Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Октомври, 2023 10:28 3 182 64

ISW: Новите украински действия изглеждат по-мащабни

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • авдеевка-
  • донбас

Украинският генерален щаб също мълчаливо призна операции на източния бряг и съобщи на 19 октомври, че руските въздушни удари са ударили Пищановка, което предполага, че украинските сили действат в града

ISW: Новите украински действия изглеждат по-мащабни  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските източници продължиха да обсъждат по-големи от обичайните украински сухопътни операции на източния (левия) бряг на Херсонска област на 19 октомври. Украинските сили вероятно поддържат ограничено присъствие в някои райони на източния бряг близо до бреговата линия на река Днепър и железопътния мост Антонивски.

Известният руски блогър, който инициира руската дискусия за украинските атаки на източния бряг на 18 октомври, заяви на 19 октомври, че две украински диверсионно-разузнавателни групи от бригада на украинската морска пехота са пресекли река Днепър, победили са руските войски в района и са спечелили плацдарм в село Кринки (30 км източно от град Херсон и на около 2 км навътре от брега на река Днепър).

Това обобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Блогърът твърди, че руската пехота е контраатакувала и е изтласкала украинските сили обратно към покрайнините на селото, но отбеляза, че украинските войски все още контролират някои къщи в Кринки и чакат подкрепления да пристигнат в района.

Друг руски блогър твърди, че украинските сили са използвали повече жива сила при атаките срещу Кринки, отколкото при предишните атаки. Няколко руски източника, включително окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо, твърдят, че руските сили са успели да изтласкат украинските сили от района Пойма-Пищановка-Пидстепно (15 км източно от град Херсон) до бреговата линия на река Днепър и до позиции под железопътния мост Антонивски. Украинските сили се опитват да си починат и да се прегрупират под постоянните руски въздушни и артилерийски удари.

Украинският генерален щаб също мълчаливо призна операции на източния бряг и съобщи на 19 октомври, че руските въздушни удари са ударили Пищановка, което предполага, че украинските сили действат в града.

Докато руските източници продължават да предлагат леко разминаващи се твърдения за мащаба на украинските атаки на източния бряг, ISW продължава да твърди, че настоящите украински действия изглеждат по-мащабни от наблюдаваните по-рано тактически нападения, а наличните геолокационни кадри показват, че украинските сили поддържат присъствие по протежение на бреговата линия и близо до Антонивския железопътен мост въпреки руските контраатаки.

Сателитни изображения, публикувани на 18 октомври, предполагат, че украинският удар на ATACMS по летището в град Луганск вероятно е повредил няколко хеликоптера на 17 октомври. Украински и руски източници увеличиха сателитните изображения, показващи последиците от украинския удар по летището в град Луганск.

Украински офицер от резерва анализира снимките и предположи, че ударът е повредил най-малко пет руски хеликоптера и може да е засегнал други превозни средства на летището.

Офицерът заяви, че следите от изгаряне на перона (рампа) на летището потвърждават украинския удар с касетъчни боеприпаси и отбеляза, че множество хеликоптери са останали на летището в град Луганск, отразявайки модела на летището в Бердянск (другото място, ударено с ATACMS на 17 октомври). Украински военни източници съобщиха по-рано, че украинските удари са унищожили девет хеликоптера, една противовъздушна ракетна установка, специално оборудване, складове за боеприпаси и инфраструктура на пистата, въпреки че ISW не може напълно да потвърди тези руски загуби в момента.

Украински официални лица съобщиха на 19 октомври, че украинските сили са свалили пет руски самолета с неподвижно крило през последните 10 дни в Донецка област на фона на големи загуби на руска наземна техника близо до Авдиевка. Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден генерал Александър Тарнавски съобщи на 19 октомври, че украинските сили са свалили пет самолета с неподвижно крило, включително най-малко един изтребител Су-25, в Донецка област.

Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун заяви, че руските сили използват предимно щурмови самолети за нанасяне на въздушни удари, но самолетите са неефективни в обсег, което принуждава руските самолети да летят по-близо до фронтовата линия и води до загуба на пет самолета за 10 дни. Щупун заяви, че има непотвърдени съобщения, че украинските сили са повредили допълнителни руски самолети. Shutpun съобщи, че руските сили също експлоатират изтребители Су-34 и Су-35 в посока Таврийск, но че руските сили не летят с тези самолети близо до фронтовата линия от страх от украинската противовъздушна отбрана. Руските сили претърпяха значителни загуби на превозни средства от най-малко 45 танка и бронирани машини, на стойност най-малко една батальонна тактическа група, в първите дни на офанзивата край Авдиевка.

Съобщението на Тарнавски показва, че руските сили продължават да плащат високи разходи за материални средства, за да подкрепят продължаващите усилия в Авдеевка, и продължаващите загуби на материални средства вероятно ще продължат да забавят темпото на руското настъпление в района.

Украинските сили са напреднали на юг от Бахмут и в западната Запорожка област на фона на продължили контраофанзивни операции на 19 октомври. Украински войник заяви, че украинските сили са постигнали неуточнен успех близо до Клещеевка (7 км югозападно от Бахмут), Андреевка (10 км югозападно от Бахмут) и Курдюмивка (13 км югозападно от Бахмут) и напредва в руската отбранителна линия към Опитне (3 км южно от Бахмут). Говорителят на украинската Източна група на силите капитан Иля Йевлаш заяви на 18 октомври, че украинските сили са напреднали през железопътната линия в неопределени райони южно от Бахмут.

Руски източници също твърдят, че украинските сили са напреднали през железопътната линия в Клещеевка на 18 октомври.

ISW все още не е забелязал визуално потвърждение за украински войски, действащи отвъд железопътната линия източно от Клещеевка. Украинският генерален щаб и други украински военни източници съобщиха, че украинските сили са успели на юг от Роботине и югозападно от Вербове (10 км източно от Роботине). Украинският военен наблюдател Константин Машовец заяви, че украинските сили са изтласкали руските сили от позиции близо до Вербове и са напреднали между 1,5-1,6 км в руските отбранителни линии в неуточнена част от фронта на Роботине.

Руските сили извършиха поредица от ракетни и безпилотни удари срещу Украйна в нощта на 18 срещу 19 октомври. Украинските военновъздушни сили съобщиха, че руските сили са изстреляли пет балистични ракети Искандер-М, една ракета С-300, една крилата ракета Х-59, друга неидентифицирана ракета и девет дрона Shahed-131/136 в Украйна.

Украинските ВВС съобщиха, че украинските сили са свалили ракетата Х-59 и три дрона.

Руският външен министър Сергей Лавров се срещна с външния министър на Северна Корея Чое Сон Хуей в Пхенян, Северна Корея на 19 октомври, вероятно част от продължаващите руски усилия за доставяне на допълнителни боеприпаси от Северна Корея. Лавров заяви, че руско-севернокорейските отношения са достигнали "качествено ново стратегическо ниво".

Лавров също така заяви, че руско-севернокорейската междуправителствена комисия ще се срещне на неуточнена дата през ноември, за да обсъди минно/геоложко, енергийно, търговско, икономическо и техническо сътрудничество. ISW по-рано оцени, че Русия може да се интересува от някои форми на технологично и отбранително сътрудничество със Северна Корея в замяна на предоставяне на артилерийски боеприпаси, стига подобно сътрудничество да не води до вторични санкции срещу Русия.

Руски блогър отбеляза, че украинските сили успешно и асиметрично източват руските резерви в продължаващите настъпателни операции. В поредица от дълги публикации в Telegram на 19 октомври блогърът отбеляза, че украинските сили целенасочено провеждат настъпателни операции, за да изтощят ограничените руски резерви, като същевременно запазят собствените си резерви във възможно най-голяма степен.

Блогърът твърди, че състоянието на руската пехота е в най-ниската си точка във войната и подчертава, че украинските сили се възползват от факта, че Украйна знае, че Русия няма да проведе обща мобилизация.

Тези наблюдения до голяма степен съответстват на оценката на ISW, че на руските сили до голяма степен им липсват висококачествени резерви и се борят да генерират, обучават и стабилно разгръщат резерви, за да запушат ефективно дупките във фронтовата линия и да провеждат настъпателни операции, вместо това разчитайки до голяма степен на странично преразпределение на тактическо ниво.

ISW също така по-рано забеляза, че украинските сили са ангажирали руски войски в асиметричен градиент на изтощение по много критични сектори на фронтовата линия. Анализаторът от Royal United Services Institute д-р Джак Уотлинг отбеляза по подобен начин на 19 октомври, че докато украинските сили могат да продължат да нанасят висок процент на загуби на руските сили, "става възможно да се потисне способността на Русия да обучава достатъчно нови войски към стандарта, необходим за ефективно водене нападателни действия."

Съобщава се, че руското министерство на отбраната (МО) продължава усилията си да изтласка остатъците от групата Вагнер от Сирия. Свързан с Кремъл руски милблогър разшири твърденията на 19 октомври, че руското МО и сирийските сили, за които се твърди, че действат под влиянието на руското МО, се опитват да изтласкат силите на Вагнер, разположени близо до Палмира, извън Сирия.

Руски вътрешен източник, който твърди, че има връзки с групата Вагнер, твърди, че "Ислямска държава" и други екстремистки групи вероятно ще се възползват от изтеглянето на Вагнер от Сирия, като допълнително дестабилизират региона.

Известен глас в руското информационно пространство насочи двама членове от вътрешния кръг на руския президент Владимир Путин с обвинения в корупция. Руският адвокат Кирил Качур, когото Руският следствен комитет обвини задочно за присвояване и подкуп през 2022 г. и който твърди, че има вътрешна информация за вътрешната политика на Кремъл, обвини ръководителя на руското външно разузнаване Сергей Наришкин и руския премиер Михаил Мишустин в причиняване на над един трилион рубли (10,3 милиарда долара) щети за руската икономика чрез подкупи и данъчни облекчения от руски бизнесмени след назначаването на Мишустин за ръководител на руската Федерална данъчна служба през 2010 г.

Качур също критикува бизнесмена Александър Удодов, генерала от Федералната служба за сигурност (ФСБ) Иван Ткачев и полковника от ФСБ Сергей Натаров за това, че са позволили и са защитили Мишустин.

Жалбата на Качур се фокусира по-специално върху текущото лошо състояние на руската икономика и отрицателното въздействие на такава висока парична загуба на фона на по-широкия руски фокус върху федералния бюджет. Качур твърди, че руският Следствен комитет и ФСБ в момента разследват Мишустин и Наришкин; ISW не е забелязал потвърждение на твърденията на Качур от други руски източници и руски официални лица не са коментирали тези твърдения.

Руски федерален субект (регион) се опитва да компенсира недостига на работна ръка в отбранителния си сектор, като оглавява инициатива за разрешаване на някои непълнолетни да работят при опасни условия. Република Татарстан подготвя предложение за изменение на своя кодекс на труда, за да позволи на руски непълнолетни на възраст 16-18 години да работят в опасни условия на срочен договор поради недостиг на персонал.

Комитетът на Държавната дума на Русия по труда, социалната политика и въпросите на ветераните Ярослав Нилов изрази подкрепа за разрешаването на някои тийнейджъри да работят в отбранителните предприятия и отбеляза недостига на работна ръка в цялата индустрия, включително в заводите за производство на самолети и в концерна Калашников, производител на малки оръжия.

Руският новинарски вестник Комерсант отбеляза, че предложението призовава руското федерално правителство да разреши противоречията във федералните политики за детския труд и подобна резолюция вероятно ще позволи на други федерални субекти да приемат законодателство, подобно на предложението за Татарстан. В Татарстан също така се помещава завод за производство на дронове Shahed и има съобщения, че студенти работят в завода. Този закон може да позволи на руските власти да експлоатират детски труд за производството на дронове Shahed.

Съобщава се, че свързаната с руското МО частна военна компания (ЧВК) "Редут" се състои от руски ветерани от Афганистан и бивш персонал на Спецназ. Известен руски блогър твърди, че е разговарял с персонала на Redut PMC, който според съобщенията е служил в Афганистан или като Spetsnaz, и че тези бойци твърдят, че Redut до голяма степен действа без официални военни звания и персонал, вместо това само заема позиции.

Персоналът твърди, че няма значителни разлики в заплащането между ролите; Съобщава се, че най-малко опитните бойци получават заплати от 230 000 рубли (2369 долара), докато заместник-командир на бригада получава заплата от 260 000 рубли (2678 долара).

Блогърът твърди, че ЧВК Редут също има своя собствена подчинена рота от наказателни набори "Сторм-Z".

Руското военно командване вероятно е прехвърлило 45 мобилизирани руски военнослужещи в подразделенията на "Буря-Z" като отмъщение за отказ да се бият след публична жалба. Ръководителят на украинската Луганска област Артем Лисохор съобщи, че руското военно командване е прехвърлило 45 мобилизирани военнослужещи от руския 12-ти гвардейски танков полк (4-та гвардейска танкова дивизия, 1-ва гвардейска танкова армия, Западен военен окръг) в подразделение "Шторм-З", след като ги затвори на 7 октомври за отказ да се бие в посока Купянск.

Лисогор заяви, че общественото недоволство е накарало руското военно командване да освободи персонала след седмица затвор. ISW наскоро съобщи на 14 октомври, че съпругите на тези служители се оплакват от задържането им, след като частта претърпя 300 жертви по време на неуспешно нападение в посока Купянск.

Беларуското правителство съобщи на 19 октомври, че беларуският президент Александър Лукашенко е подписал указ за предоставяне на беларуско гражданство на 262 украински цивилни, включително 16 деца.Беларуското правителство заяви, че Беларус е предоставило гражданство на 6814 украински граждани от 9 август 2021 г. ISW по-рано съобщи за личната вина на Беларус и Лукашенко за насилственото депортиране на украински цивилни в Беларус по време на руското пълномащабно нахлуване в Украйна.

Руските държавни медии лъжливо се опитват да представят Украйна като потискаща религиозните свободи, за да дискредитират публично Украйна. Руските държавни медии съобщават за гласуването на украинската Върховна Рада на 19 октомври за забрана на свързаните с руската държава религиозни организации и твърдят, че гласуването е част от "преследването" на свързаната с руската държава Украинска православна църква-Московска патриаршия (УПЦ МП).

Както ISW съобщи по-рано, УПЦ МП не е независима религиозна организация, а разширение на руската държава, която предостави военна подкрепа за първоначалното нахлуване на Русия в Украйна през 2014 г. и войната през 2022 г.

Кремъл по-специално се стреми да се представи като религиозно толерантен, докато активно преследва украинските православни християни и религиозните малцинства в окупирана Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    56 17 Отговор
    По-мащабни са особенно когато ги гледаш под микроскоп.
  • 2 Българин

    27 49 Отговор
    Русия ще капитулира пред Украйна

    Коментиран от #20, #43

  • 3 Българин

    24 40 Отговор
    ватенките панически бягат от Украйна

    Коментиран от #44, #64

  • 4 ММММММ

    39 12 Отговор
    Танкерите на руските въоръжени сили край Работино се готвят за среща с американските танкове Abrams

    Информацията за доставка на бронирана техника на НАТО за украинската армия предизвиква голям интерес сред руските танкови екипажи, които се готвят да посрещнат американските танкове Abrams . Това съобщи капитан Самбу Хутаков, командир на танков батальон, носител на орден „За храброст“ и медал „За храброст“.
    Хутаков подчерта, че когато чужда техника се появи в зоната на Северния военен окръг, всички танкисти наблюдават това с голям интерес.
    "Не можете да си представите какво раздвижване имаше сред екипажите на танковете - кой трябваше да хване пръв този Леопард или дори да хване тези Брадли. Тоест, ние ги чакаме!" — каза Хутаков.
    Дълго време капитанът е в зоната на специална военна операция. Служил е в Сирия и е участвал в мироопазващи операции в района на Нагорни Карабах. Той получи наградите си за заслугите си при отблъскването на украинската контраофанзива през лятото и есента.

    Коментиран от #56

  • 5 Българин

    19 47 Отговор
    украинските войски няма да спрат до границата-ще ходят и до Москва-да освободят братята си

    Коментиран от #32, #45

  • 6 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    44 23 Отговор
    Много мащабно Украйна и украинците ИЗЧЕЗВАТ...
  • 7 Последния Софиянец

    2 29 Отговор
    Лятото ми звъняха от ЧВК Редут и ми предлагаха 5000 долара на месец.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Погледът е към Хамас....

    22 39 Отговор
    Но ВСУ и АЗОВ мачкат ушанките в Донбас....
    Даже и в този час !
    А и от дюнер + копейка става чуден тас кебап !
    Голям майтап !

    Коментиран от #16, #47

  • 10 Курабия

    35 11 Отговор
    Зълвата на Виктория Нюланд- Курабията пак се изходи по въпроса за магданоСа. Естествено, че така ще гоеори. Пропагандата, която прилагаха на укрите е същата
    Курабиите, дето ги бъркат са същите.
  • 11 Хаха

    44 13 Отговор
    Абе защо напоследък лелките от този институт, както и дезинформационните агенции ДВ, Бесарабски фронт, Ройтерс и т.н. започват да избягват думата "контраофанзива"!? Срамежливи са станали явно, щото същата се развива, ама в западна посока, каквито и глупости да пишат...
  • 12 абе

    44 14 Отговор
    тия публикации за розовите сънища на украинците, ни ги пробутвате, за да не загубиме интерес към провалилата се Украйна ли са?
    Обективно погледнато, украинците се провалиха тотално! Украйна няма да съществува, освен ако Русия не реши друго. Колко време ще им е нужно на руснаците, то си е тяхна работа, но резултата е ясен.

    Смешните опорки на САЩ вече не вършат работа! Дори малките деца знаят, че войната в Украйна е прокси война на САЩ, които няма какво да правят там.
  • 13 Територианец

    19 4 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Само за cвирки или и други екстри предлагаш?
  • 14 Лечка полечка ВСУ гази руската мечка!

    11 32 Отговор
    Остава и сал към Москва една пътечка!

    Коментиран от #17

  • 15 Жа омра

    29 10 Отговор
    40 хектара укроГРОБИЩЕ......наистина изглежда МАЩАБНО.
  • 16 МИЛОТО МИ ТО

    30 7 Отговор

    До коментар #9 от "Погледът е към Хамас....":

    КОЛКО ДЪЛГО И КОЛКО ЖАЛКО БЕЗПОМОЩНО И ОТЧАЯНО
    ОБЪЛ НА ФРОНТА ОТ НАЧАЛОТО НА ВОЙНАТА УКРАИНСКИТЕ СИЛИ СА С ЧИСЛЕНО ПРЕВЪЗХОДСТВО В МОМЕНТА НЕ ГОЛЯМО И СКОРО ЩЕ ГО ЗАГУБЯТ ТОГАВА КВИ СТИХЧЕТА ЩЕ РЕДИШ НЕ ЗНАМ ВЕРОЯТНО НА РУСКИ
  • 17 ПОСЛЕДНИЯ УКРАИНЕЦ

    26 6 Отговор

    До коментар #14 от "Лечка полечка ВСУ гази руската мечка!":

    НЕ МИ Е ДОБРЕ АМА КАТО ПРОЧЕТОХ ГЕРОИЧЕСКИТЕ СЛОВОБЛУДСТВА НА ТОВА НЕЩО РАЗБРАХ
    НЯМА НАДЕЖДА С ТАКИВА ПРИЯТЕЛИ ВРАГОВЕ НЕ ТИ ТРЯБВАТ
  • 18 Слава на рода Дуло IYI

    12 38 Отговор
    🥇Абсолютен рекорд по ликвидацията на руските нашественици за едно денонощие. Русорезът край Авдиевка (Донецка област) в цифри:
    ✔️1380 ликвидирани руски нашественици за последните 24 часа.
    ✔️55 танка на окупаторите са поразени.
    ✔️120 бронирани машини са ликвидирани.
    ✔️29 артилерийски системи на руските окупатори са на скрап.

    Коментиран от #23, #27, #31

  • 19 Марко

    20 0 Отговор
    Това, че изглеждат, е чудесна новина!
  • 20 Така е

    16 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Така както капитулира пред България на 03 март 1918 г.
  • 21 Артилерист

    31 2 Отговор
    ТАСС, по информация на нюза, института за изследване на войната, английското разузнаване и укровермахта, излезе с извънредно съобщение, че Русия е загубила всичките си вертолети и само един МИГ-15 й е останал в ремонтен хангар. Вл. Путин, спешно завърнал се от Китай, тръгнал направо пред полето да търси Зеленски, за да му връчи празни листи подписани за безусловна капитулация. Лично е помолил Зеленски условията за капитулацият да се напишат от Байдън в щаб-квартирата на НАТО, в присъствието на всички министри на войната на блока и разбира се, на България Тагарев...
  • 22 ГОРСКИ

    29 7 Отговор
    Няма Украйна има американска територия и те са продажници продадоха си държавата!!!!!!!!!!
  • 23 Марко

    23 1 Отговор

    До коментар #18 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Абе, не бъркаш ли малко с бройката на унищожените орки, преди часове британците пуснаха информацията, че убитите изглеждали някъде около 138 000?
    Защо на теб ти изглеждат по-малко?

    Коментиран от #25

  • 24 Знаете ли

    9 26 Отговор
    Откровено казано, възхищавам се на руснаците! Толкова бой и с.кс да издържи зад.ика ти, и да питаш за още, си е постижение... Хахахаха
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Руската мечка 🐻 !

    11 30 Отговор
    Вече си е една дребна буболечка !
    Втората се топи като сладолед на клечка !
    А Джуджака си отива лечка полечка !
    Към ХАГА по една бахмутска пътечка !
    Смашинг Пупис

    Коментиран от #38, #51

  • 27 Хаха

    28 5 Отговор

    До коментар #18 от "Слава на рода Дуло IYI":

    Това Една Жена от женския пазар ли ти го каза!? А трите имена на всяка една "жертва" и серийните номера на "унищожената" техника можеш ли да посочиш!? Щото всушанките "нямат" никакви жертви и горяща техника, освен един пколабирал от напиване със самагон и една скъсана верига на танк, попаднал на остър дънер.... Щото такъв е сценария на студиото в Холивуд!
  • 28 Руско Пезевенга

    8 21 Отговор
    Летят Рашисти на длъж и на шир, Горди рускини пребират по 800€ обещетение за загинал съпруг

    Коментиран от #30

  • 29 немам нерви

    26 3 Отговор
    Една дълга статия пълна с глупости и пропаганда .
    Успя ли някой ча я прочете цялата ?

    Коментиран от #33, #34

  • 30 Куроленко

    16 1 Отговор

    До коментар #28 от "Руско Пезевенга":

    А ти само как ми летя на самолета снощи ....
  • 31 костур

    17 3 Отговор

    До коментар #18 от "Слава на рода Дуло IYI":

    ама китайските наблюдатели казват точно обратното .
  • 32 Коко

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Май сам си говориш през останалото, докато не пишеш тук?
  • 33 Коко

    10 2 Отговор

    До коментар #29 от "немам нерви":

    Да не съм луд!?
  • 34 Кажи честно ...

    7 15 Отговор

    До коментар #29 от "немам нерви":

    Ааа, нЕма да се мъчиш да четеш !
    ПуснИ си карбовски, брейка, волгин ... и вся остальная сво...чь., те всичко ще ти обяснят нагледно.
  • 35 БАРС

    17 5 Отговор
    Показаха кадри рашките за действията на морската укро пехота на днепър Нищо подобно просто пияр акция и никого унищожавали а как раз от рашен дрон как ги унищожават рашките.Та укрите какво правят с моторни лодки плават на другият бряг правят фотки и казват на своите ето ние превзехме и унищожихме и т.н.а после изчезват посока св.Петър
  • 36 Някой

    12 2 Отговор
    Както казват, първата жертва на войната е истината. Може и никога да не я разберем. После победителят пише историята. Както каза Путин, жертвите са 8 към 1 за украинските военни. Каква е истината, не е ясно.

    Коментиран от #54

  • 37 Мефистофел

    19 3 Отговор
    Останаха ли сериозни и мислещи хора? Представили ли сте си за момент какво значи да форсираш водна преграда? Тази измислица на ISW, цитирана от newsbg и преписана от Факти, показва за колко неадекватни смятат читателите си. Две десантни групи с надувни лодки ....... и т.н. Това не е форсиране на Днепър, нито е завземане на плацдарм. Колко души се събират в лодките? По 6-8 във всяка. И тези 12-16 войника пробиват отбраната? Е, по-полека. Дайте да се замислим. Няма нужда да сме специалисти по военно дело, само здрав разум е необходим. С какво въоръжение са били тези на лодките - с леко стрелково. Никаква транспортна или бронирана техника. Никаква инженерна техника за подготвяне на укрития. Няколко кутии с патрони, по една мешка с консерви и това е. Даже и генератори нямат, за зареждане на батериите за комуникационните прибори и устройства. Нямат никакво тилово осигуряване. При първите бойни действия ще свършат боеприпасите, а няма къде да се скрият. Нямат окопи, землянки, бункери, ..... Просто си представете картинката. Това си е чиста медийна акция, за масовия зрител.

    Коментиран от #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Тъпа краварска пропаганда

    14 5 Отговор
    Лъжи от говедарника
  • 40 НЕ СХВАЩАШ

    14 3 Отговор

    До коментар #37 от "Мефистофел":

    СЕРИОЗНИ И МИСЛЕЩИ ХОРА
    СРЕД ЖЪЛТОПАВЕТНИЯТ ПЛАНКТОН НЯМА МИСЛЕЩИ ХОРА
    САМИЯТ ФАКТ ЧЕ ГЛАСУВАТ ЗА КИРЧОКОКОРЧОВСКАТА ПАСМИНА ИЗКЛЮЧВА ТОВА

    Коментиран от #41

  • 41 Мефистофел

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "НЕ СХВАЩАШ":

    Така е. Точно за такива са предназначени такива пасквили.
  • 42 Мишел

    6 6 Отговор
    Информация тип "една жена каза на пазара" плюс клюки.
    Новите украински действия изглеждат по мащабни, защото украинските диверсионни групи вече не са по 1, а по две
    до четири.
    Като резултат украинските жертви се удвояват /учетворяват.
    Декларираните завзети площи от украинците отново липсват на картите с промените на фронтовата линия.

    Коментиран от #61

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 КовидманЯк

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Ти не трябва да бягаш от психиатрията, а да седиш там и да се лекуваш!
  • 45 КовидманЯк

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Дрън дрън, тия ги слушаме от зандан време, ама бандерите заседнаха от 4 месеца при Работино и не могат да мръднат оттам.😂🙆🤣😂
  • 46 Биби Пожаргенерала

    1 1 Отговор
    И да кажеме одново каде сека река има два берега- лев и десен, нема северен южен источен и западен! Определат се по теченьето на лев и прав!
  • 47 КовидманЯк

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Погледът е към Хамас....":

    Ти по -добре спри наркотиците,че вече нищо не ти се разбира.🤣😂🤣
  • 48 стоян георгиев

    6 9 Отговор
    Днес русия има рекорден брои загуби на техника и хора.над двеста единици за ден и близо 1400 убити.другаринвсипконе по план.плана за обезлюдяване на русия откъм мъже.
  • 49 Харон

    4 5 Отговор
    20/10/2023 г. Груз 200 +1380, танка +55, бронирани машини +120, артилерийски ситеми +29, РСЗВ +4, БПЛА +8, крилати ракети +1, ЗПММ +33.
  • 50 Могилизация

    5 5 Отговор
    Абсолютен рекорд по ликвидацията на руските нашественици за едно денонощие. Русорезът край Авдиевка (Донецка област) в цифри:
    ✔️1380 ликвидирани руски нашественици за последните 24 часа.
    ✔️55 танка на окупаторите са поразени.
    ✔️120 бронирани машини са ликвидирани.
    ✔️29 артилерийски системи на руските окупатори са на скрап.
  • 51 ВЪПРОС ОТ 38

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Руската мечка 🐻 !":

    АЛОООО ПОЕТЧЕТО ОТ 26 ЗАДАДОХ ТИ ВЪПРОС КОЙ Е АВТОРА И КОГА Е ПИСАНО
    АЛОООООО АСПИРИН ПРОЧЕТИ ВЪПРОСА ЩОТО Е ПИСАНО ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ
  • 52 Нов рекорд

    3 6 Отговор
    Руските загуби от вчера: 55 танка, 120 други бронирани машини, 33 артилерийски системи. Клане.

    Коментиран от #55

  • 53 Гугьл превод

    4 2 Отговор
    на текста от “известен” но АНОНИМЕН блогър е за аналфебетици: руските сили също ЕКПЛОАТИРАТ изтребители Су-34 и Су-35 в посока Таврийск!?
    Някой чете ли статиите преди да ги публикуват във Факти.
    А този безИзвестен бръмбар откъде черпи информации! Съче си палеца и пише приказки за сукалчета.
  • 54 Само с лъжи не става

    3 4 Отговор

    До коментар #36 от "Някой":

    Истината ще излезе наяве. Едно вече е сигурно. Това не е "специална военна операция" а една от най-кръвопроливните войни в руската (кървава) история.
  • 55 Конник

    1 5 Отговор

    До коментар #52 от "Нов рекорд":

    И аз вчера хванах на царевица в Искъра сом 3 метра и беше 155 кила!
    Хайде да се надлъгваме. Май много мастика си изпил.
  • 56 Бас държа че

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "ММММММ":

    Ако бях руски танкист щях да горя от желания да изгоря като факел след среща с Ейбрамс.
  • 57 Тацо Диев

    2 3 Отговор
    При Авдеевка са изпратени Абрамси . Направо ги разнасят там.
  • 58 Щирлиц

    1 1 Отговор
    Главният мениджър на Роскосмос, Владимир Мешков, е духнал с 600 милиона долара в джоба! Па да си ги харчи с кеф!
  • 59 Леопард

    1 0 Отговор
    При Авдеевка от 3+1 бригади (едната дойде като подкрепление ) са останали по малко от 2.

    Това обкръжение няма да го бъде с тия загуби.
  • 60 Харон

    1 1 Отговор
    Добре, че са разбрали...имат около 295000 груз200, 5100 танка, 9600 бронирани машини, 7000 артилерийски ситеми, 10000 техника цистерни.загуба, повече чогун има в украинската земя от хумус. Май почнаха да схващат вече.
  • 61 Бай Мишел

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Мишел":

    Бай Мишел ,напъваш се нещо да кажеш ,а то след такова размазване няма какво ,освен :Слава на Украйна !
  • 62 Пешо

    3 1 Отговор
    Солнцепека ,се задейства и в Авдеевка.Ще видим за колко дена ще ги обезвъздуши укрите.
  • 63 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    До хиляда души се криеха в църква в Газа по време на израелския удар, а десетки се криеха под руините, съобщават гръцките медии, позовавайки се на източници.

    Църквата "Свети Порфирий" в ивицата Газа е една от най-старите в региона, построена е в началото на 5 век и е преустройвана няколко пъти.

    Миналата седмица вече беше съобщено, че е била бомбардирана, но тогава се изясни, че домът на духовника към храма е разрушен. Сега се съобщава, че самата сграда на църквата е разрушена.
  • 64 7777

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Бягат ама към Вътрешноста на Украйна хахахха пакячо ти верно много ги разбираш
Новини по държави: