Last news in Fakti

17 Октомври, 2023 09:34 1 776 8

Атентаторът е бил известен на белгийските служби, но не са могли да го проследят

  • белгия-
  • брюксел-
  • атентат-
  • швеция-
  • убийство-
  • полиция-
  • тероризъм-
  • тунис

Заподозреният е подал молба за убежище в Белгия през ноември 2019 г.

Атентаторът е бил известен на белгийските служби, но не са могли да го проследят - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Световните издания обръщат днес внимание на терористичното нападение, извършено снощи в центъра на Брюксел. Продължава издирването на нападателя, застрелял двама шведски футболни фенове, съобщи белгийският премиер Александер де Кро, който нарече нападението "терористична лудост" и го окачестви като "вероломно", съобщава британският в. "Гардиън", пише БТА в преглед на печата.

Шведският национален отбор по футбол играеше снощи срещу Белгия на стадион "Крал Бодуен", намиращ се на около 5 км от мястото на атентата. След новината за нападението мачът беше прекратен на полувремето, а на публиката беше наредено да остане на стадиона. Белгийската столица запазва четвърто ниво на готовност за терористично нападение и премиерът призова обществеността към "изключителна бдителност". Той добави, че ще бъдат засилени мерките за сигурност, особено в чувствителните райони, включително тези, в които се събират шведи.

"Извършителят се е насочил към шведски фенове. Твърди се, че това е мъж от тунизийски произход, който е пребивавал незаконно в нашата страна", добави Де Кро, като изрази съболезнования на жертвите и близките им. Трети човек е бил тежко ранен.

Във видеоклип, публикуван в социалните мрежи, мъжът, който се идентифицира като нападателя, заявява, че "е бил вдъхновен от екстремистката групировка "Ислямска държава", съобщи говорителят на белгийската федерална прокуратура Ерик ван Дуйс.

В. "Чикаго трибюн" цитира същия говорител, според когото "към момента нищо не говори за връзки (между атентата и) израелско-палестинската ситуация".

Това не е особена утеха в Европа, където много страни повишиха равнището си на готовност, опасявайки се от нападения, свързани с войната между Израел и "Хамас", отбелязва американското издание.

Предполагаемият извършител е застрелял двама шведски футболни фенове, за да "отмъсти за мюсюлманите", съобщава и британският в. "Телеграф". Въоръженият нападател е бил на свобода след нападенията и според съобщенията се е насочил към националния стадион "Крал Бодуен".

По-рано вчера предполагаемият терорист, използващ името Слайем Слоума, е споделил публикация в социалните мрежи за шестгодишно американско момче от палестински произход, намушкано 26 пъти с нож в Чикаго. Ако момчето беше християнин, "това щеше да бъде наречено тероризъм, а не брутално престъпление", е написал той във Фейсбук.

Заподозреният е бил известен на белгийските служби за сигурност заради очевидната си радикализация преди нападението, съобщи снощи белгийският вестник "Сюденфо". По-късно белгийската федерална прокуратура го идентифицира като Абдесалем Л., на 45 години.

Франция и Нидерландия обявиха, че ще засилят контрола по границата си с Белгия, добавя в. "Телеграф", като цитира говорител на белгийската Федерална прокуратура, според когото "шведската националност на жертвите се споменава като вероятен мотив за деянието".

Двамата убити са носели шведски футболни тениски.

През последните месеци Швеция беше обхваната от поредица от противоречиви протести, при които бяха запалени страници от Корана, въпреки че не е известно дали тези събития са свързани с днешното нападение. През август британското външно министерство предупреди гражданите на страната, че е "много вероятно" терористи да извършат нападение срещу Швеция след поредица от протести, включващи изгаряне на копия на Корана.

Френският в. "Монд" цитира изявление на белгийския федерален прокурор Фредерик ван Леу, който съобщава, че нападателят е публикувал видеозапис на нападателя, който поема отговорност и в който той заявява, че е убил трима шведи. В друг видеоклип, заснет преди нападението, той се появява маскиран и заявява: "Книгата на Аллах е червена линия, за която ще се жертвам".

Заподозреният е подал молба за убежище в Белгия през ноември 2019 г. Година по-късно той получава отрицателен отговор и изчезва от радара, а заповедта да напусне страната така и не е издадена, съобщава белгийският в. "Сюденфо". По това време мъжът е бил известен на полицията за трафик на хора, незаконно пребиваване и заплахи срещу националната сигурност. Той никога не е пребивавал в център за предоставяне на убежище, така че е било невъзможно да бъде проследен.

През 2016 г. имаше непотвърдени съобщения от Тунис, че нападателят е бил радикализиран и е искал да се присъедини към джихадисткото движение. Но по онова време това е един от десетките доклади в контекста на атентатите в Париж и Брюксел и тогава не е било предприето нищо, потвърждава белгийският министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн.

Неотдавна, в началото на тази година, предполагаемият е отправил през социалните мрежи заплахи срещу човек, намиращ се в център за предоставяне на убежище в Антверпен. В тази връзка той е бил разпитан от полицията.

Издадената му присъда за тероризъм в Тунис е накарала полицията в Антверпен да свика Съвместния информационен център - група, създадена след атентатите с цел централизиране на информацията за тероризма. Днес е трябвало да се проведе среща, на която да се обсъди статутът на нападателя, според "Сюденфо".

Въпреки че при нападението загинаха само двама души, в сравнение с десетки и десетки при екстремистки нападения, извършени в Европа през последните години, чувството на страх се завърна веднага, отбелязва в. "Вашингтон пост", коментирайки ефекта от атентата.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пич

    8 0 Отговор
    Европейците толкова спряха , че на вързано куче , нарязан хляб не могат да дадат !!! Те с команчите не могат да се справят , камо ли с терористи !!!
  • 3 Бонев

    11 0 Отговор
    Заслужавате си го. От най доброто място за живеене в света превърнахте Европа в коптор.
  • 4 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Как не са могли да го проследят?по улиците има камери има 1001 начина.Или е по труден за намиране и от латиноамерикански бос на картел?и защо хора като този не са в психиатрия трябва да си много болен човек за да излезеш и избиваш непознати хора на случаен принцип в името на нещо си !Не става на въпрос за фамилна вендета и оправдан от съд без затвор,става на въпрос че психиатрите не си вършат работата.

    Коментиран от #5

  • 5 Aлфа Bълкът

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Соваж бейби":

    Защото е бил обучен агент на други служби, затова.
  • 6 българина

    3 0 Отговор
    каквито си ги внесеш такива ще си ги гледаш
  • 7 да да

    0 0 Отговор
    благодарете на сорос..той е филантроп, безкористно помага на талибани да достигнат европа ,където управляват малоумници..а резултатът е всекидневен терор от тези социално слаби , бързо радикализиращи младежи..същите убиват християни..ти ги храниш ,те ти колят..
  • 8 ЦРУ

    0 0 Отговор
    Молбите на пришълците трябва да бъдат отхвърляни моментално какво е това 500 млн имигранти в над 700 млн Европа а да бъдем скоро малцинство абе хора опомнете се
Новини по държави: