Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2023 16:23 2 011 80

ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • дрон-
  • ракети

Украинските сили са увеличили способността си да свалят руски хеликоптери Ка-52 в средата на август 2023 г., а руското командване може да е намалило използването на авиация в западната част на Запорожка област

ISW: Руските блогъри признават за автоцензура в новините от фронта - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Няколко руски военни блогъри твърдят, че се самоцензурират в по-голямата част от репортажите си на фона на очевидната по-широка автоцензура в руските репортажи за тактическите реалности в някои сектори на фронта. Някои особено критични руски военни блогъри твърдят, че публикуват само пет до 15 % от получената информация.

Това отбелязва Институтът за изследване на войната (ISW) в дневния си анализ за ситуацията на фронта в Украйна.

Още новини от Украйна

Един от военните блогъри твърди, че сред руските сили на фронта продължават да съществуват проблеми с комуникациите, безпилотните летателни апарати, гумите, електронната война, плащанията на персонала и различни други проблеми, но че руският персонал се опитва да смекчи тези проблеми чрез връзки и лични инициативи, вероятно, според военния блогър, защото руските командири редовно премълчават оплакванията и игнорират усилията за отстраняване на проблемите.

Военният блогър разширява изказване на руски командир на взвод, който се оплаква от неефективния поток на информация от руската фронтова линия до лицата, вземащи решения, и който заявява, че е трябвало да предприеме необичайни мерки, за да смекчи негативните последици на бойното поле от този лош информационен поток.

Друг военен блогър отбеляза, че определена информация не трябва да се споделя и че способността да се мълчи в подходящия момент е важно качество.

На 25 септември руски блогър изтри част от публикация, в която се твърди, че украинските сили са напреднали край Новопрокопивка (на 13 км южно от Орихив) и контролират североизточната част на селището.

Блогърът редактира публикацията и вместо това твърди, че украинските сили са атакували край Роботине (10 км южно от Орихив), северно от Новопрокопивка.

Публикуваните по-късно през деня геолокационни кадри показват, че украинските сили са напреднали на 1,5 км североизточно от Новопрокопивка.

Изтриването на милблогъра навежда на мисълта, че руските източници умишлено ограничават отразяването на тактически действия, особено такива с неблагоприятен за Русия изход.

Цензурата или автоцензурата сред руските военни блогъри ще се отрази на способността на ISW и на по-широкия Запад да отразяват руските операции и ISW ще продължи да следи промените в руското информационно пространство, които биха могли да повлияят на отразяването на войната в Украйна от отворени източници.

Държавната дума на Русия прие на първо четене законопроект, който криминализира насърчаването и оправдаването на екстремизма и вероятно ще насърчи автоцензурата в руското информационно пространство.

Законопроектът изменя действащ руски закон, според който подбуждането към екстремизъм се наказва с глоба до 300 000 рубли (около 3 100 долара) и до четири години затвор.

Изменението също така увеличава срока на лишаване от свобода до пет години за призоваване, насърчаване или оправдаване на екстремизъм онлайн.

На 21 юли руските власти арестуваха бившия руски офицер и ревностен националист Игор Гиркин по обвинение в екстремизъм и вероятно възнамеряват да използват предложеното разширяване на закона за екстремизма, за да насърчат автоцензурата сред повече личности, разпространяващи критики към Кремъл в руското информационно пространство.

Руският президент Владимир Путин изрази подкрепата си за ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров по време на среща на 28 септември на фона на продължаващите спекулации за здравословното състояние на Кадиров и обществения отзвук срещу скорошното поведение на сина на Кадиров. По време на срещата Путин похвали заявените успехи на чеченските сили в Украйна и ръководството на Кадиров в Чечения.

Путин и Кадиров изглеждаха спокойни по време на срещата в контраст с последната среща на двамата на 23 март, когато Кадиров изглеждаше видимо нервен.

Срещата на Кадиров и Путин на 28 септември се провежда на фона на продължаващите спекулации за здравословното състояние на Кадиров и неотдавнашния обществен отзвук заради кадри, на които се вижда как синът на Кадиров бие арестант.

Срещата на Путин с Кадиров вероятно е ответна реакция на изразената от Кадиров лоялност към Путин след въоръжения бунт на Вагнер на 24 юни и е сигнал за готовността на Путин да продължи да подкрепя Кадиров въпреки последните събития.

Руското информационно пространство продължи да критикува арменското ръководство и да се оплаква от предполагаемото намаляване на влиянието на Русия в Армения. На 27 септември лишеният от свобода пламенен националист и бивш руски офицер Игор Гиркин нарече руския мироопазващ контингент в Нагорни Карабах "жалък" заради опита му да изпълнява "имперски функции", без да има "възможност и желание" да подкрепя мироопазващи операции.

Путин никога не си е представял, че войната му в Украйна ще тласне Финландия и Швеция в НАТО, а още по-въздействащо върху имперските му планове е Полша и Украйна да се превърнат във водещи военни сили

Гиркин също така заяви, че руските мироопазващи сили биха претърпели поражение, ако се бяха намесили в неотдавнашните боеве в Нагорни Карабах.

Руски милблогър разкритикува арменското правителство, че не се е намесило в Нагорни Карабах.

Друг руски източник твърди, че Русия е загубила "замразен конфликт", на който може да въздейства, и че изчезването на една сепаратистка република в предполагаемата руска сфера на влияние е пряко свързано с намаляването на руското международно влияние.

На 28 септември украинските сили продължиха настъпателните операции край Бахмут и в западната част на Запорожка област. Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и в посока Бахмут.

Доброволческите батальони "Щурм Осетия" и "Алания" заявиха, че неуточнени източници продължават да разпространяват невярна информация за украински пробив в района на Роботине-Вербове, вероятно визирайки твърденията на крайнодесен руски военен блогър от 22 и 23 септември, че украинските сили са напреднали във Вербове (18 км югоизточно от Орихов).

ISW не успя да потвърди това съобщение и няма да продължи да го записва при липса на визуално потвърждение или подобни твърдения от други руски източници.

През последните дни руските сили намалиха темпото на локалните си настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кремина. Руски и украински официални лица все по-често съобщават за по-малък брой руски сухопътни атаки в посока Купянск и Лиман, което показва, че украинските настъпателни операции са отвлекли руските сили от линията Купянск-Сватове-Кремина и значително са влошили руските настъпателни усилия по тази линия.

ISW вече оцени, че руските настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кремине са имали за цел да притиснат украинските сили на тази линия и да ги отдалечат от по-критични райони на фронта.

Украинският заместник-директор на отдела за планиране на приложенията на Главното управление на Украинската национална гвардия полковник Николай Уршалович заяви на 28 септември, че през изминалата седмица руските сили са провели отбранителни операции и са подсилили подразделенията си, докато украинските сили са провели настъпателни операции и са изтласкали руските сили от неуточнени позиции.

В сутрешния доклад за обстановката (SITREP) на украинския генерален щаб от 28 септември не се съобщава за руски сухопътни атаки по направленията Купянск и Лиман, а във вечерния SITREP от 28 септември се съобщава само за една руска атака южно от Кременна, близо до Билохоровка.

Руската авиация става все по-активна по тази линия, тъй като наземните атаки очевидно са намалели, а руски източници постоянно твърдят, че руски въздушни удари са нанесени по контролирани от Украйна мостове над река Оскил - вероятно с цел да се спре заплахата от евентуални украински настъпателни операции на изток от реката.

Руската авиация е все по-активна в Харковска, Луганска и Херсонска област и очевидно по-малко активна в районите на западната Запорожка област, където украинските сили провеждат контраофанзивни операции. През изминалата седмица руските сили все по-често нанасят въздушни удари по цели на западния (десния) бряг на Херсонска област и по тиловите украински наземни комуникационни линии в посока Купянск.

Говорителят на Източната група сили на Украйна капитан Иля Евлаш заяви на 28 септември, че руските щурмови самолети Су-35 и хеликоптери Ка-52 са все по-активни в направленията Купянск и Лиман и че руските сили са нанесли 21 въздушни удара в тези направления, предимно в близост до Сиверск (19 км южно от Кременна) и района на Серебрянската гора (11 км южно от Кременна).

Говорителят на военното управление на Херсонска област Олександър Толоконников заяви на 28 септември, че през последните три дни руските сили са увеличили три-четири пъти броя на въздушните удари по град Херсон и десния бряг на Херсонска област и че руските сили са хвърлили повече от 50 авиационни плаващи бомби срещу цели в тези райони.

Руската авиация продължава да нанася удари по тиловите украински райони в източната част на Запорожка област, въпреки че споменаването на руската авиация, която отблъсква украински нападения в районите на фронтовата линия, е по-рядко срещано в руските доклади, отколкото в началото на контраофанзивата. Руски източници отбелязват, че руската авиация, по-специално хеликоптери Ка-52, е изиграла значителна роля в прекъсването на украинските нападения в началото на контраофанзивата.

Изглежда, че украинските сили са увеличили способността си да свалят руски хеликоптери Ка-52 в средата на август 2023 г., а руското командване може да е намалило използването на авиация в западната част на Запорожка област поради опасения от загуба на авиация и пилоти.

Намаленото използване на руската авиация в Западна Запорожка област обаче не е подкопало сериозно руската отбрана, тъй като руските сили изглежда са увеличили използването на ударни безпилотни самолети срещу настъпващите украински сили, а руските артилерийски части продължават да играят значителна роля в отблъскването на украинските нападения.

Остава неясно какво възнамеряват да постигнат руските сили с повишената авиационна активност в Херсонска област и дали повече въздушни удари срещу украински цели в посока Купянск и Лиман ще могат да компенсират влошената руска бойна мощ в района.

През нощта на 27 срещу 28 септември руските сили нанесоха серия от удари с безпилотни самолети срещу Украйна. Украинският генерален щаб съобщи на 28 септември, че украинската противовъздушна отбрана е свалила 31 от 39-те изстреляни от Русия дрона "Шахед" над Украйна през нощта на 27 срещу 28 септември и три от петте дрона "Шахед" на 27 септември.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли дроновете от Приморско-Ахтарск, Краснодарския край и окупирания Крим.

Говорителят на Украинския център за изследване на трофейни и перспективни оръжия и военна техника към Генералния щаб на Украйна капитан Андрий Рудик заяви, че руските компании са модифицирали произведените в Русия дронове "Шахед-136", за да съдържат повече части местно производство, но не са подобрили тактическите или техническите характеристики на дрона.

Рудик заяви, че модификациите показват, че Русия продължава да се стреми към масово местно производство на дронове "Шахед".


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    15 13 Отговор
    Така ще да е.окрайна е пътник.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е какво да кажат

    20 9 Отговор
    Укрите ни спукаха шушоните ли?
  • 4 да де

    20 9 Отговор
    Хехе автоцензура оти в европейските и особено нашите наведени медии изобщо нЕма цензура.
  • 5 дон Корлеоне

    3 0 Отговор
    Който не мълчи,ще умре
  • 6 не разбрал

    13 5 Отговор
    На кого го признаха ? На Колеба или на потника .
  • 7 Сатана Z

    15 8 Отговор
    Украйна омре,а Зеленият фюрер е напуснал Киев и се крие като плъх под земята в Полша.
    Жалко,че Путин излезнА много човечен и не даде заповед за унищожение на всичко което мърда из 404 по Афроамерикански образец.

    Коментиран от #13, #46

  • 8 Този "институт" е най-голямата смешка

    20 5 Отговор
    Анализи, изобилстващи с вероятности и предположения, които не са потвърдени. А защо не публикувате днешната статия на "Ню Йорк Таймс" с последната карта на военните действия? Доста различна картина се получава от фантасмагориите на Института на снахата на Виктория Нюланд.
  • 9 Хахахаха

    11 14 Отговор
    Няма нужда от автоцензура. Фактите са, че Украйна деокупира 54 процента от окупираната територия от началото на войната 2022 година. 54 процента деокупирана!

    Коментиран от #23

  • 10 Хмхмхмхмхм

    11 9 Отговор
    тази статия нека да е обица на ухото на всеки путинофил, който твърди, че въпросните лица са непредубедени и нонстоп посочва техните публикации, придавайки им значението на доказани факти. Няма как руски граждани да отразяват безпристрастно събитията, дори да са официални военкор и. Следователно, това, което драскат в социалните мрежи, не може да се приеме изобщо за факт, за истина, камо ли, за доказан факт/ доказана истина. Всеки да си прави изводите и да спре да ги посочва като изключително надежден източник на информация от 1во лице какво се случва на фронта в Украйна. Абсолютно същото важи и за украинските източници на информация.

    Коментиран от #15

  • 11 Българин

    10 12 Отговор
    Непобедимая и легендарная в ступор!
    Блицкрига се обърна в глуха защита!
    Година и половина не могат да стигнат до Одеса, а щяха Берлин да превземат... 😂

    Коментиран от #17

  • 12 чеборашка с чашка

    11 8 Отговор
    сега русофилите (бг копейките) ще кажат , че знаят повече от блогърите , те знаеха повече и от вече покойния прегожен 😂
  • 13 Хмхмхмхмхм

    12 12 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    Твоят руски нацист и да иска, НЕ МОЖЕ да даде заповед за тотално изтребление на всички държави от НАТО, ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ, защото в НАТО има 3 ядрени сили, а съгласно теорията на ядреното сдръжане, подписана И ОТ САЩ, И ОТ РУСИЯ в международен договор, ако русия само си отвори ядрените силози и насочи ядрените си ракети към неядрена държава като напр. България, всяка одициална ядрена сила/ не само от НАТО/, Е ДЛЪЖНА да даде превантивен удар, какъвто тя сама си избере, като този удар може и да е ядрен. Толкова за руските лъжи и манипулации. А който мрази БЪЛГАРИЯ и иска изтреблението на българите в нея, с цел установяване на руска неоимперска държавна власт на българската държавна територия, Е ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ и иска унищожението ни като етнос, нация и държава.

    Коментиран от #19

  • 14 Хаха

    7 6 Отговор
    Точно написано! Ако не е автоцензурата щяхме да знаем, че контранаступа на 404 отдавна е на територията на Русия, вече посока Москва, руската армия е "обкръжена" в Крим и масово се "предава" на всушанките, които нямат "никакви" проблеми, при тях всичко е "прозрачно" и думата цензура е "непозната", а убитите всушанки, както каза зеления /или друга говоряща глава, не помня/ са 13001 всушанки и аз вЕрвам на това....
  • 15 Хахахаха

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "Хмхмхмхмхм":

    Така е. За това аз написах фактите, такива каквито са до сега, а не измислини случки. А те са 54 процента деокупирана територия, която е била окупирана от началото на 2022. Което ясно ви обяснява, че рашагите са ритани от всякъде.

    Коментиран от #21

  • 16 Мдаа

    9 2 Отговор
    Лошо, лошо бият украинските джендъри и наркомани. Чак и на сибирските богатири им се преиска да се бяха родили многополови, че да не боли толкова.
  • 17 Сметах ,сметах...

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Вече трябваше да са подминали Вашингтон.
  • 18 Тиква

    4 2 Отговор
    Щом тези го казават, значи и твърдо “Вярно”. Тия който са даже извън Европа!
  • 19 Хахахаха

    5 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хмхмхмхмхм":

    Така е, това съм им писал и аз на русофилите, само че те не ги знаят тези закони. Ако една ядрена държава заплашва друга не ядрена, то друга ядрена държава е длъжна да защити. Това е за да има разоръжаване на ядрени оръжия. Защото иначе всяка държава ще има. А така имат само няколко.

    Коментиран от #25

  • 20 русия ще се разпадне

    7 7 Отговор
    много дегеративна нация е това руската , ще се самозатрият заради комплексите за малоценност на някакво смешно човече
  • 21 Хаха

    7 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хахахаха":

    Затова ли в 404 събират всичко мъжко що ходи по улици, паркове, домове, по чужбина и т.н., а вече призовават старци, жени и деца за фронта, щото пермогата на контранаступа "чука" на вратата на Путин в Крмъл!?

    Коментиран от #24

  • 22 Швейк

    8 3 Отговор
    Руският министър на Лъжата и Дезинформацията Сергей Лавров сигурно не е съгласен
  • 23 разбира се

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "Хахахаха":

    деокупирала окрайна..., а окупирала - 54 кв/км гробища .

    Коментиран от #26

  • 24 Хахахаха

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Хаха":

    Ъъъъ това по руската теуевизия ли го казаха, същите тези блогъри? А?

    Коментиран от #30

  • 25 уточнение

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Хахахаха":

    Та кой викаш защитити Хирошима и Нагазаки ?

    Коментиран от #27

  • 26 Хахахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #23 от "разбира се":

    А колко са руските?
  • 27 Хахахаха

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "уточнение":

    Тогава все още не е подписан документа за ядрено разоръжаване

    Коментиран от #31

  • 28 невероятно но факт

    9 4 Отговор
    Няма друга такава война в историята до сега в която главнакамандващия да се шматка като балерина по света , докато сънародниците му дават по 500 жертви всеки ден и два пъти повече осакатени .

    Коментиран от #32, #34, #40

  • 29 Хахахаха

    4 4 Отговор
    А също и ако Русия нападне Украйна с ЯО, ще яде голямата лопата от всички държави, включително и Китай. Защото Путин няма право да го ползва срещу Украйна, защото Русия не е нападната и нейната национална сигурност не е под заплаха. Украйна не е територия на Русия. За това, ако удари с ЯО, ще е най-голямата руска грешка.

    Коментиран от #33

  • 30 Хаха

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Хахахаха":

    Ъъъъ... Има клипове в тикток от украински /не руски/ градове как "събират мъже по Жипките! Имаш кАмпУтър, телефон - гледай, ако искаш, ама не ти изнася!
  • 31 би ли ни осветил

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хахахаха":

    Че то сега изтекоха всички договори . Ти на кой се позоваваш ?

    Коментиран от #37

  • 32 Швейк

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "невероятно но факт":

    Ама Путин на фронта ли е

    Коментиран от #36

  • 33 смешник

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Хахахаха":

    Май само в твоите фантазии ще се случи . На какво ли ще разчита Франция с нейните 56 атомни реактора ? Даже атомна бомба не и трябва .

    Коментиран от #38

  • 34 Хахахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "невероятно но факт":

    А има ли такава война, в която главнокомандващия да изпрати пушечно месо, а сам да се крие в бункера? Зеленски не се шматка по света, той всъщност осигури на армията си достатъчно оръжие за да защитава Украйна. Всъщност това се иска от президент в такава ситуация. Той всъщност свърши най-многото работа, не че е по-малко нужна смелост за фронта. Но фронт и защита няма без оръжие.
  • 35 Мдаа

    6 4 Отговор
    Дори и утре да свърши войната, на руснаците ще им държи влага 1 000 години, какъв бой са яли от украинските наркомани. Обаче за тяхно нещастие няма да свърши утре и боят едва сега започва. На едно минно поле са от големите украински шамари, подправени с многоточие и сръбска музика.

    Коментиран от #41

  • 36 Хаха

    0 3 Отговор

    До коментар #32 от "Швейк":

    Путин е над 70 години, а възрастта на зеления е точно за фронта - що не ходи там!? На бас, че и нито един роднина на деления не е в окопите да защитава незалежная....

    Коментиран от #39

  • 37 Хмхмхмхмхм

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "би ли ни осветил":

    Глупости. Дайте линк към договорите, които уж са с изтекъл срок, да видим какво е вписано в тях в последните им точки/ текстове, преди текстовете за ратификация... Май пишете на ангро, без да сте запознати изобщо с материята...Независимо от езика и писмеността, посочете линка, вече съществува гугъл преводач и много лесно може да се разбере какъв договорния/ нормативният текст/ защото тзи договори имат обвързващо дйствие и са част от законодателството на държавите, които са ги ратифицирали и публикували.
  • 38 1111

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "смешник":

    Ядреният арсенал на Франция е достатъчен да унищожи живота на планетата, дори да бъде взривен само на тяхна територия. На Англия, Русия, Пакистан, САЩ... също. Дори ракети не им трябват, ако решат да посегнат към него.
  • 39 Българин

    8 1 Отговор

    До коментар #36 от "Хаха":

    Я провери колко пъти до сега Зеленски посети фронтовата линия и колко пъти Хаяско I-ви го направи?
    Синът на Медведев върна ли се от САЩ да се запише доброволец в блицкрига? 😂

    Коментиран от #45

  • 40 Дааа ...

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "невероятно но факт":

    То и терориста путлер иска да се шматка, ама някой му шепне зад вратлето Гага, Гага ...
  • 41 Хаха

    0 4 Отговор

    До коментар #35 от "Мдаа":

    Точно се шматка и крие от фрона зеления, както и роднините си! А вече и армия не остана, както и техника! Само безкрайни гробища и скрап, ама нали неговите близки не са в окопите....

    Коментиран от #43, #44

  • 42 гост

    0 1 Отговор
    Нормално. Но защо не казвате, че от украинска страна е същото.

    Да не говорим, че и двете страни пускат един и същ клип и твърдят, че е техен ...

    Кой лъже повече, ... още си спомняме за киевския призрак, който май наистина си беше медиен призрак ...
  • 43 Мдаа

    6 1 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    Кой тогава изпраща при кагебейския гундяевски господ по 1000 ватника дневно? Ковид, глобалното затопляне...?

    Коментиран от #49

  • 44 Българин

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "Хаха":

    След като няма армия, от кого тогава се отбраняват крепостните??? От бойните гъски и комари ли? 😂

    Коментиран от #47

  • 45 Хаха

    1 8 Отговор

    До коментар #39 от "Българин":

    Не съм видял в Русия да ги събират доброзорно по улиците за фронта в джипки за фронта за разлика от 404, от където клиповете са стотици! Явно бройката не досига, ама само за 404! Ама нито зеления, нто Арестович, Кулеба, Ахметов, Кличко.... Тагарев - никой не отива в окопите да помага доброволно, а насила замъкват хора там на смърт!

    Коментиран от #50

  • 46 Хм Хм

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Сатана Z":

    "Украйна омре"

    Е чакаме вече година, пък тя взе че напредва. Май Магучая Омре.

    Коментиран от #53

  • 47 Хаха

    0 6 Отговор

    До коментар #44 от "Българин":

    "След като няма армия, от кого тогава се отбраняват крепостните???"
    Щом те интересува отиди лично до окопите да видиш, "умник"!
  • 48 Реалист

    5 2 Отговор
    Става все по-ясно, че Украйна печели войната.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Изгуби се доверието на руснаците по отношение на руската армия, която традиционно е централен елемент от легитимността на Кремъл.
    Унижението ѝ в Украйна сега е почти пълно, а гордият Черноморски флот все още се крие зад Крим, твърде изплашен да предприеме действия срещу една страна, която дори няма военноморски флот.
    Ударът, който бе нанесен на руската икономика, е поразителен и това ще доведе до ненормално съществуване на многомилионното разпръснато руско население.
    Тази особеност на разпръснатост е причина за слабо свързане помежду им, а сега, когато властовия център е в позиция нула, чувството за принадлежност към нацията може още повече да отслабне.
    Загубата на енергийните пазари, която компенсираше липсата на съвременни производства, не може да бъде компенсирана.
    Кремъл е изправен пред историческа криза на доверието и е напълно възможно да наблюдаваме началото на края - не само на режима, но и на самата Руска федерация.
    Пригответе се за разпадането на Русия!
  • 49 Хаха

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Мдаа":

    Можеш ли поименно да посочиш всички "1000 ватника дневно" или си дрИскаш хай така - за "спорта"!?

    Коментиран от #52

  • 50 Амчи

    5 0 Отговор

    До коментар #45 от "Хаха":

    Как ще видиш, като ти е прокиснал мозъка от джибри и руска пропаганда? Сигурно и за масовите бягства на мъже от Русия не си чул, нито пък за системните палежи на военни окръжия.

    Коментиран от #54

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Мдаа

    6 0 Отговор

    До коментар #49 от "Хаха":

    Не. Даже и на един юнга от крайцера Москва името не знам. Той си плава нали? Екипажът му си е жив и здрав нали?
  • 53 Швейк

    8 0 Отговор

    До коментар #46 от "Хм Хм":

    Руските мекерета в БГ още вярват,че Брус Уилис и Могучая умират трудно.

    Коментиран от #57

  • 54 Хаха

    0 4 Отговор

    До коментар #50 от "Амчи":

    В 404 всичи мъже поемат с "песен" към окопите и "въобще" няма избягали.... Така каза Бесарабски фронт и твоя мозък вЕрва, нали!

    Коментиран от #55

  • 55 Мдаа

    4 0 Отговор

    До коментар #54 от "Хаха":

    Кво е това 404? Нещо измислено в Русия, или и то е крадено от гнилия запад?
  • 56 Е да ама копейкин

    1 0 Отговор
    Повече знае, той всичко знае.
  • 57 Хаха

    0 3 Отговор

    До коментар #53 от "Швейк":

    Аааа, не! Атлантиците сте облъчени, че всушанките ще "победят", като филм от Холивуд.... Така написа Бесарабски фронт, препотвърдиха Униан и Ройтерс! Командирът на черноморския флот и Кадиров са "мъртви", а Путин - няколко пъти "умира"!

    Коментиран от #60

  • 58 Руски блогър

    5 0 Отговор
    По-добре автоцензура, отколкото руски затвор.
  • 59 Руски новини

    2 0 Отговор
    За умрелите или добро или нищо, така са руските новини
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Изберете сами, демокрация е

    2 0 Отговор
    Авто цензура или Сибир 🤣🤣🤣
  • 62 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор
    кадиров на срещата е бил холограма и са разговаряли чрез медиум.......
  • 63 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    Положението на киевската хунта днес е отчайващо. Контраофанзивата се провали, противоречията между Киев и неговите съюзници се влошиха, корупцията, която е неограничена във всяка мярка, изяжда цялата западна „помощ“, а човешките ресурси за продължаване на войната стават все по-оскъдни. И подкрепата за Зеленски и неговата клика в страната също непрекъснато намалява, въпреки всички пропагандни усилия и затягане на идеологическите винтове. Доказателство за това е рязко увеличеният брой украински войници, които се предават на руската армия.
  • 64 Американска пропаганда

    1 2 Отговор
    Основният кошмар на Запада – загубата на Украйна в конфронтацията с Русия – може да се сбъдне в близко бъдеще. Тогава можете да забравите за всяко възстановяване на изразходваните средства завинаги. Тази перспектива не устройва нито Вашингтон, нито неговите васали, които по указание на Белия дом инвестираха в украинския проект средства, откраднати от собствените им граждани. Затова трябва да удряме, докато желязото е горещо. Тоест да отнеме Украйна, докато тя е напълно съгласна да се продаде
  • 65 НАРКОС ПРАСКАТ ПИЯНАТА МОГУЧАЯ

    1 0 Отговор
    Като филм от бъдещето
  • 66 КОШМАРЪТ НА ПУТИН СА СБЪДВА

    1 0 Отговор
    ВСУ громи могучая.....
  • 67 Американска пропаганда

    1 0 Отговор
    Икономическият интерес на Запада към украинския конфликт е очевиден и много голям. Ето защо охлаждането и изострянето на отношенията между Зеленски и неговите съюзници не трябва да се приема сериозно. Несъмнено Варшава е много раздразнена от позицията на Киев, а американските републиканци обявиха намерението си да ограничат помощта за Украйна. Въпросът е дали днешните „антиукраински“ политици ще останат същите и утре, когато се проведат избори в Полша и други европейски страни, както и в САЩ. Подкрепата за режима в Киев е просто въпрос на предизборен пазарлък, а след победата можете да забравите за обещанията си. Твърде много пари са заложени
  • 68 Американска пропаганда

    1 0 Отговор
    Нарастващият натиск върху Киев, за да го принуди да се успокои и да мисли за евентуални преговори с Москва, може да е чисто временно явление. Или може би това е димна завеса, зад която се крие намерението да се даде почивка за превъоръжаване и помпане на украински мускули.
  • 69 Американска пропаганда

    1 1 Отговор
    Като прокара предсрочни избори в Украйна или просто елиминира Зеленски, Западът ще изпрати новия ръководител на киевския режим на преговори с Москва. Те ще отнеме достатъчно време, за да разпределят тихо (може би дори под заглавието „Секретно“) нови партиди оръжия и оборудване на въоръжените сили на Украйна, за да попълнят флота, нокаутиран от руската армия. В същото време може да започне кампания за набиране на „доброволци“ от армиите на страните от НАТО - в много по-голям мащаб от сега
  • 70 Американска пропаганда

    1 1 Отговор
    Украйна и Западът много добре знаят как да използват подобни отсрочки от опита на Минските споразумения. В един момент украинската страна, след като получи сигнал, че превъоръжаването е приключило, ще плюе на вече постигнатите договорености и ще избяга от масата на преговорите, за да започне нова контраофанзива.
  • 71 Американска пропаганда

    1 0 Отговор
    Западът и Украйна, която му дърпа конците, никога не са презирали – няма и да презират! - да се използват всякакви възможности и вратички, за да се принуди Русия да отстъпи от заявените цели и задачи на Северния военен окръг. Ако трябва да направите шоу със загуба на западна подкрепа и готовност за преговори, то ще бъде инсценирано. Нашите противници винаги са знаели, че целта оправдава средствата. Особено такава голяма цел като украинското богатство и геополитическото поражение на Русия.
  • 72 Спрете с тоя "Шахед" бе

    0 1 Отговор
    За майтап станахте! Та Русия си произвежда сама дроновете от година!
    ИзТръсТкания Мозък на Нюланд базиран във Вашингтот едно си знае- едно си бае:)
  • 73 Руски, руски..колко да са руски

    0 0 Отговор
    тия блогъри??:):)
  • 74 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Срещата с украинския нацист Ярослав Хунка очевидно е била част от програмата на посещението на Зеленски в Канада, каза бившият офицер от американското разузнаване Тони Шафър в интервю за Youtube канала Judge Napolitano. Според него грешки на това ниво са невъзможни, а обвиненията срещу Русия са били планирани от самото начало – „колкото и безумно да изглежда“.
  • 75 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Речта на Зеленски беше посрещната с бурни аплодисменти в залата. Но друг мъж също получи аплодисменти: 98-годишен канадец от украински произход, който се бори за независимостта на Украйна от руснаците по време на Втората световна война.
  • 76 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    Формациите на Waffen-SS са създадени от членове на нацистката партия, от елементи на звената за сигурност, които защитават Хитлер и други висши нацистки лидери. При Хайнрих Химлер те започват да се наричат ​​СС. Тези формирования са създадени, за да прочистят окупираните територии от евреи и други нежелани лица. По време на боевете членовете на 14-та гренадирска дивизия Waffen-SS се намираха в тиловите райони и вършеха неща, които офицерите от редовната армия отказаха - убиваха хора, тоест участваха в изпълнението на програмата, която Хитлер нарече " окончателно решение на еврейския въпрос“.

    Коментиран от #77, #78

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Тони

    0 0 Отговор
    хаха! Пишат за руски блогъри, но ми блокират коментарите! Свобода на словото! Виж себе си!
  • 80 кратко и ясно

    1 0 Отговор
    Украйна е за пример на Земята !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания