Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 11:40 1 148 13

Байдън: Отношенията между Израел и Саудитска Арабия могат да станат жертва на новата война в Близкия изток

  • израел-
  • байдън-
  • саудитска арабия

Войната ще забави или провали дългогодишния дипломатически натиск на САЩ за подобряване на отношенията между Израел и арабските му съседи

Байдън: Отношенията между Израел и Саудитска Арабия могат да станат жертва на новата война в Близкия изток - 1
Снимкa: Shutterstock

Преди по-малко от три седмици израелският премиер Бенямин Нетаняху седеше до президента Джо Байдън и се чудеше, че "историческият мир между Израел и Саудитска Арабия" изглежда постижим - дипломатически напредък, който той прогнозира, че може да доведе до траен мир между израелците и палестинците.

Байдън беше също толкова оптимистичен, казвайки на Нетаняху по време на срещата им в Ню Йорк: "Ако вие и аз – преди 10 години – говорехме за нормализация със Саудитска Арабия, мисля, че щяхме да се гледаме един друг като:" Кой какво е пил? "

Сега избухването на войната между Израел и палестинците и след опустошителната атака на „Хамас“ на израелска земя заплашва да забави или провали дългогодишния дипломатически натиск на САЩ за подобряване на отношенията между Израел и арабските му съседи.

Така нареченият натиск за нормализация, който започна при администрацията на бившия президент Доналд Тръмп и беше заклеймен като споразуменията от Авраам, е амбициозно усилие за прекрояване на региона и засилване на позицията на Израел по исторически начини. Но критиците предупреждават, че тя прескача палестинските искания за държавност.

Държавният секретар Антъни Блинкен заяви, че атаките на "Хамас" може да са били предизвикани отчасти от желанието да се провали най-амбициозната част от инициативата на САЩ: запечатването на дипломатическите отношения между съперниците Израел и Саудитска Арабия. Двете най-големи сили в Близкия изток споделят общ враг в лицето на Иран, щедър военен и финансов спонсор на "Хамас".

Подобен пакт между Ерусалим и Рияд би бил определящо наследството постижение за Байдън, Нетаняху и саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман. Това е нещо, което може да проправи пътя за още повече арабски и мюсюлмански нации да се откажат от отхвърлянето на Израел от основаването му през 1948 г. в земи, отдавна обитавани от палестинци. При управлението на Тръмп Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко подписаха споразумения за нормализация с Израел.

Но стряскащата атака на Хамас – и голяма част от отговора на арабския свят на нея – също повдигна нови въпроси за това дали палестинските амбиции за суверенитет могат да бъдат оставени настрана, докато САЩ се опитват да помогнат на Израел да продължи напред с подобряването на отношенията с останалите си съседи в Близкия изток.

След като Нетаняху обеща да превърне всички скривалища на Хамас в Газа в развалини, регионът сега се подготвя за още повече смърт и разрушения и експанзивна военна операция от страна на Израел. Байдън ще се обърне към атаките срещу Израел в реч в Белия дом във вторник следобед.

"Ще станем свидетели на доста значима операция от въздуха, сушата и морето, която струва много, много, много животи", каза Стивън Кук, старши сътрудник за изследвания на Близкия изток и Африка в Съвета за външни отношения. "Мисля, че тази динамика на нормализация вероятно ще се забави или ще спре, поне за определен период от време."

Атаките бяха шок за американските, израелските и саудитските служители, които смятаха, че израелско-саудитското споразумение започва да влиза в центъра на вниманието.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не на ционизма

    11 2 Отговор
    Израелските военновъздушни сили започнаха адски бомбардировки, разрушават къщи, хора умират цели семейства, убити са и журналисти.

    Коментиран от #7

  • 2 ами

    10 0 Отговор
    това е целта на краварите...пардон на путин според зеленски

    Коментиран от #5

  • 3 Магарето 🐴

    8 2 Отговор
    Евреите тоя път ще ядат дървото.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Тръмп

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "ами":

    Washington Times: Тръмп обвини Байдън във финансиране атаката срещу Израел

    Атаката на ХАМАС срещу Израел стана възможна благодарение на действията на администрацията на Джо Байдън, заяви бившият президент на САЩ Доналд Тръмп. Според The ​​Washington Times Тръмп отбеляза, че атаката, според много източници, е била финансирана, наред с други неща, с парите на американските данъкоплатци, които са попаднали ​​в ХАМАС заради решенията на Байдън.
    „Тези атаки на ХАМАС са безобразно нещо и Израел има пълното право да се защитава с употребата на огромна мощ“, каза Тръмп.
    „За съжаление тези атаки бяха финансирани отчасти от парите на американските данъкоплатци, които според много източници са пристигнали от администрацията на Байдън.“
    „Ние донесохме толкова много мир в Близкия изток благодарение на Споразуменията Ейбрахам, но Байдън го заличи по-бързо, отколкото някой можеше да предвиди“, добави бившият президент.
    „И ето отново, страхотно.“
  • 6 виж го и ти

    1 7 Отговор
    Изгледах някакво видео. Някакви палестинци разкарват една бяла бабичка по улиците. Отвлекли я от израел. Точно така изглеждат и путинофилите ни. Между тях тук там им по някой бел червен старец. Но другите са си от махалата мохамедани.

    Коментиран от #9

  • 7 Нищо не правят

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Не на ционизма":

    Къде е хамас да помага бе.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Магарето 🐴

    12 3 Отговор

    До коментар #6 от "виж го и ти":

    Евреите какво правят с нашите баби, запитвал ли си се? Кои налагат по цял свят чрез марионетките си, да има такива ниски пенсии и да не могат хората да се лекуват? Кои са тия къде са във всяка държава и се бъркат във всичко?

    Коментиран от #10

  • 10 Говорещия с животни

    3 10 Отговор

    До коментар #9 от "Магарето 🐴":

    Магаре а ти от кое разклонение на сектата беше. Путинофил кадировец или путинофил вагнеровец. Какво мислиш за тия новите путинофили хамасовци
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    8 1 Отговор
    Байдън и демократите са абсолютно неуспешни и пълни с гафове провали на където и да погледнеш. САЩ не са имали от много време по несполучливо управление. За Тръмп или който и да издигнат републиканците на изборите, победата е вързана в кърпа.
  • 13 Коментар

    1 0 Отговор
    На Бай Дрън му се иска обаче няма да стане.