Last news in Fakti
  Тема: Украйна

29 Септември, 2023 20:52 2 399 28

Румъния засилва отбраната си! НАТО иска да избегне преливане на войната в Украйна на своя територия

  • румъния-
  • украйна-
  • нато-
  • ракети-
  • черно море-
  • русия

През ноември миналата година ракета падна в Южна Полша и уби двама души, предизвиквайки кратка криза, макар че по-късно беше установено, че ракетата е била украинска

Румъния засилва отбраната си! НАТО иска да избегне преливане на войната в Украйна на своя територия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Румъния мести въздушната си отбрана по-близо до дунавските села в района на границата с Украйна, където руски дронове атакуват съоръжения за зърно, и изпраща допълнителни военни постове за наблюдение и патрули в този район, предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от силите на отбраната, пише БТА.

В допълнение към тези мерки, в района са изпратени четири допълнителни американски изтребителя F-16 и е разширена зоната, забранена за полети. Това е знак, че Румъния и НАТО като цяло, се тревожат все повече от преливане на войната в Украйна на румънска територия, посочва Ройтерс.

Още новини от Украйна

През ноември миналата година ракета падна в Южна Полша и уби двама души, предизвиквайки кратка криза, макар че по-късно бе установено, че ракетата е била украинска. Сега Румъния е в светлината на прожекторите.

Скоро след като се изтегли от зърнената сделка през юли, Русия започна да атакува украински пристанища и складове по река Дунав в опит да прекъсне основния алтернативен маршрут за износ на украинска земеделска продукция. Сред целите бяха украинските пристанища Измаил и Рени, които се намират на река Дунав срещу Румъния.

Отделни инциденти, като паднали в Румъния части от дронове, подчертават риска от недоразумения, най-малко, между Русия и НАТО. Това накара румънските въоръжени сили да увеличат сигурността в района, за да защитят цивилните, заявиха източниците, които пожелаха да останат анонимни.

Армията е построила две бомбоубежища в малкото селце Плауру, което е само на неколкостотин метра от Измаил, а жителите в района получават на мобилните си телефони предупреждения, когато бъдат засечени руски дронове, движещи се в тази посока.

Тудор Чернега, кмет на община Четалкьой, която включва и село Плауру, каза, че предупрежденията по телефона са слабо ефективни заради лошо покритие на сигнала.

В изявление миналия петък румънското министерство на отбраната обяви, че около 100 американски военни и четири изтребителя F-16 са пристигнали във военновъздушната база Борча на около 150 км южно от Измаил.

От средата на септември министерството разшири зоната, забранена за полети, по границата с Украйна на до 30 км навътре в румънска територия и височина от 4000 метра като противодействие на навлизането на руски дронове.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред журналисти в Киев вчера, че няма доказателства руските атаки край украинско-румънската граница да се преднамерена атака срещу Румъния, но ги описа като „безразсъдни“ и „дестабилизиращи“.

Говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спъну също каза, че няма индикации Русия да има за цел Румъния, но естеството на атаките на близката украинска територия прави наистина невъзможно предотвратяването на всички възможни пробиви.

Руските дронове летят на много ниска височина, понякога на по-малко от 200 метра над земята, за да не бъдат засечени, каза той. Нито една държава в света не може на 100 процента да защити своето въздушно пространство от всички средства за нападение, допълни той.

Според източниците от силите на отбраната до момента са известни три случая на паднали на румънска територия дронове или техни останки, като и в трите случая те не са били с експлозиви.

Според източниците промяната в руската тактика прави грешките по-вероятни.

Първите руски атаки срещу украински дунавски пристанища бяха по-успешни, защото Украйна все още не бе разширила въздушната си отбрана в зоната. Сега, след като това е факт, дроновете летят по-ниско, за да не бъдат свалени, често следват курса на реката и пристигат на рояци, в които вероятно има и макети, в опит да изтощят украинската въздушна отбрана, посочиха източниците.

Кметът на община Чаталкьой каза, че е доволен, че предупрежденията му за падащи дронове са били чути. „Преди два месеца никой нямаше да вземе това насериозно. Нещата сега се промениха“, каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Почва се

    18 9 Отговор
    В България вече започнаха да получават повиквателни!

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Нато и своя територия

    16 3 Отговор
    Нато и своя територия?
    Това е целта на ФАШ. Света да е техен и всички други роби с надзератели моше ниците и подлизурковците по ли ти ци.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ася

    3 14 Отговор
    с тия пияни руснаци не е лесно

    Коментиран от #21

  • 5 иван

    7 15 Отговор
    русофилите да заминават за русия

    Коментиран от #17

  • 6 Българин

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "Почва се":

    Всички се въоръжават, само България си сваля гащите и "подарява" националната си сигурност !
  • 7 Спецназ

    14 3 Отговор
    С какво е полезен F-16 срещу дрон или ракета Кинжал??

    Това самолет е ИЗТРЕБИТЕЛ- създаден да спира САМОЛЕТНИ атаки ! :)))

    Птичката F-16 тежи между 12 и 19 тона.
    Е НЕМА начин да се бори с ракети. :)))

    Кинжала например лети 4 пъти по-бързо от него

    Коментиран от #23

  • 8 Хм...

    12 3 Отговор
    Естествено, че нато не ще да воюва пряко с Русия.
    Те затова вече половин година се чудят руската крилата ракета в Полша руска ли е, крилата ли е, ракета ли е, в Полша ли падна или не съществува.
    Чудно ми е какви ще са оправданията ако руснаците умишлено и напълно явно ударят нещо от сорта на склад за боеприпаси или летище в Полша или Румъния.
  • 9 Герой

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Почва се":

    От кога чакам този момент .... чел ли си статиите на Джамбаза, за да видиш истината? Добре че е този човек, за да ми отвори очите, и да взема оръжието в ръце, без всякакви съмнения, че това е правилно. Време е да спасявам света.
    Весела вечер желая.

    Коментиран от #12, #24

  • 10 гжишек

    7 1 Отговор
    Ракетата в Полша беше украинска

    Коментиран от #15

  • 11 Мишел

    3 3 Отговор
    Защо ли няма публикувани материали за контраофанзивата?. Да не би заради мощната руска контраатака при Работино Вербово?

    Коментиран от #16, #19

  • 12 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Герой":

    Шегаджия! Ще спасяваш света?!!!🤣🤣🤣🤣🤣
  • 13 Пацо змея

    4 9 Отговор
    Разликата между пияниците от блатата и НАТО е като разликата между Тайсън и Вовка бункера,...на един шамар..живот.
    Само Зеленски ше ги оправи тия крепостняци

    Коментиран от #14, #18

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хм...

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "гжишек":

    Освен украинската ракета, дето уби двамата трактористи, в Полша падна и руска крилата ракета. Поляците се правиха на неразбрали няколко дни, опитаха се и да го замажат, не им се получи. Накрая всичко лъсна по медиите в Полша, разбра се и по света. Опитаха се пак да го замажат, пак не се получи. Искаха се оставки. После лека полека скандала стихна и сега всички се правят че не е било.
  • 16 Мишелинке

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    От 2 год. Пействаш кремльовска дезинформация и забавляваш хората. И идея си нямаш колко си ...гладък.))))
    Година и половина броеше метрите до СЕЛОТО а сега и не споменаваш метрите до Киев.))))
    Поради липсата на екементарни военни познания при теб, няма как да знаеш,че и от двете страни се извършват Контранастъпления ежедневно и то на всички направления на фронта.
  • 17 Бай Иван

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "иван":

    А ти за Украйна една загубена мечта на един наркоман
  • 18 Много

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Пацо змея":

    Прекаляваш с дрогата един съвет хлапе уважавай дядовците си те все още държат за вас.
  • 19 Ватенките мрът

    3 4 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Като въшки за това на места спират контраофанзивата окопани минирани и много руски трупове.Ама там човека не значи нищо от столетия насам пионка.

    Коментиран от #22

  • 20 ТИЯ. МАНГАЛЯ

    5 1 Отговор
    МАМАЛИГАРИТЕ. МАЙ ЧЕ. СИ. ТЪРСЯТ. БЕЛЯТА..,
  • 21 ерго

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "ася":

    Като са пияни , какво им се стягате толкова , та НАТО тича като финикиец из цяла Изт. Европа и даже руска ракета не е прелетяла извън границите на Украйна . Каквото и да си говорите, съмнително е след Украйна , Русия да тръгне с армия от държава на държава ....само джабъла вдигат янките , а и след 33 годишното им господство в бишия соц. лагер , кой го е страх от руснаците освен продажните политици и слугите им на хранилка при тях . В България колко човека ще се притеснят , ако свалят от власт Бойко и Киро ?

    Коментиран от #26

  • 22 Байдън

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ватенките мрът":

    Сигурно не знаеш какво е ватенка но коментираш не ходил в казармата джендър.
  • 23 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Спецназ":

    Ф-16 може да сваля носителите на кинжал миг-31! Освен това може да унищожава и крилати ракети!

    Коментиран от #25

  • 24 Дупничанин

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Герой":

    Бе и аз чакам да ми дадат оръжието. Ей го де е парламентът. Па и Банкя не е далече.
  • 25 Ееех

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Това за тези хартиените ли говориш
  • 26 Хммм

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "ерго":

    Да ти кажа и аз се чудя какво толкова може да ни направи Русия. Да ни ограби , че то нашите западни "партньори" оставиха ли нещо за крадене. Най-много да ни построи атомната централа.
  • 27 ганю

    0 0 Отговор
    Нато е съюз той няма територия има държави членки
    държат се като че им е бащиния затова сте на дъното
    и питахте ли народите за това?
    или еднолично продажни политици го решиха?
    Референдум имаше ли или парички под масата само
    като при нас
  • 28 ганю

    0 0 Отговор
    91 г договор между Русия и украина за независимост без да влиза в съюзи
    нарушиха украйна договора затуй е патакламата
Новини по държави: