Last news in Fakti

22 Септември, 2023 06:10 881 7

Камала Харис оглави службата за превенция на насилието с оръжие в САЩ

  • камала харис-
  • сащ-
  • оръжие-
  • насилие

Новата структура ще се стреми да намери начини да заобиколи бездействието на Конгреса

Камала Харис оглави службата за превенция на насилието с оръжие в САЩ - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън поиска от вицепрезидентката Камала Харис да ръководи първата по рода си федерална служба за превенция на насилието с оръжие, която ще се стреми да намери начини да заобиколи бездействието на Конгреса за спиране на нарастващото насилие, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Харис, бивш прокурор, има дългогодишен опит по въпроса и е компетентна да ръководи усилията, казаха служители на Белия дом. Добавянето на новия офис към нейното портфолио означава, че Харис е натоварена с някои от най-важните вътрешни въпроси – включително правото на глас и абортите, както и увеличаването на миграцията към САЩ.

Службата изпълнява ключово искане на активисти за безопасност на оръжията, които се обединиха като коалиция, за да подкрепят Байдън за президент през 2024 г., и е усилие на Белия дом да задържи въпроса в центъра на вниманието, докато Байдън настоява за забрана на т.н. наречено "нападателни ръжия" и работи за мобилизиране на гласоподаватели, които са от решаващо значение за неговата стратегия за преизбиране – жени от предградията, цветнокожи избиратели и по-млади избиратели.

Като цяло по-строги закони за оръжията се желаят от мнозинството от американците, независимо какви са настоящите закони за оръжията в техния щат, посочва АП. Това желание може да е свързано с възприеманото от някои американци въздействие на това какво може да означава по-малко оръжия за страната - а именно по-малко масови стрелби.

До момента тази година е имало най-малко 35 масови убийства в САЩ, оставяйки най-малко 171 мъртви, без да се включват стрелците, които са загинали, според база данни, поддържана от Асошиейтед прес и Ю Ес Ей Тудей в партньорство с Североизточния университет .


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честит ден на Независимостта

    5 0 Отговор
    на всички Българи.А на шият Тише и днес ще се труди за половин долар.На слуг инажа почивен ден не се полага.Американският го сподар трябва да бъде обгрижван и днес
  • 2 Химериканчето от Каспичан

    6 1 Отговор
    Обществена тайна е че всички в САЩ се молят и кръстят бай Дън да не хвърли топа, защото това недоразумение Камала е нещо страшно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тото

    7 0 Отговор
    Не ни интересуват тея.
  • 6 БРАВО

    3 0 Отговор
    Ама в частност, какво ни засяга нас българите това. Идете в Америка и ще се убедите, че там е друг свят
  • 7 така така

    2 1 Отговор
    Не Камала, а Камал Харис...