Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 15:43 1 166 2

Румънските университети губят все повече студенти всяка година

  • румъния-
  • студенти-
  • обучение-
  • чужбина-
  • образование

Според Евростат най-нисък дял на хората с висше образование се наблюдава именно в Румъния - 30 процента, показател доста под средния за ЕС, който е 40,3 процента

Румънските университети губят все повече студенти всяка година - 1
Източник: БГНЕС

450 000 са румънските студенти през тази учебна година или с 88 000 по-малко в сравнение с миналата, показват данните на Министерството на образованието и на Националния статистически институт. През последните години хиляди млади хора предпочитат да учат в чужбина, отбелязва Диджи24 и допълва, че това не е единственият проблем на системата, предаде БТА.

Едва 125 600 студенти са се дипломирали във висшето образование в Румъния през 2022 г. Според Евростат най-нисък дял на хората с висше образование се наблюдава именно в Румъния - 30 процента, показател доста под средния за ЕС, който е 40,3 процента.

В Румъния през 2021 г. по-голямата част от студентите са избрали да учат бизнес, администрация и право, инженерство, производство и строителство. Повечето от завършилите обаче не са работили в изучаваните области, показва доклад на университета в Букурещ. Само 39 процента от завършилите бизнес и администрация са били наети в своята област. При дипломираните юристи процентът е едва 25 на сто, а Факултетът по политически науки е дал само 15 процента висшисти, заети в специалността, която изучават.

Според Световната банка в Румъния има значителни несъответствия в уменията, като голяма част от хората с висше образование са или прекалено образовани за своите професии, или са заети в сектор, който не съответства на тяхната област на образование. През 2022 г. почти 36 000 румънски студенти са учили в чужбина. Един на всеки 15 млади румънци напуска страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    1 2 Отговор
    Да превърнат румънските университети в натовски (американски) бази.
  • 2 По съседски

    1 0 Отговор
    Да вземат пример от нас - имаме 52 университета, които бълват плява, ама дипломирана!
Новини по държави: