Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 04:32 1 336 11

Кандидатът за еврокомисар от Нидерландия: Изкопаемите горива бързо трябва да останат в историята

  • вопке хукстра-
  • нидерландия-
  • еврокомисар-
  • климат-
  • изкопаеми горива

Днес решават дали Вопке Хустра ще е следващият ръководител на работата на ЕС по въпросите на климата

Кандидатът за еврокомисар от Нидерландия: Изкопаемите горива бързо трябва да останат в историята - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Колкото по-скоро изкопаемите горива останат в историята, толкова по-добре, заяви днес кандидатът за следващ еврокомисар от Нидерландия Вопке Хукстра при изслушването в Европейския парламент в Страсбург. Той отбеляза значението на постепенното премахване на изкопаемите горива, както и на субсидиите за тях, защото са в разрез с енергийния преход на ЕС.

Хукстра говори пред парламентарната комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Той е предложен за еврокомисар по действията в областта на климата, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Според Хукстра ЕС не може да постигне чиста икономика сам и по тези въпроси е ключово международното сътрудничество. По неговите думи е важно да се запази приемствеността в целите на ЕС в областта на опазването на природата. Хукстра съобщи, че в следващите месеци ще предложи цел за напредък в опазването на околната среда до 2040 година.

Във вчерашното изслушване участваха евродепутати от парламентарните комисии по промишленост, изследвания и енергетика, по външни работи и по развитие.

Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в Европейския парламент отложи снощи решението си дали да приеме бившия нидерландски външен министър Вопке Хукстра за следващ ръководител на работата на ЕС по въпросите на климата за днес следобед в 14 часа, когато се предвижда кандидатурата на Хукстра да бъде гласувана в пленарната зала. Ако бъде одобрен, Хукстра ще поеме част от задачите на своя сънародник Франс Тимерманс, който предпочете да се върне в националната политика.

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    36 3 Отговор
    Айде стига с тези климатични промени. И да спрете да ядете, пак ще ги има. Все пак климата не е неприемлив. Не е спирал да се променя милиони и милиарди години. Не сме чак толкова значими за планетата.
    Намерихте една дъвка да дъвчете, че и пари (много пари) да източвате, и ви се услади.

    Коментиран от #5

  • 2 Еми нормално

    20 2 Отговор
    Който няма въглища тормози този който има
  • 3 За протокола

    22 1 Отговор
    Докато не се намери достатъчно добра алтернатива на изкопаемите горива, те няма да си отидат.
    А за момента такава няма.
    Има някакви наченки на алтернативни източници, но докато стигнат нивото на достъпност, приложимост, цени и универсалност на изкопаемите горива, има да се извърви дълъг път.
  • 4 Калпазанин

    17 0 Отговор
    Ай да спрете и вие да ни тровите с вашите отровни и гумени зарзавати дето даже почва не виждат, о да напомня преди време гледах едно филмче на дойче зеле и се оказа че същите тези налъми са най големият потребители на пестициди, и да питам професорите тука кой повече замърсява пестицицте или изгорелите въглища на които естествено след дъжд пепелта пада на земята
  • 5 12345

    2 9 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Ако си малко по-наблюдателен, въобще няма да пишеш, тези глупости! Три дена бях в планината и на заслона който преспивах, хижаря коментираше - от дете съм на тази хижа и до сега такова нещо не бях виждал, животни който преди 30-40 години обитаваха само равнините и котловините, сега лека полека се изтеглят към високите върхове в планините заедно със планинските животни. И не само животните, но и растенията преди 30-40 години най-близкото дърво и храст, беше на 500-600метра от Заслона и върха, а сега са на 40-50метра. И наистина като погледне човек от високо се вижда как глека пълзи по склона нагоре и със всяка изминала година се качва все по на високо. След него никнат и борчетата и елите следвани от широколистните и по-топлолюбивите растения. Преди там където е било само чукари, камънак и гола пустош, сега със всяка изминала година се само залесява. Това какво говори!!!!!! Че, глобалното затопляне е факт и всичко живо се изнася към по-високите и студени места! Скоро в равнините ще бъде Ад, а след това ще станат пустини! При това темпо на замърсяване!? Понимаеш или не хочеш понимат!
  • 6 Сандо

    7 0 Отговор
    А признал ли е човечецът за кого е по-добре?

    Коментиран от #11

  • 7 Спиране на изкопаемите горив

    7 0 Отговор
    И аз съм за спиране на изкопаемите горива. Но искам да има друга надеждна алтернатива. А такава освен атомни електроцентрали към момента няма. Нямам нищо против перки и соларки да допълват енергийния микс, но всеки които е запознат знае, че те не са решение към момента.
    Климата се променя. Той се е променял и преди индустриалната революция. Сега обаче с много по - бързи темпове. Учените предупреждаваха от преди десетки години, че това ще се случи, но ние хората не им обръщахме достатъчно внимание. Сега вече предупрежденията са реалност. Пропуснахме ценно време за което ще си плащаме скъпо и прескъпо. Прехвърлихме нашите проблеми на идните поколения.
    Все още има шанс да задържим сегашното състояние на планетата за известно време. Вероятно и да подобрим някои аспекти от промените, иначе ние хората ще затрием планетата такава каквато я познаваме.
  • 8 Ка Вал

    8 0 Отговор
    Интересно защо не го каже това на Китай
  • 9 12345

    5 1 Отговор
    Тези нали нямат грам изкопаеми горива и е нормално така да говорят.
  • 10 Вирус

    4 0 Отговор
    Това го налагат тези които ги нямат хахаха
  • 11 12345

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сандо":

    Какво има за признаване! Отиди и сам виж, ако имаш осъзнатост ще разбереш! То трябва да си кьорав, за да не го разбираш!
Новини по държави: