Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 07:24 4 954 53

Беларус: там, където на цените им е забранено да растат

  • александър лукашенко-
  • беларус-
  • инфлация-
  • русия-
  • цени-
  • икономика

В резултат на тази мярка инфлацията се забавя, а БВП нараства

Беларус: там, където на цените им е забранено да растат - 1
Снимка: Shutterstock

Преди година правителството в Беларус забрани ръста на цените. Експертите предупреждаваха, че последиците от това решение ще бъдат негативни, но ето, че година по-късно дефицит на стоки в магазините няма, а ръстът на цените действително се забави. Прогнозата на МВФ е, че през 2023 година инфлацията в Беларус ще е само 4,7 процента. Излиза ли в такъв случай, че мярката се е оказала добра - противно на законите на пазара?

В затвора заради скъпо кисело мляко

Постановлението, което влезе в сила в Беларус преди година, регулира цените на стоките вместо пазарните закони. С него бяха въведени максимални надценки за производители и доставчици. Така например вносителите на кафе или чай получиха правото да добавят до 30 процента над цената, по която са закупили продуктите, а производителите на извара - само 15. Разрешената надбавка при продажбата на якета бе 55 на сто, при хладилниците - 50. Това бе пътят, по който беларуското правителство реши да се бори с растящата инфлация, която през септември 2020 година гонеше 20 процента.

Цените могат да растат над установените нива само с разрешение на държавните органи. А срещу нарушителите на постановлението биваха завеждани наказателни дела за „злоупотреба със служебното положение". Известни са общо 34 такива случая, сред които попадна например заместник-управител на магазин за хранителни стоки за това, че е допуснал млякото да поскъпне над позволеното. В друг случай „фатални" се оказаха повишените цени на кашкавала. Общо за такива "провинения" са задържани 20 души.

Цените наистина ли не мърдат?

По данни на Беларуската статистическа служба през първите 10 месеца на 2023 година инфлацията е достигнала едва 3,6 процента. Прогнозата на МВФ е, че до края на годината няма да надмине пет на сто.

Цените на „регулираните" стоки наистина са нараснали минимално - с два процента. При останалите се забелязва по-сериозен ръст: седем на сто повишение при услугите, десет - при алкохола и почти 50 процента при тютюневите изделия.

Икономистката Анастасия Лузгина казва пред ДВ, че твърдото регулиране на цените наистина е забавило инфлацията. Но това в известна степен би станало и без правителственото постановление, тъй като цените на енергоносителите на световния пазар намаляха съществено - а именно те бяха основният двигател на инфлацията през 2022 година. Освен това санкциите, въведени срещу Беларус за съучастието ѝ в руската агресия срещу Украйна, накараха много производители и доставчици да търсят нови пазари и логистични пътища, което изискваше допълнителни разходи и също водеше до ръст в цените. „Сега този процес вече е до голяма степен организиран - икономиката се адаптира към новите условия", посочва Лузгина. Тя отбелязва още, че след преориентацията на вноса в Беларус са започнали да идват нови, по-евтини стоки от Азия и Африка, които са заместили скъпите. „Затова до дефицит не се стигна, но асортиментът на стоките и тяхното качество се промениха."

Замразяването на цените дава резултат?

Преди година експертите допускаха, че въз основа на изкуственото замразяване на цените беларуската икономика ще може да функционира нормално най-много няколко месеца, но тези опасения не се оправдаха. Анастасия Лузгина обяснява това със спецификата на беларуската икономика и голямата роля на държавата в нея. „Икономиката остана добре управлявана, но пък това не изключва действието на обективните икономически закони, които не могат да бъдат заменени от плановост. Регулирането на цените ще доведе до дисбаланси, които могат да се превърнат в криза."

Но все пак много отрасли, срещу които има наложени санкции, успяват толкова дълго да удържат цените? В отговор на този въпрос Лузгина казва, че поддръжката от страна на Русия ни най-малко не е изчезнала - даже е „станала по-голяма". На второ място, заради това, че властите на Беларус отказват да изплащат на „неприятелските страни" дълга си по еврооблигациите във валута, дълговото бреме е временно намалено и златните резерви са могли да бъдат запазени.

Икономиката може да "деградира"

Икономистът Владимир Ковалкин от своя страна не смята, че замразяването на цените е ефективно - според него ситуацията изглежда оптимистична само на хартия, а сегашната стабилност си има конкретна цена. „Удържайки цените, Лукашенко се занимава с популизъм, за който в крайна сметка ще платят данъкоплатците."

Минусите на „методиката", според Ковалкин, са спад на инвестициите и намаляване на печалбата на предприятията, а в крайна сметка - деградация на икономиката. „Предприемачите не виждат смисъл да развиват производството в условия, при които цените се контролират."

Ковалкин е убеден и, че щом регулацията спре да действа, ще се стигне до феноменален ръст в цените и вероятно - до криза в цялата икономика. Той смята, че в икономиката се трупа значителен инфлационен натиск, който вече е 10-15 процента и още през следващата година може да се очаква рязко влошаване. „В икономиката обичайно наблюдаваме лавинообразно падане. Сега приближаваме момента, в който дисбалансите се трупат като сняг, след което ще се проявят - или под формата на висока инфлацията, на обезценена национална валута или на спаднали доходи на хората."

Автор: Марта Скавик


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    124 33 Отговор
    Имат си.хората лидер на място, не продажници като нашите.

    Коментиран от #11, #29

  • 2 Ами

    84 28 Отговор
    Германците от година насам не се къпят редовно и са намалили отоплението с няколко градуса, по разпореждане на държавните институции. Та на практика е същото.

    Коментиран от #7

  • 3 Някой

    99 5 Отговор
    И какво лошо има в това цените да не растат? Нима в някои уж демократични страни, не се наложиха тавани на основни потребителски стоки?
    Хайде стига с плоската пропаганда. Хората могат да виждат и да мислят.
  • 4 ПО ТОЧНО

    92 7 Отговор
    УПРАВНИЦИ КОИТО МИСЛЯТ ЗА НАРОДА СИ НЕ ПОЗВОЛЯВАТ ЦЕНОВИ ПРОИЗВОЛИ............
  • 5 Къде ли е по-гадно

    84 6 Отговор
    Тук надценките са от 200% +

    Коментиран от #42

  • 6 Българин

    60 4 Отговор
    Става мътна и кървава! Разрушителят на ВМС на САЩ "Карни" прихвана три крилати ракети и осем безпилотни летателни апарата край бреговете на Йемен, който е в южната част на Арабския полуостров. Те са били изстреляни от Йемен в северна посока по Червено море, вероятно по цели в Израел. Били са изстреляни от подкрепяните от Иран сили на Хутите в Йемен. Вместо да тpиeтe, четете "abcnews"!
  • 7 И един мармот...

    3 28 Отговор

    До коментар #2 от "Ами":

    Има и бум в дома на кражби на хранителни стоки
  • 8 Фен

    61 3 Отговор
    Ами хората се грижат за собственото си население. А ЕС, за чуждото.
  • 9 пътник

    13 71 Отговор
    Русия поддържа икономически лустро,както на времето в Източен Берлин,Беларус отказва да изплаща дългове към чужди страни/ т.е. краде от тях/,не се съобразява с обективните икономически закони/все едно да караш реките да текат наобратно/.Всичкото това ерозира икономиката отвътре и въпрос на време е тя да рухне!

    Коментиран от #10, #16, #32, #38, #43

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Говорит Москва

    11 47 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Спомням си, когато 98 стотинки беше един долар, имахме си лидер и после се разбра, че сме във фалит

    Коментиран от #14, #45, #50

  • 12 Студопор

    47 8 Отговор
    Не се чудете - петък е. Подобни статии се изплъзва и на най-добрите цензури. И изведнъж се оказва, че лошият и черен на всички Лукашенко, всъщност не е точно такъв.

    Коментиран от #13

  • 13 Аре,

    16 29 Отговор

    До коментар #12 от "Студопор":

    Чезни към баларус.
  • 14 Студопор

    34 3 Отговор

    До коментар #11 от "Говорит Москва":

    Кога? Когато го свалих и разграбиха всичко, защото е демокрация ли?

    Коментиран от #19

  • 15 Хомосапиенс

    14 30 Отговор
    Ние това сме го преживяли вече , и после едно голямо бум 💣💣💣💣💣

    Коментиран от #49

  • 16 Абе видя се че

    45 2 Отговор

    До коментар #9 от "пътник":

    И капиталистическата система не е чисто пазарна. Тези също постоянно се намесват. Защо сега докараха милиони хора от други континенти и ги хранят в Европа? Това не е ли против законите на пазара и капитализма? Нали егоизмът е движещата му сила? Е, защо вместо да си увеличим доходите на собственото население, да хрантутим чужденци?
    Защо се спират атоми централи, а се възстановяват на въглища? Защо да плащам някакви си СО2 такси? Защо да се отказвам от евтин газ, понеже бил "недемократичен" и да купувам 3 -пъти по-скъп, понеже бил "приятелски"?
    На запад също регулират безумно пазарите.
  • 17 Позитивен

    17 45 Отговор
    Браво! До няколко години ще настигнат Куба, Венецуела и С. Корея, че ще ги и задминат. Там, особено в последната, инфлация и дефицит не е имало от поколения. Народът и е щастлив, нахранен, доволен и свободен. Аз още помня и в България, как правихме "петилетката за три години" и НАТО трепереше от могъщата ни армия, но се налагаше да се бършем със същия вестник, с който ни съобщаваха за грандиозните успехи в "икономиката - икономична, дело на всеки".

    Коментиран от #18

  • 18 Нищо не знаеш за

    49 12 Отговор

    До коментар #17 от "Позитивен":

    Нашата НРБ армия! Тогава можехме сами да прегазим Турция и Гърция. Бяхме въоръжени до зъби, мотивирани и имахме дисциплина.
    Сега, след 30 години на "разцвет" разбрахме, колко силни сме били тогава, но вече успяха да ни сведат до нулата. Къде е просперитета на тази система?
    Народът страда в инфлация и несигурност.
    Няма общество, ако само 1% имат всичко, а другите се мъчат да оцеляват. И знаеш ли, ако има война днес, колко ще отидат доброволно да пазят тази система? Не че те и могат! Понеже днес даже и кадърни хора нямаш за нищо. Един асансьорен техник не може да намериш днес. А тогава имаше много техникуми и имаше грамотни хора.

    Коментиран от #26, #41, #44, #46

  • 19 Говорит Москва

    0 13 Отговор

    До коментар #14 от "Студопор":

    Бъркаш умните с грабители, знаеш защо
  • 20 Механик

    46 1 Отговор
    Я стига с тия демагогии! Цените са си цени и се определят по пазарен принцип. Просто е забранено прекупвачите да надуват цените, което е много добре.
    Давам пример: Беларус на произвежда кафе. Значи няма как да забрани на кафето да поскъпва. Обаче са забранили на вносителя и прекупвачите да слагат надценка по-голяма от едиколко си процента.
    Какво се правите тука на неразбрали.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Чекмедже бабаит

    24 1 Отговор
    ЕЕЕ наще нали се оправдават с войната, понеже сме солидарни трябва да ядем по скъп и по суров хляб и тн.
    Има ли нещо с което Българина да се похвали пред света освен че е жив сред лешоядите
  • 23 българин

    23 0 Отговор
    а тука е забранено да ги намаляват

    Коментиран от #25

  • 24 Някой

    23 0 Отговор
    Просто тук има 0 борба с картелите. Разни прикрити като свружения и асоциации на производители и услуги, които бих забранил напълно.

    Коментиран от #51

  • 25 СЛОНА

    11 0 Отговор

    До коментар #23 от "българин":

    ДО КАТО ПОЛИТИЦИ НЕ ОСТАНАТ НА ЕДНИ И СЪЩИ ГОДИНИ ЗАВИНАГИ ,ДО ТОГАЗ ЩЕ НИ РАСТАТ ЦЕНИТЕ !!!
  • 26 ССмокар

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо не знаеш за":

    Въоръжено пушено месо. Сега е същото,но невъоръжено. Буфер за войната и смърт на държавата.
  • 27 Само питам

    22 0 Отговор
    А при нас като спаднаха цените на енергоносителите - защо нищо не поевтиня , а цените продължават да вървят нагоре ?
  • 28 зле

    2 14 Отговор
    то там и личносото развитие е забранено както и да снимаш Лукчо в тила !!! те за пример ли ми ги давате, бвп на централна ютландия в Дания е по висок от това на цялата белорус!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 зле

    1 16 Отговор
    КАКВО ИМАТ хахахахахаа лидер? тая подлига не е лидер не лидерство да си наведен и отворени устни пред маскве
  • 32 зеленски

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "пътник":

    нещо за нареждането от къде да се купува газ -според ъкъла ти какво е пазар свободен тъп тъп та вдлъбнат си
  • 33 Урюрвкос

    16 0 Отговор
    няма олигарски, големите държавни предприятия са си държавни, приватизацията започна от долу на горе сиреч трудовия колектив си купува фабриката а не парашутист от горе пада и реже всичко на скрап. Разбраха че пазарната икономика затваря заводите и хората напускат родните си места и заминават навън за парче хляб. Избраха за основен социален приоритет заетоста на населението и чак след това рентабилност и печалба.
  • 34 Урюрвкос

    12 0 Отговор
    напишете в статията кой е на първо място в Европа по съвременни чисти и безопасни пътища
  • 35 Баце ЕООД

    8 0 Отговор
    Спиш ли Ганя?? Еми спинкай си
  • 36 Предприемача

    13 0 Отговор
    Не виждал смисъл да инвестира в производство когато печалбата му е държавно ограничена до нормално ниво??!! Какъв предприемач производител са Кауфланд,Лидъл и другите западни хранителни вериги...те са едни прекупвачи цедящи производител и потребител!!!
  • 37 Ами нормално

    12 2 Отговор
    Е да не си плащат дълговете към запада виждайки как запада конфискува средствата на русия държани в техни банки!! Нагло е да крадеш пари и да искаш към теб да са коректни
  • 38 Иво

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "пътник":

    Как правилно си познал, че си пътник !
  • 39 Ограничаване на печалбата

    6 0 Отговор
    Ограничаване на печалбата, не ограничаване на цените. По този начин държавата си ограничава данъчната събираемост за сметка на дотациите от Русия. Никога нищо не е еднозначно.
  • 40 Потребител

    2 6 Отговор
    цитирам... „Затова до дефицит не се стигна, но асортиментът на стоките и тяхното качество се промениха."..Това казва всичко..на тези, които отбират от нещата..
  • 41 стар кашик

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо не знаеш за":

    Абе то и ти не знаеш, ама като гледам, не ти пречи да ръсиш глупости..айде как ли пък да не си прегазил Турция..само Първа турска армия, дислоцирана в Европейската част, беше два пъти по-голяма от БНА, казвам го като войник от първа линия,Елховския полк. Учехме тогава всичко за турската армия- от военни чинове, до състав и въоръжение. Единствено тогава бяхме по-мобилни и с по-добър тремп на стрелба спрямо техните пехотни роти...но пък те компенсираха с численост. Така че айде по-полека с изхвърлянията.
  • 42 Да ти кажа..

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Къде ли е по-гадно":

    Ами българската лакомия е прословута..ако може да си лежим на дивана в панелката и парите да влитат сами през прозореца ще е най-добре. Акъл нямаме за пет пари да разберем, че сами си го правим..
  • 43 Дивуй

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "пътник":

    Сега разкажи за нашата икономика.
  • 44 Да ти кажа..

    5 0 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо не знаеш за":

    Наборе...много филми си гледал в летното кино..ти автомат държал ли си в ръка..зимата лежал ли си в окопа на Дервента да пазиш комшиите да не свърнат към нас, а? Май че не,затова ги ръсиш така на ангро..айде бъди по-скромен и се радвай, че не стана тогава някоя патаклама, че сега друго щеше да пееш..
  • 45 Да бе,

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Говорит Москва":

    и имаше ченч бюра до Магурата които ти продаваха колкото поискаш на тази цена когато пътуваш в чужбина?
  • 46 Руснаците ни бяха

    1 4 Отговор

    До коментар #18 от "Нищо не знаеш за":

    отписали. Най-слабата държава от ВД срещу втората по сила в НАТО и гръцката от юг. На запад Югославия която не беше член на ВД и на север кекава Румъния. А ние в България как живяхме 40г. с ядрените бомби в авиобази Инджерлик и Авиано? Било заплаха - а като войските на Варшавския договор граничеха с повечето западно-европейски държави, дори едната разделена на 2 не беше опасно(за тях) нали? Малка България трябваше да защитава СССР първите 1-2 дни от Турция и Гърция - това заплаха ли беше за нас? От Одеския военен окръг щели да пратят войски на летище Бургас. Като знам колко се мотаха около Украйна и никаква логистика нямаха представям си какво щеше да бъде - добре, че не стана.

    Коментиран от #48

  • 47 Ами

    4 0 Отговор
    Когато управниците мислят за обществото винаги се намира начин.И винаги има кой да ка бе че царят е гол.Но в зависима държава като нашата хубави неща не се случват.
  • 48 Ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Руснаците ни бяха":

    Объркал си двата щата,байдонче.Сега сме отписани,а не тогава .
  • 49 Само питам

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Хомосапиенс":

    Ах ,защо този буууум не те фрасна по тиквата?Може би щеше тогава да си по адекватен.
  • 50 Ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Говорит Москва":

    Такъв фалит сме били,че 34 години по- късно още има за грабене .Ходи да гасиш таратора.
  • 51 В МЕТРО ЛЕГАЛНО СИ ПРОДАВАТ

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Някой":

    С. ДВОЙНА НАДЦЕНКА. АКО КУПИЛ ВАФЛА 80 СТ. АКО КУПИЛ КУТИЯ 38 СТ. ПРИМЕРА Е РЕАЛЕН. АКО ИМА ДЪРЖАВА ТВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ... ДОРИ И ЗА ЕДНА ВАФЛА....
  • 52 Ръката на Кремъл

    1 0 Отговор
    Какви производители на извара в Белорусия? Не бъркайте творог с извара. Това са съвсем различни продукти.

    Коментиран от #53

  • 53 Различни са

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Ръката на Кремъл":

    По качество само. Виж творожната маса е съвсем друга работа, например със стафиди. Българската публика не е вкусвала подобен деликатес. А който е пробвал подобно нещо по времето на Брежнев, значи не е живял напразно.
Новини по държави: