Last news in Fakti

21 Септември, 2023 16:54 1 508 14

Албанците са с най-ниските заплати и най-дългото работно време в Европа и в региона

  • албания-
  • европа-
  • работа-
  • работно време

След албанците най-дълго работят сърбите

Албанците са с най-ниските заплати и най-дългото работно време в Европа и в региона - 1
Източник: Shutterstock

Албанците имат най-ниските заплати и най-дългото работно време в Европа и в региона, съобщи албанското икономическо списание „Монитор“.

Служител на заплата в Албания е работил средно 43,7 часа на седмица през 2022 г. спрямо 43,3 часа предходната година, сочат данни, публикувани от албанския статистически институт (ИНСТАТ).

Данни на Евростат, които отчитат работното време за европейските страни и някои страни от региона, разкриват, че албанските служители имат най-дългото работно време в Европа, заедно с други страни в региона.

Според Евростат европеецът е работил средно по 37,5 часа на седмица през 2022 г. или с 6,2 часа по-малко (почти един работен ден), отколкото албанецът.

След албанците най-дълго работят сърбите с 43,3 часа. За Република Северна Македония последните налични данни са за 2020 г., където средното е 40,9 часа.

Според Евростат през 2022 г. обичайно работната седмица за хората на възраст 20-64 години в ЕС е била с продължение 37,5 часа.

Евростат посочва, че се забелязват значителни различия между страните от ЕС. Най-дълги работни седмици са регистрирани в Гърция (41 часа), Полша (40,4 часа), Румъния и България (и двете по 40,2 часа).

За разлика от тях Холандия има най-кратката работна седмица (33,2 часа), следвана от Германия (35,3 часа) и Дания (35,4 часа).

Същевременно жените в Албания работят със 7,8 часа повече от жените в Европейския съюз, посочва още „Монитор“.

Според данните на ИНСТАТ в Албания мъжете работят средно 44,8 работни часа на седмица, а жените – 42,5 часа. Същевременно данните на Евростат сочат, че жените в Европейския съюз работят средно по 34,7 часа на седмица, което е със 7,8 часа по-малко от жените в Албания.

Според Евростат мъжете в Европейския съюз работят средно 39,9 часа, като най-малко време те работят в Холандия (37,4 часа), а най-много – в Исландия (42,2 часа). Разликата в работното време при мъжете в Албания и средното за ЕС е 4,9 часа, което е много по-малко от разликата при работното време за жените – 7,8 часа.

Въпреки че имат най-дълго работно време, албанските служители имат най-ниските заплати в Европа, сочат други данни от съответните статистически институти, цитирани от албанското икономическо списание.

Албания е имала най-ниската средна заплата в региона през 2022 г. – около 520 евро (бруто).

Сърбия е страната, която "печели" в регионалната конкуренция по заплати, пише „Монитор“. Според данни на сръбския статистически институт през 2022 г. заплатата в страната е била средно 880 евро, докато през декември 2022 г. е скочила до близо 1000 евро бруто (983 евро).

В края на 2022 г. средната заплата в Република Северна Македония е била 832 евро, в Черна гора – 900 евро, а в Босна и Херцеговина – 934 евро.

Междувременно в други европейски страни средната заплата е над хиляда евро на месец, отбелязва „Монитор“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 копейката

    19 6 Отговор
    Време е България да излезе от ЕС и НАТО и да стане бедна като Албания Сърбия
  • 2 да де

    20 1 Отговор
    А стига сте ронили сълзи на чужди гробища въпроса е какво и колко могат да купят с тяхната заплата и после е всичко останало.
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    11 0 Отговор
    Местя го за арнаутите !

    Но за сметка на най-ниското заплащане имат една от най добрите мафии в ЕССР 2
  • 4 Топч0

    10 0 Отговор
    Ами ,ние с гайдите къде сме?А сме в ЕС.
  • 5 пишете точно бе:и швейцария е над хиляда

    7 0 Отговор
    Междувременно в други европейски страни средната заплата е над хиляда евро на месец, отбелязва „Монитор“.
  • 6 Аман

    2 15 Отговор
    А пък аз искам да сме като в Русия. Трябват ми пари за 20 литра водка и 20 кг брашно. Ток и вода не плащам, защото нямам. Данъци също не плащам, защото не работя и нямам имот.
    Кой сега е номер едно?
  • 7 да им имам работата

    9 3 Отговор
    Къде в европа се работи по малко от 60 ч.Само калинките бачкат по малко.
  • 8 мдда

    4 4 Отговор
    Албания е една левашка дупка...
  • 9 Йорго

    6 0 Отговор
    Много ги мислите Албаните бе ! Елате в Лондон за да се убедите с какви автомобили се движат бедните ! Седемдесет процента са дилъри а останалите учат занаят !
  • 10 МинОвач

    1 2 Отговор
    Напишете какво е IQ-то на албанците пък после коментирайте че имали ниски доходи. Обикновеният албанец не знае кое е ляво и кое е дясно и не може да си върже връзките на обувките , стават само за обща работа но трябва да ги наблюдаваш да не потрошат нещо. Щом изкарват за хляба е добре , стига им толкоз...

    Коментиран от #14

  • 11 Местя го кой колко часа работи

    3 0 Отговор
    Аз гледам себе си! Такива станаха времената сладури!
    Понеделник -Почивен ден!
    Вторник - работа между 3 и 5 часа колкото си преценя и по което време аз реша.
    Сряда и Четвъртък същото!
    Петък, Събота и Неделя почивен ден, освен ако нямам спешна поръчка и не ми платят по 2 цената.
    Правило:
    1.Работя сам и никой не допускам до работното ми място!
    2.Взимам пример от депутатите!
    3.На месец като извадя между 3 и 9 бона за луканка, че мина времето да работя за хляб ми е достатъчно и клиентите като са доволни всичко е 6+.
    4.Ако се напъна мога да спечеля двойно на месец и защо, за да се издухвам защото съм си купил чисто нов Мерцедес на лизинг да ме видят каква работа съм фръц, фръц.
    5.По добре да се правиш на беден и да си го местиш по цял ден и да си рацъкваш кафенца като депотат.😀
    Които иска да бачка за без пари.Аз не! Ето за това няма да ви вдигнат заплатите и стандарта поне още 20г.и ще ви крадат мощно.Дано ви дойде акъла дори и късно пак е нещо.😀😀😀😀😀😀
  • 12 факт

    2 0 Отговор
    Друга глупост преди напишете, поне един път вижте обявите за работа в България.Наднормено време и мизерни заплати.На Ви ЕС.
  • 13 Лош

    2 0 Отговор
    Е дайте да ги ожалиме!Нашта икономика е супер та да вземат да се поучат от нас как се работи по-малко за повече пари!
  • 14 Лош

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "МинОвач":

    Така се говори и за нас МинОвачо!
Новини по държави: