Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 13:04 2 685 4

Турски инвеститор съди Хърватия за 250 милиона евро

  • хърватия-
  • инвеститор-
  • турция-
  • ес-
  • съд-
  • европейски съд за правата на човека-
  • страсбург

Европейският съд по човешките права в Страсбург изиска от Хърватия обяснение дали местните съдилища са уважили правото на лична собственост

Турски инвеститор съди Хърватия за 250 милиона евро - 1
Снимка: Shutterstock

Турски инвеститор е започнал процес срещу Хърватия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург за 250 милиона евро, като във фокуса на спора е геотермална електроцентрална в близост до Биеловар, която е трябвало да получи субсидия в размер на над един милиард куни (над 133 милиона евро) до 2031 г., съобщи регионалната телевизия Ен 1, цитирана от БТА.

Турската компания БЛТ Енерджи Електрик (Enerjisi Toptan Satiş) е инвеститор в геотермални извори край хърватския град Биеловар. БЛТ представлява в Хърватия турската компания МБ Холдинг (MB Holding) – инвеститорът, който е развил първата геотермална електроцентрала в Хърватия през 2019 г.

Спорът между компанията и хърватския предприемач Драган Юриля е известен в Хърватия, а според БЛТ Юриля е поел цялата инвестиционна компания. Инвеститорите твърдят, че са ощетени заради поредица от съдебни решения на хърватските съдилища и по този начин им е отнето правото на собственост и справедлив процес.

БЛТ е притежавал 80 процента от компанията носител на проекта Геоен ЕООД (Geoen d.o.o.), а компанията на Юриля Geothermal Solutions е била миноритарен собственик с 20 процента. Според инвеститора Юриля незаконно е поел изцяло собствеността на компанията. Собствеността над парцела, на който се намира електроцентралата, също е прехвърлена на Geothermal Solutions. Последвали са многобройни съдебни спорове, приключили с настоящия процес в Европейския съд по правата на човека.

В обвинението срещу Хърватия, повдигнато от БЛТ, се твърди, че на 26 февруари 2021г. Висшият търговски съд на Република Хърватия е взел решение чрез неправилно прилагане на материалния закон, което е попречило на ефективната защита на БЛТ пред съда. Към момента БЛТ е заличен от съдебния регистър на дяловете на собственост в компанията Geoen и по този начин цялата собственост е притежание на миноритарния собственик - Geothermal Solutions. Инвестицията на турската компания възлиза на 35 милиона евро, а до 2031 г. електроцентралата е трябвало да приеме стимулация за над 130 милиона евро. БЛТ твърди, че щетите, които е понесъл до този момент възлизат на 250 милиона евро.

Юриля отрече пред медиите да има каквато и да било нередност. „Всички съдебни процеси са легитимни и всеки инвеститор в Република Хърватия е длъжен да уважава съдебните решения, без значение дали е доволен или не“, посочи той.

Европейският съд по човешките права в Страсбург изиска от Хърватия обяснение дали местните съдилища са уважили правото на лична собственост, защитено от Европейската конвенция. „От Хърватия очакваме да отговори дали съответните съдилища са осигурили адекватни съдебни средства, така че БЛТ да може ефективно да защити своите дялове в Geoen”, пише в съобщение, с което бе потвърдено и започването на процедурата срещу Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    14 1 Отговор
    В много сайтове Хърватска е предсавена като земен рай. Всъщност, хърватите са с излишно високо самочувствие и допреди две години си искаха рушвет при преминаване по магистралите.

    Коментиран от #3

  • 2 зевзек

    8 1 Отговор
    Хърватия Отличничката, там няма седмица, без корупционен скандал, с някой техен министър, да не говорим за мега скандали и далавери от типа на тази с тяхната МОЛ, и австрийската ОМВ, то не са руски пари, не са чудесии там
  • 3 Това не е вярно

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ироничен":

    През Хърватия пътувам всяка година поне 3-4 пъти и до сега пътен полицай не ме е спирал, рушвет не ми е искан за каквото и да било, дори в хотел на рецепция не са ме молили да анулирам резервацията си в букинг за да ми смъкнат цената. За разлика от Сърбия, Босна и особено в Гърция.
  • 4 жокер

    8 1 Отговор
    Значи и за Хърватия има съмнения поне за сега - за кражба на бизнеси и ние си мислихме, че нашат съдебна система е корумпираната. Имаш 50 милиона инвестирш ги в Хърватия и хопо нямаш ги барабар с фирмата и бизнеса....
Новини по държави: