Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 20:40 1 812 19

Брюксел: В интерес на ЕС е да изгради взаимноизгодни отношения с Турция

  • турция-
  • европейска комисия-
  • реджеп ердоган

В реч на откриването на новата сесия на парламента Реджеп Ердоган заяви вчера, че Турция не очаква нищо от Европейския съюз относно членството на страната в блока

Брюксел: В интерес на ЕС е да изгради взаимноизгодни отношения с Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европейският съюз е готов да си сътрудничи с Турция в посока към установяването на конструктивни отношения, насочени към взаимно благоденствие и стабилност, каза Ана Писонеро, говорител на Европейската комисия, коментирайки изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка с процеса на присъединяване на Турция, предаде държавната телевизия ТРТ Хабер, цитирана от БТА.

В реч на откриването на новата сесия на парламента Ердоган заяви вчера, че Турция не очаква нищо от Европейския съюз относно членството на страната в блока.

"Ние нямаме никакви очаквания от Европейския съюз, който ни кара да чакаме вече 60 години. Ако те се откажат от несправедливото си отношение (към Турция), особено по отношение на издаването на визи, ще поправят грешките си. В противен случай ще загубят правото си да очакват каквото и да било от нас", подчерта турският президент.

Ана Писонеро коментира това изказване на пресконференция днес в отговор на въпрос. По думите ѝ е в интерес на ЕС да изгради взаимноизгодни отношения с Турция и стабилната и сигурна среда в Източното Средиземноморие да продължи.

"ЕС е готов да си сътрудничи с Турция за изграждането на конструктивни отношения, насочени към общ просперитет и стабилност, на базата на ангажименти към правата на човека, върховенството на закона, международното право и регионалната стабилност", подчерта Писонеро.

Миналия месец турският президент заяви, че Анкара може да се раздели с Европейския съюз, ако това е необходимо, след като Европейският парламент прие доклад, според който "процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да се възобнови при настоящите обстоятелства". Според Ердоган Европейският съюз предприема стъпки "да се откъсне от Турция".


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЗА

    16 2 Отговор
    ЕС разиграваше турците десетилетия...сега се оказва,че те чакат...странно нещо е евро ТКЗСто...пропаднало...как се обръща палачинката...че и ние май ще купуваме ток оттам, освен газ...;-Х


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #5

  • 2 Хохооооооо

    13 1 Отговор
    Брюксилските дУдУци почнаха .....🤣😉🙃
    ПрофесионалистКи са....
  • 3 Калпазанин

    10 1 Отговор
    Чекайте ся пък вие, дойде време разделно. Много убаво фото ама и едно диванче липсва
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Рошко

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "БОЗА":

    Ние да се радваме че са ни комшии, ей го де е Едирне. По близко ми е стамбул отколкото голем ото село София
  • 6 ами да кажа

    14 1 Отговор
    това е стаята с двата стола нали хЕрдоган е подсказал къде да седне Урсула и май от втори опит ще стане
  • 7 Професор

    23 1 Отговор
    Наистина в Турция вече не са така въодушевени от ЕС. Не че не искат но виждат двойния стандарт и се отказват повече да се молят и твърдят, че един ден ЕС ще моли Турция да стане членка. Всъщност и свободата на словото в ЕС е много разтегливо понятие. Според турски медии ако горите Корана това е свобода на словото но ако нарисувате Макрон в карикатура приличащ на Хитлер получавате затвор и 10 хиляди Евро глоба. Ставало дума за някакъв френски карикатурист. Твърдят го по турските телевизии. Аз понеже владея турски, както владея руски, английски и гръцки ви пиша това което виждам по турските телевизии.
  • 8 Перо

    6 1 Отговор
    А РСМ да се нареди зад Турция на опашката и да чака 70 г.!
  • 9 РеБелот

    20 1 Отговор
    Тя Турция ще стане по-силна от Европа икономически и щЪт не ЩаТ ще вземат да я приемат в ЕС като държава шефка на ЕС.
  • 10 Павел пенев

    13 1 Отговор
    Взаимно изгодни отношения но без членство в ЕС. Какви нахалници.
  • 11 мурад

    16 1 Отговор
    След като Ердоган им тегли шута , се сетиха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ей ломски

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Пак си предрусал ! И бу,лгаристан беше, когато баба ти играеше с яничарите на "скрий салама", да виждаш днес из вас яничари при баба ти?
  • 15 баба ви Вуйна

    12 2 Отговор
    ке дойде време , ке целунете у-я на Ердоган
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Вирус

    4 0 Отговор
    Хахаха миндерчето там ли е
  • 18 Още малко

    7 1 Отговор
    И всички един по един ше се средите на опашка за да подгънете коляно на килимчето в Анкара
  • 19 Вирус

    1 0 Отговор
    Тя миндерчето най добре знае
Новини по държави: