Last news in Fakti

29 Септември, 2023 15:52 2 269 17

Пентагонът призна: Сателитът на Иран успешно достига орбита

  • иран-
  • сателит-
  • аятолах али хаменей

Техеран винаги е отричал да се стреми към създаването на ядрени оръжия и твърди, че космическата му програма, както и ядрените му дейности, са за чисто граждански цели

Пентагонът призна: Сателитът на Иран успешно достига орбита - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати тихомълком признаха, че паравоенната Революционна гвардия на Иран успешно е извела в орбита наблюдателен спътник предава "Асошиейтед Прес"

Американските военни не са отговорили на многократни искания за коментар от Асошиейтед Прес, откакто Иран обяви изстрелването на сателита Noor-3 в сряда, последното успешно изстрелване от Революционната гвардия, след като гражданската космическа програма на Иран се сблъска с поредица от неуспешни изстрелвания през последните години години.

Рано в петък обаче данните, публикувани от уебсайта space-track.org, изброяват изстрелване в сряда от Иран, което изведе сателита Noor-3 в орбита. Информацията за уебсайта се предоставя от 18-та ескадрила за космическа отбрана на космическите сили на САЩ.

Сателитът е засечен на над 450 километра (280 мили) над повърхността на Земята, което съответства на съобщенията на иранските държавни медии относно изстрелването. Той също така идентифицира ракетата, носеща сателита, като Qased, тристепенна ракета, захранвана както с течни, така и с твърди горива, изстреляна за първи път от Иран през 2020 г., когато разкри своята дотогава секретна космическа програма, когато разкри своята дотогава секретна космическа програма .

"Noor" означава "светлина" на фарси, докато "Qased" означава "пратеник".

Властите разпространиха видео на излитаща ракета от мобилна ракета, без да посочват къде се е случило. Подробности във видеото, анализирано по-рано от АП, съответстват на база на гвардията близо до Шахруд, на около 330 километра североизточно от столицата Техеран. Базата е в провинция Семнан, където се намира космодрумът Имам Хомейни, от който работи гражданската космическа програма на Иран.

Уебсайтът space-track.org също посочи, че ракетата е изстреляна от базата на гвардията в Шахруд.

Говорейки в четвъртък вечерта пред иранската държавна телевизия, командирът на космическата гвардия генерал Али Джафарабади описа сателита Noor-3 като "точност на изображението, която е два и половина пъти по-голяма от тази на сателита Noor-2". Noor-2, изстрелян през март 2022 г., остава в орбита. Noor-1, изстрелян през 2020 г., падна обратно на Земята миналата година.

Джафарабади каза, че Noor-3 разполага с тласкачи, които му позволяват да маневрира в орбита. Той също така предложи по-широко описание на надеждите на Иран за неговата сателитна програма, включително потенциално контролиране на дронове. Това може да породи допълнителни опасения за Запада и Украйна, които Русия бомбардира с ирански дронове, носещи бомби повече от година .

"Ако погледнете последните войни в света, ще видите, че успехът на бойното поле е много зависим от използването на сателитни технологии", каза Джафарабади. "Сега въоръжените сили във всички прогресивни страни се опитват да направят цялото си оборудване дистанционно, което означава, че за да го направим управляемо, когато плавателен съд или друго оборудване се отдалечи от нас, вече не е възможно да се види и насочва, освен чрез сателит.

Възможностите за заснемане на изображения на Noor-3 остават неясни. Международните санкции срещу Иран го блокираха от достъп до налични в търговската мрежа изображения, принуждавайки го да разработи свои собствени сателити. Ръководителят на Космическото командване на САЩ отхвърли Noor-1 като "преобръщаща се уеб камера в космоса" , която няма да предостави жизненоважна разузнавателна информация.

Съединените щати казват, че сателитните изстрелвания на Иран противоречат на резолюция на Съвета за сигурност на ООН и призоваха Техеран да не предприема никакви действия, включващи балистични ракети, способни да доставят ядрени оръжия. Санкциите на ООН, свързани с програмата на Иран за балистични ракети, трябва да изтекат на 18 октомври.

В оценката на световната заплаха от 2023 г. на американската разузнавателна общност се казва, че разработването на сателитни ракети-носители "съкращава сроковете" за Иран да разработи междуконтинентална балистична ракета, тъй като използва подобна технология.

"Продължаващият напредък на Иран в способностите му за балистични ракети представлява сериозна заплаха за регионалната и международната сигурност и остава сериозна загриженост за неразпространението", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър в четвъртък. "Ние продължаваме да използваме различни инструменти, включително санкции, за да противодействаме на по-нататъшния напредък на програмата за балистични ракети на Иран и способността му да разпространява ракети и свързаните с тях технологии на други."

Иран винаги е отричал да се стреми към създаването на ядрени оръжия и твърди, че космическата му програма, както и ядрените му дейности, са за чисто граждански цели. Въпреки това американските разузнавателни агенции и Международната агенция за атомна енергия твърдят, че Иран се е отказал от организирана военна ядрена програма през 2003 г. Участието на гвардията в изстрелванията, както и възможността да изстреля ракетата от мобилна ракета-носител, също пораждат опасения за Западът.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гръч

    37 2 Отговор
    Руснаците са им ударили рамо и така трябва.До скоро кравите излитаха в космоса с руски двигатели и логично една пр..ня не стига иска се и отскок

    Коментиран от #12, #16

  • 2 еалиста

    42 2 Отговор
    ГОЛЯМ СТРАХ ТРЕСЕ , САЩ , ЕС , и всички агресивни фашизирани държави от ИРАН, КИТАЙ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, а Русия е "виновна", че слънцето изгрява от изток и залязва на запад! На там вървят нещата! Смешници са авторите на тези статии!
  • 3 да да

    30 0 Отговор
    Браво!
  • 4 Русчук

    26 0 Отговор
    Чакай сега защо пентагона а не наса? ааа Бее! Бее? БЕЕ!!??
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 оня с коня

    6 30 Отговор
    За сравнение САЩ имат около 800 сателита,русия - около 200.Приблизително 1/3 от Сателитите са с Военно предназначение.Всеки Руски военнен сателит ЗОРКО се следи от Американски "Сателити- Убийци",тоя Ирански ИЗТЪРСАК - едва ли,щото изобщо не представлява Интерес за САЩ.

    Коментиран от #10, #17

  • 7 ...

    10 8 Отговор
    Кой измисли тъпнята ПРИЗНАХА? Не съм чул статия да са ОТРИЧАЛИ. Пак хибридни тъпотии.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 РУСИЯ НА КОЛЕНЕ

    3 21 Отговор
    Таз година Русия става 4та космическа сила след САЩ, Китай и Индия, догодина 5та.
    За 2020, 2021, 2022 и 2023 са извели по-малко ракети от МЪСК за 9 месеца тази година. За тониве полезен товар няма да говорим, щото там е отчайващо положението за тях.
  • 10 1213

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Дали осъзнаваш колко си зле?
  • 11 Спутник

    15 0 Отговор
    От сега нататък, ще броим кой колко спътника е успял да унищожи. Изстрелванията са ясни.
  • 12 К'во рамо, бре?

    7 16 Отговор

    До коментар #1 от "Гръч":

    Чалмите ги изпреварват вече! СмЕх и СРАМ!!!

    Руснаците имат едно изстрелване тая година и се разбиха с Луна 26...

    Само ракети - да убиват хора, те се разбиват по условие!
    Нищо съзидателно в последните 20 години от руската кочина не се е пръкнало!!!

    Коментиран от #15

  • 13 Иванов

    6 2 Отговор
    Май работата отива към star wars rouge one или fantom menance ep1
  • 14 Космонавт

    15 1 Отговор
    А с какво летят до МИР американците? И кога е създадена Мир? От кого ? Американците само могат да използват чуждо бази. Защо не си построят сами? А програмата Аполо?
  • 15 00014

    13 1 Отговор

    До коментар #12 от "К'во рамо, бре?":

    Интересно ти къде си. Като ценз, финанси, IQ. Злобеете, защото и подаянията вече не стигат. А иначе изтокът си върви напред, а старите европейски империи плюс САЩ тъпчат на място. Жалък факт за съжаление. Племената от джунглите са бъдещето.
  • 16 са ще ударят

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гръч":

    едно и на КНДР. Тогава вече американците ще полудеят
  • 17 Радо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Само по програмата ,космос , Русия има изстреляни ,и позиционирани над 1300 сателита , които само Бог , и някой в Русия знаят , какво им е предназначението ! Така че по - кротко с тъпните !6265