Last news in Fakti

19 Ноември, 2013 12:19 1 428 0

Избраха думата на 2013 година

  • дума на 2013 година-
  • оксфордския речник-
  • неологизми

Съставителите на Оксфордския речник на английския език избраха за дума на 2013 година неологизма selfie. Тя е определена от лингвистите като автопортрет, заснет със смартфон или уеб-камера и качен в социалните мрежи, съобщи сп. „Тайм“.

Най-ранното известно споменаване на този термин е от 2002 г., но в широка употреба той влиза с разпространението на цифровата фотография.

Редакторите на речника са изчислили, че в сравнение с миналата година употребата на думата „селфи“ е нараснала със 17 000 процента. През август тя бе включена в онлайн-версията на Оксфордския речник, а сега се разглежда въпросът за влизането й и в традиционната версия.

Сред другите номинирани за званието „дума на 2013 година“ бяха twerk ("туърк"), обозначаваща танц с подчертано еротични движения на долната част на тялото, bitcoin ("биткоин") - название на виртуална валута, showrooming ("шоуруминг") - практика да се посещават магазини с цел проучване на продукта и след това покупката му на по-ниска цена по интернет.

Миналата година главният ежегодния приз на Оксфордския речник за най-добър неологизъм  заслужи думата omnishambles (от латинското omni - "вички", и английского shambles - "бъркотия“), която се употребява при трудна ситуация, всички перспективи за изход от която са обвити в мъгла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: