Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 04:39 880 1

Жертви на палестинци изразиха разочарованието си от продължаващата американска помощ за "терористична дейност"

  • палестинци-
  • финансиране-
  • жертви-
  • тероризъм-
  • сащ-
  • конгрес

Това стана в отговор на неотдавнашните изслушвания в Конгреса на САЩ

В отговор на неотдавнашните изслушвания в Конгреса американските жертви на палестинския терор изразиха разочарованието си от продължаващата американска помощ за Палестинската власт във връзка с изплащаните от Рамала парични възнаграждения за терористична дейност - в нарушение на законите на САЩ, предаде за БТА израелската агенция ТПС.

В отговор на изслушването в подкомисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ, посветено на Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия и състояло се на 27 септември, бащата на Тейлър Форс, Стюърт, заяви пред агенция ТПС: "Това, което се случи на изслушването, само затвърждава убеждението, че те не знаят къде точно отиват парите".

От години Рамала изплаща "възнаграждения за убийство" на лишени от свобода терористи и на семействата на палестинци, убити при извършване на терористични нападения. Но въпросът стана обект на внимание след смъртта на Тейлър Форс, убит от Башар Масалха, който през 2016 г. нападна с нож хора в Яфа. Нападението беше извършено близо до Центъра за мир "Перес", където тогавашният вицепрезидент Джо Байдън се срещаше с бившия израелски президент Шимон Перес.

Форс, 28-годишен ветеран от американската армия, роден в Любок, Тексас, е бил в Израел на екскурзия. Малко след нападението е установено, че семейството на Масалха получава месечни средства от Фонда за мъченици на Палестинската автономия, равняващи се на няколко пъти средната месечна заплата в Палестинската автономия.

В отговор Конгресът на САЩ прие Закона "Тейлър Форс", който спира американската помощ за палестинците, докато се изплащат "стипендии за тероризъм".

Въпреки това американската помощ за Палестинската автономия беше възобновена при управлението на президента Джо Байдън. През декември 2022 г. американски жертви на палестинския терор заведоха съдебно дело срещу президента и държавния секретар Антъни Блинкън с аргумента, че превежданите суми са в нарушение на Закона "Тейлър Форс".

"Смъртта му беше ненормално и нехуманно действие", заяви републиканецът Джо Уилсън, който председателстваше изслушването, в което участваха свидетели експерти и представители на Камарата на представителите, изразяващи безпокойство относно корупцията в Палестинската автономия и възхваляването на тероризма.

По време на изслушването републиканецът Тим Бърчет (щата Тенеси) изрази загриженост, позовавайки се на доклад, разкриващ, че Държавният департамент е отпуснал 90 000 долара на "Центърът Финикс за изследвания и полеви проучвания".

Докладът, публикуван от базираната в Йерусалим организация "НПО-Монитор", която следи дейността на неправителствените организации, установява, че "Центърът Финикс" открито е изразил подкрепа за палестинските организации "Ислямски джихад" и "Народеня фронт за освобождение на Палестина", които са в списъка на Държавния департамент на САЩ с чуждестранни терористични организации.

Разкритието предизвика призиви към Държавния департамент да проверява по-обстойно получателите на средствата.

Сари Сингър, основател и директор на базираната в Ню Йорк организация "Стрент ту стрент", която подкрепя жертвите на тероризма в световен мащаб, и ключова фигура в съдебния процес срещу администрацията на Байдън във връзка с възобновяването на помощта, заяви пред ТПС: "Ужасен съм, че тази администрация не осъзнава, че действията ѝ водят до повече терор и размирици в региона."

Тя добави: "Администрацията знае какво прави, но не се интересува от последствията. Ако им пукаше, щяха да го спрат."

Стюърт Форс, който е страна по делото, подчерта, че изплащането на средства за тероризъм трябва да спре, ако Палестинската автономия иска на нея да се гледа сериозно в продължаващите преговори за нормализиране на отношенията между Израел и Саудитска Арабия.

"Тейлър би се чувствал по същия начин, както и ние, по отношение на тази абсурдна ситуация. Считаме за своя мисия да направим така, че финансирането на програмата "възнаграждение за убийство" да бъде прекратено", заяви Форс, описвайки плащанията като "обезпокоителна система".

Обяснявайки участието си в съдебния процес срещу администрацията на Байдън, Форс заяви пред ТПС: "Надеждата е, че съдът ще каже на администрацията, че не може да продължава да изпраща безотчетни пари, които в крайна сметка се озовават в Палестинската автономия."

Морис Хирш, директор на отдела "Правни стратегии" в базираната в Израел организация "Палестински медиен надзор", заяви през септември пред ТПС, че оценките за това колко харчи "Фондът на мъчениците" се различават.

Той заяви, че през 2022 г. израелското правителство е изчислило, че Палестинската автономия е похарчила 620 млн. шекела (162 млн. долара) за стипендии, докато изчисленията на неговата организация са за 850 млн. шекела (222 млн. долара) въз основа на данни и изявления както от Палестинската автономия, така и от нейното Министерство по въпросите на затворниците.

С тези пари "палестинците биха могли да построят болници, да плащат на учителите, да увеличат социалните плащания за нуждаещите се палестинци, да построят училища, да направят всичко това, чието бреме се носи междувременно от международната общност", казва Хирш пред ТПС.

Размерът на месечните обезщетения зависи от различни фактори, като например колко израелци са били убити, колко време е бил в затвора терористът и колко голямо е семейството му.

Йерусалим редовно удържа еквивалентна сума от данъците, които Израел събира от името на Палестинската власт.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САЩ

    0 0 Отговор
    Единствено тероризъм и спонсорира