Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 11:21 1 106 18

САЩ са отменили част от санкциите срещу венецуелския петрол и злато

  • венецуела-
  • санкции-
  • сащ-
  • злато-
  • петрол

САЩ са готови да възстановят санкциите, ако в даден момент венецуелският режим не изпълни ангажиментите си

САЩ са отменили част от санкциите срещу венецуелския петрол и злато - 1
Снимкa: Shutterstock

Съединените щати частично са отменили санкциите срещу правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, след като вчера бе постигнато споразумение между социалистическото правителство на Венецуела и местната опозиция, което включва план за провеждане на свободни президентски избори в страната догодина, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Също така администрацията на Байдън отменя забраната за търговия с определени венецуелски суверенни облигации и финансови инструменти, принадлежащи на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" (PDVSA).

В изявление на Държавния департамент на САЩ и финансовото министерство, американската администрация съобщи, че ще предостави шестмесечен общ лиценз, временно разрешаващ трансакции, свързани с петролния и газов сектор във Венецуела, и втори общ лиценз, разрешаващ операции на венецуелската държавна златодобивна компания "Минервен" (Minerven), по-рано санкционирана за търговия на черния пазар.

САЩ са готови да възстановят санкциите, ако в даден момент венецуелският режим не изпълни ангажиментите си. Белият дом очаква конкретни действия, предприети от правителството на Мадуро до края на ноември, включително упълномощаване на опозиционни кандидати да участие в предстоящите избори и "началото на освобождаването" на всички американски граждани, неправомерно задържани в страната.

"В съответствие с нашата дългогодишна политика, в резултат на това споразумение, Съединените щати ще осигурят ограничено облекчаване на санкциите, предимно в петролния и газов сектор, в отговор на това важно развитие", каза американски служител пред репортери снощи. "Нашата крайна цел на санкциите е да доведем до положителна промяна в поведението (на венецуелските власти – бел. р.), добави служителят.

Представители на Държавния департамент също отбелязаха, че други санкции и ограничения на Венецуела остават в сила и че облекчението може да бъде изменено или отменено, ако Мадуро и неговите представители "не успеят да изпълнят ангажиментите си".

Изявлението на американските власти дойде ден, след като представители на режима на Мадуро и представители на опозицията подписаха две отделни споразумения, проправящи пътя за президентските избори, които ще бъдат под международното наблюдение на Европейския съюз, ООН и други наблюдатели през идната година.

Споразуменията между опозицията и властите във Венецуела, подписани в Барбадос, съдържат ангажименти за прилагане на редица изборни реформи, включително одит на регистъра на избирателите в страната, за който отдавна се подозира, че включва стотици хиляди починали и несъществуващи избиратели. Също така се предвижда избиратели, които сега пребивават извън страната, да могат да гласуват.

Споразумението, постигнато в Барбадос, признава, че опозицията има правото да избира свои собствени кандидати, но не вдига съществуващата забрана за определени опозиционни лидери.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мадуро даже разбра

    6 40 Отговор
    че Русия и в частност-джуджака-агонизират. Не искат повече да веят знамето на губещият отбор.

    Коментиран от #6, #7, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хъхъ

    42 3 Отговор
    Защо така, нали бяха признали за президент венецуелската Караянчева - Хуан Гуайдо?!
  • 4 Хахахаха

    39 4 Отговор
    Десетки години бяха под краварски санкции и хоп изведнъж почват да им се мазнат. Но Мадуро помни как искаха да го сменят с оня другия Смот..ьо
  • 5 Подкрепя Путин и той му изнесе златният

    10 12 Отговор
    резерв с военни самолети. Обещаха му пълна подкрепа"както и на Армения!!!". В резултат с равностойността на долар там можеш да си купиш 11 литра(3 )галонависококачествен бензин или 2 филийки хляб. Нещо не им се харесва това обаче. Защо ли???
  • 6 456

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "Мадуро даже разбра":

    Глупост на таркалета. Причината е във ФАЩ, че запасите им са на под критичното ниво. А това което се развива в Близкият изток, не се очаква нищо положително. При сблъсъка на ФАЩ и Русия, няма как да купят петрол от Русия и им остава само Венецуела.
    Ще повервам, че ФАЩ са отменили санкциите, когато Англия върне резерва на Венецуела. Нещата са много по-сложни.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ко прайм

    33 2 Отговор
    с Хуан Гуайдо?Къде е техния к.чи син?Май го хвърлилиха на вуците да го съдят!Зельо е следващия в окови ще го пратят на Путин!

    Коментиран от #10

  • 9 Ммм дааа

    27 1 Отговор
    късно чадо, мандалото клопна. ФАЩ могат вече само да смучат космати топки.
  • 10 Мм точно

    24 1 Отговор

    До коментар #8 от "Ко прайм":

    Предадоха го. Тогава станаха смешни. В едно неловко положение/ меко казано/ го поставиха, а уж беше тяхно псе.
  • 11 А бе

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мадуро даже разбра":

    от какво ти се е желирал толкова мозъка /ако го имаш въобще/.
  • 12 Умирам от смях

    26 0 Отговор
    САЩ като чуят за петрол и злато им се отварят халките.
  • 13 поредният провал на сащ

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "456":

    Губят по всички фронтове, затова свиха ушите и си седнаха на задните части!

    Коментиран от #14

  • 14 456

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "поредният провал на сащ":

    Така е, че са провал, провал са. Но точно тези действия/а за тях се заговори още преди това да стане в Израел/ говорят много. Поинтерасувай се кой купи чернозем в Осрайна и се надявам да видиш още нещо.
  • 15 Кресна

    13 1 Отговор
    Мадуро точно днес каза следното ;Не вярваме на империализма и искаме пълно отменяне на санкциите .Така че информацията която но поднасяте въобще не е точна .
  • 16 измекяр соросоиден

    8 2 Отговор
    Вълка козината си мени но нрава никога и това в Венецуела го знаят , да не говорим че зорлем гюзюлюк олмаз както се казва в турската поговорка .

    Коментиран от #18

  • 17 Петрола на тарамбуките

    2 3 Отговор
    ще поефтинее и русите съвсем ще изпукат от глад!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.