Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 10:55 773 1

Съветът на Европа относно отношенията между Сърбия и Косово

  • северно косово-
  • сърбия-
  • съвет-
  • европа-
  • европейски съюз

Диалогът е единственото решение за Северно Косово

Съветът на Европа относно отношенията между Сърбия и Косово - 1
Снимкa: Shutterstock

Белград и Прищина трябва възможно най-скоро да се върнат към диалога за нормализиране на отношенията си, призова Парламентарната асамблея на Съвета на Европа на вчерашното си заседание, посветено на ситуацията в Северно Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС, цитирана от БТА.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Прищина и Белград водят преговори с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Миналия месец се стигна до нова ескалация на напрежението в Северно Косово, когато при сблъсък между косовската полиция и въоръжена група косовски сърби край село Банска бяха убити косовски полицай и трима от нападателите.

Сръбският депутат в Парламентарната асамблея Биляна Пантич Пиля подчерта на заседанието на ПАСЕ, че сърбите в Северно Косово „живеят в ужасни условия и търпят терор“ и че „11 процента от косовските сърби са напуснали Северно Косово“ след идването на премиера на Косово Албин Курти на власт.

По думите ѝ никой не е арестуван и не са повдигнати обвинения за „нападенията над сърби и опитите за убийство“ до този момент.

„Сърбите чакат 10 години за формирането на Съюз на сръбските общини в Северно Косово. Оцеляването на сърбите е международно задължение, както и Брюкселското споразумение, но Курти отказва да го изпълни“, посочи Пантич Пиля.

Сърбия настоява за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, обхващащ общините, населени предимно с косовски сърби. Според Белград, съюзът, предвиден в Брюкселското споразумение от 2013 година, е необходим, за да се защитят правата на сърбите в Косово, които са около пет процента от населението, наброяващо 1,8 милиона души. Прищина не желае да позволи създаването на такъв съюз, тъй като се опасява, че ще се формира анклав, който би подкопал нейния суверенитет. Конституционният съд на Косово обяви създаването на съюза за противоконституционно, понеже не включва останалите етнически общности и може да доведе до упражняване на изпълнителна власт.

Според представителя на Косово, което не е член на Съвета на Европа, Сърбия трябва да бъде осъдена за събитията в с. Банска, а някои депутати, включително албанските, директно обвиниха Белград.

Сръбският депутат Елвира Ковач подчерта, че диалогът между Белград и Прищина е стигнал до точка на кипене.

„Ние изказахме съболезнования за всички жертви в Банска, но искаме детайлно разследване“, отбеляза Ковач и допълни, че „Белград води отговорна политика“.

Повечето депутати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа посочиха, че в този сблъсък има сериозни обвинения и от двете страни и трябва да се проведе детайлно разследване, но единственото решение на проблема е изпълнението на споразуменията, постигнати между Белград и Прищина до момента.

Според полския депутат Александър Почией Прищина трябва да формира ССО в Северно Косово и така да защити малцинствата и техните права.

„Стоим зад това като организация. Бъдещето и на двете страни е в Европейския съюз“, подчерта той.

Австрийският депутат Райнхолд Лопатка посочи, че всички депутати са съгласни, че трябва да се сложи край на трайната криза в региона.

„На отговорните за нападението в Северно Косово трябва да бъде раздадена справедливост, а Сърбия обеща да участва в това, което е положително“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгребвайте тинята братя българи

    0 1 Отговор
    Путинофила ни беше кадировец,вагнеровец. Сега е хизболанин