Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2023 15:03 2 851 20

Румънският премиер: Руските атаки по Дунав не са случайни

  • марчел чолаку-
  • русия-
  • украйна-
  • румъния-
  • зърно-
  • черно море

Кремъл знае, че над половината от украинското зърно за износ се транспортира в момента по плавателните коридори в Румъния, посочи Марчел Чолаку

Румънският премиер: Руските атаки по Дунав не са случайни - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Атаките на Русия срещу украинските пристанища на Дунав "не са случайни" в контекста, в който над половината от износа на зърно от съседната страна преминава през Румъния по плавателен път, заяви днес премиерът Марчел Чолаку в послание към участниците в Букурещкия форум по сигурността, който се провежда днес и утре в румънската столица, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Руските атаки в близост до нашата територия увеличават тревожно рисковете от инциденти и утежняване на ситуацията. Ясно е, че Русия ще продължи да оказва натиск върху търговските кораби и ще налага зони в Черно море, в които да няма движение. Атаките на дунавската граница не са случайни, понеже Русия знае, че над половината от украинското зърно за износ се транспортира в момента по плавателните коридори в Румъния", посочи Чолаку.

Още новини от Украйна

"Важно е да помислим върху начина, по който НАТО ще се подготви за сценария, при който (атаките) на Русия ще се засилят в Румъния, в региона на Черно море и Дунав. За момента е добре дошло укрепването на съюзническото присъствие в Източния фланг след срещите на върха в Мадрид и Вилнюс и особено най-скорошните допълнения. Това е правилната позиция", подчерта още румънският премиер, чието послание беше прочетено от държавния секретар Николае Команеску.

По думите на премиера в момента евроатлантическите съюзници се сблъскват с напрежение в Близкия изток, където "терористичната кампания от типа на Ислямска държава" срещу Израел е "добре дошла за Москва".

"Вместо да се концентрират изключително върху руските заплахи, върху санкции и подкрепа за Украйна, евроатлантическите съюзници се сблъскват с напрежение в Близкия изток, което има застрашаващия потенциал да се пренесе и към Европа. Вече има рискове от терористични атаки в Европа, а тайните служби повишават нивото си на бдителност до максимум", посочи Чолаку, като добави, че съществува и рискът от още една вълна от бежанци от Близкия изток "с всички негативни ефекти върху вътрешната политика на европейските страни".

Има кампания от фалшиви новини по отношение на войната в Газа, "която намира своето ехо в агресивната кампания на Русия за дезинформация, която се разпространява в Европа от началото на военната агресия в Украйна", отбеляза още премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сергей Брин

    23 7 Отговор
    е основател на Гугъл, роден в Москва по време на Съветсия Съюз и е от еврейски произход. После ми обяснявайте за "ценностите" на войната. Цинични бизнес игри на големите империи на гърба на милиони страдащи хора -мерси
  • 2 Ето какво стана.....

    7 25 Отговор
    От дюнер + копейка става чуден таскебап !
    Няма абсолютно никакъв майтап !
    Шеф Манчев

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Тоз каун

    27 6 Отговор
    Си мисли, че НАТО ще му бърши подгръбието, ако Русия ги зачаластри ли?
  • 4 Шолц

    21 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ето какво стана.....":

    Ако нямаш капацитет да анализираш статията мълчи, бе бургер от вкиснато говеждо.

    Шеф Гертруд
  • 5 рУСИЯ

    7 26 Отговор
    Е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА.
  • 6 Шеф Шишков

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Ето какво стана.....":

    От вюрст+евроджендър става чудесно духово изпълнение. Много интелигентно е, особенно за родните жълтопаветници.
  • 7 А стига , бе !

    33 4 Отговор
    Малко са ни нашите мазни атлантици , та да четем и русофобиите на мамалигарските такива ?! Щом Москва е преценила , трябвало е ! Свиквайте !
  • 8 Копанар

    22 2 Отговор
    Па ревете ,че украината ви изпращала хората на фронта и задълбавала вашия участък на Дунава.
    Така ще е.
  • 9 ТНТ

    25 4 Отговор
    НАИ НАПРЕД ЗЪРНОТО НЕ Е УКРАИНСКО А АМЕРИКАНСКО И БОИ ПО УКРОФАШИСТИТЕ
  • 10 Мирча Кришан

    6 31 Отговор
    Путин ще свърши като Чаушеску!

    Коментиран от #12

  • 11 ами

    24 1 Отговор
    не се хващайте на хорото да им изнасяте зърното и готово - никой няма да ви тревожи!
    Значи ще ревем, че режейки финсовата далавера на САЩ (защото всички знаят чие е зърното от Украйна), руснаците могат да ни ударят! Що не кажете на американците да спрат с опитите да изнесат продукцията си!
    Нахалството верно било безранично!
  • 12 ТНТ

    19 3 Отговор

    До коментар #10 от "Мирча Кришан":

    ГЛЕДАИ САМО ДА НЕ СВЪРШИ ВЪРХУ ТЕБ
  • 13 Марко

    21 2 Отговор
    Румънският премиер пак е забравил какво се случва с румънската армия пред Сталинград....
    Какво нещо е човешката памет от посолски тип!
  • 14 Този румънски премиер

    15 1 Отговор
    ако носи човешко сърце, а и всеки от нас трябва да направи всичко възможно за спиране на войната, а не да взима страна. Нека застане от страната на решението не на проблема.
  • 15 Умирам от смях

    16 1 Отговор
    не се наядоха на руски х.й тези мамалиги
  • 16 Критик

    9 1 Отговор
    Този кой го брои за човек в мамалигария та се изказва...?
  • 17 Сандо

    5 0 Отговор
    Изключително откритие е направил тоя хубавец.Сега остава да разбере и какво трябва да върши,за да не минат ракетите отсам Дунава.
  • 18 Девети май

    2 0 Отговор
    Всичко ще свърши с разгрома на Украйна и изтриването и от картата на света.
  • 19 Даа!

    4 0 Отговор
    Ей,мамлигаръ,щи румънещи! Палете свещи за здравето на Путин! И се молете,той да е начело в Кремъл, още години.Че ако не е той,а седне някой от руските истински " медведи" ще се криете в миша дупка.И никакви 5- ти членове и тутурутки няма да ви спасят! Забравяте ,че обора е на другия край на глобуса.А вие сте на три минути полетно време.Ще ви думкат по разписание с конвенционални оръжия,така,че луната ще ви завижда за кратерите.Или сами си вярвате,че обора ще ви спаси,със директен сбълсък,с руската мечка.В най добрия случай ще има...Паре нема,действайте! Ще горите вие,и другите марионетки.Иначе ще се изпарят буквално.Не си мислете,че там нямат трезвомислещи от генералитета,който знаят какво ще им се случи!
  • 20 Предпоследния xoxoл!

    0 0 Отговор
    Ох, лошо ми е и недовиждам...
    Някой може ли да ми каже докъде стигна контраофанзивата?

    Сало Уганде!
Новини по държави: