Last news in Fakti

22 Септември, 2023 06:36 4 741 3

Бразилският върховен съд отхвърли закона, ограничаващ права на коренното население

  • бразилия-
  • съд-
  • права-
  • коренно население

Той бе обявен за противоконституционен

Бразилският върховен съд отхвърли закона, ограничаващ права на коренното население - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бразилският Върховен федерален съд (ВФС) вчера се произнесе срещу опит за ограничаване на признаването на нови резервати на коренното население, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съдът в Бразилия обяви за противоконституционен закона - който предвижда, че само земи, заети от коренното население в деня на обнародване на конституцията на 5 октомври 1988 г., могат да бъдат обявени за защитена територия - с 9:2 гласа.

Конституцията на Бразилия гарантира на коренните народи запазването на техните социални организации, обичаи, езици, вярвания и традиции, както и правото на земята, която традиционно заемат, заяви съдия Кармен Лусия, преди да гласува. Собствеността върху земята не може да бъде отделена от другите гарантирани основни права, каза тя.

Многобройни представители на коренното население отпразнуваха решението пред сградата на съда, като го наблюдаваха по телевизията.

Критиците на закона се оплакаха, че коренните народи вече няма да могат да си върнат племенните райони, от които преди това са били прогонени. Освен това той може да даде правно основание за установяване на контакт с изолирани коренни народи, например за "налагане на държавни мерки в обществена полза".

Следващата седмица съдиите планират да изслушат какво означава това за повече от 260-те дела, в които частни лица или дружества са придобили незаконно земи на коренното население съгласно сега действащия закон. Въпреки решението на ВФС в полза на правата на коренното население върху земята, собствениците на земя могат да имат право на обезщетение, ако се наложи да върнат собствеността си.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Галина Колева,

    2 0 Отговор
    Коренното население загуби Америките, но спечели уважението на света за тяхната битка да оцелеят и запазят каквото могат.
Новини по държави: