Last news in Fakti

25 Септември, 2023 04:31 1 058 6

Макрон отговори на папа Франциск за мигрантите

  • франция-
  • мигранти-
  • еманюел макрон-
  • папа францзиск

Изпълняваме полагаемите ни се задължения, заяви френският президент

Макрон отговори на папа Франциск за мигрантите - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че Франция изпълнява полагаемите ѝ се задължения във връзка с приема на мигранти, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Така Макрон отвърна на папа Франциск, който по време на пътуването си до Марсилия отправи остри критики към европейските лидери във връзка с миграцията.

"Папата има основание да призовава за надигане срещу безразличието, но ние, французите, ние правим онова, което зависи от нас", каза Макрон в интервю за медиите Франс 2 и Те Еф 1.

"Не можем да приемем цялата мизерия на света", допълни той, използвайки прочутата фраза на бившия премиер и социалист Мишел Рокар.

По-рано през месеца в отговор на кризата с мигрантите, прииждащи на италианския остров Лампедуза, Макрон призова да не бъдат оставяни италианците сами и заговори за европейски отговор, за да има последователен подход със страните на произход и на транзит на мигрантите.

Днес Макрон заяви, че европейците трябва обусловят помощта си за държавите на произход на мигрантите с една отговорна от тяхна страна политика по миграционния въпрос и да кажат на тези страни: "Ние ви помагаме за проекти, които ще създадат икономически възможности за населението, но вие трябва да ни помогнете да разбием мрежите, които принуждават тези хора да напускат техните страни и преди всичко да сътрудничите по-добре във връзка с връщането на мигрантите".

Относно държавите от южния бряг на Средиземно море, по-специално на Тунис, Макрон каза, че иска Европа да им предложи те да впрегнат експертите, изследванията и необходимите средства, за да разбият трафикантските мрежи. Като това да стане в рамките на двустранно партньорство, изградено на взаимно уважение.

Макрон припомни, че Франция е приела британски експерти да дойдат в Кале, за да помагат на френските си колеги да разбият мрежите на трафикантите на мигранти и резултатите от това сътрудничество са много добри.

Президентът заяви, че иска да предложи на ЕС да влага повече средства в страните, през които транзитират мигрантите, да им предложи партньорства, за да бъдат избегнати потеглянията на мигранти, защото в тези страни хората поемат рисковете на опасното пътуване в Средиземно море.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папата и мамата

    13 2 Отговор
    Щом можете да създадете толкова мизерия по света, ще можете и да я приемете.

    Коментиран от #5

  • 2 Хмм

    11 0 Отговор
    Папата има основание да призовава за надигане срещу безразличието

    А защо папата не ги вземе мигрантите във Ватикана?
  • 3 Европейската солидарност

    4 1 Отговор
    и единство свършват там, където започват делата. Само еврофасоните им големи.

    Коментиран от #4

  • 4 Свършва там

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Европейската солидарност":

    Където почва интереса
  • 5 Мизерията

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Папата и мамата":

    е най-вече от мързел и висока раждаемост. Искат да си правят каквото си искат, да ги хранят, обгрижват, да им дадат жилище, пари, коли - все неща които няма в техните държави.
  • 6 индианеца

    1 0 Отговор
    да си ги взема в аржентина
Новини по държави: