Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 14:41 2 249 24

ООН бие тревога: Светът върви към екологична катастрофа и няма връщане назад

  • климат-
  • оон-
  • глобално затопляне-
  • суша

Много от най-големите водоносни хоризонти в света вече се изчерпват по-бързо, отколкото могат да бъдат възстановени, като Саудитска Арабия, Индия и Съединените щати вече са изправени пред сериозни рискове

ООН бие тревога: Светът върви към екологична катастрофа и няма връщане назад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Светът се насочва към поредица от екологични "повратни точки", които могат да причинят необратими щети на водоснабдяването и други животоподдържащи системи, предупреди изследователското звено на ООН, цитирано от Ройтерс.

Изменението на климата и прекомерната употреба на ресурси поставиха света на ръба на шест взаимосвързани повратни точки, които "могат да предизвикат внезапни промени в нашите системи за поддържане на живота и да разклатят основите на обществата ни", заяви Институтът за околна среда и човешка сигурност към Университета на ООН (UNU -EHS).

"След като тези прагове бъдат преминати, системата няма да може да функционира както обикновено и идват нови каскадно възникващи рискове. Тези нови рискове могат да се прехвърлят към други системи", каза изследователят на UNU-EHS Джак О'Конър, водещ автор на доклада.

"Трябва да очакваме тези неща да се случат, защото в определени области те вече се случват."

Докладът за взаимосвързаните рискове от бедствия, публикуван преди разговорите за климата на COP28 следващия месец, идентифицира ускоряващите се темпове на изчезване на видове, изчерпването на подземните води, топенето на ледниците и екстремните горещини като основните взаимосвързани заплахи.

Изследователите предупреждават, че един милион видове растения и животни могат да бъдат унищожени "в рамките на десетилетия", като загубата на ключови видове ще "предизвика каскадно изчезване на зависими видове" и ще повиши вероятността от колапс на екосистемата.

Много от най-големите водоносни хоризонти в света вече се изчерпват по-бързо, отколкото могат да бъдат възстановени, като Саудитска Арабия, Индия и Съединените щати вече са изправени пред сериозни рискове. Оттоците на вода от топенето на ледниците също ще намалеят.

"Топлината ни кара да извличаме повече от тази подпочвена вода поради сушата", каза Кейтлин Еберле, друг водещ автор. "Много от тези ледници в Скалистите планини, Хималаите и Андите се захранват с тези реки и системи от подпочвени води, така че когато тези ледници изчезнат, ще има по-малко налична вода."

Изследователите също така предупреждават за нарастващите рискове, породени от космическите отпадъци, като сблъсъци ще направят земната орбита "неизползваема" и ще направят бъдещата космическа дейност - включително сателитно наблюдение на заплахите за околната среда - невъзможна.

В друга повратна точка влошаващите се климатични опасности сега правят застраховането недостъпно, като половин милион домове само в Австралия ще останат незастраховани до 2030 г., предупреждават учените.

"След като тази точка бъде премината, хората остават без икономическа защита, когато настъпят бедствия", се казва в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    32 2 Отговор
    Да..
    Спрете бомбите..
    Стига с другите насаждани измислици!

    Коментиран от #2

  • 2 Атина Палада

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Следващите войни ще бъдат за питейна вода...
  • 3 горски

    22 1 Отговор
    Две планети си говорят...
    -Мани ,мани завъдих цивилизация..какво да правя...
    Нищо,няколко хиляди години и ще отмине от само-себе си...

    Нашите тикви,вместо да строят язовири и канали,се правят на еколози...Голяма част от конфликтите и миграцията се дължи на липсата на вода...
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 0 Отговор
    Кумпитентнити забравиха да кажат КАК СЕ ИЗПОЛЗВА ЗЕМНАТА ОРБИТА сега❗
  • 5 Шабан

    21 1 Отговор
    "След като тази точка бъде премината, хората остават без икономическа защита, когато настъпят бедствия", се казва в доклада."
    Истината е точно обратната! Хората на тази планета са живели над 1 милиард години и винаги са имали къде да живеят. Щом в момента си чешем клавиатурите. Просто са нямали застрахователи и банкери, който да ги плашат и държат във страх и са оцелявали и са живели много, ама много по-добре! И най-вече много по-чисто и просто!Докато със тази техногенна жизнена среда всичко е много ЗЛЕ! Ама всичко! Като се започне от опустошената природа и се стигне до техногенната средностатистическа мизерия на всеки човек на тази планета!?С изключение на единици! Просто много хора не осъзнават в какъв АД са ги набутали парите, като добитък, работещ за Чуждо щастие!!!!!

    Коментиран от #12

  • 6 Хахаха

    17 1 Отговор
    Щом на там вървим какъв е смисъла да се забраняват ДВГ и електричеството от въглища??? Няма логика

    Коментиран от #9, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Шабан

    15 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Има логика, как да няма! Роба да е постоянно зает и да работи за Чуждото щастие! Анадън му!
  • 10 🕯️🕯️🕯️

    3 0 Отговор
    Знаем знаем... След нюковете ще играем на "last man standing" ;)
  • 11 горски

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хахаха":

    Има,досега зеления преход е струвал над 1 трилион долара....Просто въртим едни пари някой се облажва..
    А и хората не знаят защо живеят.Всички които не си задават въпроса,откъде идваме и къде отиваме и какво е животът...просто са се родили без смисъл,и правят деца нахалост и хабят ресурси .
  • 12 Земята е плоска казаха

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Шабан":

    Какъв милиард години бре другарю..ти как си представяш майка ти да те носи в ръце 10 години и да се надбягвате с динозаври дето малките видове са по 3 метра..до преди 60 милиона години най големият бозайник е бил 10 сантиметра и мозъка му е бил като половината ти нокът

    Коментиран от #14

  • 13 Аспарух

    12 0 Отговор
    Новите войни ще бъдат за прясна вода.
    Ние да му мислим как ще си опазим над 600 минерални води и второ място в Европа по този показател.

    Коментиран от #17

  • 14 Шабан

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Земята е плоска казаха":

    Даже и повече години, другарю! Просто посмалих отрязъка от време за да не се шашкат такива като тебе!? Реално тогава сме били част от някаква разновидност земноводни с наченаци на маймунски нрави, но генома се адаптирал и сега сме това което, сме! Тоест техногенни роби, радостно отдаващи живота си за Чуждо щастие! Толкова сме тъпи........

    Коментиран от #16

  • 15 факуса

    3 1 Отговор
    дупчете за шистов газ още и добивайте литий,а за вода ревете
  • 16 Земята плоска казаха

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Шабан":

    Много сложна теория..сега остава да открием динозавърски градове..писменост и тн..улови един гущер и пробвай да установиш до каква степен развива условни рефлекси ще бъдеш приятно изненадан

    Коментиран от #22

  • 17 факуса

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Аспарух":

    споко,то 600 200вече са собственост на еврейски фирми, скоро и другото ще е демократизирано а ние ще плащаме скъпо,накрая ще ни изселят в по хубави земи като индианците
  • 18 Има

    4 1 Отговор
    доста по вещи в тази материя, обърнете се към йогите. Те алрмират най- вече за почвата и най-полулярно е движението "Спасете Почвата" и "Съзнателна Планета" на Садгуру.
  • 19 Христо Минчовски

    2 0 Отговор
    И защо тези неща трябва да ни интересуват и страхуват нас нормалните хора?
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор
    Генералният секретар на ООН:

    " Хaмаc не нападнаха без причина, а Израел върши Boенни пpecтъплeния, избивайки хиляди цивилни в Гaза"

    👏👏👏👏👏👏👏👏👏
  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    Ще има ли въртене " А Ла 360°"🤔🤔
  • 22 Шабан

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Земята плоска казаха":

    За теорията, кое му е сложното! Най-близкото до акъла, ако го имаш, де! Иначе, Дарвинови локуми, колкото щеш! Има милиарди тонове ненужна информация за такива като теб! А за гущера, твое мнение! Даже в някой отношения е много по-умен от хомо-сапиенс! Просто, не познава манипулативната природа на техно-гената маймуна, наричащ себе си човек!
  • 23 МАХМУД

    5 0 Отговор
    ХАРПОВЕТЕ ИЗДУХВАТ В КОСМОСА ОЗОНА И ЧАСТ ОТ ЗЕМНАТА АТМОСФЕРА КОЯТО Е НАСИТЕНА И С ВОДА. ТОВА СТАВА ВЕЧЕ 3 ТО ДЕСЕТИЛИЕТИЕ. ОТИДЕ ЛИ В КОСМОСА ВОДАТА Е НЕВЪЗВРАТИМО ЗАГУБЕНА. СА ИЗДУХАНИЯ ОЗОН СЛД КАТО ГО НЯМА НЯМА И КОЙ ДА НАМАЛИ ПРОНИКВАЩАТА КОСМИЧЕСКА РАДИАЦИЯ КОЯТО УСИЛВА ЕФЕКТА НА МИКРОВЪЛНОВА ПЕЧКА ИЗСУШАВАЩА НЕУМОЛИМО ЗЕМЯТА. ДА ЗЕМЯТА СЕ УНИЩОЖАВА НЕ ОТ НОРМАЛНО СЪЩЕСТВУЩИТЕ ЦИВИЛИЗАЦИИ А ОТ ШЕПА НЕ ЧОВЕЦИ УМИШЛЕНО.
  • 24 Луд

    1 0 Отговор
    САЩ да забранят повишаването на температурите на земята и да наложат санкций на държавите ако повишът температурата на въздуха. И други такива простотий . Това с климата е като мравките да накарат слънцето да изгрява от запад .