Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 18:45 1 702 16

В кои армии от Западните Балкани брадите са вече разрешени?

  • балкани-
  • войници-
  • брада

Северна Македония, Черна гора и Сърбия останаха верни на разпоредбите на ЮНА, които позволяват на войниците да имат мустаци, но не и бради

В кои армии от Западните Балкани брадите са вече разрешени? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войнишката брада е неразделна част от имиджа на войникa в западните райони на бивша Югославия, докато в източните тя все още е табу, пише порталът Balkan Security Network. “Докато носенето на брада от военните в Словения и Хърватия е прието и регулирано с разпоредби, в Босна и Херцеговина доскоро това беше предмет на спорове. В Сърбия, Черна гора и Северна Македония брадата остава табу, наследено от времето на Югославската народна армия (ЮНА). Въпреки че армиите от Вардар до Триглав си приличат по участието в едни и същи мисии и обучение по едни и същи стандарти, различното отношение към облика на военния показва и различно разбиране на образа и влиянието на нормите от миналото“, се казва в текста.

Според информацията брадите не само са официално разрешени в словенската армия, но са и широко разпространени, както се вижда от множество сцени от словенските казарми, международните учения или контингенти в мисията на KFOR или в бойната група на НАТО в Латвия. Но има регламент: дължината на брадата не трябва да надвишава 20 милиметра, т.е. горното копче на ризата, а мустаците или брадата не трябва да пречат при използването на предпазна маска и други средства.

Войнишката брада е добре дошла и в Хърватия, като разрешената дължина е дори по-голяма от тази в Словения, но не е толкова популярна.

В Босна и Херцеговина въпросът за военните бради бе прераснал в разгорещен дебат с религиозен, политически и етнически оттенък. Докато Министерството на отбраната зае позиция против, председателят на Камарата на народите на парламента на БиХ Бакир Изетбегович подаде жалба с мотив, че забраната нарушава религиозните права. Спорът приключи с решението на Конституционния съд от 2021 г., което позволява носенето на брада, за да не се нарушава “правото на личен живот и правото на свобода на религията, гарантирани от Конституцията на Босна и Херцеговина и Европейската конвенция”.

Северна Македония, Черна гора и Сърбия останаха верни на разпоредбите на ЮНА, които позволяват на войниците да имат мустаци, но не и бради.

„Регламентът за военния образ в тази част от Балканите все още до голяма степен се основават на приемственост с бившата ЮНА, където недопустимостта на брадата имаше идеологически знак. Че в случая със Сърбия не става въпрос за практичност, а за вкоренено наследство от социалистическото минало, показва Уставът за (военната) служба, приет с указ на президента Борис Тадич през 2012 г., който не позволява носенето на бради за военнослужещи с изключение на военно духовенство и резервисти“, обобщава порталът.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 3 Отговор
    И в България скоро ще са разрешени с тия доктори и инженери от Магреб и Близкия изток. Те ще са ви армията, да не си мислите, че някой ще ви даде пушкала на вас?
  • 2 Гориил

    15 1 Отговор
    Неразделна част от образа на войника е смелостта и храброст.
  • 3 ТаУмВзе

    14 2 Отговор
    Напрао и поли да им разрешат, то са е модерно!
  • 4 Интересно!

    3 1 Отговор
    Статията добре ама защо не пише нищо за България и при нас от какво е наследство това ,че не са позволени . Журналистическата работа до копи пейст ли е ?! На снимките с опълченци и военни офицери от царска България се вижда добре ,че с браздите не е имало проблем . Защо темата не е развита г-н Журналисте?

    Коментиран от #16

  • 5 Даааа

    15 0 Отговор
    А у нас всички младежи са талибани и войници боядисани в черно постригани под калъп в арабски стил - бербешоп оформени и с татуси задължително. България се превръща в Арабия явно такава е модата в момента.. А навремето носехме дълги коси и слушахме Бийтълс /беше забранен/
  • 6 Да бъде брада или да не бъде

    1 0 Отговор
    От 18 годишен наборник няма каква брада да чакаш..по-скоро си е проява на немарливост..при професионални възрастни мъже е друго..по принцип полицията вече навсякъде ходят както си искат..не виждам защо трябва да ограничаваш някой да носи брада ако се чувства 200 процента по-добър войник
    САМО ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОДПИСВАТ ДОГОВОР ЧЕ ЩЕ Я БРЪСНАТ ПРИ ПУБЛИЧНИ МЕРОПРИЯТИЯ за да има еднаквост
  • 7 Бегай !

    5 0 Отговор
    Айде обратно в средновековието.Най-мрачната и позорна страница от Историята !
  • 8 ЩО ЗА ИДЬОТЩИНА

    3 0 Отговор
    ТО ВЕЧЕ Е РАЗРЕШЕНО ШАРЕНИЯ БАЙРАК ДА "ВЕЯТ" В АРМИЯТА , ВИЕ ЗА БРАДИ И МУСТАЦИ МИ ПИШЕТЕ.............
  • 9 БОЗА

    9 0 Отговор
    Брадата не другарува много с противогаза...ноооо-кой,как си реши... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 10 патето Яки

    5 0 Отговор
    А войничките къде ще пускат брада бре.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 да са ви честити брадите

    2 2 Отговор
    исляма настъпва по всички фронтове !
  • 13 Некой си

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "патето Яки":

    Подмишка.....
  • 14 Мммммм, дааааа

    1 1 Отговор
    Става въпрос за разрешаване носенето на брада, а не за задължително такова. Лятно време не е много оферта да си войник с брада, защото хигиената на лицето се поддържа трудно с такова окосмяване. Прахолякът и потта по полигоните докарва ред дерматологични проблеми. На който не му дреме за тях, да си пуска брада. От друга страна и бръсненето по време на полево учение също може да докара кожни раздразнения. Не е като да не ми се е случвало. Брадите са разрешени в почти всички НАТОвски армии и не виждам причини у нас да се забраняват, защото още преписваме съветските устави в това отношение. Аз съм ЗА да се разрешат брадите в нашата армия.
  • 15 В.В.П.

    1 2 Отговор
    Всички трябва да имат талибански бради ..Циганска стори.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.