Last news in Fakti

27 Септември, 2023 22:37 1 683 19

САЩ разследват UBS и Credit Suisse за подпомагане на руснаците да заобикалят санкциите

  • сащ-
  • санкции-
  • разследване-
  • ubs-
  • credit suisse

Съобщава Bloomberg

САЩ разследват UBS и Credit Suisse за подпомагане на руснаците да заобикалят санкциите - 1
Източник: БГНЕС

Министерството на правосъдието на САЩ е засилило разследването си срещу швейцарските банкови групи Credit Suisse Group и UBS Group AG по обвинения в неспазване на изисквания, което е позволило на руски клиенти да избегнат санкции, съобщава Bloomberg, като се позовава на източници, запознати със ситуацията, предаде "Фокус".

Това, което е започнало като поредица от искания за документи, изпратени до редица банки по-рано тази година, е прераснало в пълномащабно разследване, съсредоточено върху Credit Suisse.

Министерството на правосъдието на САЩ е информирало американските юристи от UBS за предполагаеми нарушения на санкциите от страна на Credit Suisse, разкриват източниците. Ведомството също проучва възможни случаи на несъответствие в самата UBS, поясни един от събеседниците на агенцията.

Отбелязва се, че разследването все още е на ранен етап и може да не доведе до обвинения или споразумение.

Все пак това е деликатен момент за UBS, която погълна по-малкия си конкурент през юни и сега наема хиляди служители на Credit Suisse. Заедно с бизнеса на Credit Suisse UBS наследи и правните проблеми, които бяха основната причина за краха на банката през март.

Министерството на правосъдието на САЩ е поискало информация за това как банките са обработвали сметки на санкционирани клиенти през последните няколко години, но все още не е настояло за разговор с ръководители или служители на финансовите институции, обяснява един от източниците. Разследването обхваща както ограниченията, наложени след инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., така и предишни санкции, наложени след анексирането на Крим през 2014 г., казва друг източник. През последното десетилетие повече от хиляда богати руснаци бяха включени в черния списък на САЩ.

Служители на Министерството на правосъдието гледат на придобиването като на възможност за напредък в разследването на Credit Suisse. Разследващите изпращат искания за информация директно до UBS, а не по официални дипломатически канали.

Технически, всички искания за съдействие от чуждестранни прокурори трябва да бъдат пренасочени през Федералната служба на правосъдието на Швейцария, освен в редки случаи на сътрудничество, като например това срещу ФИФА през 2015 г. Министерството на правосъдието казва, че до момента не е получило никакви запитвания, свързани с Credit Suisse, UBS или санкции срещу Русия.

Американски служители изразиха разочарованието си от това, че Швейцария не прави достатъчно, за да наложи санкции срещу Русия и да се бори с прането на пари, което помага на Кремъл да поддържа икономиката си на повърхността въпреки ограниченията, наложени от САЩ и техните съюзници във връзка с войната в Украйна.

САЩ посочват отказа на Швейцария да се присъедини към многостранна работна група, която преследва незаконни руски активи, и по-ранно решение за размразяване на някои активи във високопоставено дело за корупция, свързано с Кремъл.

Преди инвазията в Украйна Credit Suisse беше добре известна с това, че обслужваше богати руснаци, управлявайки над 60 милиарда долара активи в своя пик. Към момента на инвазията през февруари 2022 г. тази цифра е паднала до 33 млрд. долара. Но тя все още е с 50% повече от тази на UBS, въпреки по-големия бизнес на последната за управление на активи. По време на поглъщането UBS остави Бабак Дастмалски, главен банкер на Credit Suisse за Русия, на поста му, въпреки че позволи на други топ мениджъри да напуснат.

Разследванията на САЩ за нарушения на санкциите са довели до големи глоби в миналото. През 2014 г. BNP Paribas SA се призна за виновна за нарушаване на санкциите на САЩ срещу Судан и се съгласи да плати 8,97 млрд. долара.

Настоящото разследване в САЩ е само едно, което включва Credit Suisse. Министерството на правосъдието все още разследва дали банката е продължила да помага на клиенти в САЩ да скрият активи от властите, осем години след като банката е платила по споразумение за укриване на данъци в размер на 2,6 милиарда долара.

През март финансовата комисия на Сената заяви, че е открила "сериозни нередности“ в сделката за Credit Suisse. UBS заяви, че активно сътрудничи на разследването.

Разследването на нарушенията на санкциите идва на фона на нарастващото внимание във Вашингтон относно предполагаемата роля на Швейцария в улесняването на потока от мръсни пари от Русия.

"Тук постоянно виждаме една закономерност, по която са швейцарските банкови механизми улесняват корупционните дейности на хора, които са лишили страната им от богатство“, заяви сенатор Бен Кардин на изслушване по въпроса през юли. САЩ, допълни той, трябва "да се уверят, че страна като Швейцария няма да избегне наложените санкции“.

Към март 2022 г. бе изчислено, че швейцарските банки държат повече от 200 милиарда долара в руски активи. Но до края на миналата година Швейцария заяви, че е замразила само около 8,4 милиарда долара руски активи.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тези "санкции"

    21 0 Отговор
    Са само и единствено за заблуда на бройлерите кланящи се на Бог Фашингтон 🤣🙃
  • 2 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    21 0 Отговор
    Преди 3 години само се надявах капитала и капиталистите и дивия капитализъм да почнат да рухват, доживяхме и ще видим ликвидирането му!
  • 3 Пешо

    17 0 Отговор
    Като какви разследват сащисаните, г-це Симона?
  • 4 Сандо

    22 0 Отговор
    Май целия свят помага на руснаците.Янките веднага да наложат санкции на планетата Земя.
  • 5 Жица

    22 0 Отговор
    Кои са сащ, че си врът носа на всякъде
  • 6 Хихихи..

    20 1 Отговор
    Щатите постоянно затъват в дребнотемия.Мъчат се да имитират железният Клинт Истууд а всъщност са Луи дьо Фюнес.Президентът им не може да направи и три крачки без джи-пи-ес,тръгнали на Световин Хегемон да ми се правят.Иийехууу...
  • 7 Гошо

    9 9 Отговор
    Швейцария ги чакат тежки и горчиви финансови години Хитростите с неутралитета им особено финансовият, ще им излязат през носа До пет шест години нищо няма да остане от финансовата им с-мата

    Коментиран от #15

  • 8 Перо

    16 1 Отговор
    М-во на правосъдието на САЩ може да прави разследвания само на своя територия и ако трябва юрисдикция в чужбина се работи със съответното правителство, на правна основа, по двустранни договори!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кварталния

    9 1 Отговор
    Аааа... Чакайте малко. Едно е САЩ да заобикаля собствените си санкции и да внася петрол и ядрено гориво от лошите руснаци, друго е някой друг да кяри от съюзниците. Не е готино така. Все пак е най-готино да прецакаш свойте. Да не вземе да дръпнат, да не си забравят мястото. Тук само един коли и беси - демокрация, свобода, ценности.
  • 11 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    7 1 Отговор
    Филаделфия гори, краварите тръгнали чужди държави да разследват...
  • 12 ХАХА

    1 5 Отговор
    UBS и Credit Suisse Путинофила няма никаква идея какви са тия.
  • 13 ВБР

    7 2 Отговор
    Освен САЩ и Украйна някой важен ли е днес що не си погледнете държавата България 50 лв детски пенсия ниски минимални заплати на поне 70 процента здравеопазвяне нула тръгнали да оправят други държави...

    Коментиран от #17

  • 14 Редник

    7 0 Отговор
    Американците все повече затъват в собственото си безсилие.

    Коментиран от #18

  • 15 Хахаха

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гошо":

    Финансов неутралитет?? Готов си за експерт по ТВ
  • 16 От страни

    6 0 Отговор
    Случайно...ама много случайно това са европейските банки готови да фалират и да ги последва цяла Европа. Само така. Чегари...
  • 17 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "ВБР":

    Ми като пуснат некой гювеч за САЩ или Русия или Украйна току виж и Ганя е забравил че освен стари потури, изтъркани цървули и съдрани навуща и дисаги нищо нема. Аре по рано имаше вътре в дисагите шишенца с розово мало ама днес и това няма. Дисаги и чушкопек. А като пуснеш нещо от рода на "пропаднала втарая" или " падналия Джо" и всичко става наред.
  • 18 От страни

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Редник":

    Бидоня каза вчера че си няа на идея как да предотврати шатдауна.
    Преди на дивия запад много се стреляше по салуните и баровете и често пианиста беше тоя дето го отвличаше. Та накрая не останаха пианисти и вземаха който и да е стига да улучва нотите. А до него пишеха с големи букви "Донт шут де паянист - хи из дуинг хиз бест". Демек "Не стреляйте по пианиста - той свири как умее". Байдън си призна че свири как умее...
  • 19 Мечока

    1 0 Отговор
    Тея санкции някой брои ли ги за нещо?Щот всеки си търгува както и с когото си иска, даже укрите изнасят 70% от подареното им оръжие. Накрая да не се окаже че зеленият и Путин си играят на война за да изцедят ЕС и ФАЩ.