Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 19:23 9 137 16

Ядрена надпревара! Франция показва мускули пред САЩ

  • ядрена централа-
  • аец-
  • франция-
  • сащ

Представител на френското министерство на икономиката защити решението и подчерта, че националността на купувача не е единственият критерий за блокиране на сделката

Ядрена надпревара! Франция показва мускули пред САЩ  - 1
Снимка: Shutterstock

Франция наложи вето върху придобиването на доставчиците на оборудване за ядрената енергетика Segault и Velan SAS от американската група Flowserve, съобщи френското министерство на икономиката, цитирано от "Политико".

Сделката попадна в светлината на прожекторите по-рано тази година, когато и опозицията, и правителството превърнаха придобиването в политически тест за амбициите на Франция за индустриален суверенитет. Френският министър на икономиката Бруно Льо Мер се опитва да запазва баланс между поддържането на Франция като привлекателна инвестиционна дестинация и запазването на суверенитета, когато става дума за стратегически технологии.

Когато американският гигант за индустриални машини Flowserve обяви по-рано тази година намерението си да поеме контрола над канадската група за промишлени клапани Velan, френските власти сигнализираха, че ще проучат сделката за потенциално отделяне на френските дъщерни дружества на Velan (Segault и Velan SAS) "по стратегически причини".

След френското вето, Flowserve обяви, че ще се откаже от плановете си да поеме Velan в световен мащаб.

Segault - малка фирма във френския департамент Есон, практически непозната за повечето французи - доставя компоненти за ядрени подводници, построени от държавния корабостроител Naval Group, и произвежда промишлени клапани, които се използват на флагманския френски самолетоносач Charles de Gaulle. Velan SAS (Франция) доставя компоненти за френски атомни електроцентрали.

Още през май министърът на отбраната на Франция Себастиан Лекорню също се противопостави на поглъщането. Но министърът на икономиката на Франция има последната дума относно процедурите за проверка на инвестициите, които приключиха тази седмица.

Решението от петък рискува да подхрани ново напрежение между Франция и САЩ след поредица от възходи и падения на отношенията през последните години.

"Не вярваме, че решението е в съответствие с заявената цел на френското правителство за насърчаване на чуждестранните инвестиции във френската икономика", се казва в изявление на Flowserve.

Представител на френското министерство на икономиката в петък защити решението и подчерта, че националността на купувача не е единственият критерий за блокиране на сделката.

"В ситуация, в която проблемите със сигурността са съществени, ние не се колебаем да блокираме транзакция, дори ако това е очевидно лоша новина за всеки инвеститор", каза служителят, запазил анонимност, за да коментира чувствителната тема. "Ние следваме правилата по класически начин и американците правят същото от своя страна, но не мисля, че това ще увеличи напрежението.

Френското правителство се гордее, че Франция многократно е избирана за най-привлекателната страна в ЕС за чуждестранни инвеститори. Но Льо Мер не се колебае да използва правото си на вето за политически чувствителни случаи.

През последните години и дори преди кризата с коронавируса Франция многократно затяга правилата си за проверка на инвестициите. През август тази година Париж обяви, че ще затегне допълнително проверките си за чуждестранни придобивания.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пилешки мускули

    37 9 Отговор
    пред Мумията.Путин ви изтрепа най-бесните слуги,кво ще си мерите мускулите и умрелите п@шки? Айде като Адолф пращайте ляхите,мамалигите и другите желаещи на Източния!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    40 6 Отговор
    Вмерисаните американски смешници що си не тъковат те си знаят държава от мелези и отайки
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гориил

    27 4 Отговор
    Париж е обиден и разочарован от безразличието и равнодушието на американците към африканския проблем.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЧЕПА

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "В тая чалготека":

    В момента съм в чалга микс дискотека. Чакам те . Ще изиграем г..л гюбек , само по фанелки . Даже ще ти дам да се качиш над пъпа , но изтървеш ли се / лъз..неш , последствията ще са за теб .

    Коментиран от #9

  • 9 В тая чалготека

    9 27 Отговор

    До коментар #8 от "ЧЕПА":

    Дрън дръж празни путинофилски главици дрънкат ден и нощ тука
  • 10 123456

    33 1 Отговор
    Нашите продажници да го прочетат това ....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Другите са слаба ракия

    32 0 Отговор
    Франсетата имат един единствен световен политик - генерал Шарл Дьо Гол! Да припомня една негова мисъл - всички да помнят две неща: 1. САЩ не са в Европа 2. Великобритания е остров

    Коментиран от #14

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гориил

    6 10 Отговор

    До коментар #12 от "Другите са слаба ракия":

    Корсика също е остров. Генерал Де Гол получава статута и славата на победител от ръцете на... Сталин. Американците и британците първоначално не са съгласни с това и не възнамеряват да правят Франция (която не е дала нито един изстрел през Втората световна война) победител.
  • 15 Кака

    20 3 Отговор
    Нищо няма да направят французите
    Американците ще правят с тях каквото си поискат както правят българското правителство
    Какво направиха французите когато американците им откраднаха вече сключена сделката с Австралия за 50 милиарда долара нищо
    Подвиха опашка и край

    Коментиран от #16

  • 16 Не ги сравнявай с нас

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кака":

    Във Франция няма натовски бази. Второ- ако американски военен извърши криминално престъпление във Франция, ще бъде съден там за това престъпление, ако извърши криминално престъпление в Бг и доста други страни, да не ги изброявам, няма да бъде съден и ще бъде предаден на американската страна тя да прецени какво ще прави с него. Има разлика.
Новини по държави: