Last news in Fakti

5 Август, 2023 14:14 2 371 10

В бойна готовност! Иран засилва флота си с дронове и ракети с обсег до 1000 км

  • иран-
  • персийски залив-
  • ормузки проток-
  • аятолах али хаменей

Подновените военни действия идват, когато Техеран обогатява уран по-близо от всякога до нивата за оръжия след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили

В бойна готовност! Иран засилва флота си с дронове и ракети с обсег до 1000 км - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Иран е оборудвал своя флот на Революционната гвардия с дронове и ракети с обсег от 1000 км, съобщиха иранските информационни агенции в събота, цитирани от Reuters.

Действията идват дни, след като САЩ обяви, че обмисля да постави въоръжена охрана на търговски кораби, преминаващи през Ормузкия пролив в Персийския залив с цел спиране на Иран да завзема и тормози цивилни плавателни съдове. Техеран обикновено твърди, че задържаните кораби са извършили нарушения на корабоплаването.

"Различни видове дронове... и няколкостотин крилати и балистични ракети с обсег от 300 до 1000 км са сред системите и оборудването, които днес бяха добавени към способностите на гвардейския флот", посочи държавната информационна агенция ИРНА.

Командирът на ВМС на Революционната гвардия Алиреза Тангсири обясни пред държавната телевизия, че новите ракети имат по-добра точност, както и по-голям обсег. Също така крилатите ракети могат да атакуват няколко цели едновременно и командите могат да се променят дори след излитане.

Припомняме, че хиляди американски морски пехотинци и моряци както на десантния кораб USS Bataan, така и на USS Carter Hall, десантен кораб, са на път към Персийския залив.

Тези морски пехотинци и моряци биха могли да осигурят гръбнака на всяка мисия на въоръжена охрана в пролива, през който минават 20% от целия световен суров петрол. Морските пехотинци и моряците от флота ще осигурят сигурността само при поискване от участващите кораби.

САЩ вече изпратиха бойни самолети A-10 Thunderbolt II, изтребители F-16 и F-35, както и разрушителя USS Thomas Hudner в региона заради действията на Иран в морето.

Подновените военни действия идват, когато Иран обогатява уран по-близо от всякога до нивата за оръжия след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    5 29 Отговор
    ударен е танкер на РФ близо до керч. пролив/ да сте хаберлии русофили , да се подготвите за новият шок-да не кажете после че не съм харабия

    Коментиран от #2, #4, #5

  • 2 Бегай !

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Голема победа 😂
  • 3 Само питам

    6 4 Отговор
    И какво ще правят с тия дъртите А10?
    Иранците ще ги свалят с прашките .

    Коментиран от #7

  • 4 нпо агент

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Теб като кастрираха ..май и мозъка малко клъцнаха..Тогава защо не си на Донбас..чакат такива ..няколко хиляди наемници вече ги прибрали в чували..дощел твой ред..Бъди истински евроатлантик..вземи всички от атлантичестки клуб, барараб с господин Пасьо..Защото само с думи не става..

    Коментиран от #8

  • 5 да да

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Фейк..
  • 6 Гост

    3 8 Отговор
    Потопете няколко ирански кораба и нека се опитат да нападнат...докато не му счупиш ръчичките той все ще пробва....Тоталитарни режими...какво друго да очакваш...
  • 7 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Ха ....те пък иранците с ф..5 от 51 год...хич няма и да ги видят...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дългият

    5 5 Отговор
    ...Чак люти на очите миризливата проруска сво.......Като хлебарки сте...нямате изтребване...
  • 10 Високоволтов

    1 6 Отговор
    Газ по чалмите и восъчното джудже