Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Октомври, 2023 08:40 3 790 54

Украинската армия 3 пъти се е опитала да превземе Запорожката АЕЦ. Неуспешно

  • украйна-
  • русия-
  • кирило буданов-
  • аец-
  • запорожка аец-
  • война

Това разкри шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов

Украинската армия 3 пъти се е опитала да превземе Запорожката АЕЦ. Неуспешно - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна три пъти се опита да освободи Енергодар и АЕЦ Запорожие (ЗАЕЦ). Това каза в интервю за NV началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов. По думите му първият опит е направен през август 2022 г., пише News.bg.

Целта на операцията е била да се създаде плацдарм на левия бряг. Няколко десетки специални сили прекосиха язовир Каховка на високоскоростни лодки, но не успяха да се закрепят и трябваше да отстъпят. След това разузнаването се опита още два пъти да кацне на левия бряг, но безуспешно. В последната операция са участвали и войници от Международния легион, които имат съответния опит. Тогава окупаторите бяха принудени да изтеглят тежка техника на брега.

През пролетта на 2022 г., в началото на пълномащабното нахлуване на Руската федерация в Украйна, окупаторите превзеха територията на Запорожката атомна електроцентрала и сателитния град Енергодар. Членове на мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) присъстват на станцията, но нямат достъп до всички помещения на нейната територия. Ръководителят на организацията Рафаел Гроси тази пролет каза, че станцията вече не може да бъде защитена.

Припомняме, че Русия обяви по-рано, че има доказателства, че Киев иска да превземе Запорожката АЕЦ. Специалните части на Силите за специални операции на украинските въоръжени сили (ВСУ) планират действия за превземане. Това съобщи в края на септември ТАСС, като цитира свой източник.

По-рано през септември експертите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), изпратени в ЗАЕЦ, съобщиха, че са чули множество експлозии. Това е възможен знак за повишена военна активност в региона, която също може да представлява потенциална заплаха за ядрената безопасност и сигурност на обекта. Малко повече от година, след като МААЕ установи постоянно присъствие в най-голямата атомна електроцентрала в Европа (АЕЦ), за да помогне за предотвратяване на авария там по време на конфликта в Украйна, цялостната ситуация в съоръжението остава изключително несигурна, каза тогава генералният директор Рафаел Гроси. "Каквото и да се случи в зона на конфликт, където и да е, всеки ще загуби от ядрена авария и аз настоявам да се вземат всички необходими предпазни мерки, за да се избегне това", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    10 98 Отговор
    Четвъртият ще е успешен .
  • 2 Мефистофел

    95 7 Отговор
    "Украинската армия 3 пъти се е опитала да превземе Запорожката АЕЦ. Неуспешно"

    В това заглавие правдиво е само заключителното твърдение - "Неуспешно". Иначе, укрите се напинят да я превземат по 3 пъти на седмица. Освен ако в заглавието не се има предвид само миналата седмица. Но в статията това не се уточнява.
  • 3 болно козяче

    95 6 Отговор
    Ама как така, нали руснаците вече бягали!? А великата укро-нацистка офанзива, започнала още миналото лято, какво отвоюва? Нама страшно, е ся бай дън ще им прати поредния гейм чейнджър и руснаците вече ще побягнат. На Запад!

    Коментиран от #7

  • 4 Иви

    106 8 Отговор
    Най-накрая си признаха кой гърми по централата.
  • 5 Ганьо

    79 4 Отговор
    тиЯ дрогираните не разбраха ли, че и за урки ги нямат! Само си ръсят мозъците и костите по полетата заради вампирите от запад!
  • 6 стоян георгиев

    88 3 Отговор
    Зеленски спешно призова Палестина да седне на масата за преговори и да не отвлича вниманието от Украйна.
  • 7 Солнцепек

    56 4 Отговор

    До коментар #3 от "болно козяче":

    Украински пленник нарече "Солнцепек" най-ужасното оръжие на Русия в зоната на Северния военен окръг
    08.10.2023 г. 15:27 ч
    Плененият войник от 56-та бригада на Въоръжените сили на Украйна Виталий Мелниченко каза, че за него най-ужасното оръжие е руският „Солнцепок“, след като видя разрушителните им последици в зоната за специални военни операции (SVO ) . .
    "Не съм срещал тези "Солнцепок", но видях последствията. Изведоха ни и го изстреляха над нашите позиции", сподели Мелниченко, отговаряйки на въпрос от какви руски оръжия се страхува най-много.
    По-рано военнослужещи от 1-ва гвардейска танкова армия на Западната група войски заловиха две групи мобилизирани войници от украинските въоръжени сили край Артемовск. Той изрази ужаса си от разрушителната сила на Sunbenders, разглеждайки ги като особено опасно оръжие, въпреки че лично не е бил обстрелван от тях.
  • 8 Объркано Атлантиче

    84 4 Отговор
    Ситуацията на Байдън е патова. Оръжие и пари няма, но трябва да решава на кой от евреите да помага.😂
    Но все пак има насока - 89% от сенаторите в Конгреса имат двойно гражданство - американско и израелско. На кого ли служат?

    Между другото, Китай сега има шанс най-лесно да си върне Тайван.

    Коментиран от #10

  • 9 Коментар

    66 4 Отговор
    След една година укрите чак си признаха.Добре че не я гръмнаха.Чист късмет,че някои ракети при попадение на централата не са гръмнали.А ако бяха сега половин България нямаше да я има.
  • 10 Ритър

    83 6 Отговор

    До коментар #8 от "Объркано Атлантиче":

    Бившият офицер от американското разузнаване Ритър призова украинците да се молят за победата на Русия
    Бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър в социалната мрежа Х обвини президента Владимир Зеленски в продажбата на най-важния ресурс на Украйна на Съединените щати.
    «Зеленски продаде плодородния чернозем на Украйна — нейното бъдеще — на BlackRock. Всеки украинец трябва да се моли за победата на Русия, защото само по този начин страната му може наистина да оцелее като суверенна държава. Позор за Зеленски», написа той.
    Според Ритър BlackRock не позволява дори украинските военни да бъдат погребани в земята, която сега е американска собственост.
    „Бог да благослови руската армия, която, както изглежда, е единственият истински защитник на Украйна“, завърши бившият разузнавач.
  • 11 М-16

    59 2 Отговор
    На четвъртият ще превземете на дедо си клатилниците.
  • 12 укровиц

    77 5 Отговор
    украински виц: Съпругът носи вкъщи заек. „Жено, изпържи заека в мас!“ - „Няма мазнина в нас ...“ - „Е, пържи в олио!“ - „Няма олио в нас ...“ - „Е, просто го изпържи на газ !!!” - „То няма газ в нас!” Човека в яда си замахва и хвърля заека през прозореца. Заекът тича и крещи: "Слава на украйна!
  • 13 Третото очо

    53 2 Отговор
    Аре стига, бе! Не може да бъде. Според сводката укрите вървят напред ама със задната страна, май....
  • 14 ТИА ОПИТИ

    46 3 Отговор
    СА ГУБЕНЕ НА ВРЕМЕ И ФИРА, ГОЛЕМА ФИРА НА ХОРА..........
  • 15 Геройски отстъпват

    54 1 Отговор
    Напиши го с две думи....нямат шанс. Още тридесет пъти да опитат, резултата ще е същия.
  • 16 Вражалец

    50 1 Отговор
    Всичко ще си кажат хората на артиста!
  • 17 Крива Нива

    53 3 Отговор
    Удариха на греда. Голям залък се оказа Русия, не могат го погълнат. Сега ги чакат много тежки месеци, дано вразумят потника да капитулира защото още хиляди майки ще оплакват синовете си. Факт
  • 18 Краварска медия

    43 1 Отговор
    Не да превземе а да взриви,малка е разликата
  • 19 Артилерист

    53 3 Отговор
    Само Русия може да бъде гарант за безопасността на ЗАЕЦ. Укронацистите и специално терористите на Буданов на няколко пъти обстрелваха и се опитаха да взривят станцията. Руските войски не успяха да предотвратят взривяването на стената на язовир "Каховка", но изтласкаха обстрелващата укроартилерия и поканиха международните ядрени експерти да съдействат за гарантиране на сигурността на АЕЦа. Иначе едва ли може да се вярва на укронацистите, които, подстрекавани и подпомагани от американците, водеха 8 години война срещу населението на Донбас, която война руснаците влязоха да прекратят...
  • 20 Алфа херинга

    48 1 Отговор
    Еее, това вече е дезинформация. Нали прочутата контраофанзива върви по мед и масло? Всеки ден се завземат нови територии. Имат план график за парад в Москва за ноември.
  • 21 ХАХАХА

    42 2 Отговор
    Руснаците са им показали конфигурация от три пръста с преобладаващ среден! ХАХАХА
  • 22 Логос🇧🇬

    35 2 Отговор
    Укропското настъпление толкова добре пидготвяно от НАТО се провали с гръм и трясък,но за сметка на това сега започна мощно руско настъплвние в запорожко направление и най вече към Купянак и Краснъй Лиман ,където руснаците просто прегазват урките.
    Затова световния жид усещайки ,че губи войната в уКрайна реши да спретне тази постанояка в израел за да си намерят повод за нова война ,като нападнат Иран..
    Войната е еврейската жътва -цитат от сатанисткия еврейски талмуд.
  • 23 Дедовия

    31 2 Отговор
    Ще превземат
  • 24 Ксаниба

    35 1 Отговор
    е как така, нали руснаците обстрелвали АЕЦ-а от 2 години според платените ни списвачи и "медии:!!?? А сега излиза обратното май!!?
  • 25 ТаУмВзе

    29 2 Отговор
    Окраинското наци смело е превзело Оня свет Резко! Z
  • 26 АналИзатоР

    36 2 Отговор
    ИстинатА изплува над пропагандата. Укрите дават жертви за тоя дето духа а медиите продължават с успехите от " контранастъплението". Европейските лидери започнаха да проглеждат, сената спря военните помощи, зеления е в немилост. А Путин се играе картите виртуозно, завзема Укрия и отслабва Европа. Дългите военни действия бяха запланувани още в началото, само наивните повярваха в блиц-криг както им беше казано. Бавно и методично прочистването продължава.
  • 27 Ну, ЗАЭЦ

    34 2 Отговор
    Миналата година така хубаво им спряха тока, че чак в дойчланд минаха на въглища.
  • 28 ми да

    27 1 Отговор
    Важното е че превзеха гробищата.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Соваж бейби

    27 2 Отговор
    Хайде Зеленчо развей жълтолафяви кафи гащи и потна тениска !нямаш друг избор
  • 31 Украинските нацисти

    33 2 Отговор
    Най накрая ще взривят Запорожката АЕЦ и ще предизвикат ядрен колапс във Европа. Абсурдно е въобще каквито и да е военни действия да се извършват там. Зеленски е побъркано нищожество, опасно за хората във Европа.
  • 32 Я чиба урки побъркани

    29 2 Отговор
    Марш у дупката и не пипайте АЕЦ-а че горещо верно ще ви стане. Ядрени терористи смотани. Зеленски е за международен съд за опит за ядрен тероризъм ако гледаме обективно на нещата. Мръсни нацисти, ядрени терористи.
  • 33 МХтоМХто

    23 2 Отговор
    Три пъти чукали и не им отворили? Значи домакините не ги искат. Що не вземат да си ходят, че накрая ще излязат и ще ги набият. Поне офанзивата върви успешно. Една напред и после три назад.
  • 34 Marо, голяма си

    19 1 Отговор
    м а с тия . Когато доиде на власт Тръмп или Зеленски го сменят и война свърши ще пишеш хубаво за Тръм и Путин нали ? Погледни се в огледалото на продажната си душичка и си отговори ! Няма истински журналисти. Все преписвачи , копи и пасте , с много грешки и продажни душици .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Да, ако наричаме

    16 1 Отговор
    "опити за освобождаване" ракетен обстрел на атомна електроцентрала, най-голямата в Европа. Невероятно е как западната преса се включва в хора на украинската пропаганда, която изпада във възторг при успешно проведен терористичен акт, като множеството взривени в колите им "колаборационисти". Да не се учудват, когато т. нар. "воини на светлината" започнат да го правят и на Запад, ако паричните потоци свършат, защото те смятат, че са свръхчовеци и тези пари и оръжия им се полагат по подразбиране. Еленски вече отправи подобна завоалирана заплаха, когато каза в интервю, че засега украинските бежанци се държали "прилично" /не знам дали приютилите ги са на това мнение/. Не са всички, разбира се, има си съвсем нормални и здравомислещи хора, но да не забравяме, че десетилетия са обстрелвани от всички страни от страшна пропаганда.

    Коментиран от #44

  • 37 Мишел

    16 1 Отговор
    Част от реквием за една контраофанзива.
    Успехите били неуспешни.

    Коментиран от #43

  • 38 Предпоследния xoxoл!

    14 1 Отговор
    Ооох, много ми е лошо...
    Два дни повръщам кръв и нещо зелено, непрекъснато ме втриса. Тъмнее ми пред очите и не си усещам краката. Всички ми се клеха във вечна любов, пък сега ми разправят, че нямали пари. Американците даже се заиграха с израел и не си вдигат телефона.
    Ако може някой да ми помогне.
    Моля ви се!

    Сало Уганде...
  • 39 Хм...

    16 1 Отговор
    Нещо взеха да пресъхват новините от украйна...
    Какво ли стана с контраофанзивата?

    Коментиран от #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Кво да стане като във ВСВ

    1 9 Отговор

    До коментар #39 от "Хм...":

    Както казва един немски картечар те ни затрупаха с теупове.На Купянското направление руска групировка от около 100000 човека с до 500 бронирани машини постигна велик успех около 3 км по полята.За 4 дни 25 танка фира плюс 2500 човека личен състав.Русията ти драпа да стигне до дъжда и зимата за да бомби енергийната и топлофикационната системи .Та дано украинците склонят да преговарят.Великата ти русия една Украйна не може да бие та щели с НАТО да се мерят смешниците .Дето имат 3 периода ,подготовка за война ,война и възстановяване.Това е живота на русията ти.А ти можеш да заминеш за там мбого е хубаво..
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Механик

    15 1 Отговор
    Украйна настъпва успешно... мотиката.
    п.п.
    Аз ако съм на Зеленски сега, ще размахам гневно пръст на Палестина и Израел.
    Ми така де! На сайте има само една статия (тази) за Украйна и то някъде надолу в редовете.
    Може ли такива работи, сега? Да измествате Украйна с Израел? Зер Негово Глактическо Величество, пресветлия и вездесъщ Володимир Зелинский, се чуваства извън светлината на прожекторите, бе!
    Я да се вземете в ръце, че токувиж се разплкал!
  • 46 Зеленко Белоносков

    8 1 Отговор
    Еййййй, откраднаха ми рейтинга... Гадни съ..народници...
  • 47 Павел Николаев

    6 0 Отговор
    Укропската армия даже и с плюнка не е посягала на централите! Нали така писахте :)
  • 48 Демократ

    1 8 Отговор
    Русия обявила,че Киев иска да превземе Енергодар и Запорожката АЕЦ. Те са украински и Киев иска да ги освободи от вероломните окупатори,които още в началото на войната доказаха на света,че ще изнудват света с ядрена заплаха и ще нападат и рушат вероломно украинската енергетика, което е енергиен тероризъм. С разрушаването на Каховка Путин предизвика и жестока екокатастрофа, за империята на злото и лъжата няма граници.

    Коментиран от #52

  • 49 Тигре-тигре

    0 1 Отговор
    Славната албанска армия ще се включи в мероприятието.Там ни е надеждата.
  • 50 стоян георгиев

    5 1 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас.
  • 51 цялата ситуация

    6 1 Отговор
    около ЗАЕЦ е срам за украинците и техните господари.
    Лично моето съчувствие към Украйна свърши, в мига в който ВСУ обстрелваха ЗАЕЦ (нещо което отричаха, както отричаха опитите да "освободят" централата). Подобна заигравка с безопасността на един континент не са си позволявали и най-отявлените терористи.
    Истината, рано или късно излиза наяве. Лека-полека цялата престъпна същност на режима на комика ще лъсне, но ще има ли кой да понесе отговорност за въвличането на ЕС на страната на терористите?

    Коментиран от #53

  • 52 логиката

    5 1 Отговор

    До коментар #48 от "Демократ":

    май не ти е приятел!
    Ако Русия искаше да заплашва или изнудва света с ядрена заплаха, не и трябва нито една от АЕЦ в Украйна - достатъчно е да използва тактическото си ядрено оръжие.
    Отчитайки всичко, което се случи около ЗАЕЦ за тези почти две години, то единствено благодарение на руснаците ти се размина с огромна авария там. Чернобил щеше да изглежда като лек инцидент на фона на възможните изхвърляния от ЗАЕЦ, които нямаше да подминат нито една държава в Европа.
    Интересно, тогава щеше ли да се сетиш, че си облъчен в името на "освобождаване от вероломните окупатори".

    Коментиран от #54

  • 53 Павел Николаев

    3 0 Отговор

    До коментар #51 от "цялата ситуация":

    Отиди в Донбасс - Алеята на Ангелите, за да видиш на какви хора си съчуствал...
  • 54 Демократ

    0 1 Отговор

    До коментар #52 от "логиката":

    Вие с едногънковите мозъци путинороби харесвате руския мир, в който войната е мир и лъжата истина и най-добре би било да се изнесете с Москва в руския мир.
Новини по държави: