Last news in Fakti

5 Октомври, 2023 09:09 3 552 49

Грандиозен скандал в Отава! Канада иска разсекретяване на нацистите

  • канада-
  • джъстин трюдо-
  • нацисти

През 1986 г. независимо разследване разглежда твърденията, че повече от 800 нацистки военнопрестъпници са се вмъкнали в страната, но имената им не се разкриват

Грандиозен скандал в Отава! Канада иска разсекретяване на нацистите  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви в сряда, че неговата администрация обмисля разсекретяване на списък на заподозрени бивши нацистки колаборационисти, които са имигрирали в Канада след Втората световна война, съобщава АФП.

През 1986 г. независимо разследване разглежда твърденията, че повече от 800 нацистки военнопрестъпници са се вмъкнали в страната, но имената им не се разкриват.

"Уверихме се, че има висши държавни служители, които разглеждат много внимателно проблема, включително ровене в архивите, каза Трюдо в сряда. Те ще дадат препоръки на съответните министри", добави той.

Коментарите му идват дипломатическия скандал, при който парламентът по време на неотдавнашното посещение на украинския президент Володимир Зеленски в Отава публично приветства украински ветеран, който се е бил за нацистите по време на войната.

Скандалът около поканата на нацист в канадския парламент показа, че светът все още не е загубил историческата си памет. Това е и урок за "любителите на алтернативната история" от страни, които, подобно на Канада, не подкрепят резолюциите на Общото събрание на ООН за борба с прославянето на нацизма.

Това заяви на 30 септември Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в централата на световната организация в Женева.

Полша поиска Канада да екстрадира 98-годишния украински нацист.

Председателят на Камарата на общините на Канада, Антъни Рота, се сблъска с негативна реакция, след като покани Хунка на парламентарната сесия, на която украинският президент Володимир Зеленски изнесе реч миналата седмица. Рота нарече Хунка "украински герой" и "канадски герой" по време на сесията, предизвиквайки овациите на публиката.

Но по-късно еврейски групи казаха, че Хунка е бил част от нацистка военна част. Рота се извини и подаде оставка, докато канадският премиер описа инцидента като "дълбоко смущаващ".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Урюрвкос

    54 6 Отговор
    ако искаш да превземеш една държава е достатъчно в ръководството и да сложиш нацист и да го финансираш. Така беше 1930г и досега Германия е окупирана. Така стана и 2019г с Украйна.

    Коментиран от #6, #35

  • 2 Няма

    36 1 Отговор
    да им стигне хартията!!!Хеххехе!
  • 3 Джамбaза

    58 4 Отговор
    Вчера Зеленски се разписа на знамето на СС Галиче.
    Него също го аплодират на крака.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ШАРЕНИЯ БАЙРАК

    62 2 Отговор
    НЕ ЗНАМ КОЛКО СА НАЦИСТЕТЕ Б КАНАДА . НО ПЕДаЛИТЕ СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ

    Коментиран от #7

  • 6 Дада

    4 56 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    Ако искаш да си масов убиец на жени деца и старци трябва да се учиш от Сталин Путин Ленин Нелсън Мандела чегевара и подобни грешки на природата като Сорос.

    Коментиран от #24, #26

  • 7 Гост

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "ШАРЕНИЯ БАЙРАК":

    Три към едно е съотношението….!
  • 8 Настопроценти

    27 0 Отговор
    Дали и Адолф не се е покрил едно време в Кенъдата? Може и да го няма в ничий списък. Нъл тъй?!
  • 9 Стига манипулации и лъжи

    56 3 Отговор
    Сащ и Канада след 1945-та дадоха убежище на топ нацистките престъпници, включително и лекарите от концентрационните лагери, извършили невъобразими жестокости над живи хора. Не се правете на ощипани... И всичко в името на унищожението на Съветския съюз. Но съветската атомна бомба поохлади мераците им.
  • 10 урко

    56 2 Отговор
    Абсолютно жалка работа, която сега се мъчат да замажат положението.. Не знаели, не били проверили... То не е нужно и да проверяваш. Идва един и ти казва, че по време на втората световна се е бил срещу руснаците. Че кой се биеше тогава срещу тях? Само нациститите, никой друг! ЕВроаатлантическото гече Трюдо яко се престара в желанието да се подмаже на Зеленски

    Коментиран от #14

  • 11 нека ги напишат

    17 2 Отговор
    и мосад ще правят Тайни операции . Измъкването на виши гестаповски нацисти , стана възможно , след договаряния за спирането на войната и големи рушвети . На някои от управляващите , също техните са фашисти . Тайните операции се правят и на чужди територии . Асан е бил дете на Фашисти . Евреите го гледат на сателита , слушат му телефоните и видяхме как го денацифицираха и дефашизираха . Тайно .
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Всъщност,

    32 1 Отговор
    Атлантистът Трюдо съсипа добрият имидж на Канада.
  • 14 Историк

    6 31 Отговор

    До коментар #10 от "урко":

    Сталин и Хитлер бяха съюзници и заедно започнаха Втората световна война, като първо заедно нападнаха Полша а след това поотделно нападнаха и други държави.

    Коментиран от #20, #49

  • 15 Артилерист

    19 3 Отговор
    Дай Боже да се явят и изявят още разумни и трезвомислещи хора, за да се спре навреме възраждането на фашизма и нацизма. Числото 800 е силно занижено, но и то е достатъчно показателно, за да се разбере къде са прислонени най-върли хитлеристки фашисти и нацисти. Самият Трюдо много често се държи като нацист, но се надявам, че в Канада все още има реална демокрация и вмирисаните фашисти ще бъдат изкарани на светло и показ пред канадското общество...

    Коментиран от #16

  • 16 Историк

    2 16 Отговор

    До коментар #15 от "Артилерист":

    "Дай Боже да се явят и изявят още разумни и трезвомислещи хора, за да се спре навреме възраждането на фашизма и нацизма."

    Няма да стане в Русия: фашиста диктатор ги вкара по затворите и ги изби.

    Коментиран от #18

  • 17 трюдоваци

    16 0 Отговор
    Дълбоко сбъркана джендърска държава и като всички джендъри и тези се кефят на лошите момчета!

    Коментиран от #19

  • 18 Един от многото

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Абе намери си работа. Под всяка статия си.Ставаш досаден.

    Коментиран от #47

  • 19 Историк

    1 6 Отговор

    До коментар #17 от "трюдоваци":

    Кои са "лошите момчета"?
  • 20 Сащ

    23 2 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    създадоха хитлеровия фашизъм - за броени години възстановиха Германия след руините на ПСВ и хвърлиха Бясното куче срещу Съветския съюз. Аналогично създадоха фашисткия киевски режим и хвърлиха Бясното куче Зеленски срещу Русия. Не се получиха от историята и пак си счупиха зъбите като предците си.

    Коментиран от #23

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 хахаха

    21 1 Отговор
    2006 година в кандския град Оквил е построен гигантски паметник на СС дивизия "Галичина"...сега ли разбраха, че в Канада е пълно с укронацисти? :)))
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 МММ да

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Дада":

    Баце забрави да споменеш, че най-жестоките съдистични убийства са правени в украинските конц лагери на смъртта, те там и са започнали. Дори самият Хитлеер е бил потресен от видяното.
    Това се прескача години наред и не разбирам защо само на немските лагери им се прави реклама.
  • 25 хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    историка, в 20-години на ХХ-ти век каква хитлеристка Германия те хапе? Кога идва Хитлер на власт?В кой клас си? :)))))

    Коментиран от #31

  • 26 Радио Ереван

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дада":

    Най-масовия убиец в съвременната епоха са САЩ.
  • 27 Трюдо - канадският фашист

    13 0 Отговор
    оставка, съд, затвор!
  • 28 МММ да

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Историк":

    Нормално, все пак Ленин е бил техен човек-голям приятел с немския Цар.
    Ленин им свършва мръсната работа с убийството на руската царска фамилия и носи сглобения от англосаксонците "комнизм" и го налага над непокорните руснаци, които не са искали да им играят по свирката.

    Коментиран от #30

  • 29 А това

    20 0 Отговор
    Че рождената дата на нациста степан Бандера е национален празник на Украйна и се чества още в украинския парламент явно не смущава демократичния запад!?!
  • 30 Историк

    1 9 Отговор

    До коментар #28 от "МММ да":

    Значи 100 години Русия си е фашистка държава, но това е "ОК", тъй като "САЩ са виновни"?

    Това каза ти.

    Коментиран от #36

  • 31 Историк

    1 12 Отговор

    До коментар #25 от "хахаха":

    Ако беше учил история, щеше да знаеш, че Хитлер не идва на власт с преврат или нещо подобно, а след избори, резултатите от които са предизвикани от събитията около договорите свързани с приключването на Първата световна война. Както Русия постепенно се фашизира при Путин, така и Германия постепенно се фашизира след 1918та година.

    Коментиран от #33, #39, #46

  • 32 фатк

    8 1 Отговор
    Планът Калерги написан през 1923 г. - а после Хитлер бил виновен. Хванете го прочетете и вижте за какво иде реч. Въпросният план в момента се реализира с бясна сила - в близкото бъдеще Европа няма да ви е така хубаво място за живеене и ще ви се стъжни !
  • 33 хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    глъми, много добре знам КАК и КОГА идва Хитлер на власт....но явно ти не знаеш...пак те питам: в кой клас си?Учили ли сте за Ваймарската република? :)))))

    Коментиран от #34

  • 34 Историк

    2 5 Отговор

    До коментар #33 от "хахаха":

    "в 20-години на ХХ-ти век каква хитлеристка Германия те хапе"

    " много добре знам КАК"

    По нищо не личи, че знаеш.
  • 35 да не се разболя

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Урюрвкос":

    в главата.колко комуниста прибра канада до сега?
  • 36 МММ да

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Историк":

    Колко фашистка в момента е не мога да кажа, но със сигурност е повече демокрация от Германия.

    Коментиран от #37

  • 37 Историк

    0 3 Отговор

    До коментар #36 от "МММ да":

    Нямаш представа за какво говориш, и безумните ти твърдения го доказват директно.

    Коментиран от #42

  • 38 Стар номер

    3 0 Отговор
    Гущерчето и опашката...
  • 39 МММ да

    9 0 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Пропуснал си да отбележиш - щедрата подкрепа на фамилия Ротшилд, която го рекламира.

    Така като гледам развитието на украинския наркоман, проекта(Хитлеер)е бил по-успешен, но все пак не са приключили още и има време да си променя мнението.
    То затова и американците не се карат с руснаците в момента, а щедро пазаруват и препродават на ЕС(СС) балъците. Не са сигурни в Зеления дали няма да ги подхлъзне, както са направили навремето алчните шваби и са престанали да делят плечкосаното от новите територии.

    Коментиран от #40, #41

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Историк

    0 10 Отговор

    До коментар #39 от "МММ да":

    Нищо не съм "пропуснал". Не се занимавам с конспирации особео такива с цел да прокарват руския фашизъм.

    Останалите ти коментари само показват, че стигна до края на "знанията" си, и оттук нататък е само руска фашистка пропаганда.

    Коментиран от #44

  • 42 МММ да

    9 0 Отговор

    До коментар #37 от "Историк":

    Кое от твърденията не ти харесва:
    - историята за Ленин отчитащ се през ден на англичаните за развитието около свалянето от власт на последната руска царска Фамилия до нейното ликвидиране(факт) и близкото му приятелство с немския Цар( Факт).
    - украинските лагери и това, че Хитлеер е бил потресен от видяното там(факт).
    - 13 години живея в Германия и от 2020 насам тая страна с всеки изминал ден се отдалечава от демокрацията и се доближава до така или иначе създадената от тях т.н. комунистическа диктатура(безпаричие и глад). Стигна се до там, че работиш за да си плащаш сметките. Ако продължава така, това ще е единственото право, което ще остане в Германия в много близко бъдеще и хората се усещат, и недоволството им расте. Управляващите имат около 10% одобрението на населението според периодичните проучвания в страната. За последните 2 дена има два (демократични) опита за убийство на депутати от опозицията.
    Това го няма в нашите новини.
  • 43 така така

    5 0 Отговор
    Ето го главният нацист на снимката!
  • 44 МММ да

    7 1 Отговор

    До коментар #41 от "Историк":

    Първо вземи прочети 4-5 годинки малко стара международна литература(не руска или от СССР), после сам ще се увериш това което съм написал колко е достоверно.
    Само провери факта: фамилия Ротшилд е била собственик на вестника който е водил пропагандата за Хитлеер.
    Голяма част от написаното от мене е взето от немски историци подкрепено с документация.
  • 45 дебела кратуна

    5 0 Отговор
    Ми то ако има живи такива, то те ще са на 100+ години.. Или пък.. чакай, Биден е помолил трюдо да ги издири, да им даде амерски паспорти и да гласуват за него на следващите избори. Както предния път цели гробищни паркове гласуваха за бидона.
  • 46 геноцид

    5 0 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Дано си историк само по ник , че ако и професията ти е историк , тежко и горко на нашите деца !
  • 47 този е луд бе

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Един от многото":

    кои да го вземе на работа?
  • 48 ССС

    5 0 Отговор
    "...канадският премиер описа инцидента като "дълбоко смущаващ".
    Ущипана девица непорочна! Той не знаел!
  • 49 ССС

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    "Нападение над Полша и Операция „Вайс“ (в полската история е прието названието – Септемврийска кампания), е мащабна военна операция на въоръжените сили на Германия и Първата словашка република, започнала на 1 септември 1939 година, в резултат на която територията на Полша е окупирана напълно, полската армия е разбита, а територия на страната е анексирана от СССР и Райха."
    ДЪ тЪ и в историка!
    "...след това поотделно нападнаха и други държави..." Кои са другите, нападнати от СССР? Опс, май същите, които са нападнати от САЩ, Великобритания и т.н. А, ма то цяла Коалиция стана!
Новини по държави: