Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 17:05 863 12

Около 5 хиляди протестиращи се събраха пред израелското посолство в Йордания

  • йордания-
  • протестиращите-
  • израелско посолство-
  • ционизъм-
  • демонстранти-
  • израел-
  • война-
  • конфликт

"Никакво ционистко посолство на йорданска земя", скандираха демонстрантите

Около 5 хиляди протестиращи се събраха пред израелското посолство в Йордания - 1
Снимкa: Shutterstock

Близо 5000 души се събраха днес на демонстрация близо до израелското посолство в Аман след удара по болница в Газа, при който бяха убити стотици палестинци, предаде Франс прес.

Израел и палестински въоръжени групировки се обвиняват взаимно кой е виновен за експлозията.

Според журналист от АФП на мястото на проявата е имало масирано присъствие на силите за сигурност, които са попречили на демонстрантите да се приближат до сградата в квартал "Рабие" в западната част на столицата и са блокирали всички пътища, водещи към посолството.

Йордания, която е подписала мирен договор с Израел през 1994 г., реагира на смъртоносния удар, като обяви еврейската държава за "отговорна за този сериозен инцидент", цитирана от БТА.

Според източник от службите за сигурност, поискал да остане анонимен, броят на демонстрантите се оценява на около 5000 души, а много от тях развяват палестински знамена.

Демонстрантите скандираха: "Да го кажем открито, не искаме посолство", "Никакво ционистко посолство на йорданска земя" и "Никакво американско посолство на йорданска земя".

Те скандираха и лозунги срещу президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, като го определиха като "предател", и призоваха краля на Йордания Абдула Втори да им "отвори двата моста", свързващи страната с Израел.

Демонстрантите носеха и снимки на президента на САЩ Джо Байдън и израелския премиер Бенямин Нетаняху, на които на арабски и английски език беше написано "военнопрестъпници" и "партньори в престъпленията".

Плакатите на демонстрантите гласяха също: "Революция до победа", "Нормализацията е предателство" (във връзка с установените връзки с Израел, бел. ред.) и "Изгонете посланика и затворете израелското посолство".

Пристигналият днес на визита в Израел Джо Байдън подкрепи израелската версия, обвиняваща за вчерашния удар по болницата в Газа заблудена ракета на "Ислямски джихад" - палестинска въоръжена групировка, съюзничка на "Хамас". "Хамас", както и редица арабски държави, обвиняват Израел за удара, въпреки че израелските ръководители отричат.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами

    4 18 Отговор
    Стана ясно, че "удара" е от некадърно изстреляна ракета на Ислямска държава. Да ходят да протестират пред посолството на Катар или Иран.

    Коментиран от #4

  • 3 Кфкдлд

    3 13 Отговор
    Да протестират пред посолството на Ислямска държава!
    Ракетата е тяхна.
  • 4 ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    а ще ни кажеш ли Кой ти изясни ситуацията , може пък и на нас да ни стане ясно ?

    Коментиран от #7

  • 5 Ккдкдкд

    2 7 Отговор
    И производителя и персонала, всички помощници по обслужването са пълни дилетанти, необразовани, неразбиращи!
    Ракетоносци на Ислямска държава.
  • 6 Игофпеш

    4 4 Отговор
    Над 450 от ракетите на палестинците са си паднали в Газа.

    Коментиран от #8

  • 7 Ами

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    има видеа публкувани от израелската армия показващи откъде е дошла ракетата и как се е взривила, плюс анализ на "щетите", които не включват отпечатъка на израелска ракета (няма типичния кратер). Та така, доказателства има, сега е въпроса какви ще ги сучат ислямските терористи, защото стана ясно, че те не само са отговорни за жертвите, ами и използват дворовете на болници като площадки за истрелване, което означава, че използват лекуващите се за жив щит, в случай на ответна атака към мястото на изстрелването.

    Коментиран от #10

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ами":

    то в тубата видеа колкото искаш , а това с типичния кратер е доста ала бала , за кратера всичко зависи от мястото и основата където е взрива
  • 11 Европа

    3 2 Отговор
    Европа призовава Йордания и всички мюсюлмански държавици - елате и си вземете мюсюлманите от тук. Не ви искаме !! Слава израел!!! С 1 ракета затри 500 чалми !!
  • 12 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!