Last news in Fakti

10 Октомври, 2023 14:50 3 447 33

Как Москва може да се възползва от войната в Израел

  • израел-
  • русия-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • хамас-
  • иран

От верните на Кремъл медии веднага се чу познат рефрен - Западът е виновен за случващото се в Израел

Как Москва може да се възползва от войната в Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Наполовина свален национален флаг и малки букети карамфили в бяло и синьо - цветовете на Израел. Така руснаците изразиха съболезнованията си и почетоха жертвите на атаката на Хамас пред израелското посолство в Москва. Спокойно е и пред палестинското представителство в руската столица.

Москва традиционно поддържа добри отношения и с двете страни, но същевременно е еднакво дистанцирана от тях, отбелязва Руслан Сюлейманов, руски експерт по Близкия изток, базиран в Азербайджан. "Тези отношения все още се ползват с частично доверие. Дори и след като Русия нападна Украйна, а отношенията с Израел донякъде се влошиха."

В този контекст Сюлейманов припомня изказването на руския външен министър от май 2022 г. Тогава Сергей Лавров, като имаше предвид украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че "най-запалените антисемити" обикновено са самите евреи. Израелското правителство осъди думите на Лавров, а тогавашният външен министър Яир Лапид нарече изказването "непростимо, скандално и ужасна историческа грешка". Оттогава обаче нищо "непоправимо" между двете страни не се е случило, обобщава Сюлейманов.

Засилени контакти с Хамас

Същото обаче може да се каже и за отношенията на Кремъл с обявената от редица държави за терористична групировка Хамас. "Тези контакти дори укрепнаха напоследък. Представители на Хамас все по-често пристигаха в Москва, а последният път беше през март тази година." Експертът се съмнява, че Кремъл е бил информиран за планираната мащабна атака на радикалната ислямистка организация. "Дори израелското военно разузнаване беше абсолютно изненадано." По принцип Москва не е изключвала такъв сценарий, но не и в подобен мащаб.

Московската политоложка Елена Супонина, която работи тясно с правителството и армията, също споделя подобно мнение. Тя е сигурна, че ръководството в Кремъл не е знаело нищо. Пред ДВ Супонина изрази скептицизъм, че Русия е можела съществено да допринесе за предотвратяването на атаката.

Според нея в момента Кремъл има други приоритети, свързани с Украйна. Въпреки това Супонина подозира, че Москва в момента "полага усилия" за координация, най-вече с арабските си партньори. Сред тях с приоритет са Египет, Обединените арабски емирства, Катар и Иран. Русия няма да заема страна в конфликта, а ще противодейства на "терористичните дейности", смята политоложката.

В същото време Москва осъди ескалацията на конфликта между палестинци и израелци. Руското външно министерство я окачестви като "резултат от омагьосан кръг на насилие" и призова за сдържаност. Пропагандистите от страната, обсъждащи темата във верните на Кремъл медии, издигнаха три основни тези. Първата е за грешките на Запада, които са довели до ескалация на насилието, втората е за войните, които са се превърнали в норма, а третата е, че руснаците, които са заминали за Израел (заради войната срещу Украйна), сега ще се завърнат в Русия.

Виновни са "побърканите" на Запад

Тезата, че Западът и най-вече Съединените щати са виновни за атаката на Хамас, допада особено много на бившия руски президент Дмитрий Медведев. Настоящият зам.-председател на руския Съвет за сигурност нарече САЩ "ключов играч" в израело-палестинския конфликт. В публикация в канала си в Telegram Медведев твърди, че конфликтът в Близкия изток е "точно това, за което Вашингтон и неговите съюзници трябваше да се грижат". Вместо това, продължава той в публикацията, "побърканите" от Вашингтон "се намесиха при нас, помагайки на неонацистите".

Експертът по Близкия изток Руслан Сюлейманов не приема сериозно думите на Медведев. "Той е толкова отдалечен от реалността и отдавна не разполага с никакво влияние". Въпреки това Медведев представлява тъкмо мнението на Кремъл, че Западът умишлено провокира подобни конфликти. Това обаче е чиста теория на конспирацията. Всъщност причините за палестинско-израелския конфликт са съвсем различни.

Сюлейманов смята, че по-скоро Кремъл извлича ползи от ескалацията на насилието в Близкия изток. "Атаката най-малкото отвлича вниманието от онова, което руската армия извършва в Украйна." Той смята, че всичко друго е пропаганда за вътрешна руска употреба. И въпреки това повечето хора в страната не се интересуват особено от самия конфликт, тъй като той е твърде далечен и прекалено сложен.

Това може и да е вярно за повечето хора, но не за всички. Иначе пред израелското посолство в Москва нямаше да има цветя и жена, която държи плакат с надпис “Не на терора”. Според публикации в медиите обаче тя не е останала дълго там - полицията я е арестувала.

Автор: Юрий Решето


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    13 31 Отговор
    Москва стана за посмешище с прехвалената си разкрадена до ботинки армия и показушните си театрални паради. Тупин да си седи у бункера и акъл да не дава. Психясал мъник.

    Коментиран от #8, #28, #32

  • 3 винаги

    20 4 Отговор
    На едната страна са САЩ,а в другата Русия......и все борба за надмощие. Граничите си през Аляска,водете си войните там
  • 4 Де са

    22 3 Отговор
    Марата и зжааамбассс? Що се скриха в гори телилейски? Пишат и бришат нейде си и нищо умно не измислят. Пхахаха.

    Коментиран от #15, #22

  • 5 грух

    17 4 Отговор
    Киселото зеле пак мирише, та чак гние..
  • 6 те имат много

    8 1 Отговор
    смесени бракове с изрелци . майкъл чорни - руския еврейн стройтел не пострада . руските бизнесмени си живеят в израел . не е забранено . имат си долари . вярно , че е опасно . така е .

    Коментиран от #21

  • 7 курт

    16 5 Отговор
    Евреите и запада са си виновни
  • 8 грух

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    сигурен ли си за Путин.. да не би ти да седиш в мазето на панелката, плъхчо смел..и потайно скрит..
  • 9 См чи

    8 3 Отговор
    Която и страна да вземат, все ще са сгрешили....според прибтия долар.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЕвръйскиМангуст или

    3 2 Отговор
    МангасарскъЖидка....Това е ВЪПРОСЪТ!
  • 12 Трол

    8 12 Отговор
    Ако путлер пръдне-западът е виновен!
    Рашистите тотално са изплискали легена...

    Коментиран от #25

  • 13 Голия

    0 1 Отговор
    мръсно както винаги , въпроса е прост
  • 14 Никой

    5 15 Отговор
    Причините за ислямски тероризъм се крие в тайна операция на КГБ ,започнала през 1970 година. Юрий Андропов който 15 години е начело на КГБ изпраща стотици агенти в мюсюлманските страни които да работят против САЩ и Израел. До 1972 год . дезинформационната система на КГБ работи неуморно ,убеждавайки ислямските страни , че Израел и САЩ искат да превърнат целия свят в свое феодално владение на ционизма. Андропов оглавявайки КГБ, за няколко месеца подготвят палестинските терористи в отвличане на самолети от израелските авиолинии и организира атаки в Ерусалим. Българските служби на ДС също вземат активно участие в разпространението на пропагандни материали в посочени от КГБ арабски страни. КГБ е замесено тайно в атаката на летище " Бен Гурион " на 30 май 1972 год. и на 4 юли 1975 год. в Ерусалим.
  • 15 Блатен трол

    1 11 Отговор

    До коментар #4 от "Де са":

    Пирожкин плащаше най добре сега не ми се zанимава за жълти капейки 😔

    Коментиран от #19

  • 16 ааа хлъц

    5 9 Отговор
    Аз Медведката, като гаврътна два три литра водка и мога и ядрени ракети да ви изстрелям, но като изтрезнея и много ме цепи тиквата.
  • 17 ааа хлъц

    4 10 Отговор
    Аз Медведката, като гаврътна два три литра водка и мога и ядрени ракети да ви изстрелям, но като изтрезнея и много ме цепи тиквата.
  • 18 Вова Блатния

    7 13 Отговор
    Що мълчи като наасрааан по темата как терористи нахлуват през граници и избиват цивилни???

    Не че очаквам да осъди хамаZ ама все пак поне нещо да каже по темата??? нещо май е гуZен цар плъх..
  • 19 сега е

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Блатен трол":

    В кюлчета
  • 20 Естествен Интелект

    3 1 Отговор
    Добре че са забравили за сваления от нас самолет: Полет 402 на Ел Ал-1955г., иначе пак ние щяхме да сме виновните.
  • 21 Майкъл Чорни

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "те имат много":

    Не е руснак а е с родители евреи роден е в Узбекистан учил е и е завършил висше образование в Израел после в съединените щати А сега е с двойно гражданство американско и израелско
    Кое му е руското????
  • 22 кална вена

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Де са":

    те са едни приписвачи- сляб 2 седни си ;) .....е айде чат пат мара си фантазира ...бива я!
  • 23 Бивш канадец

    8 1 Отговор
    Анализатор във вчерашния Обзървър пише, че ако САЩ и ЕС бяха признали Палестина за независима държава, то днес нямаше да има война. Или излиза, че действително Западът е виновен.
  • 24 Путин

    2 5 Отговор
    Ще разпаля конфликти по цялата планета и ще установя нов световен ред !
  • 25 кална вена

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Трол":

    в стаатията пише друго бе, и доколкот чувам кат не оцелиш дупката на кенефа, значи червената армия те е погнала, а кошмарите путински не спират да те трескат....
  • 26 Механик

    3 3 Отговор
    "От верните на Кремъл медии веднага се чу познат рефрен - Западът е виновен за случващото се в Израел"
    От верните на запада медии веднага се чу "Русия е виновна! Тя накара палестинците да атакуват Израел".
    Така че нищо ново, дето се вика.
    А, истината е някъде там, както се казваше в един популярен сериал от миналия век.
  • 27 Сащ

    8 1 Отговор
    и Израел са терористични държави.
  • 28 ерго

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    И как само със злонамерени приказки ще направите една империя смешна и унизена ? Като злобните квартални клюкарки сте, а тях никой не ги обича ......за съжаление това е държавна политика , каквито политиците , такава и пропагандата ....злонамерени л@жци .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Европа

    8 0 Отговор
    Въпросът е кой е виновникът за цялата тази бъркотия в света? И не, не е само Путин, както искат да ни насадят разни "умни" глави. Кой използваше векове страните от третия свят? Кой им ограбваше труда, изкопаемите, благата векове наред? Кой ги държи бедни и зависими? Кой изкупуваше вината си за цялата тази империалистическа експлоатация, като им разреши и ги канеше да идват в Европа, за да са им отново роби, защото европейците ги мързи и не им се работи мръсна и недоходна работа? Сега пък се чудят как да се отърват от милионите мигранти. Трудно, даже невъзможно начинание. Европейците явно не могат да мислят с главите си, слушат американските си "братя" и последиците от това се виждат, ужасяващи са за цялото човечество. Да ги видим сега как ще се оправят, след като столетия са цивилизованите и умните.
  • 31 Дочо Велчев

    5 0 Отговор
    Правилното подзаглавие: "От верните на Сорос медии веднага се чу познат рефрен - Русия е виновна за случващото се в Израел"

    В хора на мажоретките пръв се включи украинския Патриот. Много добре помним!
  • 32 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    А бе ти как си се пръкнал толкова пр ост?
  • 33 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Както съобщава The Nation, позовавайки се на бивш служител на бутик Cartier, Зеленская е похарчила повече от един милион долара (повече от 100 милиона рубли или 36,5 милиона гривни) за бижута. Тя закупи обеци от бяло злато с диаманти, огърлица от бяло злато с диаманти и изумруди и гривна от бяло злато със скъпоценни камъни.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания