Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 13:59 3 613 31

Ще нападне ли Азербайджан Армения?

  • нагорни карабах-
  • война-
  • кавказ-
  • азербайджан-
  • армения-
  • русия-
  • турция-
  • илхам алиев-
  • никол пашинян

В Армения се готвят за най-лошото

Ще нападне ли Азербайджан Армения? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Как да действаме при въздушна тревога" - Министерството по извънредните ситуации вече от няколко дни разлепя листовки с такива указания из арменската столица, съобщава кореспондентката на АРД в Ереван Силвия Щьобер.

Хората продължават спокойно да се разхождат вечерно време из града и да се радват на топлата есен, но в столицата се усеща напрежение. Лара Арахонян например още от войната през 2020 година държи готов куфар с всичко най-необходимо в антрето на жилището си. Жената е видяла какви ли не кризи, но казва пред АРД, че никога досега не се е чувствала толкова обезпокоена.

Лара работи за хуманитарна организация, която в момента помага на жени и момичета, дошли в Армения като бежанки, след като на 19 септември азербайджанските войски превзеха Нагорни Карабах.

В Армения се опасяват от нападение

Докато държавата и гражданското общество търсят начини да се справят с отговорността за официално пристигналите над 100 000 бежанци, всички Армения тръпнат от мисълта какво ли още може предприеме Азербайджан. Защото президентът Илхам Алиев би могъл да има и следващи военни цели.

По-конкретно става дума за отварянето на транспортни коридори през арменска територия към ексклава Нахичеван. А и контурът на границата между Армения и Азербайджан е обект на спорове.

Разговори по тази тема се водят от 2020-а година, като междувременно азербайджанските войски предприеха няколко атаки срещу арменска територия и превзеха стратегически важни възвишения в граничния район. Нещо повече: пропагандата в Баку твърди, че Азербайджан има претенции към южна Армения или дори към цялата страна.

Алиев не е готов на компромиси

Пред германската обществена медия АРД експертът Ерик Хакопян описват Алиев като опитен играч, който добре знае как да използва военните и стратегическите предимства на Азербайджан. Наблюдателите обаче казват и още нещо: след окупирането на Нагорни Карабах Алиев може и да надцени силите си.

Всъщност, мнозина вече са изненадани от мащаба на операцията и насилственото прогонване на арменците, след като Ереван бе показал склонност към компромис с Баку. Освен това Алиев лично беше обещал на представителите на ЕС и на САЩ, че няма да предприема военни действия срещу населението на Нагорни Карабах.

И въпреки всичко направи точно това. Бившият външен министър на Армения Зохраб Мнацаканян смята, че това действие представлява унижение за САЩ и за ЕС.

Алиев току-що в последния момент отмени отдавна заплануваната си среща с арменския премиер Никол Пашинян, която трябваше да се състои в Гранада. Това показва, че Алиев не е готов на никакви компромиси, нещо повече - той сигурно ще поставя нови условия.

Какво трябва да направи Армения

Наблюдателите в Ереван, с които разговаря АРД, се боят, че Армения е изоставена на произвола на съдбата, а освен това заплаха вече идва и от доскорошния съюзник Русия. Президентът Путин напоследък сякаш все повече толерира Азербайджан, в резултат от което арменското ръководство търси други партньори - и се опасява от отмъстителността на Москва.

Засега е сигурно, че Русия ще вдигне цените на газа, във връзка с което в Армения се питат колко тежко ще засегне това икономиката на страната и дали хората биха могли да се отопляват с дърва. Въртят се слухове за държавен преврат или покушение срещу Пашинян.

Независимо от всичко това - или пък като пряк негов резултат - на много места в страната се усеща решителност. Хакопян припомня, че Армения вече има по-висок брутен вътрешен продукт в сравнение с Азербайджан. Арменските наблюдатели изтъкват още, че съседната държава богатее от залежите си на петрол и газ, но тези залежи един ден ще се изчерпат.

Подкрепа от Европа

Според арменския журналист Рафи Елиот страната му трябва да се въоръжи толкова солидно, че Азербайджан да се откаже от по-нататъшни нападения. За тази цел Ереван трябвало да установи военно сътрудничество с Индия и Чехия, чиито оръжейни системи се базират на едновремешните съветски модели.

Армения ще си сътрудничи във военно отношение и с Франция, а Германия обмисля идеята да въведе 90-дневен безвизов режим за арменците.

Подготвя се и разширяване на наблюдателната мисия на ЕС по границата между Армения и Азербайджан, която със самото си присъствие може да допринесе за успокояване на положението там. Откакто европейските наблюдатели са на място, Алиев не е предприемал големи офанзиви срещу Армения, а положението около границата е относително стабилно.

В момента не е ясно дали ЕС може да наложи санкции срещу Азербайджан - най-малкото поради това, че унгарският премиер Виктор Орбан изпитва най-топли чувства към Баку. Агенция "Ройтерс" цитира оненазован дипломат в Брюксел, според когото ЕС само ще осъди действията на Азербайджан и ще се съсредоточи върху това да помогне на Армения - страната, която има болезнена нужда от международна помощ и от повече внимание, защото е значително по-слаба от съседен Азербайджан.

Автор: Силвия Щьобер АРД


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брей, тия азербайджанци

    17 1 Отговор
    как се натискат да плащат пенсиите на арменците...
  • 2 Последния Софиянец

    42 3 Отговор
    За сметка на това ние се гласиме да имаме арменче кмет на София, а друг арменец ни "забавлява" с тъпо купено шоу всяка събота

    Коментиран от #23

  • 3 Българин

    19 3 Отговор
    Авторката на статията Силвия Щьобер да каже дали в такъв случай ще има пълномащабна агресия (инвазия). Или това важи само за Русия?
  • 4 Eeeeх Шорош тъпни

    29 7 Отговор
    Само да попитам- как за ден и половина са загинали 192 азери- защото от 3 месеца арменците умишлено минират пътищата и водят терористични действия в разрез на съглашенията подписани от соросоида Пашинян. Затова и беше светкавичната антитерористична операция- предниятден беше взривен камиона и убити дванадесет азерски войника.
    На тия все някой друг да им вади кестените от огъня- хай да са хаирлия на франсетата.
  • 5 Хаха

    21 5 Отговор
    Тъпите европета ще санкционират Азербайджан. Питайте Киро откъде евтин газ.

    Коментиран от #7

  • 6 Агата

    11 15 Отговор
    Няма да остане за Азербайджан. Путин ще им види сметката след като приключи с Украйна.

    Коментиран от #8, #13

  • 7 нещо не мина

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хаха":

    Преди СВО Азербайджан е обсъдил плановете си и е получил одобрението от
    Русия
    САЩ
    НАТО
    ЕС
    ..
  • 8 да не се окаже

    11 19 Отговор

    До коментар #6 от "Агата":

    че ще отваря втори фронт към Азербайджан? Той с една Украйна не успява да се справи, остана да започне нова война. Хахахаха

    Сега дори Азербайджан може да превземе Москва.
  • 9 Матей преображенски

    7 4 Отговор
    Да,азерите лесно могат да превземат южна Армения,още повече като заявят ,че тя им пречи да се свържат с техния анклав,който пък граничи с Турция.Дори само да разширят коридора ,който ги свързва,това ще е турско,азерска бариера между Русия и Иран,а също и Сирия.Алиев е някакъв дързък авантюрист,който разчита на турците,а пък ако и американците го подтикват ,може да направи тая непростима грешка.
  • 10 Наблюдател

    19 2 Отговор
    Така се случва с тоалетната хартия на Америка. Убедиха ги да не признаят Арцах за своя територия, да са против Русия при защитата и на руснаците в Украйна. Убедиха ги да напуснат колективната отбрана. Докато Азарбейджан атакуваше армията им правеше учения с американците. А някакви дебили крещяха пред руското посолство защо Русия не воювала заради тях. Е и те вече си имат Саакашвили и Зеленски , Пашинян, употребени брутално. Кой ще е следващият?
  • 11 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    15 5 Отговор
    Арменския Кирил Петков се дървеше на руснаците, а после рева, че не го защитават. Алиев пък дава газ на ЕС и те си правят оглушки, че е диктатор и агресор. Санкции нещо? Резолюции?
  • 12 Циник

    17 4 Отговор
    Още едно доказателство, че разпадът на СССР беше историческа трагедия. Бившите републики до една са или безпомощни територии, или диви азиатски сатрапства.

    Коментиран от #16

  • 13 Ердо

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Агата":

    Значи ще воювате с Турция така ли хахаха хайде първо си оправете кашата в Украйна пък тогава ще му мислим
  • 14 Българските турци

    23 5 Отговор
    Защо упорито се продължава твърдението, че арменците са насилени да напуснат Нагорни Карабах ?!... От какво избягаха или с какво бяха сплашени арменците, че за три дена опразниха Карабах ?!... Дори нашата голяма екскурзия беше траяла цели три месеца !... След петдесет сто години и този случай ли ще го лансират като "геноцид" на милиони арменци ?!... Защо лицемерие и лъжи се лее по западните медии !?... Кръстоносният манталитет ли е само причината ?!...

    Коментиран от #31

  • 15 Арена Арменец

    8 0 Отговор
    Повечето арменци живеят в чужбина, сигурно над 90%. Армения е нещо като Израел.
  • 16 Българските турци

    9 2 Отговор

    До коментар #12 от "Циник":

    Безпомощни територии и сиви зони са все територии преживели цветни революции и арабска пролет ! Бившите средноазиатски републики на СССР са Тюркският анклав на хилядолетния път на търговията,коприната и на Брахата и заедно с уйгурите и байкало-амурските турци се простира от Великата китайска стена до Адриатическо море !!! Макрон не пищи от туй , че го хапят дървеници !?...
  • 17 Съдията Дред

    8 10 Отговор
    Извърши се етническо прочистване, ама на никого от "международната демократична общност" не му пука. Нали на азерите се чака да заместят Русия като доставчик на газ и петрол. А Путин си трае, за да ни продаде руски газ и нефт като азерски.
  • 18 До сега: путин продаваше азерския газ

    8 3 Отговор
    От утре: Алиев ще продава руски газ.
  • 19 на два стола

    8 5 Отговор
    Арменците да се обърнат за помощ към "Дъртия атлантик". Той ще нареди на секретаря си да намери на картата Армения, ще обещае пълна подкрепа за страдащия и народ, а той само ще чака да гледа сеир зад ъгъла......
  • 20 Ядоха

    6 11 Отговор
    Попарата на Руснаците .
    С такива миротворци като Ватниците , това е резултатът
  • 21 1111

    1 0 Отговор
    Не, няма.
  • 22 Хаха

    13 3 Отговор
    Шменти капелите на Дойчо Зелев. За какво им е на Азърбайджан да нападат Армения. Азърбайджан държи да упражнява контрол върху собствените си територии в Карабах, нищо повече.
  • 23 Калпазанин

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Един друг пък е разпределител и износител на всичкото зърно от бг един друг от твхнотоеврейско потекло ни вкара в натю, сега си 7мсме и лорер, абе де се обърнеш евеие и арменци ни водят за носа, и не само нас
  • 24 Мдаа

    10 0 Отговор
    Пашинян подписа че ще отвори коридора Зенгезур между Нахичеван и Азербайджан но се шикалкави и изяде тоягата
  • 25 измислици на двуличници

    14 0 Отговор
    Кога Азарбейджан е нападал Армения??? .... всеки един знае, че Азарбейджан си върна свои територии окупирани преди 30 години от арменците.
  • 26 срам срам

    4 9 Отговор
    Тъжно е в 21 век 120 000 да напуснат родните си места поради етнически и религиозни причини.
    Няма помощ от ООН,няма ЕК, няма НАТО ,няма никой ....ако си беден
  • 27 Номад

    6 2 Отговор
    Абе как не ви омръзна постоянно да хленчите че ту Турция, ту азерите,ту руснаците искат да ви вкарат във война,правят геноцид с вас и какво ли още не. Вие сте същите като евреите, гърците а сега и укрите. Вечно създавате интриги и шантажи с големите "батковци" спрямо съседите си. И какво очаквате в отговор. Нека ви припомня че така нареченият от вас геноцид от Турция е в резултат на това че докато войските им са на фронта вие мародерствате в източната част . Ами хак да ви е.
  • 28 гражданин

    3 3 Отговор
    за непросветените ще напомня първата арменска република е с площ 70 хил.км. кв в1921 гс карският договор между аурция и съветска русия другаря ленин отнема около 20 хил. км. кв от армения и я подарява на турция . след 2 г.1923г правят подарък и на измислената от ленин държава азербажан като и податяват 15 хил км.кв целият арцах -карабах и около 5хил. км. кв нахичеван . турците започнаха геноцида над арменският народ и предателската росия довърщи пъкленото дело.1,5 мил . арменци са изклани . около 1.5 мил депотрирани имотите им ограбени . Историята от преди 100 г. се повтаря благодарение на россия.Турция Азарбажан Россия пак са заедно и върщат пъкленото си дело. това са враговете на арменският народ

    Коментиран от #29

  • 29 Планинец

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "гражданин":

    Ако ауриция е било армения то тогава хАЗАРското ханство какво е не е ли АЗАРбаиджан кое по си прилича това което твърдите или това което представям аз.

    Коментиран от #30

  • 30 Бърборко

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Планинец":

    хАЗАРският хаганат е бил южен съсед на Кубратова България.
    Роднини.
  • 31 Баку

    4 4 Отговор

    До коментар #14 от "Българските турци":

    след като азерите направиха кланета в Сумгаит и Баку, какво да очакват от тези орди?