Last news in Fakti
  Тема: Украйна

6 Октомври, 2023 21:07 1 377 47

Румен Радев търси единство в ЕС

  • румен радев-
  • ес-
  • украйна-
  • руска агресия

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна

Румен Радев търси единство в ЕС - 1
Снимка: Президентство

Необходимо е ЕС да консолидира усилията на държавите членки и на европейските институции, за да гарантира сигурността, стабилността и просперитета на европейските граждани и на регионите в съседство.

За това призова президентът Румен Радев по време на срещата на върха на групата "Арайолуш" в Порто. Във форматът за политически диалог участват президентите на 13 страни членки на ЕС - Португалия, България, Хърватия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Полша и Словения, припомнят от президентството.

Още новини от Украйна

Румен Радев подчерта, че ЕС трябва да обърне сериозно внимание и да отговори на тревогите и очакванията на европейските граждани, така че да не се стига до нарастване на социалното напрежение и популизма. Държавният глава заяви, че бъдещето на Обединена Европа ще зависи преди всичко от способността ѝ да отстоява и развива собствената си визия за сплотен и силен Европейски съюз.

Като ключово предизвикателство пред ЕС и международната сигурност президентът определи продължаващата вече 19 месеца война на Русия срещу Украйна, а въпросът как ще бъде прекратена все още остава открит. Румен Радев подчерта, че от първия ден на войната България е заклеймила агресията и погазването на международното право. От ключово значение е стратегическото единство и солидарност в ЕС да бъдат съхранени чрез възстановяването на мира в Европа и укрепването на архитектурата на сигурност, убеден е президентът.

Всеки ден от тази война застрашава международния мир и сигурност, а войната на изтощение засяга не само пряко участващите във военните действия, а и социалните и икономически системи на всички държави в съседство, посочи Радев. Той не скри тревогата си от разширяването на конфликта, както и от риска за държавите от Черноморския регион с бомбардировките на украинските пристанища и ограничаването на корабоплаването, което води до последваща ескалация на конфликта, обобщи news.bg.

В този контекст Радев счита за необходима всеобхватна стратегия от страна на международната общност както за прекратяването на бойните действия между Русия и Украйна, така и за спечелването на мира в дългосрочен план. Държавният глава отново подчерта, че изпращането на още и още оръжия не води до решение на конфликта и е необходим рационален баланс между военни, икономически и дипломатически мерки.

Европа не може да си позволи тази война да продължава и е необходимо да се търси възстановяването на мира в Украйна. Радев призова за силна политическа воля, дипломация и активни преговори за справедлив и устойчив мир.

Президентът заяви също така, че за да отговори ефективно на многобройните кризи, ЕС следва да укрепи солидарността и да постига резултати в интерес на общите цели. Държавният глава призова европейските страни да препотвърдят единството си на основата на общите принципи и поетите ангажименти в рамките на ЕС. Като пример в тази насока Румен Радев открои присъединяването на България и Румъния към Шенген, за което и двете държави отдавна са покрили необходимите критерии, но членството им непрекъснато се отлага.

В изказването си президентът отбеляза и нарастващия миграционен натиск към ЕС, което изисква много по-висока степен на сътрудничество между държавите членки. Когато става дума за противодействие на нелегалния трафик, това е обща задача на всички страни от Обединена Европа, а не само на страните по външните европейски граници, подчерта Румен Радев.

Изграждането на зелена икономика в Европа е обща цел, но трябва да се постигне в синхрон, а не в противоречие с други важни цели на Обединена Европа - развитието на конкурентоспособна икономика, високо качество и стандарти на живот за гражданите, посочи президентът. Той напомни, че затварянето на базови мощности в Европа, при много по-ниските цени на електроенергията в редица региони на света, прави това много трудно постижимо и изисква реална оценка на възможностите на отделните държави.

В изказването си на форума Румен Радев подчерта също така, че дебатът за бъдещето на Европа е немислим без поставянето на фокус върху демографската криза на Стария континент. Президентът открои необходимостта от извеждането на демографските политики в приоритет, за да имат успех и целите на ЕС за технологично лидерство, устойчиво развитие и стратегическа роля в глобалния свят.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мхааа

    22 15 Отговор
    Единство чрез путлеризъм. Този мухъл направо ще.ги превъзпита.

    Коментиран от #11

  • 2 Да, бе

    11 1 Отговор
    Единство в агентурата се предполага по презумпция..
  • 3 Ела да ти кажа

    11 10 Отговор
    Ако фесовете анексират част от България. Радев ще каже,че Де Ффакто тая част от България вече е Турция. Както каза за крим. И ще е прав. Но джендърите нещо не му се кефят на тоя. Нямам идея защо. А иначе истинските мъжкари бг патриоти много го обичат :D

    Коментиран от #8

  • 4 Асдф

    14 4 Отговор
    Пак е ходил на екскурзия с държавна пара сигурно, като онази комунистка Йотова дето ходи в Ирландия да гледа кал снимат порната в Игра на тронове ✌🏻

    Коментиран от #35

  • 5 Как

    14 5 Отговор
    Президентът е миротворец за нобелова награда! Не призовава приятеля си путин за мир и да спре войната а предлага да не се дават оръжия на Украйна и да се предаде за да настъпи мир.
  • 6 Честно

    12 2 Отговор
    С този крив нос е като баба Яга.

    Коментиран от #9

  • 7 баджанака съм

    9 1 Отговор
    Баджанак как е деска доволна ли е от шопинг воаяжите или е отегчена. Грижи се за развлеченията и, че ще те зареже като мен. Пляска ли те често по темето.
  • 8 ЕС вече хариза

    1 10 Отговор

    До коментар #3 от "Ела да ти кажа":

    България на Султана след като ни оглозга до кокал. Затова не ни приемат в Шенген.

    Коментиран от #12

  • 9 той

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Честно":

    Му е дар от правешкия каскет.
  • 10 седя и се чудя

    7 2 Отговор
    Как ли се чувства, когато говори пред други,на които народа им не мизерства
  • 11 Трябва да се държим

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "мхааа":

    за Матушката. Бъдеще в ЕС и НАТО няма.

    Коментиран от #46

  • 12 Общата

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕС вече хариза":

    Верно ли. ЕЕЕ де аз се надах да се дам на русия.
  • 13 Балканджия

    12 2 Отговор
    Гаварит Мацква-Позор
  • 14 Майна

    3 7 Отговор
    САЩ приключиха ...
    Трябва им мир пред тази позорна загуба..
    Затова и Радев е упълномощен да пее в тази посока...
    Нали виждате, че и на Европа и се разклати,, солидарността,,.
    Новият проект, да..
  • 15 На Пилонаджията

    12 3 Отговор
    Речта пак ли е написана от Путрофанова?

    Коментиран от #19

  • 16 Последния Софиянец

    14 2 Отговор
    Импийчмънт и затвор за рублоподлогата пробита и продажна.
  • 17 Бесен- _Язовец

    11 2 Отговор
    Изгнание за рублен крадеф.

    Коментиран от #47

  • 18 Майна

    11 3 Отговор
    Докато миньорите се борят за работата си и Родината, нашият Президент беше на гала-вечеря на откриване на Петзвезден хотел с марково облечената си съпруга..
    Подкрепя ..,,частния,, бизнес.., обединява народа..

    Коментиран от #20

  • 19 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "На Пилонаджията":

    Да, руското мекере трябва да виси закачено от стълба!

    Коментиран от #22

  • 20 ТаУмВзе

    12 3 Отговор

    До коментар #18 от "Майна":

    Емпийчмънт за позорището продажно!
  • 21 Майна

    5 3 Отговор
    Този -,,проруски,, може да определи само някой , който смята Пеевски за ,,пробългарски,,..
  • 22 НАБЛЮДАТЕЛ

    6 8 Отговор

    До коментар #19 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    А Олената Зеленска си напазарува бижута за 1 мил долара.
  • 23 Как се

    3 5 Отговор
    Активират само жълтопаветните тигри. Валят ли сребърници войнолюбци и майцепродавци. Вие ще сте първите изпокрили се мишоци при една война. Аз казах!

    Коментиран от #25

  • 24 Европеец

    4 0 Отговор
    TEб пък кой те е викал в ЕС??
  • 25 хахахаха

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "Как се":

    Що да се крия бе русофилски джендър. То от войната най много пари са вадат. Клати ти още крушата.
  • 26 тука има - тука нема

    4 3 Отговор
    " Румен Радев търси единство в ЕС"
    Това сериозни ли или само за камуфлаж на опоркитге от Кремъл?
  • 27 Костадин Костадинов

    3 0 Отговор
    Браво , човека ръзбра чи мама Русия е ... такава квату е
  • 28 Боруна Лом

    0 2 Отговор
    НЯМА,НИЕ СМЕ ЗАДНИЯТ ДВОР,КИЛЕР,МАЗЕ
  • 29 ........

    7 3 Отговор
    Човекът за мир говори,а в коментарите пак подскачат срещу призивите за мир.Кръволаците скачат срещу всеки,който каже "мир" и започват да го обвиняват,че е "проруски","русофил,"от Кремъл" и т.н.В коментар номер 25 е ясно защо го правят...изкарват пари от войната.Това са кървави пари.Не ви ли е срам бре?!

    Коментиран от #31

  • 30 Костадин Костадинов

    3 6 Отговор
    Аз харесвам Захарова амъ тука ми казаха чи тя била травес... надявам съ дъ е грешка. Ако някой познава Наталия Симеонова дъ и съ убади, щот съм приготвял кутия с бонбони и каса с водка и ши и съ обясня на ф любоф
  • 31 Костадин Костадинов

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "........":

    Оххх аку знайш кък съ притесних, щот си мислях чи зъ моя куминтар стаа въпрос
  • 32 Костадин Костадинов

    1 4 Отговор
    Мъ що ми слагати (-) на 30,ас я обичам, влюбен съм!?
  • 33 тъп зелен

    9 1 Отговор
    чорап.Ръси само глупости.
  • 34 Майна

    3 1 Отговор
    Арестович , нали го помните ,колко напомпано звучеше..
    Ето сега- ,,Краят на войната зависи само от Путин ...,,
    Ха..
    Новата политика зададена от ,,дълбоките,,
    Нали, Радев?
  • 35 Споко, това му е от последните

    9 1 Отговор

    До коментар #4 от "Асдф":

    екскурзии. След следващите избори няма да може да си намери работа и като сервитьорка в кварталното барче/гараж, на алкохолиците, даже
  • 36 Вовка Пут

    10 1 Отговор
    Някой обръща ли му внимание на Румбата, като се изтъпани в Европа. Само като му видят кривата кратуна и физиономията на клоун и се спукват от смях.
  • 37 Дернев

    5 0 Отговор
    Витиеви приказки за ушите на Брюксел. А мина времето за тъкива. Или световен играч, или световен агнец. Европа избира. Радев не е затова време.
  • 38 ЕДГАР КЕЙСИ

    3 0 Отговор
    BЪЛК ЩE ............ ЗАЩИTABA OBЦЕТЕ ........... ФАКТ !
  • 39 Ха ха ха

    3 0 Отговор
    Популиста радев говори против популизма.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 АНТИКОМУНИ$Т!

    2 0 Отговор
    кой БЕШЕ този ра д€в...?

    Коментиран от #43

  • 42 Г€Н€РАЛ Д€$И

    1 0 Отговор
    И а$ ТЪР$Я €ДИН$ТВО,АКО ИМА НЯКОЙ ЗАЖАДНЯЛ, ОГЛАДНЯЛ, КАКА Щ€ МУ ВРЪТН€ €ДИН "ОМЛ€Т"!
  • 43 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "АНТИКОМУНИ$Т!":

    НЕВЕРОЯТНО, НО ФАКТ- р€зид€нтинът € ПРО$$$Т ФАТМАК!

    ДО КЪДЕ ДОКАРАХА Я тази "държава"- г€н€рал Д€$И ДА НИ УПРАВЛЯВА!

    ПО-$ТРАШ€Н от СПИН-а, ПО-ОПА$€Н РАКА-СЕГА ЗА СЕГА СИ ОСТАВА ФАТМАКА!

    ОСТАВКА ЗА Ч€РВ€НИЯ ФАТМАК! 79г. комунизъм СТИГАТ! СТИГАТ!
  • 44 Срам и позор!

    2 0 Отговор
    Какво единство търси този неориентирания президент с неговата НЕУТРАЛНОСТ към проблемите на нападнатите държави?!
  • 45 Те и затова го освиркаха

    0 0 Отговор
    На Бузлуджа.
    Защото е двуличник .

    Но каквото и да прави
    Фатмака е подлогата на Мутрофанова.

    Никой не му вярва .
  • 46 Щом се държиш

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трябва да се държим":

    За Матушка
    Тръгвай направо към Мускалието
    На никой няма да му липсвате
    Ти и Родните Русопутяци
  • 47 Кво ти стана

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен- _Язовец":

    Да не си се нафиркал
    Червен Барсук.
Новини по държави: