Last news in Fakti

14 Октомври, 2023 15:31 3 314 32

Как "Хамас" тайно създаде армия за борба с Израел

  • хамас-
  • хизбула-
  • газа-
  • израел

Израелските сили, които са готови да нахлуят в Газа с мисия да унищожат "Хамас", ще се сблъскат с все по-способен противник, обучаван години наред от тайна мрежа за подкрепа, която се простира далеч отвъд малкия анклав до Иран и съюзнически арабски групи

Как "Хамас" тайно създаде армия за борба с Израел - 1
Снимка: Shutterstock

Израелските сили, които са готови да нахлуят в Газа с мисия да унищожат "Хамас", ще се сблъскат с все по-способен противник, обучаван години наред от тайна мрежа за подкрепа, която се простира далеч отвъд малкия анклав до Иран и съюзнически арабски групи, пише Reuters в доклад за изграждането на "Хамас".

Смъртоносната атака на "Хамас" в южната част на Израел преди шест дни, безпрецедентна за групировката по отношение на планирането и мащаба си, беше опустошителна демонстрация на военния опит, който тя придоби, откакто пое контрола над Газа през 2007 г.

"Необходимостта е майка на изобретателността", отбелязва Али Барака, високопоставен служител на "Хамас", като добавя, че групировката отдавна е използвала средства и обучение от Иран и иранските регионални пълномощници като ливанската "Хизбула", докато е укрепвала собствените си сили в Газа.

Трудностите при вноса на оръжия означават, че през последните девет години "ние развихме нашите възможности и сме в състояние да произвеждаме на място", е допълнил Барака.

По време на войната в Газа през 2008 г. ракетите на "Хамас" имаха максимален обсег от 40 км, но до конфликта през 2021 г. той нарасна до 230 км, добави той.

Според интервюта на британската агенция със запознати с възможностите на групировката, включително фигури от "Хамас", регионални служители по сигурността и военни експерти, днес потайната и разраснала се организация е неузнаваема. Тя е израснала от малката палестинска групировка, която преди 36 години издава първата си листовка, протестираща срещу израелската окупация.

"Те са мини армия", заявява източник, близък до "Хамас" в ивицата Газа. Той е допълнил, че групировката разполага с военна академия, в която се обучават различни специалности, включително в киберсигурност, и може да се похвали с военноморски командоси от 40 000 си военно крило.

За сравнение, през 90-те години на миналия век "Хамас" е имала по-малко от 10 000 бойци, според уебсайта globalsecurity.org.

От началото на 2000 г. групировката е изградила мрежа от тунели под Газа, за да помага на бойците да се претопяват, да помещава оръжейни фабрики и да внася оръжия от чужбина, твърди източник от регионалната сигурност. Групировката се е сдобила с редица бомби, минохвъргачки, ракети, противотанкови и противовъздушни ракети, твърдят представители на "Хамас".

Разширяващите се възможности са довели до все по-смъртоносни резултати през годините. Израел загуби девет войници по време на нахлуването си през 2008 г. През 2014 г. броят им нарасна на 66.

"Хамас", чиято учредителна харта от 1988 г. призовава за унищожаването на Израел, е класифицирана като терористична организация от Израел, Съединените щати, Европейския съюз, Канада, Египет и Япония.

За Иран "Хамас" му помогна да реализира дългогодишна амбиция да обкръжи Израел с легиони паравоенни формирования, включително други палестински фракции и ливанската "Хизбула", според западни служители. Въоръжени с тежки оръжия, всички споделят дългогодишна враждебност към израелската окупация на палестинска земя.

Лидерите на групата са разпръснати из Близкия изток в страни, включително Ливан и Катар, но нейната база остава Газа. Тя призова жителите на Газа да не се вслушват в призива на Израел да напуснат преди очакваното сухопътно нахлуване, което следва дни на израелска бомбардировка, която уби около 1800 души.

При атаката на 7 октомври, най-лошият пробив в отбраната на Израел от 50 години, "Хамас" изстреля повече от 2500 ракети, докато бойци, използващи парапланери, мотоциклети и превозни средства, преодоляха израелската отбрана и разкъсаха градове и общности, убивайки 1300 души и вземане на десетки заложници.

Източниците, с които британската агенция е разговаряла, заявяват, че докато Иран е обучавал, въоръжавал и финансирал групата, няма индикации, че Техеран е ръководил или разрешил атаката от 7 октомври.

Иран признава, че помага за финансирането и обучението на "Хамас", но отрече да има роля в атаката.

Лидерът на Хамас Исмаил Хания заявява в интервю за телевизия Al Jazeera миналата година, че неговата група е получила 70 милиона долара (129.76 милиона долара) военна помощ от Иран. "Имаме ракети, които са местно производство, но ракетите с голям обсег идват от чужбина, от Иран, Сирия и други през Египет“, добавя той.

Според доклад на Държавния департамент на САЩ от 2020 г. Иран предоставя около 100 милиона долара (185.37 милиона лева) годишно на палестински групировки, включително "Хамас", "Палестинския ислямски джихад" и "Народния фронт за освобождение на Палестина-Генерално командване".

Израелски източник от сигурността е заявил, че Иран значително е увеличил финансирането за военното крило на Хамас през последната година от 100 милиона долара на около 350 милиона долара (648.81 милиона лева) годишно.

ОСНОВАТЕЛЯТ НА "ХАМАС" ШЕЙХ ЯСИН

Идеята за "Хамас", което означава ревност на арабски, започва да се оформя на 10 декември 1987 г., когато някои членове на Мюсюлманското братство са се събрали ден след като израелски военен камион се е блъснал в кола, превозваща четирима палестински работници, убивайки всички тях. Следват протести с хвърляне на камъни, стачки и арести в Газа.

Срещайки се в къщата на шейх Ахмед Ясин, мюсюлмански духовник, те решават да издадат листовка на 14 декември, призоваваща за съпротива, тъй като избухва Първата интифада или въстание срещу Израел. Това е първото публично участие на групата.

След като Израел се изтегля от Газа през 2005 г., ''Хамас" започна да внася ракети, експлозиви и друго оборудване от Иран, съобщават източници от западното разузнаване. Те са били изпратени през Судан, прекарани с камиони през Египет и контрабандно вкарани в Газа през лабиринт от тесни тунели под Синайския полуостров.

Потоци от оръжия, обучение и средства също отиват от Иран към други регионални паравоенни съюзници, което в крайна сметка осигурява на Техеран командно присъствие в Ливан, Сирия, Ирак, Йемен и Газа.

Някои от тези съюзници формират част от "шиитска ос“, която се простира от шиитските паравоенни формирования в Ирак, през "Хизбула" в Ливан до управляващото в Сирия малцинство алауити, разклонение на шиитския ислям.

Перлата в короната на иранската милиционерска мрежа е "Хизбула", създадена в иранското посолство в Дамаск през 1982 г., след като Израел нахлу в Ливан по време на гражданската война от 1975-1990 г.

"Хизбула" бомбардира цели на САЩ и провежда програма за вземане на заложници и отвличания, изгонва Израел от Ливан през 2000 г. и след това постепенно завладява лостовете на ливанската държава.

Иран се възползва от възможността да кооптира "Хамас" през 1992 г., когато Израел депортира около 400 лидери на "Хамас" в Ливан. Иран и "Хизбула" са домакини на членове на "Хамас", споделят военна технология и ги обучават да правят самоделни бомби за самоубийствени атаки.

Барака заявява, че крайната цел на атаката срещу Израел на 7 октомври е била да се извоюва освобождаването на всичките 5000 палестински затворници, държани в израелски затвори, да се спрат израелските нападения срещу джамията Ал Акса, третото най-свещено място в исляма и да вдигне 16-годишната блокада на Газа.

Той предупреждава, че ако сухопътната офанзива на Израел продължи, благословена от САЩ и Великобритания, войната няма да се ограничи до Газа, а може да прерасне в регионален конфликт.

"Това не е само израелска война срещу Газа, има атлантическа война срещу Газа с всички сили“, категоричен е той. "Ще има нови фронтови линии."


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Терористи

    12 18 Отговор
    Хамас приключи.

    Коментиран от #24

  • 3 Голата истина

    32 11 Отговор
    50 години израел се опитва да унищожи палестинския народ а сега кво става.Палестинците се защитават а били терористи
  • 4 това което ви спестяват е че

    24 6 Отговор
    хамаз първоанчално са създадени от сащ и израел
  • 5 от извора

    21 6 Отговор
    Как Хамас създаден от Израел се обърна срещу тях, или изобщо не се е обръщал!
    Това, че е създаден от Израел го казват служители на Израелските служби, за да го противопоставят на Иран.
  • 6 Бонев

    25 5 Отговор
    Много написано само дето не казват че Израел участва дейно в създаването на Хамас като противодействие на Ясер Арафат.
  • 7 ТО ХУБАВО Е ЧЕ СА

    7 9 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Жандармеристи ако влезнат РУСНАЦИ или от ХАМАС тогава му мисли.
  • 8 Факт

    19 6 Отговор
    Израел не искаше да позволи на легитимния президент на Палестина да образува държава от малкото им останала земя, която Израел открадна...Израел сами са си виновни, че Хамас пое контрол. Аз лично ще продължавам да укривам данъци и нямам намерение да храня мужди страни за сметка на моите собствени работници!

    Коментиран от #11

  • 9 Макс

    6 28 Отговор
    Не , не е тайно . Всички знаят , че русия създава , финансира и използува терористични организации в цял свят .

    Коментиран от #13

  • 10 Търновец

    9 2 Отговор
    Хамас- "каквото почукало, такова се обадили"
  • 11 германеца

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "Факт":

    Еха, имаш собствени работници ? Ти робовладетел ли си ? Помисли върху изказа и речника си , може пък да не си лош човек .
  • 12 Сега като

    8 6 Отговор
    ги изпозастрелят и няма вече да имат армия... Нито тайна, нито явна

    Коментиран от #18

  • 13 А50

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Макс":

    Виж сега мксимчо, за едни терористи за други борци за свобода. Не забравяй че благодарение на такава подкрепа от Русия България е ОСВОБОДЕНА

    Коментиран от #28

  • 14 УЯГАТА

    4 6 Отговор
    Ти питай как руснаците. Кръстосаха бг питинофил с ислямист. Та излезе това православно вахабитче
  • 15 ГОЙЙДААААЛАХ В БАР АМИИИИНННН

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Изгони ги бе. Нали ти казах какво да креснеш
  • 16 Учуден

    10 3 Отговор
    Ех да беше жив сега Ясер Арафат ,нямаше да повярва на очите си как израелското отроче Хамас му върши работата.

    Коментиран от #19

  • 17 Как точно един народ да се бори за

    11 1 Отговор
    Свободата си ? С молитви или как ? Не е ли ясно че Израел са окупатори и дори "Окупираните палестински територии" е официално понятие в Израел ! "Окупираните" ей не освободените или нещо от този род ! Толкова ли е трудно някой да го проумее а? И не става въобще дума само за Газа.....
  • 18 Тя е в Европа основно

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сега като":

    Човек ! .....
  • 19 На джанката

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Учуден":

    Хватка от айкидо или бойно самбо - на който както го устройва. Англосаксите и израелците бяха метнати на джанката точно чрез любимата им национална игра - дисепшъна,т.е. заблудата. Така и немците навремето бяха победени на любимата им игра - войната.
  • 20 Сатана Z

    12 2 Отговор
    Докато Израелските инструктори обучават Украинските нацисти на терористични похвати във войната срещу Русия е ред "богоизбраните"да изпитат силата и волята за свобода на потъпквания от израелитяните Палестински народ.

    Коментиран от #31

  • 21 Вирус

    2 2 Отговор
    Фокусче не бутайте тази снимка казаха че са с американски оръжия хахаха само пропаганда се бълва
  • 22 АБВ

    2 2 Отговор
    Сега ще бъдат избити всички
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Каккак

    0 1 Отговор
    С калашници и американски ракети..как.Това е ясно,кажете кой развя байряка?В миналото без технологии всичко се е знаело а днес никой нищо не знае и се прави на луд
  • 26 ЦРУ

    0 2 Отговор
    Пълни глупости, без подкрепа на великите сили с резолюция на ООН да се спре остатъчното нахлуване на ИЗраел Палестинците просто нямат шанс срещу ИЗраелската армия, която и сега може без намеса на АМерика да стопира целия арабски свят с над 600 млн души население, тогава СССР спря ИЗраел в шестдневната война сега също чрез някоя резолюция ще се спре ИЗраел защото и без друго нямат щанс срещу ИЗраел, без ядрения арсенал на Запада и без да използва ядрения арсенал БРПИКС и ШОС срещу САЩ в конвенционално отношение са мъка и сега се вижда че само с ядрена заплаха Русия стопира изпращането на американски войски в УКрайна и опердавшанне на великата втора армия в светга за нула време
  • 27 Ха ха ха така така

    2 2 Отговор
    Няма мирни палестинци , след като се радват на зверствата на Хамас ,значи е нормално да им се случва това ,което им се случва и ще им се случва и за напред .....
  • 28 Христо Гарвалов

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "А50":

    Какъв ще е края на тази война.....по важно е друго,надали ще постигнат целта си палестинците,а това означава че ще минат година две или повече и отново ще мима война,разрушения и смърт на млади мъже,жени,деца....Защо тези,които са решили да пресъздадат държавата Израел,не са помислили за последствията?Или са решили,в нас е силата,ако има недоволни,ще ги сломим със сила....и ето резултата.Всички са Макс и знаят.....или Макс са всички
  • 29 Христо Гарвалов

    1 0 Отговор
    ...всички знаят,че Русия....абе Максчо,защо не ми се обади,преди да напишеш коментара,за да знам и аз и да станат всички....всички знаят, а аз да не знам,но го има Максчо и аз узнах...
  • 30 То и турците са мислели ,

    1 0 Отговор
    че Левски е терорист , но за поробеното население е ГЕРОЙ !
  • 31 Били са "богоизбрани" , но

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сатана Z":

    след като УБИВАТ Божия син става "богоубийци" ! От евреин нищо хубаво !
  • 32 костя капейкин:

    0 2 Отговор
    Погледнах "форума" да се ориентирам за международнае палажение и разбрах, че Задунайская Губерния вече е Задунайская Съвецка Арабска Джамахирия! Браво задунайци аллах акбар!