Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2023 07:26 5 196 92

ISW: Руските войски са разкъсвани от проблеми, докато Киев напредва

  • украйна-
  • русия-
  • бахмут-
  • крим-
  • севастопол

Южен военен окръг отговаря за текущата руска отбрана срещу украинските контранастъпателни операции в Южна Украйна

ISW: Руските войски са разкъсвани от проблеми, докато Киев напредва  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тактическата обстановка във Вербове остана неясна и към 26 септември. Украинските сили продължиха настъпателните действия в западната част на Запорожка област и в посока Бахмут, съобщи Генералният щаб на Украйна.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за бойните действия в Украйна.

Блогър, свързан с Кремъл, твърди, че украинските сили са достигнали северните покрайнини на Новопрокоповка (на 13 км южно от Оригов). Все още не са отговорили директно на твърдение от източник, за който се съобщава, че е свързан с руските въздушнодесантни сили, че украинските сили контролират половината от Вербове (18 км югоизточно от Оригов) към 24 септември. ISW не е намерил доказателства, а източникът, който го съобщава, има много малко последователи. Заслужава да се отбележи, че други източници не са отговорили на тези твърдения.

На 26 септември руският президент Владимир Путин награди руската 58-ма част с почетното звание "Гвардия". Южен военен окръг отговаря за текущата руска отбрана срещу украинските контранастъпателни операции в Южна Украйна.

Вероятно унищожени елементи от 42-ра мотострелкова дивизия на руската 58-ма общовойска армия все повече контраатакуват в района на Новопрокоповка. Това предполага, че украинските контраофанзивни операции може да са унищожили сравнително по-елитни руски въздушнодесантни елементи, които са отговорни за контраатаката в района. Елементи на 70-и и 71-ви гвардейски мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия все по-често участват в ограничени контраатаки близо до Новопрокоповка през последната седмица. Руски блогър твърди, че елементи на 42-ра мотострелкова дивизия са изтласкали украинските сили от позиции близо до Новопрокоповка на 25 септември.

Елементи от 70-и, 71-ви и 291-ви мотострелкови полкове на 42-ра мотострелкова дивизия редовно участваха в бойни действия и контраатаки срещу украинските сили на най-предните руски отбранителни позиции в района на Оригов, преди да се изтеглят зад руския отбранителен слой между Върбове и Солодка Балка (на 20 км южно от Оригов) в средата до края на август.

Възможно е също така части от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове да са задържали позиции близо до Новопрокопивка, след като са се изтеглили от позиции по-на север и сега се сблъскват с украинските сили, защото украинското настъпление е достигнало покрайнините на Новопрокопивка. Приблизително един месец почивка и евентуално възстановяване едва ли ще компенсират значителното влошаване, което части от 70-ти и 71-ви мотострелкови полкове претърпяха, докато се защитаваха по-рано в контранастъплението. Елементите на 810-а морска пехотна бригада (Черноморския флот) по подобен начин се защитаваха, за да задържат най-предните отбранителни позиции по-рано в контранастъплението, а украинските контранастъпателни операции наскоро направиха битката с тези елементи неефективни.

Междуетническото напрежение изглежда сее разделение между елементите на руския 42-ри гвардейски мотострелкови полк, които се отбраняват срещу украинската контраофанзива в западната Запорожка област. Арсен Темираев, мобилизиран военнослужещ от Република Северна Осетия-Алания, служещ в 70-и гвардейски мотострелков полк, публикува видео на 25 септември, в което се твърди, че руската военна полиция от 70-и полк е пребила него и други войници от 71-ви гвардейски мотострелкови полк. 3-ти батальон на полка в Токмак на 24 септември.

Темираев твърди, че военната полиция е попитала за етническата му принадлежност, преди да каже на Темираев, че "Русия е за руснаците". Темираев твърди, че военната полиция е била него и другите военнослужещи, защото местен жител на Токмак твърди, че войниците са насилвали сексуално деца - престъпление, което Темираев отрича да е извършил. Той се оплака, че "нацистите са от другата (украинска) страна, но се оказва, че те са сред нас".

Ръководителят на Северноосетино-Аланската република Сергей Меняйло твърди, че доброволческите батальони "Щурм Осетия" и "Алания" в района са потвърдили инцидента. Меняйло докладва за инцидента на командването на Южния военен окръг, което информира командващия 58-а общовойскова армия и нарече инцидента неприемлив за всеки руски войник. Междуетническите напрежения между руските части, действащи на фронтовата линия и близо до тила на западна Запорожка област, може да застрашат целостта на руската отбрана и сплотеността на частите на фона на последните украински успехи в района.

Междуетническото напрежение може също да застраши по-широкото положение на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров в руската политическа сфера на фона на продължаващия спор около сина на Кадиров. На 25 септември Кадиров публикува кадри на сина си Адам, който бие задържан мъж, обвинен в изгаряне на Коран и го похвали.

Инцидентът предизвика различни осъждания и призиви за разследване от руски официални лица. Ръководителят на Руския съвет по правата на човека (СПЧ) Валери Фадеев заяви, че изгарянето на Корана е сериозно престъпление, но служителите трябва да спазват правилата за задържане на заподозрени, докато членът на СПЧ Ева Меркачева призова за разследване и нарече ситуацията "предизвикателство за цялата правна система на Русия."

Меркачева отправи слабо завоалирана критика към Чеченската република, твърдейки, че "в конкретен регион (Чеченската република) те са показали, че извършват престъпления и нищо няма да им се случи след това".

Други руски официални лица, включително комисарят по правата на човека Татяна Москалкова, призоваха Адам Кадиров да отговаря за престъплението си пред руски съд.

Съобщава се, че Кадиров е отговорил на въпрос на журналист за последващи действия с твърдението, че не е бил свидетел на нападението и уверението, че Адам ще бъде наказан, ако руски съд го осъди.

ISW отдавна наблюдава напрежението между чеченски и нечеченски служители и военни части, а емоционалните реакции на висши руски служители предполагат, че политическата позиция на Кадиров може да е недостатъчна, за да защити сина му от последствията от тази ситуация.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обсъди текущите усилия на руското Министерство на отбраната (МО) за увеличаване на бойните способности на руските въздушнодесантни сили и добавяне на елементи, подобни на тези, които обикновено се намират в мотострелковите части, вероятно за по-добро привеждане в съответствие на елементите с техните настоящи бойни роли в Украйна. Шойгу заяви по време на реч пред колегията на руското министерство на отбраната на 26 септември, че руското МО прилага мерки за увеличаване на бойния потенциал на руската чрез създаване на нови десантно-щурмови формирования и увеличаване на разузнавателните, ударни и огневи способности.

Шойгу заяви, че руското МО почти е завършило формирането на пета руска дивизия ВДВ, 104-та ВДВ дивизия и допълнителен парашутен полк, подчинен на руската 106-а гвардейска въздушно-десантна дивизия.

Руските сили извършиха серия от удари с безпилотни самолети Шахед-131/136 по пристанища и военни цели в Украйна в нощта на 25 срещу 26 септември. Украински военни служители съобщиха, че руските сили са изстреляли 38 дрона от Краснодарски край и нос Чауда, Крим, насочени към украинската пристанищна и гранична инфраструктура и че украинската противовъздушна отбрана е свалила 26 дрона. Руските сили удариха фериботния пункт Орловка-Исачеа, който свързва Одеска област и Румъния, а говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк отрече спекулациите, че руските дронове са преминали на румънска територия.

Геолокирани кадри показват, че руските сили са унищожили украински изтребител МиГ-29 на летище Кулбакино в Николаевска област.

Руски и западни източници до голяма степен твърдят, че командирът на руския Черноморски флот (BSF) адмирал Виктор Соколов е жив, след като руското МО публикува кадри на Соколов, който уж присъства на среща на 26 септември, въпреки че ситуацията остава неясна към този момент. Руски и западни източници до голяма степен спекулираха, че кадри, публикувани от руското МО на 26 септември от изказванията на Шойгу на заседанието на борда на руското МО, предполагаемо показват, че Соколов присъства чрез конферентна връзка. Украинските сили за специални операции по-рано съобщиха на 25 септември, че украинският удар срещу централата в Севастопол на 22 септември е убил Соколов. Руски официални лица все още не са дали отговор, потвърждаващ или отричащ съобщенията за смъртта на Соколов.

Украинските сили за специални операции заявиха на 26 септември, че изясняват информацията за възможната смърт на Соколов, но наличните източници сочат, че той е мъртъв.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 26 септември, че не е получил никаква информация от руското МО по въпроса и че Кремъл няма какво да каже, тъй като това е "изключително прерогатив на руското МО".

В момента ISW не е подготвен да направи оценка.

Съобщава се, че руското министерство на отбраната е наело някои бивши служители на групата "Вагнер" за частни военни компании (ЧВК), свързани с МО, които се бият в Украйна, докато преговорите между съобщаваното ръководство и руската Национална гвардия (Росгвардия) са в застой поради несъгласия относно независимостта и сплотеността на групата. Източник заяви на 26 септември, че "Вагнер" все още работи в Африка и Беларус и че няма планове за затваряне на организацията.

Блогър, свързан с Кремъл, твърди, че бивши служители, напуснали организацията с Андрей Трошев (известен под псевдонима "Седой") след бунта на Пригожин, са се присъединили към свързаните с МО ЧВК "Редут" и "Доброволчески корпус" и са започнали да се преразпределят към района на Бахмут в Украйна.

Блогърът твърди, че Трошев се опитва да вербува служители на Вагнер, които в момента работят в Беларус, Африка и Близкия изток, за свързани с руското МО ЧВК. Милблогърът също така твърди, че Антон Елизаров (известен като "Лотос") сега е ръководител на "Вагнер" и преговаря с Росгвардия за включването на звената. Съобщава се, че Елизаров се противопоставя на условието на Росгвардия персоналът на "Вагнер" да подписва индивидуални договори, което, според блогъра, ще позволи на Росгвардия да раздели частите на Вагнер и да ги изпрати в различни райони. ISW по-рано съобщи, че депутатите от Държавната дума на Русия ще предложат законопроект, позволяващ на Росгвардия да включва доброволчески формирования, а Елизаров вероятно настоява персоналът на Вагнер да се счита за отделна доброволческа формация на Росгвардия.

Високопоставени руски служители продължават да представят руските усилия за криптомобилизация като изключително успешни, което вероятно ще сигнализира за липсата им на намерение да проведат нова мобилизационна вълна. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заяви на 26 септември, че Русия е наела над 325 000 военнослужещи по договор от 1 януари 2023 г., актуализирайки твърденията на руския президент Владимир Путин за 280 000 служители на 12 септември и 300 000 служители на 15 септември.

Руско опозиционно издание посочи, че намалената имиграция в Русия и етническите напрежения изострят продължаващия недостиг на работна ръка в страната. Миграцията е намаляла от 5,9 милиона през първата половина на 2022 г. на 3,5 милиона през първата половина на 2023 г.

Verstka също така съобщи, че все повече емигрират от Русия към родните си страни или други страни поради политическа и социална дискриминация, обезценяване на рублата и страх от мобилизация. В резултат има недостиг на услуги за транспорт и доставка, строителство и кетъринг и че етническите руснаци не се интересуват от тези професии.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 87 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗКПЧ

    77 13 Отговор
    Вервайте ми...

    Коментиран от #69, #90

  • 2 Пълни

    80 22 Отговор
    Глупости пишете пак... Украйна биде изкъртена таз военна операция

    Коментиран от #70, #78

  • 3 Селянин

    83 19 Отговор
    Дайте малко реална информация от фронта, защото яъв военните канали в ютюб нещо не виждам украйна да напредва
  • 4 От 1.9. до сега

    84 19 Отговор
    На Русия да се предали 17000 души от ВСУ.
    Те излизат на честота Волга и определят мястото където са.
    Вчера в Бахмут са се предали 48 души с камион боеприпаси.
    ВСУ напредва към гробишата
  • 5 Някой

    79 13 Отговор
    Не знам на какво се залага с такова изкривяване на действителността. Направо на 180 градуса (не на 360, както една зелена германска калинка каза преди време...). Хубаво, известно време ще залъгвате тъпите западни бройлери (за украинските е ясно - те нямат друга алтернатива) с лъжлива информация. Но рано или късно, истината ще излезе наяве. Тогава какво ще обяснявате на тъпия европейски бройлер? Особено, ако последния е останал без работа, няма пари за ток и газ?
    Или, гьонсуратлъка е задължителна черта на западния политик и мисирка (по Боко)???

    Коментиран от #11, #71

  • 6 Алиса

    56 8 Отговор
    Напредва да , но в коя посока.

    Коментиран от #27

  • 7 Лъжи от крварника

    60 10 Отговор
    Вие с Урките превзехте света вече ненормалници
  • 8 Фабриката за лъжи ЦРУ

    61 12 Отговор
    пак се е объркала - Фашистките АЩ загубиха и икономическата, и войната на фронта, които предизвикаха. Сами си го направиха. Идва нов свят - честен и справедлив, без американски диктат
  • 9 Хахаха

    58 8 Отговор
    Това звучи като футболиста - вкарахме три гола, и паднахме с два на един
  • 10 Дедо ви...

    57 9 Отговор
    Много неясна, вчера са ги бомбили със прецизни управляеми бомби 250 и 500 след тях само пепел. Вече признаха, предалите се украински войници са около 10 000
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 супер анализ

    21 8 Отговор
    Институт за изследване на блогърите.
  • 13 хаха

    28 8 Отговор
    Вица на деня.
  • 14 УЙКО-КАЛЕКО

    40 6 Отговор
    ЖУРНАЛИСТА ИЛИ ПО ТОЧНО ПРЕВОДАЧА НА СТАТИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРНЕ ДА ИЗКАРА НАНОВО ПОНЕ ОСМИ КЛАС..ТО НЕ БЯХА ЕЛЕМЕНТИ ТО НЕ БЕ ЧУДО.

    Коментиран от #19

  • 15 фен

    49 5 Отговор
    Всяко второ изречение, започва с вероятно, а всяко трето с може би. Доста обективно! Може би е доста вероятно да е точно обратното.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ссср

    33 6 Отговор
    След тая сутришна пропаганда от фейку успяхте ли да се въ-збу-ди-те?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Еленовъд

    31 6 Отговор

    До коментар #14 от "УЙКО-КАЛЕКО":

    Вероятно унищожени елементи от 42-ра мотострелкова дивизия на руската 58-ма общовойска армия все повече контраатакуват в района на Новопрокоповка. Това предполага, че украинските контраофанзивни операции може да са унищожили сравнително по-елитни руски въздушнодесантни елементи, които са отговорни за контраатаката в района- кърти мивки
  • 20 Майко мила

    43 4 Отговор
    "Един чул, че двама си говорят..." Кой ви плаща за тези простотии, мисирки? Поне го напишете художествено-увлекателно, да става за четене.
  • 21 хаха

    35 6 Отговор
    Статия преписана от нацистки източник!
    Достатъчно дълга за да стане ясно за масовото избиване на украински нацисти, които настъпват като зомбита от наркотиците, които им дават преди настъплението да се чувстват безсмъртни и по този начин земята е осеяна с техните трупове.
    Не може да забраните руските телевизии и хората ги гледат за да знаят истината, а не западните медии, по които говори дявола.
    Все пак Истината и дявола са противоположни.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ццц

    34 5 Отговор
    Институтът на войнана има странни връзки с всички блогъри, за които се съобщава, че са свързани с руснаците. Общото между всички е, че са анонимни. И въпреки страшния диктаторски режим всички с готовност рискуват да станат съседи на Навални, но да дадат на института информация за руските загуби. 🤣. От година и половина четем за огромните проблеми на руснаците и за героизма на украинците, а като краен резултат успехите на офанзивата остават неясни. 🤣 Започвам да приемам докладите на института като лична обида към интелекта на българския народ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бесарабски българин

    25 9 Отговор

    До коментар #18 от "БЪЛГАРСКИ РУСОФИЛ":

    Киев за три дни говореха от Нафто и сменяха памперсите през час, защото си мислеха, че руснаците ще правят каквото правят и те – да изпепелят градове и села и да приключи, но руснаците не са злото, което е Запада и пазят жителите, а унищожават нацистите, като за последно са оставили Зеленски и КО, за които ще има специална програма траеща с години, защото бързата смърт не е предвидена за тях.
    Нафто
    Нафто пълни памперсите, защото знае, че започне ли войната, не за три дни, а за 30 минути Западът ще престане да мърда.
  • 27 ЧИЧО

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Алиса":

    В посока Киев.

    Коментиран от #54

  • 28 Демократ

    14 37 Отговор
    Русия пише нова световна история на войната. Нахлува в чужда територия, обявява за свои най-богатите на природни ресурси украински територии и полуостров Крим, който е достъпа й до Черно и Азовско море и нарича Украйна окупатор. Агресорът Русия става жертва, а жертвата Украйна - агресор, и обявява нападателната си война за отечествена. Само че никой не е нападнал отечеството на Путин Русия, войната се води на украинска територия, т.е.Украйна води отечествена война,за да запази отечеството си от Русия. Светът за Путин е обърнат наопаки, а нашенците обърнати наопаки да заминават веднага за Москва при него да си живеят в обърнатия му свят. България е все още нормална държава с много повече нормални хора, които живеят в нормалния свят.

    Коментиран от #45, #67

  • 29 Защо

    25 5 Отговор
    Пишете такива работи
    Чета с разбиране
    Ето какво сте написали
    Вероятно УНИЩОЖЕНИ елементи от 42-ра мотострелкова дивизия на руската 58-ма общовойска армия ВСЕ ПОВЕЧЕ КОНТРААТАКУВАТ в района на Новопрокоповка
    Излиза че унищожени елементи забележете унищожени а все повече контратакуват и сега как да го разбирам хем се унищожени хем контраатакуват и при това все повече
  • 30 среднощен

    17 3 Отговор
    "...Тактическата обстановка във Вербове остана неясна и към 26 септември...";

    Без коментар...
  • 31 Генчо

    16 3 Отговор
    Аре ве аз друго чувам!!!
  • 32 Графата

    23 5 Отговор
    Това го слушаме от 1 година. Ако беше вярно, досега да бяха стигнали до Токио.
  • 33 Мемфис

    9 27 Отговор
    Добрият руски окупатор е ОЧУВАЛЕНИЯТ / в чувал/ ОКУПАТОР! Украйна е на път да избави света от това вековно зло! Слава на смелите украински войни!!!!

    Коментиран от #56

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Груьо

    28 2 Отговор
    ЕГАТИ ЛЪЖЛИВАТА СТАТИЯ.ВЕРБАВОЕ Е СЕЛО ОКОЛО КОЕТО СЕ ВОДЯТ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ ,НО НЯМА НИЩО ОБЩО С БАХМУТ/АРТЬОМОВСК/.РАБОТИНО И ВЕРБАВОЕ СЕ НАМИРАТ В ЗАПОРОЖКА ОБЛАСТ А НЕ В ДОНЕЦКА.Е НЕМА ТОЛКОВО ЛЪЖИ ИЗПИСАНИ В ЕДНА СТАТИЯ.ФАКТИИ СТАВАТЕ СМЕШНИ ПОНЕ КАТО ПУБЛИКУВАТЕ НЕЩО,ОТВОРЕТЕ КАРТА И ВИЖТЕ КОЕ КЪДЕ СЕ НАМИРА.ФРОНТА Е 1000 КМ.ВИЕ ОТ ЛЪЖИ СЕ ЗАБЪРКАХТЕ И ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ПИШЕТЕ.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хммм

    19 5 Отговор
    Може би заради цензурата ама много ме кефир как украинците всеки ден се хвалят че напредват, пробили, обстреляли( хи хи собствения си пазар) , взривили а все си стоят на едно място. А руснаците без хвалби просто си унищожават украинската армия. Някак си по-солидно ми изглеждат Не разчитат на празни хвалби. Е може и те да се хвалят но не ги чуваме и изглеждат по-добри войни по този начин

    Коментиран от #40

  • 38 ?!?!?!? Армията на 22 републики

    6 12 Отговор
    Не влезе ли на 3--я ден в Киев?

    Коментиран от #58

  • 39 Кой

    11 1 Отговор
    Е авторът на това писание
  • 40 Не вярвам

    5 14 Отговор

    До коментар #37 от "Хммм":

    Путя каза че всичко върви по план, тва кораби подводници, самолети ,ген.щабове,680 К ватенки фира , са част от плана
  • 41 Мишел

    18 3 Отговор
    Традиционен нализ с "вероятно, вероятно, вероятно, вероятно, вероятно, вероятно ..." , който след дни традиционно се оказва напълно неверен.

    Коментиран от #48

  • 42 Студопор

    17 5 Отговор
    Напредва Киев - за това САЩ казаха, че ще преразгледат подкрепата си за тях. Понеже нищо не са направили с тъпата си контраофанзива, а ЕС и НАТО наляха трилиони в тях.
    Лъжете и вие като луди!
  • 43 Единственият смисъл

    21 4 Отговор
    да съществува НАТО е САЩ да си продават недоказано ефикасните оръжия на калинките в НАТО. И прикрити в шайката да разпалват войни.

    Невероятно е как уж отбранителния съюз НАТО не е водил нито една отбранителна война, но пък десетки извън територията си!

    Невероятно е как Калинките и техния Хегемон мълчат за уж мащабните си разследвания на взривяването на Северните потоци! Необяснимо е как Шолц и подобните му калинки са се съгласили да работят срещу народите си и за интересите единствено на САЩ!

    Всъщност не е толкова необяснимо! Нуждаят се от колективен тероризъм над света!
  • 44 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    18 4 Отговор
    ОТ РАННА УТРИН ФАКТИФЕЙК ЗАПОЧВА ДА НИ САПУНИСВА С ПРОСТОтИЗЗМИ..........
  • 45 МУНЧО

    21 1 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    И НА КОЕ ВИКАШ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА НА Р.БЪЛГАРИЯ ЛИ.ЯВНО СИ НО ДЪРЖАВНАТА ПАНИЦА И ПАПКАШ БЕЗ ДА РАБОТИШ.ЯВНО НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НАРЕЧЕНА БЪЛГАРИЯ,ДЕТО ЦАРИ ТОТАЛНО БЕЗ ЗАКОНИЕ,ДЕТО КОРУПЦИЯТА Е ИЗДИГНАТА В КУЛТ.ДЕТО НИ УПРАВЛЯВАТ ХОРА БЕЗ МОРАЛ И ЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ.НА ТОВА ЛИ МУ ВИКАШ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА.Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА.

    Коментиран от #49

  • 46 Истината боли,понякога

    13 0 Отговор
    Просто е направен един автоматичен превод на анализ на ISW.Почти няма смисъл да се чете или по-добре е в края на статията най отдолу да се даде препратка към оригиналния текст.
    Елементарно.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Шаро

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Мишел":

    Това "вероятно" някой може и да го помисли за "анализ"....А " може би " е обикновен пасквил!....ВЕРОЯТНО И МОЖЕ БИ е така!
  • 49 Демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #45 от "МУНЧО":

    Прав си, всичко което пишеш е вярно, но аз имам предвид като казвам нормално единствено,че повечето българи правилно преценяват войната на Путин срещу Украйна. Иначе ситуацията в държавата ни е отчайваща.
  • 50 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 6 Отговор
    Слава на Русия
  • 51 гулямуту нъпредвъни

    5 2 Отговор
    Кръгом и напрееееед!
  • 52 Ха Ха ХА

    6 0 Отговор
    шалвар-нюз ! ХИкИмян-кикиморян !
  • 53 Македонец в космоса

    6 11 Отговор
    Много слаби излязоха рашките... млатят ги по цялата огнева линия и са безпомощни и това при превъзходство на жива сила артилерия и авиациа
  • 54 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #27 от "ЧИЧО":

    ЧИЧО кои си всъщност ти не си ли СТАМАТ МАГАРЕТ О ГОЛЯМ СМЯХ САМО ПИТАМ ГЕРБ ГЕРБЕР БОГАТАШ Разкрит АЛИ ТУРЧИНА ХУМАТА
  • 55 Тома Неверни

    11 1 Отговор
    "... унищожени сили... ...все още атакуват..."
    В едно да се бият живи и умрели!
    Е, те тук спрях да чета.
  • 56 оди..

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "Мемфис":

    При степан и петлюра..
  • 57 Даа

    8 5 Отговор
    Напредват сериозно украинците - на запад.
  • 58 скапан укрофашаг..

    14 7 Отговор

    До коментар #38 от "?!?!?!? Армията на 22 републики":

    За 60 млрд.$..бандерите взеха 5-6 селца-а на зелен просяк цел свет му се смее,оти даде с референдум цело море..азовско барбар с пристанищата на имперята.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 РУСКА 👊🐻👊®

    8 3 Отговор
    ДА ВЕРВАМЕ ВЕРВАМЕ НАПРЕДВА АМА С КРАКАТА НАПРЕД
  • 61 Аспарух

    7 11 Отговор
    Ха ха Русия за руснаци .Само че те са малцинство от морето от мюсюлмански републики.
    Факт е, че всички от чеченци, буряти, дагестанци, чукчи, алани, осетинци.,ингуши, кабардинци, татари, воложки българи......... и всички останали мразят руснаците, както и всички бивши съветски републики.Това е истината.Последнага колониална империя трябва да се унищожи

    Коментиран от #86

  • 62 Мачкай Зеленски

    7 6 Отговор
    Мачкай агресора
  • 63 Стар кашик елховски

    12 5 Отговор
    Хе хе хе, те братушките ги правят дармадан, вие пак лъжете.
  • 64 Сандо

    8 3 Отговор
    Тая информация я пратете на Тагарев,за нас тя е като топче тоалетна хартия.
  • 65 Харон

    5 8 Отговор
    Руски и западни източници до голяма степен твърдят, че командирът на руския Черноморски флот (BSF) адмирал Виктор Соколов е жив, след като руското МО публикува кадри на Соколов, който уж присъства на среща на 26 септември, въпреки че ситуацията остава неясна към този момент. Ммммммдааааа. Другите поне шават на белите възглавници /явно в болницата/ но тоя замръзнал. Явно кадрите са от моргата, където е подготвен за погребение. Облечен в парадната си униформа, гримиран, сресан, както трябва.

    Коментиран от #84

  • 66 артишок

    11 4 Отговор
    Какво стана бре пробивате ли, превзехте ли роботино за 357път, изпихте ли азовско море..паляци.Снощи взвод от славни украински герои се е предал край Днепър...

    Коментиран от #73

  • 67 Жададык

    11 0 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    тагаренко, ти ли си, куче краставо?

    Коментиран от #85

  • 68 Изсмукано от пръстите.

    10 1 Отговор
    Някакви неизвестни никому руски блогъри почти без последователи твърдели нещо, за което не било открито потвърждение... И за тези безумни анализи въпросният институт получава безумни пари. Този свят буквално се разпада пред очите ни, а на нас ни остава само да гледаме това безпомощно при продажниците, които сме си избрали. Аз не съм, но явно има достатъчно заблудени.
  • 69 Как да ти не верваме

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЗКПЧ":

    ета нет харашо
  • 70 и ти си прав бе

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пълни":

    така де!
  • 71 да бе

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Някой":

    зеленскава на съд!
  • 72 бАЙДЪН

    4 7 Отговор
    Разберете едно, кой се е захванал с Рашките хубово не е видял. Сами са си виновни урките и техният Хамерикански Позеленял президент. Няма кой да им гледа простотията и да ги чака, войната се печеше от доста години.
  • 73 Арти

    1 2 Отговор

    До коментар #66 от "артишок":

    Пе.дал

    Коментиран от #76, #83

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 7777777

    3 4 Отговор
    ГОЛЯМ СМЯХ! ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПО РУСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ПУТИН КАЗА, ЧЕ УКРАИНСКОТО КОНТРАНАСТЪПЛЕНИЕ НЕ Е ПОСТИГНАЛО НИКАКЪВ УСПЕХ И ЖЕРТВИТЕ СА ОГРОМНИ- 71 500 УБИТИ, УНИЩОЖЕНИ 543 ТАНКА И 18 000 БОЙНИ МАШИНИ ОТ РАЗЛИЧЕН КЛАС И ДЪРЖАВИ!

    Коментиран от #77, #82

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 колко си простттт

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "7777777":

    слушай путлер още, тия дето го слушаха отидоха в гробищата.
  • 78 Батюшка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пълни":

    Пиши си на руски. Не се мъчи на български.

    Коментиран от #79, #81

  • 79 Батюшка

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Батюшка":

    А тъй хочеш меня французкую ласку сделать( можно тоже вафлъйчку назъйвать) шлю ююю хаа?
  • 80 Пълни

    1 0 Отговор
    А тъй хочеш меня французкую ласку сделать( можно тоже вафлъйчку назъйвать) шлю ююю хаа?
  • 81 Пълни

    1 0 Отговор

    До коментар #78 от "Батюшка":

    А тъй хочеш меня французкую ласку сделать( можно тоже вафлъйчку назъйвать) шлю ююю хаа?
  • 82 стоян георгиев - малкийо

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "7777777":

    Единственото контранастъпление на укрите е към местата за последен отдих.Но и там е препълнено,следват екарисажите и консервните комбинати.За бога ,братя не купувайте месни продукти от Украйна под никаква форма.По късно ще сте ми благодарни.
  • 83 Кюр Дьо Пети

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "Арти":

    Не беше нужно така грубо да се представяш.Можеше и да си по "артистичен".
  • 84 КОТарАК

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Харон":

    Не се притеснявай скоро ще го последваш.Лодкаря вече те очаква.
  • 85 Демократ

    1 0 Отговор

    До коментар #67 от "Жададык":

    Е защо така грубо милоо?Не можеше ли малко нежност да вкараш?Дай координати.
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 голямото напредване 9564 епизод

    1 2 Отговор
    Напредва,ама здраво напредва......Руснаците бягат от великите натовци.Победата е неизбежна.Вие гледахте единствените възможни новини разрешени за поднасяне .До утре пак със същото.
  • 88 УКРАЙНА МНОГО НАПРЕДНА

    1 2 Отговор
    ЦЕЛИ 2 МЕТРА ПОЛОВИНА ОС ОБЕДНЕНИЯ УРАН !
  • 89 Ксаниба

    3 0 Отговор
    Продължава успешното украинско настъпление на Запорожкия фронт. Украйна проби линията "Суровикин" и настъпва по посока Токмак и Мелитопол.
    Същевременно източници от фронта съобщават, че украинските войски контролират половината от Вербове.
  • 90 Бицйй

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЗКПЧ":

    И двете армии газят трети кат трупове около роботино, почва няма, тепърва почва! Милиони укри ще мрат през 2024, ама нали това прокламирате тук. Е наслаждавайте се на океана от кръв, премохата върви!
  • 91 Иван

    1 0 Отговор
    Всички руснаци на украинска земя
    да отиват под земята !
  • 92 Прогноза

    1 0 Отговор
    Утре Крим ще бъде ударен отново!
    И тоя незаконен мост трябва да отиде под водата!
Новини по държави: