Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 15:33 5 228 36

В задънена улица! Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови

  • япония-
  • русия-
  • риболов-
  • курилски острови

Спорът между Москва и Токио относно Курилските острови датира от края на Втората световна война

В задънена улица! Русия и Япония не могат да се разберат за риболова около Курилските острови - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японските рибари все още не са успели да започнат риболов край южните Курилски острови, тъй като Токио не успя да постигне споразумение по този въпрос с Москва, съобщи агенция ТАСС.

Риболовът в района обикновено започва в средата на септември. Tази година обаче местните рибари могат да ловят само в японски води. Под сериозен въпрос остава и началото на улова на октоподи, който обикновено започва в средата на октомври.

По-рано говорителя на руското външно министерство Мария Захарова посочи, че Русия не може да постигне договорка относно японския риболов в руски териториални води поради антируски мерки, въведени от страната на изгряващото слънце.

Спорът между Русия и Япония относно Курилските острови датира от края на Втората световна война. И двете страни претендират, че островите са тяхно владение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    22 6 Отговор
    баба меца изяде медеца......
  • 2 СССР заграби

    13 35 Отговор
    Курилските острови и о. Сахалин от капитулиралите и все още уплашени от атомните бомби японци.

    Коментиран от #5, #6, #32

  • 3 Ще се разберат..

    40 7 Отговор
    След 1945 джапанките са толкова "самураи" колкото наш Боко е Тайсън Фюри.Клякат лесно..

    Коментиран от #13

  • 4 Циник

    38 8 Отговор
    Аз предлагам справедливо разрешение- островите, териториалните води и рибата - за Русия. Останалото - за Япония.

    Коментиран от #7

  • 5 Островите са предадени

    35 7 Отговор

    До коментар #2 от "СССР заграби":

    на СССР на Ялтенската конференция. Под документа стоят подписите на всички съюзници. Разбира се, подписа на милитаристка Япония там не стои.

    Коментиран от #10, #19, #22

  • 6 Руснаците ги биха очи в очи

    30 7 Отговор

    До коментар #2 от "СССР заграби":

    Краварите както винаги - от въздуха.И сега са така.Ти виждал ли си крава да скача с рогата напред на кафява мечка,дори да е най-лудата от всички луди крави?
  • 7 Демпси

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "Циник":

    Е то кое остана? Русалките май само? Ама те от кръста надолу са риби. Така че японците пак са прекарани.

    Коментиран от #8

  • 8 Циник

    15 5 Отговор

    До коментар #7 от "Демпси":

    Водорасли, японците много ги ценят. Според мен са на далавера от моето предложение

    Коментиран от #9

  • 9 Демпси

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "Циник":

    Много си щедър, бе! 😆
  • 10 Казвам

    2 10 Отговор

    До коментар #5 от "Островите са предадени":

    "заграби" защото там руснаците са били малцинство.

    Коментиран от #11

  • 11 Демпси

    19 2 Отговор

    До коментар #10 от "Казвам":

    "Що се отнася до Далечния Изток се стига до споразумение, че до три месеца след капитулацията на Германия, СССР ще влезе във войната срещу Япония при определени условия, сред които: запазване на status quo на Монголската народна република; предаване на СССР на Курилските острови и южната част на остров Сахалин и др. СССР също така изразява готовност да сключи с Националното китайско правителство пакт за дружба и съюз между СССР и Китай." ---- Казаха ти вече - решение на Ялтенската конференция.

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Калпазанин

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ще се разберат..":

    На всички джапанки е написано, made in usa досущ като на дойчланд и Южна корея за тавана на дъното на дълга да не си хабим времето на изброените на изкуствено дишане са но не го разбират
  • 14 Сомалийския пират

    6 19 Отговор
    Блатните да се нядават Япония да не ги зачеше от изток,че тогава им е спукана работата.

    Коментиран от #18

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тази договореност

    11 4 Отговор

    До коментар #11 от "Демпси":

    е постигната когато не се е знаело, че американците имат оръжие което ще накара японците веднага да капитулират. Последният командващ на квантунската армия, генерал Отозо Ямада, заповядва на войските си да се предадат на 16 август 1945 г., ден след като император Хирохито обявява капитулацията на Япония в своето радио обръщение. Някои дивизии отказват да се предадат и сраженията продължават през следващите няколко дни. Фелдмаршал Шунроку Хата получава ултиматум да се предаде от генерал Георгий Шелаков на 18 август 1945 г. в Харбин. На следващия ден Хата се среща с маршал Александър Василевски и моли да бъде лишен от чина си на фелдмаршал заради пораженията на войската. Едномилионната армия е ликвидирана за по-малко от седмица което позволява на руснаците лесно да завладеят Курилите и о.Сахалин. Искали са и о. Хокайдо, но САЩ не са им позволили, а и руснаците са нямали ЯО.

    Коментиран от #31

  • 18 1945

    11 4 Отговор

    До коментар #14 от "Сомалийския пират":

    Това да имат късмет да направят джапанките и ще изгреят много нови слънца в страната на изгряващото слънце, и без това още нямат мирен договор от втората световна война.
  • 19 Търновец

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Островите са предадени":

    Това не е вярно, между Съветите и Япония имаше 5 годишен пакт за ненападение подписан на 6 Април 1941 в САЩ, а на 8 Август 1945 само 2 дни след Хирошима Червената армия нападна Япония в нарушение на пакта. Япония капитулира и под натиска на САЩ се отказва от Сахалин и Курилите, но четирите Южнокурилски острови винаги са били част от Япония, и дори САЩ ги наричат незаконно анексирани от Съветите Японска територия, Йелцин беше готов да върне два от тях за пари
  • 20 Мишел

    15 1 Отговор
    Няма да се отвори парашута на японските риболовци, както и на японските ловци на раци и на октоподи, за лов в богатите руски териториални води край Курилите, Сахалин и Камчатка. Не се отваря парашута за промишлен лов на морски раци на жителите на САЩ край остров Врангел.
    През 2020 по предложение на Путин беше приет закон, с който до средата на 2023 всички чуждестранни концесии в Русия бяха анулирани. Така всички природни богатства в земята, водите и атмосферата на Русия могат да бъдат използвани и усвояване само от руски фирми. Това се отнася и за морските животни, които са предмет на промишлен улов.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Търновец

    3 9 Отговор

    До коментар #5 от "Островите са предадени":

    Измислици САЩ признават четирите Южнокурилски острови за част от Япония, и никога тези острови не са били давани на Русите, а сега малкото останали Руси и Украинци на един от островите го наричат островът на забравените - бяха 20000 на острова сега са по малко от 2000, целите Курили и Сахалин са потънали в Отпадъци,
  • 23 Търновец

    3 6 Отговор

    До коментар #20 от "Мишел":

    В същностна дъното около Южните Курили са открити нефт газ на стойност около 70 милиарда долара но Путиновите приятели нямат технологии и пари и дори самият Путин обмисля да покани Японски или Китайски фирми, а малкото останали жители не са за такива дейности. Голямата заплаха е около големите находища на нефт и газ на дъното на Северния ледовит океан смятано от Русите за продължение на техния шелф, но това се оспорва от САЩ, Канада, Дания, Норвегия, за тези природни богатства няма юридическа формулировка как да се поделят затова вече 20 години Русите разработват нови класове подводници
  • 24 Япония

    14 1 Отговор
    е поредната държава, която ще плати по-висока цена за санкциите, отколкото санционирания!
    Да им е честито!
  • 25 там е Русия

    10 1 Отговор
    Руските кораби си плават безпроблемно там понеже там е Русия.Японски кораби там няма и няма и да има.Няма нужда от претопляне на стара партенка с никаква значение за нещо различно.Япония като има претенции да пробва да си я вземе от Русия.

    Коментиран от #26

  • 26 Търновец

    1 7 Отговор

    До коментар #25 от "там е Русия":

    Преди около 30 години на най големия от четирите Южнокурилски острови живееха около 20000 души, основен поминък беше рибарството а в консервната фабрика работеха повече от 500 човека. След перестройката уловът на риба стана частна инициатива, но малцина от рибарите успяха да купят собствени кораби, а тези които успяха карат улова на Хокайдо защото там плащат повече. А сега в консервната фабрика няма и 100 човека с населението от 20000 падна под 2000. Хората писа писма до Путин но без отговор - и те нарекоха своя остров "Островът на забравените". Островите са пълни с всякакви отпадъци, както и Сахалин, наскоро бяха открити нефт и газ но олигарсите нямат технологии и подготвени технически хора
  • 27 Сега

    3 4 Отговор
    Сега е момента Япония да си върне островите.
  • 28 АААА

    2 3 Отговор
    Нищо не е задънено Япония налага санкции и коакво да очакват в отговор потупване по рамото или да ди пратят да ГО дуат!
  • 29 Иван

    0 0 Отговор
    Ще се разберат.
  • 30 Иван

    2 3 Отговор
    Откакто Русия хвърли атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.
  • 31 Голям праз

    4 4 Отговор

    До коментар #17 от "Тази договореност":

    Я ходи да четеш, руснаците размазват Квантунската армия и това няма нищо общо с войната в Тихоокеанския регион. Просто имат превъзходство във всичко: хора , техника, планиране..
  • 32 Коко

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "СССР заграби":

    Това баба ти ли ти го каза?
  • 33 Сър Стенли Ройс

    5 1 Отговор
    Две любими държави имат спор. Единственото нещо, което трябва да стане е да се слеят в една и всичко ще тръгне по друг начин. Но фащ им взеха страха с две бомби, разработени именно от рим-берлин-токио, благодарение на ПРЕДАТЕЛ НОМЕР 1 ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА - ВЕРНЕР ФОН БРАУН и така станаха тяхна подлога, а иначе технологично са номер 1 и заедно с Русия, които са просто номер 1, ще размажат целия измислен АЙ-ТИ свят!
  • 34 Защопъкне

    0 0 Отговор
    Бял хляб и салам ли...
  • 35 МпмЦеМос

    3 1 Отговор
    Америка трябва да им разреши да имат собствена ядрена програма, и да впрегнат най големият научен потенциал заедно с германският в яко нагряване върху комунягите, помислиха си, че от пролетариат ще стават военни капиталисти
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: