Last news in Fakti

18 Октомври, 2023 17:10 1 731 19

Анкара: Преговаряме с "Хамас" за заложниците, засега няма резултат

  • турция-
  • хакан фидан-
  • хамас-
  • газа-
  • израел

Хакан Фидан обяви още, че много страни са поискали помощ от Турция за улесняване на освобождаването на своите граждани

Анкара: Преговаряме с "Хамас" за заложниците, засега няма резултат - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция преговаря с палестинската въоръжена групировка "Хамас" за освобождаването на заложниците, отведени от Израел в Газа, но засега "няма нищо конкретно". Това заяви турският външен министър Хакан Фидан, цитиран от "Ройтерс".

Вчера той обяви, че Анкара обсъжда освобождаването на чужденци, цивилни и деца, задържани от "Хамас", и уточни, че "много страни" са поискали помощ от Турция за улесняване на освобождаването на своите граждани.

"Разговорите, работата по размяната на пленници продължават. Има разговори и срещи чрез разузнавателни звена, но през първите дни не беше възможно да се създаде рамка за това", посочи Фидан.

През 2011 г. Израел размени стотици палестински затворници срещу освобождаването на един израелски войник - Гилад Шалит, който беше държан като заложник пет години. Тогава размяната беше разкритикувана от някои израелци като твърде едностранна.

Смята се, че "Хамас" държи близо 200 заложници в Газа.

Фидан заяви, че други страни, а именно Катар, също са били ангажирани с разговори с лидерите на "Хамас", които в момента са в Катар.

"Ние също разговаряме с нашите приятели, колеги там периодично. В момента няма нищо конкретно", отбеляза министърът. "Американците, германците предадоха искания по отношение на собствените си граждани. Имаше такива, които поискаха нашата помощ от първия ден за освобождаването на техните граждани".

В миналото Турция подкрепяше палестинците и беше "за" решение за две държави на десетилетния конфликт с Израел. Тя предложи да посредничи в конфликта и изпрати хуманитарна помощ за Газа, която обаче остана блокирана в Египет, тъй като границите са затворени.

Анкара работи и за възстановяване на отдавна обтегнатите отношения с Израел. За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не счита "Хамас" за терористична групировка и приема нейни членове.

Анкара, която първоначално осъди смъртта на цивилни и призова за сдържаност, втвърди реториката си срещу Израел, заявявайки, че отговорът на Израел в Газа, провокиран от атаката на "Хамас", се равнява на "клане" и нарушение на човешките права и международното право.

Турция рязко изостри критиките си след взрива, убил стотици палестинци в болница в Газа и за който палестинците обвиниха Израел. От своя страна Израел твърди, че експлозията е причинена от палестински бойци.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Израел

    5 6 Отговор
    “За разлика от Съединените щати и Европейския съюз, Турция не счита "Хамас" за терористична групировка и приема нейни членове.”

    Европа и америка моментално да извадят КПП от списъка с терористи, и да ги въоръжат

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Гориил

    9 0 Отговор
    Анкара не е сила, способна да повлияе на радикалното крило на Хамас. За Ерусалим и Вашингтон обаче всички средства са добри.
  • 3 честен ционист

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Израел":

    Казва се PKK, ама като си ПКП е лесно да се сбъркаш.
  • 4 Ганьо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Израел":

    КПП- контролно пропускателен пункт. Виж ПКК е друга бира, но скърцането и злобата ослепяват. Точно тези, които си ги изброил в началото са най-големите терористи
  • 5 ха, ха, ха...

    0 3 Отговор
    Е то вече няма и заложници. Всичко е опаковано в чували.
  • 6 А де.......

    6 7 Отговор
    НЕЗАБАВНА АВТОНОМИЯ, ПРАВА И СВОБОДИ ЗА КЛЕТИЯ КЮРДСКИ НАРОД!!! Ами тъй де, какво сега?
  • 7 да да

    4 5 Отговор
    турция ,азери и израел са първи дружки..
  • 8 🇧🇬🇪🇺💯

    2 2 Отговор
    Ракетите на хамас са домашно производство и няма свидетелство за една единствена ракета на хамас да унищожи стотици хора до сега, зарядът на взривената ракета в “казват” че е паднала на паркинга извън възможностите на терористите от хамас.

    Друго, Рефаел Хаюн, цивилен, който събира разузнавателна информация за хамас, казва, че е предупредил службите за разузнаване и отбрана, но призивите му не са били чути.

    На въпроса как е отговорил, когато е видял проникването сутринта на празника на Симчат Тора, Хайун каза: "просто сграбчих главата си. Предупредих всички източници, тези, онези, които би трябвало да са доста подготвени за такива неща."

    "Те ми казаха, че подобен сценарий никога няма да се случи и със сигурност чуват и разбират и твърдят, че това е просто упражнение и живеят във фантазия."

    Коментиран от #18

  • 9 бай Ви Иван

    4 2 Отговор
    Помнете ми думата, само г-н Пеевски може да довете докрай преговори с Хамсалас. Той е човекът, зарежете хашлаците на г-н Ердоган!
  • 10 🇧🇬🇪🇺💯

    2 1 Отговор
    Рефаел Хаюн, цивилен, участващ в събирането на разузнавателна информация за комуникационните медии на хамас, в сряда каза на Кан Решет Бет, че хамас е започнал да практикува за инфилтрирането, отвличанията и кланетата на 7 октомври в края на 2019 г.

    "От 2019 г.чувам обучение за инвазия, отвличане и убийство", каза той. "Предупредих органите за разузнаване и отбрана. Казаха ми, че живеят във фантазия. Преди пет месеца ми отнеха лиценза по молба на военен източник. Загубих 37 приятели."
  • 11 6754

    3 7 Отговор
    тия турчоля навсякъде се навират и никой не ги брои за фактор...
  • 12 така е

    6 4 Отговор
    Колкото повече пада турската лира, толкова повече Турция се мисли за международен фактор.
  • 13 САЩ

    3 2 Отговор
    От едната страна диктатор и руска подлога а от другата терорист и главорез ха ха ха

    Коментиран от #14

  • 14 4322

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "САЩ":

    нямат гей паради при тях
  • 15 🇧🇬🇪🇺💯

    6 2 Отговор
    Само тук да отбележа, (без симпатии към Туркието или към бай Ердо) , добре че Турция да ви пази
    за дни ци те иначе Черно Море да е
    “закипяло” от НАТО вската Флота, разбирай Французи, Американци вся остальная!

    Та шехте да видите един Курортен Сезон и къде зимуват Раците?!
  • 16 Васил

    1 2 Отговор
    Ама нали Турция се бореше с терористите а сега преговаря какъв обрат!
  • 17 стоян георгиев

    0 2 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 18 Департ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Оказва се че бомбата която е използвала Израел за бомбардирането на болница в ивицата Газа е била МК84.
    За сведения тя е най голямата от серията бомби МК 80 произведени в САЩ.
  • 19 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    тъпанари, Байдън е там!
Новини по държави: