Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 15:57 1 609 10

Индия внедрила шпиони на Запад много преди казуса с Отава

  • индия-
  • канада-
  • нарендра моди-
  • шпионаж

Последствията от инцидента във Ванкувър породиха опасения и че сега Крилото за изследвания и анализи ще бъде поставено под засилено глобално наблюдение

Индия внедрила шпиони на Запад много преди казуса с Отава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Външното разузнаване на Индия е опасен враг в съседство - Пакистан, Шри Ланка и Непал го обвиняват в политическа намеса и участие в забранени групировки, извършили актове на насилие, съобщава "Ройтерс".

Твърдението на канадския премиер Джъстин Трюдо от миналия месец, че агенти на индийското правителство са били замесени в убийството през юни на лидера на сикхските сепаратисти Хардип Сингх Ниджар в предградие на Ванкувър, постави секретното Крило за изследвания и анализи (RAW) на Делхи в светлината на прожекторите.

Индия отхвърли обвиненията и поиска Канада - която експулсира главния агент на разузнаването на Индия - да предостави доказателства. Отава посочва, че е споделила доказателства със съюзниците си, но няма да ги разпространи публично.

Четирима пенсионирани и двама действащи индийски служители по сигурността и разузнаването, запознати с Крилото за изследвания и анализи, поясниха, че службата е била подтикната да играе по-настоятелна международна роля след атаките през 2008 г. в Мумбай, при които загинаха 166 души.

Четири официални лица отбелязаха, че Крилото за изследвания и анализи постепенно разширява обхвата си в западните страни след 2008 г. Един настоящ служител посочи неуспеха на Индия да осигури екстрадирането на американски гражданин, осъден за участие в атаката в Мумбай, като ключова мотивация за Крилото за изследвания и анализи да увеличи влиянието си на Запад.

Докато в непосредствена близост Крилото за изследвания и анализи разполага с усъвършенствани възможности за обхват и техническо разузнаване, на Запад службата остава до голяма степен зависима от човешкото разузнаване за своите операции.

Подобно на други части на индийския апарат за национална сигурност, службата беше насърчена от премиера Нарендра Моди, който укрепи отбранителните способности на Индия след избирането му през 2014 г.

Шефът на Крилото за изследвания и анализи Рави Синха е единственият действащ служител, публично свързан съ службата.

И шестимата служители отричат Крилото за изследвания и анализи да участва в целенасочени убийства, като уточняват, че службата не е упълномощена да извършва подобни операции.

Последствията от инцидента във Ванкувър породиха опасения и че сега Крилото за изследвания и анализи ще бъде поставено под засилено глобално наблюдение.

"Сегашното развитие несъмнено увеличи любопитството на света към Крилото за изследвания и анализи, заяви Дирадж Парамеша Чая, експерт по индийското разузнаване в британския университет Хъл. Според него по-внимателният западен контрол върху дейността на службата може да доведе до по-добро разбиране на опасенията за сигурността на Делхи.

Западът разшири военното и разузнавателното си сътрудничество с Индия заради нарастването на напрежението с Китай. През 2020 г. Вашингтон се съгласи да споделя чувствителни картографски и сателитни данни с Делхи.

В краткосрочен план твърдението на Канада може да затрудни западните страни да се доверят на Крилото за изследвания и анализи, смята един от служителите.

Отава и Делхи са в дипломатическо противопоставяне, откакто Трюдо отправи обвиненията си публично. Индия спря издаването на нови визи на канадски граждани и настоя Отава да намали дипломатическото си присъствие в страната.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    10 0 Отговор
    Най много са във " великата Британия"
  • 2 Трюдо

    10 1 Отговор
    Да каже колко нациста. SS като Хунка/Гунка/ има в Канада. И защо го покри в дън земя Оказва се, че са много.
  • 3 Чан Гъм

    12 0 Отговор
    А в САЩ има цели квартали с китайци и индийци....с техни магазини, ресторанти, банки, клубове......шпиони????
  • 4 Развеселен

    13 0 Отговор
    Хайде сега, в защита на атлантическия ястреб Трюдо, ще започнем да демонизираме и Индия. Ех, фейк, фгейк....Дъното
  • 5 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    12 0 Отговор
    Ама как така ще внедрява? Само Запада има право да внедрява, шпионира, да носи кекс на нацисти, да кани и аплодира нацисти в парламента, да казва кое е добро, кое лошо и как да живеят хората по света.
  • 6 Ихтиандър

    1 2 Отговор
    Тоя от снимката дали се къпе в реката Ганг???
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Трол

    4 0 Отговор
    Риши Сунак е най-високопоставеният индийски шпионин.
  • 9 САТЪРА НА ХАНА

    7 0 Отговор
    ПРИ 1 МИЛИАРД ИНДИЙЦИ
    ... ХОРАТА И РАЗУЗНАВАНЕ ЛИ ДА НЯМАТ
    . ..
    ФЪК ДЪ УЕСТ :))

    Коментиран от #10

  • 10 Поумнял

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Извинявам се за поправката! 1, 408 милиарда!:)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания