Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 19:56 3 079 15

Говори Техеран: Иран е против геополитическите изменения в Кавказ

  • иран-
  • армения-
  • азербайджан-
  • нагорни карабах

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха миналата седмица, след светкавична операция на азербайджанските въоръжени сили

Говори Техеран: Иран е против геополитическите изменения в Кавказ - 1
Снимка: Shutterstock

Иран заяви днес, че е против геополитическите изменения в Кавказкия регион, като в същото време отбеля, цитирана от БТА.

"Ние сме против изменението на международните граници и геополитическите промени в региона" на Кавказ, каза говорителят на иранското външно министерство Насер Канани на седмичната си пресконференция.

Според Франс прес Канани е направил намек във връзка с проекта за Зангезурския коридор - коридор, който да минава през територията на Армения и по протежение на арменско-иранската граница, като свързва Азербайджан с Нахичеванската автономна република, която е част от Азербайджан, но се намира между Армения, Иран и Турция. Зангезурският коридор би свързал Азербайджан с Турция, тъй като Нахичеван граничи с Турция.

Според АФП Техеран е на мнение, че евентуалното поставяне на Зангезурския коридор под азербайджански контрол би прекъснало достъпа на Иран до Армения и Европа.

В същото време Канани подчерта, че Иран "винаги е подкрепял връщането на окупираните територии" на Нагорни Карабах "на Азербайджан".

Арменските сепаратисти в Нагорни Карабах капитулираха миналата седмица, след светкавична операция на азербайджанските въоръжени сили.

Иранският говорител направи тези си изявления на фона на започналото вчера посещение в Техеран на секретаря на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян, който днес има среща с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кюмурджията

    6 10 Отговор
    Бият се за разни чукари.

    Коментиран от #12, #13

  • 2 Кофти лозунг

    13 1 Отговор
    Един народ, две държави, но държавите са три... Иран ще бъде или чукът или наковалнята и на комшиите този сблъсък им е до болка познат, не знам защо пак пипат тоягата.
  • 3 Хахах

    14 19 Отговор
    Докато се занимава с Украйна, русия губи десет други фронта пазар за горива . 90-те ще се и видят като най-голямия разцвет хахахах още 50 години лелки ще мият чинии и подове в САЩ а в десетки клубове ще се кълчат по пилотите младите рускини както беше миналите 30 години . Пак затъват супер
  • 4 Извинявайте,

    13 22 Отговор
    ама кой беше ИРАН?
    А, да.
    Приятел на най-мразеното хипофизно
    джудже, със си дрома на "Наполеон" в 21-ви век.....
  • 5 РФ е абсолютния мнус

    8 9 Отговор
    в икономически, двмогравски, рейтинг индекс, и т.н. Това е антито на всяко съществуващо анти на човчвството!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Матей преображенски

    16 4 Отговор
    Видяхте ли сега изненада,азърите посегнаха на иранските интереси,прекъсват им връзката със северните страни,премълчаха за Русия,което е най-важното.Ако Иран се намеси в тоя завързан пъзел и сложна конфигурация,може да настъпи обрат,мнозина очакваха да се намеси Русия,но тя е ангажирана в Украйна,затова е възможно според негласно споразумение,с тази дръзка агресия на азерите да се заеме Иран.

    Коментиран от #14, #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Мехмед

    6 5 Отговор
    В Иран живеят 25 милиона азери - турци. Страх ги е да не разбунят национализма в своя двор. Та за това е това дерзание. Истиснкият Азербайджан е в Иран
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сталин

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кюмурджията":

    Българина е най тъпото п@рче на света ,подиграва се и присмива на другите народи които се борят за свободата си,а той тъне до шията в американски л@ йна и дреме полупиян на масата с ракия и после има големи уста и претенции и се чуди защо живее като скот
  • 14 Не ги вдяваш нещата

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Матей преображенски":

    Иран ще се ограничи само с изявления и нищо повече. А е мръднал, а е станала гражданска война и го е сполетяла съдбата на Ирак и е изгубил северните си територии.
  • 15 Госта.

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Матей преображенски":

    Персия винаги е имала пристрастия към Закавказието.Исторически тази територия е била оспорвана м/у Османската империя и Персийската империя.Така че е нормално да се намеси