Last news in Fakti

26 Септември, 2023 14:35 1 582 21

Историческо помирение! Ердоган покани Нетаняху да посети Турция

  • турция-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • реджеп ердоган

Лидерите на Турция и Израел се срещнаха миналата седмица в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН и се договориха за посещения

Историческо помирение! Ердоган покани Нетаняху да посети Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Посещението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху в Турция може да се състои през октомври или ноември тази година. Това съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

Ердоган говори пред турски журналисти на борда на самолета на връщане от Азербайджан.

Продължава работата на нашето външно министерство по определяне на датата на посещението на Нетаняху. Смятам, че визитата на Нетаняху в Турция, която бе отложена заради заболяване, ще се състои през октомври-ноември. Преговорите продължават, така че това посещение да се състои в най-подходящото време, каза Ердоган.

След това и ние ще посетим Израел, посочи президентът.

Очакваше се Нетаняху да посети Турция на 28 юли, но визитата бе отменена.

Лидерите на Турция и Израел се срещнаха миналата седмица в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН и се договориха за посещения.

Ердоган каза днес още, че Турция и Израел са започнали да обсъждат възможността за доставка на израелски газ за Европа през Турция.

Европа сега търси устойчиви енергийни източници на фона на ситуацията след започването на руско-украинската война. Известно е, че Израел се стреми да транспортира своите ресурси до Европа. Най-рационалният маршрут е тези ресурси да се транспортират до Европа през Турция, подчерта Ердоган.

След повече от десетилетен дипломатически разрив Израел и Турция през миналата година предприеха стъпки към започване на нова епоха в отношенията. Двете страни назначиха отново посланици.

Турция и Израел бяха влошили сериозно отношенията си въпреки силните си търговски връзки.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 15 Отговор
    Турците и хазарите са били винаги съюзници срещу Велика България.

    Коментиран от #2, #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сланина

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Мехмед":

    От йоджалан(така добре ли е малката буква)за всичкото от Одрин на изток

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ганьо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Мехмед":

    Ашколсун Мехмед Ага...
  • 6 авраам

    1 1 Отговор
    Това ще е от ден до пладне
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еван Гелия

    3 0 Отговор
    Интереса клати феса
  • 9 Българските турци

    18 0 Отговор
    Турция протяга ръка на България и открито подчертава ,че предпочита България вместо Гърция ! А човек като чете статии на тема Българска История , Газ , Русия и коментарите под тях , остава с впечатление , че където има думата Турция и турци , българите изведнъж стават "Хъшове" !?... Това един нормален местен турчин в Турция , въобще не може да го проумее... и учудено недоумява що за визия имат българите и се пита защо дори такива национални облаги не могат да ги развълнуват и ентусиазират !?...Ние които сме с Румелийско потекло сме наясно с положението и когато се опитваме да разясним и разшифроваме въпроса, хората този път се учудват още по вече и чуваме и иронични възклицания от типа "Сериозно ?!" , " Аде бе ?!" и т.н. ! Турция поради геополитическото си разположение от векове е сборен географски вектор и е на път да стане Енергиен и Търговски Хъб към който са насочини не само Руският и Китайският вектор, а и Каспийският,Иранския ,Катарският и Израелският вектор и целият Източносредиземноморски капацитет и преносим капацитет LNG от Алжир , Либия ,Нигерия , САЩ и т,н.!!! Това ще се осъществи въпреки роптанията на САЩ и ЕС и злорадните изявления на популярни върли туркофоби от типа на Майкъл Рубин , Джон Болтън и разни ястреби сенатори - гъркофили в американския сенат !!!
  • 10 Българските турци

    16 2 Отговор
    Газът е на Израел и те искат да си го пласират...
    Евреите имат нужда от турските енергийни артерии защото вятърът промени посока... а Източносредиземноморският газ увеличи цената си и вече е рентабилен и ще носи печалба...а има ли печалба има евреи ! Проектът (East Med) отдавна умря ! Много ми е интересно как ще стигне Израелския газ до Европа... с газопровод или като LNG с кораби....Ако ще е газопровод ...Кой за колко време и с какво ще го построи ?!... А ако ще се превозва като LNG кой ,кога как ще осигури плаващите газови цистерни ?!... Турците имат поговорка :"С носена вода воденица не се върти " пък и никой до ден днешен не е видял Евреин да дава пари за умрял кон !!!
  • 11 Българските турци

    5 9 Отговор
    Мразя я тая България. Мразя ги тия българи. Обичам Турция. Обичам турският народ. Алах е с нас.
    Алах у Акбар.

    Коментиран от #12, #16

  • 12 Българските турци

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    Много злоба вреди на здравето , а имитацията е хумор !

    Коментиран от #13, #14

  • 13 Българските турци

    0 11 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    Млък бе менте.

    Коментиран от #15

  • 14 Българските турци

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българските турци":

    "Българските турци" е ник! Иначе този термин е български и е употребяван в България години наред съвсем нормално във всекидневния език на улицата и официалния по българското радио , телевизия и преса ... Да правилно е че турчинът си е турчин където и да е по света...но в България са "Българските турци"...защото си имат причина за това !!! Сега си представи че турците и помаците от Родопите създали работническа партия и са обявили нелегална въоръжена сепаратистична дейност с цел да обявят независима Турска родопска република ...40 години почти всеки ден в един български дом да идва ковчег обвит с националния флаг и с траурен марш и залп се извършва погребението на поредния български воин загинал в поредната акция на сепаратистите или си представи как в някоя църква на Великден,как на някой мач в стадион или как на площад на голям български град избухват бомби взривени от сепартистите и убиват невинни български граждани без разлика дали са деца, жени или старци !.И как въпреки че България и Турция са съюзници в НАТО турците открито финансират и въоръжават сепаратистите ...и как гърците и македонците им дават убежище и подкрепа вътре в своите граници а НАТО и Сащ правят санкции и ембарго на България защото убива "борци" за независимост!... Сега пък се върни и попитай :-Имат ли основание "Българските турци" да казват "Мразя я тая България. Мразя ги тия българи." и си отговори сам - ама честно и доблестно !!!
  • 15 Българските турци

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българските турци":

    Всички страни от Балканите и Източна Европа имат етнически търкания един с друг ! Наличието на "Варшавският пакт" възпираше ескалацията на тези търкания между членовете на пакта и позволяваше агресивност срещу страни извън социалистическия пакт! Ярък пример бяха НРБ и РТ !...Днес и двете страни са в НАТО но търканията се ескалират паралелно с нарастването на ултра дясната политическа вълна в Европа ! Думата ми е към всички криви глави....НАТО се интересува само от територията на членките си и не им пука какво население живее по тия територии ! Така че , тия които мислят че изпод мишниците и изпод чадъра на НАТО пак ще могат да лаят по нещо и някого не им гарантира безопасност !
  • 16 Българските турци

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "Българските турци":

    - Допуснали сте пипалата на саудитския вахабизъм сред помаците в Родпите и сега с тиради като " Алах е с нас.
    Алах у Акбар." се мъчите да въвлечете "Българските турци " и Турция в тази каша която сами сте си я забъркаи ! Слепотата причинена от комунистическия атеизъм е причина българите да ходят на черква само на Великден и по погребения ! Същото важи и за турците в България ! Имитационният ти " фанатизъм"е за забулване на истината за религиите в България !

    Коментиран от #18

  • 17 Българските турци

    3 1 Отговор
    Продължавай да имитираш !... Криви глави май могат да имат и турците!...
  • 18 Последния Софиянец

    0 9 Отговор

    До коментар #16 от "Българските турци":

    Иди си в любимата Турция и не се връщай.

    Коментиран от #19

  • 19 Българските турци

    12 1 Отговор

    До коментар #18 от "Последния Софиянец":

    Аз съм си там ! И не злобея от тук към никого ! Напротив , протягам винаги маслинено клонче !? ... Но Хъшовската злоба няма нито ум нито разум да асимилира такива "неразумни неща " !?!...

    Коментиран от #20

  • 20 Последния Софиянец

    2 10 Отговор

    До коментар #19 от "Българските турци":

    Пиши си простотиите в гаджалските сайтове и не смей да ни занимаш повече. България на БЪЛГАРИТЕ.

    Коментиран от #21

  • 21 Българските турци

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "Последния Софиянец":

    Няма спор че е на българите ... и нямате никакви основания да се боите, че някой има намерение да твърди нещо против това !... България си е ваша , но това че си българин не ти дава право да я забраняваш за когото и да било !!!
Новини по държави: