Last news in Fakti

20 Септември, 2023 05:39 1 608 23

Вашингтон призовава Азербайджан да спре атаката в Карабах

  • сащ-
  • русия-
  • нагорни карабах-
  • антъни блинкън-
  • пашиян-
  • армения-
  • азербайджан

Русия настоява за връщане към примирието

Вашингтон призовава Азербайджан да спре атаката в Карабах - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вашингтон призова Азербайджан да спре военните действия, които започна вчера в контролирания от Армения Нагорни Карабах, а Русия призова и двете страни в конфликта да спрат кръвопролитията в спорния планински регион, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

След месеци на нарастване на напрежението в контролирания от арменците Нагорни Карабах в Южен Кавказ, Азербайджан изпрати там войски, подкрепени от артилерийски удари, в опит да постави под контрол отцепилия се регион.

Карабах е международно признат като азербайджанска територия, но част от нея се управлява от арменски сепаратистки власти, които заявяват, че това е тяхната прародина.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонни разговори с президента на Азербайджан Илхам Алиев и министър-председателя на Армения Никол Пашинян, като призова Баку за деескалация на ситуацията.

„Днес разговарях с президента на Азербайджан Алиев и го призовах незабавно да прекратят военните действия в Нагорни Карабах", написа Блинкън каза в социалните медии.

Държавният департамент на САЩ съобщи, че Алиев е "изразил готовност" да спре военните действия и да проведе среща с представители на Нагорни Карабах.

Блинкън е казал на Пашинян, че Армения има пълната подкрепа на Вашингтон.

Армения пое контрола над големи части от територията на Карабах във война, което се водеше докато Съветският съюз се разпадаше, припомня Ройтерс.

Азербайджан си върна по-голямата част от Карабах в шестседмичен въоръжен конфликт през 2020 г., приключил с договорено с посредничеството на Русия примирие.

Не е ясно дали действията на Баку ще предизвикат пълномащабен конфликт, но боевете в Карабах може да променят геополитическия баланс в Южен Кавказ, отбелязва Ройтерс.

Русия, чието внимание е отклонено от собствената ѝ война в Украйна, се опитва да запази влиянието си в региона, през който преминават газопроводи и нефтопроводи, в условията на засилена активност на Турция, която подкрепя Азербайджан.

Сепаратистките власти в Карабах казаха, че 27 души са били убити, включително двама цивилни, а повече от 200 – ранени, в резултат на вчерашните военни действия на Баку. Те съобщиха, че жителите на някои села са евакуирани.

Рано тази сутрин Москва призова и двете страни да спрат кръвопролитията и военните действия и да се върнат към изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня от 2020 г.

„Призоваваме страните в конфликта незабавно да спрат кръвопролитията, да спрат военните действия и да не допускат цивилни жертви", се казва в изявление на руското външно министерство, публикувано в „Телеграм“.

Отношенията между Русия и Армения, които са традиционни съюзници, се влошиха, откакто през 2022 г. президентът Владимир Путин започна инвазията в Украйна и особено през последните месеци, тъй като Ереван твърди, че Москва не е успяла напълно отстоява споразумението от 2020 г. за прекратяване на огъня.

Ереван, който е водил периодични мирни преговори с Азербайджан, включително по въпроси за бъдещето на Карабах, осъди "пълномащабната агресия" на Баку срещу народа на Карабах и обвини Азербайджан в обстрел на градове и села.

Баку заяви, че намерението му е да „разоръжи и осигури изтегляне на формирования от въоръжените сили на Армения от нашите територии, (и) неутрализиране на тяхната военна инфраструктура“.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    24 4 Отговор
    краварите да си гледат краварника

    Коментиран от #9, #18

  • 2 Последния Софиянец

    20 3 Отговор
    САЩ разпалват война в Азербайджан за да прекъснат Турски поток и само те да продават скъп газ на ЕС.
  • 3 КОТарАК

    7 16 Отговор
    ако Армения беше в НАТО ,нямаше да има такива истории.. с проскубаното мече-панда ,да те пази ,дотам се стига

    Коментиран от #8, #17

  • 4 Последния Софиянец

    5 17 Отговор
    Но трябва да признаем, че Русия изостави и Армения на произвола на съдбата, православната матушка е отчаяно слаба пред капитулация!
  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    21 2 Отговор
    НАЛИ В ТУРЦИЯ ИНДЖИРЛИК АМЕРИКАНЦИТЕ ИМАТ Ф16
    .... ЗАЩО НЕ БОМБАНДИРАТ АЗЕРБЕЙДЖАН
    ... РАЗБИРАТЕ ЛИ СЕГА КАКВИ ХИЕНИ СА
    АМЕРИКАНСКИТЕ ЕВРЕИ

    Коментиран от #20

  • 6 Кокосово

    12 2 Отговор
    Малки независими държави след отделяне от СССР, това означава неминуеми конфликти. Това беше голям геополитически успех за САЩ и запада. Сега и да призовават, никой не им обръща внимание.
  • 7 САТЪРА НА ХАНА

    9 2 Отговор
    АМЕРИКАНЦИТЕ МОГАТ ОТ ИНДЖИРЛИК В ТУРЦИЯ ДА ПРЕХВЪРЛЯТ ОРЪЖИЕ НА АРМЕНЦИТЕ
    ....
    ОБАЧЕ НЕ ИСКАТ :))
  • 8 иваило

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    бягай при мъжката си половинка ма ,да обереш краставицата за вас момичетата от мъжки пол на нпо сорос няма почичка 24/7
  • 9 Ти за краварите

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    Не се тревожи.
  • 10 Копейка

    4 9 Отговор
    Нас ни казаха да викаме,че американците са виновни!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Феликс Дж

    4 0 Отговор
    ТОЙ каза, ТЕ спряха и ВЕДНАГА назад дадоха. Ужас.
  • 13 Кочо

    2 17 Отговор
    Русия предаде Армения, наскоро Путин и Ердоган се срещнаха и разбраха Русия да не се меси. Ето го резултата, мюсюлманска страна напада християнска, вярвайте още на руснаците... те затова арменците се съюзиха с американците и правят учения заедно. Русия можеше да вкара миротворци но предпочита отдалече да призовава за мир, предатели.
  • 14 Байрактар"70

    11 0 Отговор
    Вашингтон да спре да тероризира целия свят, защото оня отгоре скоро ще го удари много лошо!
  • 15 Мдаа

    10 0 Отговор
    Армения да изпълни подписания от тях договор че ще се отвори коридор свързващ автономната азерска област ахичеван с Азербайджан през коридора Зенгезур
  • 16 Демократ

    2 3 Отговор
    Където има руски миротворци винаги започват войни. Кавказ е ценен за Русия, а това че територията е на Армения и Азербайджан няма значение. Сепаратиски регион по руски значи място,командвано от руски "миротворци",които в даден момент започват война на чужда територия и спасяват местните хора от местните власти,а всъщност заграбва природните ресурси. Тази стратегия от бившия СССР е непроменена. Такива региони бяха и Донбас, Луганск и Крим, виждаме бруталното ликвидиране на Украйна, за бъде спасена от Украйна, такова е и Приднестровието в Молдова,затова хората са ужасени от руския ботуш. Съветските войски окупираха и България с цел да се настанят завинаги тук, уж да ни спасяват от самите нас и досега не можем да се спасим от Кремъл.
  • 17 Що пишете

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    Вече откровени глупости? Не четеш ли статията? НАТО защитава страните членки от нападение. Нагорни Карабах е Азерска територия, и Армения официално го е признала. Какво да направи НАТО? Или Русия? Или признаваш, че НАТО не е отбранителна, а нападателна организация? Къде ви намират такива...
  • 18 любител

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "пешо":

    прав си пич кой е тоя блинчо да се меси където не му е работата. да си гледат тяхната икономика че в най скоро време зелените гущерчета ще стават само за тапети на тоалетните. хахаха
  • 19 дипломат

    2 0 Отговор
    Блинкън е казал на Пашинян, че Армения има пълната подкрепа на Вашингтон.!???!
    Карабах е международно признат като азербайджанска територия!!!!!!!!!!!!
  • 20 0123

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Турция няма да позволи на САЩ по никакъв начин да бомбардира Азербайджан от база ,която се намира в нейната територия . Иначе база маза не остава.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.