Либия заради опустошителните наводнения

  • либия-
  • сащ-
  • наводнения-
  • щети-
  • загинали

Хиляди хора зигинаха

САЩ ще предоставят 11 млн. долара на Либия заради опустошителните наводнения - 1
Източник: БГНЕС

САЩ ще предоставят 11 милиона долара на местни и международни организации, работещи в Либия след опустошителните наводнения, които убиха хиляди хора.

Tова обяви в понеделник президентът Джо Байдън, цитиран от АП.

"Държавният департамент и USAID ще помогнат за координирането на доставката на помощ на хората, които имат най-голяма нужда от нея, заедно с другите нации и организации с нестопанска цел по целия свят, които предоставят критична подкрепа като вода, храна, подслон и медицинска помощ", каза президентът.

Припомняме, че Либия бе засегната от бурята "Даниел", причинила смъртоносни наводнения, отнели живота на близо 20 000 души.

Според Международната организация по миграция почти 39 хиляди души са били принудени да напуснат домовете си поради урагана и наводненията в Североизточна Либия.

Либийските власти фактически отцепиха град Дерна, който пострада повече от други населени места от катастрофалното наводнение в Либия, и в него се допускат само спасителни екипи.

Причината за затварянето на Дерна и изтеглянето на хора от града бе именно опасността от епидемия, която може да се разпространи поради телата на мъртви хора и животни, намиращи се все още под развалините.

Местните служители, хуманитарните агенции и Световната здравна организация "са загрижени за риска от избухване на болести заради липсата на чиста питейна вода".

Десетки хиляди местни жители се нуждаят от вода, храна и основни консумативи на фона на нарастващ риск от холера, диария, дехидратация и недохранване, предупредиха агенциите на ООН, цитира news.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дсдс

    19 1 Отговор
    Кредитче сигурно ? 11 милиона за помощ а за оръжие за Украйна стотици милярди

    Коментиран от #3

  • 2 фен

    23 1 Отговор
    Ако САЩ не бяха съсипали Либия на Кадафи, нито опустошенията щяха да са толкова големи, нито Либия щеше да има нужда от подаяния!
  • 3 Българин

    3 15 Отговор

    До коментар #1 от "Дсдс":

    а братска Рушия колко ще предостави ? Нека познаем - нула ...

    Коментиран от #11, #12

  • 4 Паралели

    21 0 Отговор
    Днешна Либия без Кадафи напомня за България без Тодор Живков
  • 5 Помощ! Помагат ни!

    23 0 Отговор
    Сериозно? Забравихме ли, че именно САЩ разрушиха Либия, защото Кадафи не искаше да играе по свирката им? Те се намесиха и резултатът е видим: разделена и съсипана държава, съсипвана и от гражданска война. Погледнете и към други държави, на които помогнаха янките: Ирак, Сирия, Афганистан...И нашите политици "слушкат" и "играят" по свирката, за да не решат да помогнат и на нас.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хохохо

    16 0 Отговор
    А като убиха Кадафи и им е..ха държавата колко спечелиха от това .подигравка и лицемерие.
  • 8 зрител

    14 0 Отговор
    така се прави ! първо унищожаваш една работеща държава, а после - подаяния......
  • 9 Толкова

    11 0 Отговор
    струва един средно голям апартамент в САЩ. Голяма щедрост.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Касапин

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    АМИ КОЙТО КРАДЕ ИМА ДА ВРЪЩА ТА РУСИЯ КВО ОБЩО ИМА А САЩ И С 111 МИЛИАРДА НЕ МОГАТ ДА СИ ВЪРНАТ БОРЧА АДЕ ЧИБА
  • 12 Инна

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Русия се отзова на призива на Либия за помощ
    От името на президента Владимир Путин Министерството на извънредните ситуации на Русия изпраща трети специален борд в зоната на бедствието. Всичко необходимо: мобилни електроцентрали, палатки, одеяла и спасително оборудване. Аеромобилна болница-със специалисти, които могат да приемат до сто души на ден.
    Командващият силите за сигурност на Либийската национална армия Халифа Хафтар и министърът на извънредните ситуации на Либия Абдел Басит заедно със заместник-министъра на отбраната на Русия Юнус-Бек Евкуров посетиха лагера на Министерството на извънредните ситуации на Русия в пострадалия от наводненията град Дерна и благодариха на руските спасители за оказаната помощ.
  • 13 123456

    8 0 Отговор
    11 млн помощ за държава - това е подигравка ! По-добре да не го правят! Все едно на гладен човек да подадеш щедро 5ст и да му дадеш съвет да ги харчи разумно ... По-добре да не се бяха месили там - погледнете каква е Либия по времето на Кадафи ....Друго си е да налееш 2млрд в оръжие в Украйна ...