Last news in Fakti

15 Октомври, 2023 16:31 4 796 31

Върви ли Европа към енергийно отрезвяване?

  • зелена енергия-
  • климат-
  • вятърни турбини-
  • вятърни генератори-
  • въглища-
  • газ-
  • нефт

През септември Бундестагът прие закон за енергийната ефективност, който налага определени цели за намаляване на потреблението на енергия от бизнеса, като администрациите трябва да спестяват 2% годишно

Върви ли Европа към енергийно отрезвяване? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Европа трескаво се опитва през последните години да намали зависимостта си от вноса на енергоносители, най-вече на изкопаеми горива. Страните предприемат разнообразни мерки - от Испания, която залага на вятърна енергия, през Финландия, която наскоро се сдоби с нов ядрен реактор от типа EPR, до Германия, която залага на кампании за пестене.

Мерките преследват двояка цел - от една страна да се намалят цените на електроенергията и газа, които скочиха през 2022 г. след спирането на голяма част от доставките на евтин руски газ, а от друга да се изпълни климатичният план на ЕС, който предвижда намаляване на емисиите на парникови газове в Общността с 55 на до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г.

Франс прес прави неизчерпателна енергийна обиколка на Стария континент.

Германия

През септември Бундестагът прие закон за "енергийната ефективност", който налага определени цели за намаляване на потреблението на енергия от бизнеса, като администрациите трябва да спестяват 2 процента годишно. Потребителите пък са обект на кампания, наречена "80 милиона заедно, за да променим енергията".

През 2022 г. потреблението на електроенергия в страната е намаляло с 4 на сто на годишна база до 484,2 тераватчаса, а на газ - със 17,6 на сто, според официални данни.

Франция

През 2022 г. крайното потребление на електроенергия е намаляло с почти 5 на сто спрямо 2021 г. до 414 тераватчаса, по данни на френското правителство. От 1 август 2022 г. до 31 юли 2023 г. то спада със 7,4 на сто спрямо средното за 2014-2019 г. При газа спадът на потреблението е с 9,5 на сто спрямо периода 2018-2019 г.

Енергийните компании "Анжи" (Engie) и Е Де Еф (EDF) предлагат бонуси на клиентите си, за да ги насърчат да пестят електроенергия, които включват и билети за олимпийските игри догодина.

Великобритания

Обединеното кралство си е поставило за цел да намали потреблението на енергия с 15 на сто до 2030 г.

Тази зима мениджърите на електрически и газови мрежи трябва да подновят финансовите стимули, за да насърчат потребителите да пестят енергия.

"Бритиш газ" (British Gas) удължи до декември промоцията си, която предлага 50 на сто намаление на сметката за потребление на електроенергия, направено между 11:00 и 16:00 часа в неделя, когато търсенето от страна на бизнеса е по-слабо, а в същото време офшорните вятърни турбини на север продължават да произвеждат ток.

Испания

От лятото на 2022 г. правителството изиска магазини, офиси, кина, театри, гари и летища да ограничат климатизацията до минимум 27 градуса по Целзий и отоплението до максимум 19 градуса по Целзий. Магазините трябва да държат вратите си затворени.

Тези мерки бяха допълнени от план, предоставящ помощ за малките и средни предприятия (МСП), които желаят да инвестират в енергоспестяващи уреди и да инсталират "интелигентни" измервателни уреди, за да контролират по-добре потреблението си.

Испания намали миналата година потреблението си на газ до 364,4 тераватчаса (-3,7 на сто), а на електроенергия до 250,5 тераватчаса (-2,4 на сто), според мениджърите на газови и електрически мрежи.

Гърция

Потреблението на електроенергия в периода януари-август 2023 г. е намаляло с 4,15 на сто спрямо същия период на 2022 г., отчитат от националния мрежови оператор. Не са обявени мерки за насърчаване на по-нататъшно намаляване на потреблението тази зима.

Полша

През 2022 г. според агенцията за енергийно регулиране потреблението на електроенергия в Полша е намаляло с 0,5 на сто спрямо 2021 г. до 173,4 тераватчаса, а това на газ е спаднало до 17 млрд. куб. м.

Правителството предлага 10 на сто намаление на сметката за енергия на домакинствата, които съкратят потреблението си между 1 октомври 2022 г. и 31 декември 2023 г. спрямо същия период на миналата година.

Чехия

Според Службата за енергийно регулиране общото потребление на електроенергия е спаднало с 3,9 на сто през 2022 г. до 60,4 тераватчаса в сравнение с 2021 г., а само това на домакинствата е намаляло с 9 на сто - най-резкият спад, регистриран от 20 години насам.

Швеция

Дясното правителство, подкрепено от крайнодясна партия, обяви в края на септември, че емисиите на въглероден двуокис в страната ще се увеличат до 2030 г., главно поради намаляването на данъците върху горивата.

През 2022 г. потреблението на електроенергия е спаднало с 4,45 на сто до 137 тераватчаса, според шведската енергийна агенция. Спадът се дължи главно на "много високите цени на електроенергията", посочват експерти.

Естония

Естонците се насърчават да изключат неизползваните електрически уреди, да обновят домовете си и да инсталират слънчеви панели.

Потреблението на електроенергия се е увеличило през 2022 г. до 9,6 тераватчаса, докато това на природен газ е намаляло с 27 на сто до 352 милиона куб. м.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    Индивидуално е
  • 2 1213

    60 3 Отговор
    От икономия към пълна мизерия!
  • 3 да де

    63 4 Отговор
    Осъзнаха, че с перки и слънчеви колектори през зимата не става особенно в северна Европа ненапразно ТЕЦ-те пак преминаха на въглища само нашите слуги не го разбират.

    Коментиран от #14

  • 4 2425

    23 1 Отговор
    Дали ще започне производство на акумулиращи печки? На свободния пазар ще има многотарифен ток. С един таймер може да се пускат тези печки само в евтините часове.
  • 5 Спецназ

    28 1 Отговор
    Само в БГ- то няма мерки,

    то какво и се очакваше от ЧЕРВЕЯ и Марчето Габриел?? :)))
  • 6 Чума

    42 1 Отговор
    Нашите йесмени са се навели толкова ниско, че ако утре ЕС внезапно спусне Директива да се засилят въглищните ТЕЦ, тозчас експерти от Сглобката ще налазят студиата и с разперени ръце и суеверен, вперен в небето поглед ще ни обясняват разпалено, как без въглищни централи не може поне още 2000 години! Виждали сте подобни политически лупинги неведнъж! Данил Кирилов тогава от Герб разпалено защитаваше нещо, нова конституция ли бе написал и никой не може да го обори в телевизиите! Но, господин Борисов една нощ не знаем какво го е правил и Ръбъла на следващия ден с още по голям ентусиазъм твърдеше обратното. 540 градуса с винт и тройно премятане.
  • 7 1213

    38 1 Отговор
    Сега е време да внасяме вълна. Шивашките цехове да почнат да шият дебели юргани. Идва време когато ще ни е най-добре под един топъл юрган.
  • 8 Мнение

    46 1 Отговор
    Европа върви към бунт срещу задокеанския окупатор!
    Когато масово народите на стария континент се събудят, фащисаните кравари ще се върнат принудително в краварника!
    Много време точиха световните ресурси необезпокоявани, време е да престанат!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Редник

    39 1 Отговор
    Този материал е повод за размисъл.
    Всички направили икономии. На какво може да се дължи основно - фалирали бизнеси, намаляване на населението, икономии от всички, заради високите цени. Обаче, ако удари 1 студена зима, ко праим?
  • 12 Европа

    31 2 Отговор
    Е едно голямо нищо вече.самоуби се гордо за интересите на сащ
  • 13 Хасковски каунь

    17 0 Отговор
    Вървим, вървим щот е топло.
  • 14 Гошо

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Още не са ,но натам вървят нещата
  • 15 Върви с пълна сила

    0 22 Отговор
    Германия вече няколко пъти успява да си докара над 50% дневно от потребяваната енергия да идва от ВЕИ. Нидерландия пък строи два нови АЕЦ, а влаковете и от години вървят на 100% на вятърна енергия. Света се развива и върви напред. Ние блеем, докато минава номера.

    Коментиран от #23, #26

  • 16 Читател

    28 1 Отговор
    Миналата седмица Германия отвори отново мините и топлоцентрали на въглища бе И....т.И

    Коментиран от #17

  • 17 глупости

    2 21 Отговор

    До коментар #16 от "Читател":

    Само ги подготви, ако потрябва да ги подкарат. Но горят в пъти по-добри и по-калорични въглища от българските. Имат и филтри и не цапат околната среда. Ти какво имаш?

    Коментиран от #19

  • 18 Ка Вал

    11 1 Отговор
    Абе въртят сучат, все на чичо биловата ще дойдат - децимация му е майката
  • 19 Тапа Нар

    25 1 Отговор

    До коментар #17 от "глупости":

    Така е - германският въглероден двуокис - най-чистият въглероден двуокис. Идиот...

    Коментиран от #20

  • 20 НараТап

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тапа Нар":

    Пропусна ... след филтъра....
  • 21 СЗО

    16 0 Отговор
    Иконономията-майка на мизерията.
  • 22 Е що така бре?

    16 2 Отговор
    Нали щяхте да плащате независимо от цената, стига да не са руски енергоносители? Пък сега кво стана, икономии, рестрикции... към потребителите.
  • 23 Статистик

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Върви с пълна сила":

    Да, но в Холандия имат 340 дни с вятър в годината, ние имаме 90. Схващаш ли разликата?

    Коментиран от #24

  • 24 да така е

    2 8 Отговор

    До коментар #23 от "Статистик":

    но ние имаме над 300 дни Слънце в годината. Сещаш ли се?
  • 25 Тц тц тц

    8 0 Отговор
    Ясно...ще се връщаме в пещерите,но с лаптопи и телефони.
  • 26 Стоян

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Върви с пълна сила":

    От къде видя, че влаковете вървят 100% с вятърна енергия софиискиПП, ДБ, ДПС,Герберски гласувано ?

    Коментиран от #27

  • 27 ами видях

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Стоян":

    Още от началото на 2017 всичките 7000 влака в Нидерландия вървят на 100% на вятърна енергия осигурявана от два ветрогенераторни парка.

    Коментиран от #30

  • 28 Ком

    9 0 Отговор
    Добре е в Европа да учат български поговорки.
    ,, Както си постелиш, така ще легнеш. "
  • 29 Ккккк

    7 0 Отговор
    Измамата на века - въглеродни емисии
    Някой направил ли си е труда да види, че количеството въглеродни диоксид в атмосферата реално представлява 0,038% на 100 единици.
    За какво замърсяване говорим въобще.
  • 30 Онзи

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "ами видях":

    Я па ти . Ама верно ли , там духа 24 ч. В денонощието .
    365 дни в годината.
  • 31 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
Новини по държави: