Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 09:53 4 459 33

С до 30% се повишава цената на тока в Гърция

  • гърция-
  • ток-
  • електричество-
  • мерки

Основната причина за увеличението е повишението на цената на газа

С до 30% се повишава цената на тока в Гърция - 1
Снимка: БГНЕС

Очаква се цените на електроенергията да се покачат с до 30% през ноември, тъй като доставчиците на електроенергия в Гърция ще обявят нови увеличения на тарифите за следващия месец, съобщи Bulgaria ON AIR.

Министерството на околната среда и енергетиката прогнозира, че потребителите ще се сблъскат с повишения на цените, но те няма да са особено тежки, тъй като субсидиите (за домакинствата) все още задържат цените и са в сила до края на годината.

Основната причина за увеличението е повишението на цената на газа, което се случи в сянката на войната в Близкия изток, както и от експлозията на подводен тръбопровод между Финландия и Естония. Показателно е, че ноемврийският холандски договор за хъб (TTF) в момента "работи" на цена от 50 евро за мегаватчас, докато октомврийският договор приключи на 36,53 евро за мегаватчас.

Според министъра на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис в края на декември спират хоризонталните субсидии, които са в сила от миналата година и ще бъдат въведени нови субсидии, но за определени категории уязвими граждани. Новите субсидии ще засегнат многодетните семейства, разширените категории уязвими потребители и хората, които се отопляват на електроенергия, въз основа на модела на доходите, използван за субсидиране на нафта. Следващата седмица се очаква да бъдат обявени нови мерки за подкрепа на електроенергийния сектор.

На 12 октомври министрите на отбраната на Гърция, България и Румъния се съгласиха да разширят мрежата от тръбопроводи за гориво на НАТО към източния фланг на Алианса. Тримата министри – на Гърция - Никос Дендиас, на България - Тодор Тагарев и румънският заместник-министър на отбраната - Симона Кожокару, подписаха писмо за намерения в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Инициативата има за цел да подобри устойчивостта на инфраструктурата за доставки на гориво на източния фланг на НАТО. Маршрутът за разширяване на тръбопроводната мрежа на гръцка територия (Халкеро-Александруполис) и тяхното взаимно свързване ще увеличат гръцкото влияние като част от основната мисия на Алианса за възпиране и отбрана.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Здрасти

    45 2 Отговор
    Хайде да видим в България след затварянето на тец-овете колко ще се вдигни тук

    Коментиран от #3

  • 2 Ха така

    42 0 Отговор
    Барабар Петко и той е готов гордо да плаща безумни цени и да се радва на всички други европейски ценности.

    Коментиран от #14

  • 3 Предположение

    36 1 Отговор

    До коментар #1 от "Здрасти":

    С 30 процента върху гръцката цена, понеже ще внасяме оттам.

    Коментиран от #32

  • 4 Само гледайте с колко

    46 2 Отговор
    Процента чужденците ще ни продават на нас техния ток, когато безумните марионетки закрият всичките централи и се спасят в САЩ!
    А.ние тука ще плащаме по 5 лева на КВтчас, заради тях... И пак избирайте, избирайте, търпете ги, докато не ви затрият до нулата ..
  • 5 Чорбара

    43 2 Отговор
    Що бе,нали има газ при това демократизирана руска,а цената е без значение.Важното е ,че съсипахме Газпром .Да се готви Територията.
  • 6 Гошо

    31 3 Отговор
    Чао газпром ,нали така беше
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Чао Газпром

    26 0 Отговор
    Смачкахме те като таралеж с гол г .

    Коментиран от #12

  • 10 Здрасти

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел":

    .!. Ето
  • 11 Калпазанин

    14 0 Отговор
    Ами хаирлия да им е, то Ердоган и за тях ще има. Светът стана един тюрлю гювеч.
  • 12 Атина Палада

    11 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чао Газпром":

    Разсмя ме бре:😀
  • 13 Атина Палада

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "Даниел":

    Месечните сметки за ток на едно домакинство в Гърция , без разхищения.... са от порядъка на 400-500 евро!

    Коментиран от #33

  • 14 Сикакалис

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ха така":

    При първи сняг използвам една лампа и един телевизор.
    За да си свободен икономисваш.
  • 15 До нас има поточе

    2 10 Отговор
    Слагам една перка и върти малък генератор. 600 Вата ми стигат за хладилник, телевизор, рутера, компютъра и няколко лед-лампи. Печките ми са на дърва и газ. Котлоните на газ.

    Коментиран от #17, #18, #30

  • 16 Айде, кога ще дойдат

    8 1 Отговор
    Извънземните да ни дадат "свободната" енергия? И тогава на тази планета няма да има повече войни и експлоатация на хитрите над всички други.
    Извънземните летят с летящи чинии и използват други физически принципи, докато ние тука "горим" дърва, нефт и въглища...
  • 17 Питане

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "До нас има поточе":

    Я кажи от къде е вятъра. От това че 34 години го ду хаме ли?

    Коментиран от #19

  • 18 тука има - тука нема

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "До нас има поточе":

    И това според теб е нормална ситуация в края на първата четвърт на 21-ви век?
    Ей това безхаберие ни дърпа десетилетия назад от нормалните държави: " Аз се спасих сам и не ми пука за останалите, а даже ми е весело, на пук на смотаняците!"

    Коментиран от #20

  • 19 Не е зависимо от

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "Питане":

    Вятъра а от водата. Всеки си заслужава съдбата. Защо ДОПУСКАМЕ малоумници и психопати да са ни "началници"? За тях кюлчетата, а за нас от трите по-дългото? До кога ще е така?
  • 20 Еми айде?

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "тука има - тука нема":

    Ела ти да си премиер, президент, министър на енергетиката? И да видим, как ще ни спасиш? Или посолството ще те изтрият, за да сложат пак психопатите от Харвард... Ако сме всички, тогава може да изменим нещо. Но за сега сме само овце.
    Съгласен съм да избера ВСЕКИ, който може и има топки да ни защити от чакалите на ЕС и ФАЩ. Ама няма за сега такива хора. И става, каквото става.

    Коментиран от #21, #26

  • 21 Атина Палада

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Еми айде?":

    България е с унищожена икономика и напълно зависима от ЕС! Практически не е възможно да стане това, което си написал!

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Е, тогава

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Атина Палада":

    Остава спасяването по единично!
  • 23 Няма страшно

    15 1 Отговор
    След като закриеме въглищните централи и мини, след като затворим останалите мощности от АЕЦ Козлодуй, тогава цената ще скочи 2-3 пъти и чаак след това ще е с още 30% 😉

    Пак гласувайте за същите.
  • 24 Това само привидно

    7 6 Отговор

    До коментар #21 от "Атина Палада":

    Е така. Някога, по време на турското робство също е било почти безнадеждна ситуацията, нали? И все пак сме излезнали от тази смъртоносна примка! И сега ще стане така. Ще видиш!

    Коментиран от #29

  • 25 Бибитко

    13 1 Отговор
    Това, което се случва в Гърция ни очаква и нас в България. Наближава моментът, в който продажното правителство на "сглобката" Бойко Тиквун ще хвърли частните потребители на "свободния пазар". Освен това при закриване на енергийни мощности като "Марица Изток" неизбежно ще бъде внасяна електроенергия, което още повече ще повиши цените на всички стоки и услуги при астрономическа инфлация.
  • 26 Да, ама не...

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Еми айде?":

    Когото и да изберем докато не се научим и да намерим начин да им търсим отговорност за глупостите, които вършат след като ги поставим на постовете, няма да престанат с далаверите и шмекериите си. И на най отговорния да дадеш власт отначало може да се съобразява с теб, но много бързо усеща когато никой не му държи сметка за стореното и веднага сменя тактиката.

    Коментиран от #27

  • 27 Абе уж всичко си

    13 1 Отговор

    До коментар #26 от "Да, ама не...":

    Има? ДАНС, прокуратура, опозиция... Ез как след онези записи, където всичко е ЯВНО, тези бяха допуснати до власт? Айде кажи ми?
    Всичките държавни служби са парализирани! И президентът им дава мандат да подаряват и продават страната и народа? Не е истина, какво става.... При бай Тошо тези щяха веднага след записите да са в Белене и то за много дълго...
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Тапа Нар

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Това само привидно":

    Излезнал си с руснаците. Сега ги плюеш в лицето. Няма вече излизане за теб
  • 30 Бок Лук

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "До нас има поточе":

    А като ти фалира държавата какво правиш главоч?
  • 31 реалностите

    4 0 Отговор
    То да е само това, литър зехтин в магазина е му 11 и 13Е, всичко поскъпва, но и идат много западняци бягащи и емигриращи от обетования Запад завладян от "доктори" и "инженери" от третия свят и същите тези западняци изсипват милиарди, милиарди в гръцката икономика! За бъгарите обикновените не мафиотите от сглобката вече няма място в скъпа Гърция!
  • 32 Тб2

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Предположение":

    Тука си в грешка,ток от малаките няма да внасяме,султана и В.Путин ще построят още ядрени реактори в Турция(Синоп),та от там ще идва тока
  • 33 Даниел

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Атина Палада":

    Сигурен съм,че нещо си се объркал/а .според това което казваш излиза,че м/у 60 и 70% от месечните им доходи отиват За ток!!!
    Следейки обществените им настроения съм сигурен,че ако това е така,до сега депутатите им щяха да са изгорени живи!
Новини по държави: