Last news in Fakti
  Тема: Украйна

27 Септември, 2023 15:47 2 494 17

Киев: Иранските дронове използват европейски части

  • украйна-
  • русия-
  • дронове-
  • шахед-
  • война-
  • иран

Сред производителите има компании, чиито централи се намират в страните от "санкционната коалиция": САЩ, Швейцария, Холандия, Германия, Канада, Япония и Полша", цитира "Гардиън" извадки от документа

Киев: Иранските дронове използват европейски части - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иранските дронове камикадзе, използвани от Русия за удари по украински градове, са пълни с компоненти, произведени в Европа, според таен документ, който Киев е изпратил на своите западни партньори, пише в сряда британският вестник "Гардиън", който се е сдобил с документа.

Според изданието украинските власти искат от западните страни да осигурят ракети с голям обсег, за да поразят центрове за производство на безпилотни самолети в Русия, Иран и Сирия.

Документ от 47 страници, предаден от украинското правителство на страните от Г-7 през август, показва, че Русия е извършила повече от 600 нападения на украински градове през предходните три месеца, използвайки дронове, съдържащи западни компоненти.

Според документа, както пише вестникът, в дроновете "Шахед" 131 са открити 52 електрически компонента, произведени от западни компании, а в модела "Шахед"136 - 57 компонента. Украинските власти посочват пет европейски компании като техни производители, включително полското подразделение на британска транснационална корпорация.

"Сред производителите има компании, чиито централи се намират в страните от "санкционната коалиция": САЩ, Швейцария, Холандия, Германия, Канада, Япония и Полша", цитира "Гардиън" извадки от документа.

Това не предполага никакви неправомерни действия от страна на фирмите, чиито части са открити в дроновете. "Иранското производство на UAV успя да се адаптира и използва предимно налични търговски компоненти, чието снабдяване има малък или никакъв контрол", се казва в текста.

Според доклада към този момент Иран вече е диверсифицирал производството на своите безпилотни самолети, частично прехвърляйки монтажа им в Русия, но продължава да доставя компоненти за тях. Иранското правителство се опитва да "се дистанцира от доставките на оръжие за Русия" и "не може да се справи с руските искания и интензивността на използване на дронове в Украйна", се казва в документа.

Сред предложенията на Киев към своите западни партньори той включва по-специално "ракетни атаки срещу заводите за производство на тези БПЛА в Иран, Сирия, както и срещу потенциален обект за сглобяване в Руската федерация".

"Това може да бъде извършено от украинските сили за отбрана, ако партньорите осигурят необходимите средства за унищожаване", се казва още в документа. Както отбелязва вестникът, западните страни по всяка вероятност ще пренебрегнат такова искане.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    22 0 Отговор
    Бизнесът си е бизнес.

    Коментиран от #4

  • 2 Опорка

    24 1 Отговор
    Ами окей, да наредят на китайския производител да им трие логото от чиповете и готово.
  • 3 МОЖЕ БИ

    34 3 Отговор
    СЕ ПОЛЗВАТ ЧАСТИТЕ ОТ ПЕРАЛНИ КОИТО РУСНАЦИТЕ КРАДАТ ОТ КЪЩИТЕ НА УКРАИНЦИТЕ ДОКАТО ПУТИН Е В КОМА !
  • 4 Бизнеса си е бизнес

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Financial Times в поредната си публикация твърди, че швейцарската компания Glencore е купила хиляди тонове руска мед, въпреки всички изявления и ограничения. Европейците просто го направиха през Турция, откъдето стоките пристигнаха в Италия. Така, твърди колумнистът на изданието, се разкрива истинската зависимост на ЕС от суровини от Русия.
    Като доказателство FT цитира митнически документи и снимки на пратки. Същият Glencore, според получените данни, е закупил най-малко 5 хиляди тона медни листове, доставени от турското пристанище Ливорно.
    Според независими търговци през периода от януари до юли тази година Турция е увеличила вноса на руска мед до 159 хиляди тона, което е три пъти повече от същия период на 2022 г. Но Glencore бързо намери много елегантно обяснение за доставките. Според компанията това е последната изпратена партида като част от споразумение, сключено преди началото на СВО.

    Коментиран от #17

  • 5 ощипаните моми

    28 0 Отговор
    пак хленчат. Не можеш ги разбра, сега искат ракети и страните от Г7 да си санкционират фирмите, които правят бизнес с Иран!
    Почнаха да наглеят до небесата. Съвсем забравят, че тази войничка им я спретнаха, за да може чичо Сам да богатее, а и други покрай тях. Ако западните страни не трупат дивиденти покрай тази война, то няма и да поддържат Украйна. Добре ще бъде, украинците да си научат урока - благодари се и се мълчи, че дясната ръка се прави на ни лук яла, ни лук мирисала по отношение на действията на лявата ръка.
    САЩ и компания ще потупват по рамото баламите жертвенни агънци, но няма да си нарушат печалбите. Така че, ако бизнеса с Иран е ОК за западните страни, то хленченето на украинците е безсмислено
  • 6 Матей

    18 1 Отговор
    Тия съвсем изперкаха:) сега пък им трябвали ракети да атакуват Иран и Сирия
  • 7 Холив0д пикч0р пре3ентС

    12 2 Отговор
    А ук р0пN тЕ цNтЕ щели да искат ракети от колективния западНАЛ за поразRванЕ на цели в съзвездието АлфаКинтавЪр.
    ПиарЪТ си е пиАр...
  • 8 СвеТтът

    11 1 Отговор
    Светът трябва да спре да е върти, докато Украйна не се почуства готова да живее ... че за момента е готова само да умре, но не може да легитимира какъв е поводът за това ... Всички трябва да спрат да купуват всичко - докато украйна най-накрая не им разреши и направо да направят световна търговска организация базирана в Украйна и да и кажат "тя да решава кой с кого" )
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Орфей

    13 1 Отговор
    Вземете от Полша дронове с китайски части Денбили уркофски Галициевски нацисти кухи!!!
  • 11 Аспарух

    1 9 Отговор
    Русия, Иран, С.Корея нищо не могат да произведат без западни технологии

    Коментиран от #15

  • 12 АХА

    8 1 Отговор
    "доставени от турското пристанище Ливорно." Сигурен ли си, че е турско?
  • 13 Голям кеф!

    9 0 Отговор
    Зеленият се пръска от яд....,че освен дженджарите и Сороси,никой не го бръсне!Бизнесът си върви за сметка на Урките!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 А пък

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Аспарух":

    Ти можеш .
    Само ,,ЧУТОРИ,, и ако .
    Сигурен на 100% че не можеш да забиеш един пирон.
  • 16 Киро

    3 1 Отговор
    Ама не Брейка .
    Ние пък вземаме фуражно жито за скота но
    го давам на българите да го ядът , щото за мен те са
    таковата
    Ша ма бият със снежни топки , сега и уж пчелен мед ще им внасям , ама не от пчели .
  • 17 Онзи без коня

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Бизнеса си е бизнес":

    А пък Алуминии колко внасят ти е бедна фантазията .
    Ами всичко си внасят и търгуват санкциите са само за балъци като нас.
Новини по държави: